Engelli

Adres Değişince Engelli Maaşı Kesilir mi?

Adres Değişince Engelli Maaşı Kesilir mi? sorusu günümüzde engelli maaşı alan ve adres değişikliği yapacak olan birçok engelli bireyin araştırdığı bir konudur. Hatta bu konuda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarından sıklıkla adres değiştikten sonra maaş kesildiğine dair bilgi verilmektedir.

Tüm bu durumlar karşısında adres değişince engelli maaşı kesilir mi, engelli maaşım ikamet nedeni ile kesildi ne yapmalıyım? soruları da son derece önemli hale gelmiştir. Bizler de bu soruların cevaplarını yazımızda siz değerli okuyucularımıza vermek için derledik.

Engelli Maaşı Hangi Durumlarda Kesilir?

Engelli aylığı alan bireylerin aldığı maaşlar birçok etkene bağlı olarak zaman zaman Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından kesilebilmektedir. Engelli maaşı kesilme şartları şunlardır;

  • Engelli maaşı alabilmek için engel oranının %40 ve üzeri olması gereklidir. Dolayısıyla da engelli oranının %40 oranının altına düşmesi,
  • Engelli aylığı muhtaçlık sınırında olan, SGK kaydı olmayan ve üzerine herhangi bir gayrimenkul tapu kaydı olmayan kişilere verilir. Bu sebeple durumlar gerçekleştiğinde ve bireyin muhtaçlığı giderildiğinde,
  • Bireyin vefat etmesi durumunda,
  • Adres değişikliği yapıldığında,
  • Maaşı alan birey 18 yaşının altında iken 18 yaşını doldurduğu takdirde,
  • Maaşı alan 18 yaş altında iken bireyin bakım ihtiyaçlarının giderilmemesi durumunda,
  • Bireyin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarıldığında,
  • Aylığın bir ay boyunca hesaptan çekilmemesi durumunda,
  • Bireyin engelli maaşında feragat etmesi durumunda engelli maaşı kesilmektedir. Engelli maaşı özellikle yaş değişikliği ve adres değişikliği gibi nedenler ile kesildiyse bireyler bulundukları il ya da ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na dilekçe vererek maaşın tekrar bağlanmasını talep etme hakkına sahiptir.

Adres Değişince Engelli Maaşı Kesilir mi?

2022 sayılı yasa çerçevesinde engelli maaşı bağlanan vatandaşların belirtmiş oldukları adreste ikamet edip etmedikleri yetkililer tarafından düzenli olarak kontrol edilmektedir. Eğer yapılan kontroller neticesinde engelli aylığı alan bireyin belirtilen ikametgah adresinde olmadığı tespit edilir ise bu durumda engelli maaşı da doğrudan kesilmektedir.

Engelli maaşı kesilme nedenleri hakkında detaylı bilgi için Engelli Maaşı Neden Kesildi? Neden Yatmadı? yazımızı okuyabilirsiniz.

Engelli Maaşı Kesildi Ne Yapmalıyım?

Engelli maaşım ikamet nedeniyle kesildi ne yapmalıyım diyorsanız ilk olarak yapmanız gereken yeni ikamet adresinizin bulunduğu il ve ilçede yer alan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvurarak adresinizin değiştiğini ve bu nedenle engelli maaşınızın da kesildiğini dile getirerek tekrardan engelli maaşı almayı talep ettiğinizi yazılı şekilde beyan etmelisiniz.

Dilekçeyi verdiğiniz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, başvurunuz sonrasında bir vakıf heyeti ile birlikte bir inceleme başlatacaktır. Eğer bu inceleme neticesinde adres değişikliği tespit edilip ve başka da bir engel bulunmaz ise tekrar engelli maaşınız bağlanması konusunda olumlu karar verilecektir.

Toki Ev Alınca Engelli Aylığı Kesilir mi?

Engelli maaşı şartları kapsamında engelli bireylerde aranan temel şartlardan birisi de maaşı alacak olan bireyin ya da eşinin üzerine herhangi bir gayrimenkul tapu kaydının olmaması şartıdır. Bu şart aynı zamanda bireyin muhtaçlığını da ortaya koymaktadır. Eğer engelli maaşı alan bir kişi Toki evi almış ise üzerine bir tapu kaydı olacağından ve bu durum aynı zamanda bireyin muhtaçlığının giderildiğini göstereceğinden engelli aylığı da kesilecektir.

Adres Değişikliği Nedeniyle Evde Bakım Maaşı Kesilir mi?

Adres değişikliği engelli maaşı türlerinden birisi olan evde bakım maaşı için de son derece önemli bir maddedir. Eğer bireyin ikamet ettiği adresi değişmiş ise ve bu durum birey ya da 18 yaşından küçük engelli bireyse vasisi tarafından Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na bildirilmemiş ise evde bakım maaşının kesilmesi durumu söz konusu olabilmektedir.

Engelli Maaşı Adres Değişikliği Nasıl Yapılır?

Engelli maaşı adres değişikliği yapıldığı takdirde şayet gerekli mercilere bilgi verilmez ise kontrol heyeti tarafından tespit edildiğinde otomatik olarak kesilmektedir. Bu nedenle de eğer engelli maaşı alıyorsanız ve adres değişikliği yaptıysanız maaşınızın kesilmemesi için en kısa sürede vakit kaybetmeden yeni ikametgahınızın bulunduğu il ya da ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na giderek adres değişikliği yaptığınızı belirtmeniz gerekecektir. Aksi halde yapılan kontroller neticesinde kayıtlı adresinizde olmadığınız saptandığında maaşınız anında kesilecektir.

Engelli Maaşı Kesildikten Sonra Tekrar Alınır mı?

Engelli maaşınız kesildikten sonra maaşın tekrardan bağlanması söz konusu olabilir. Ancak bu durumda maaşınızın neden kesildiği büyük öneme sahiptir. Eğer maaşınızın kesilme nedeni SGK kaydı yaptırmanız, ev almanız ya da gelirinizde artış olması ise muhtaçlık durumu ortadan kalkacağı için maaşı tekrar almanız söz konusu olmayabilir.

Diğer taraftan adres değişikliği ya da 18 yaş altı bireylerin 18 yaşını doldurmaları sebebi ile engelli maaşı kesilmiş ise bu durumda bulunduğunuz il veya ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na giderek tekrar maaş almak istediğinize dair dilekçe verdiğinizde yapılan incelemeler sonucunda tekrar maaş almanız söz konusu olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu