Devlet Yardımları

Aşı Parası Nasıl Alınır? Kimlere Verilir? Aşı Parası Başvuru Formu

Aşı Parası Nasıl Alınır? Ne Kadar? Ülkemizde muhtaç ve zor durumda olan vatandaşlara Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan yardımlardan biri olan aşı parası yardımı ile yoksul anne ve babalar; çocuklarının düzenli olarak sağlık kontrollerini yaptırabiliyorlar.

Belirli aylarda anne veya babaların hesaplarına çocukları için yatırılan aşı parası sayesinde çocuklar; aşı olabiliyor yani çeşitli hastalıklara karşı korunabiliyorlar.

Muhtaç ailelerin çocuklarına ‘Şartlı Sağlık Yardımı’ kapsamında yapılan aşı yardımı; yalnızca belirli şartları taşıyan anne veya babalara yapılıyor.

Bu yazımızda kısaca aşı parası nasıl alınır? Aşı parası ne kadar? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri aydınlatmaya çalışacağız. 

Aşı Parası Nedir?

Halk arasında aşı yardımı olarak isimlendirilen yardım parası; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ‘şartlı sağlık yardımı’ olarak adlandırılıyor.

0-6 yaş aralığındaki yoksul ailelerin çocuklarının sağlık takiplerinin düzenli yapılabilmesi ve düzenli olarak aşılanabilmeleri adına Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından bu çocukların annelerinin ya da babalarının hesabına yatırılan paraya aşı parası ismi veriliyor.

Böylelikle çocukların ilköğretim eğitimlerine başlamadan aşılanabilmeleri sağlanmış oluyor.

Çocuklara yapılan aşılarla bulaşıcı hastalıkların ilköğretim çağındaki çocuklar arasında yayılmasının da önlenmesi amaç ediniyor.

Aşı Parası Kimlere Verilir?

Türkiye’de aşı parası, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sağlanan bir şartlı sağlık yardımıdır. Bu yardımdan, sigortasız, muhtaç ve yoksul anneler faydalanabilir. Yardım, annelerin çocukları 7 yaşına kadar her ay için alabilecekleri bir destektir.

Aşı parası alma şartları şu şekildedir:

  • Çocuğun doğumundan itibaren en fazla 72 aylık (6 yaş) olması
  • Annenin veya çocuğun sigortalı olmaması
  • Annenin veya çocuğun muhtaç ve yoksul olması
  • Annenin veya çocuğun Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na kayıtlı olması

Aşı parası almak için başvurular, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına yapılır.

Aşı Parası İçin Nereye Başvurulur?

Aşı parası için başvurular, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına yapılır. Başvurular, her yıl 15 Ağustos-15 Ekim tarihleri arasında yapılır.

Aşı parası için başvurular internetten kabul edilmemektedir. Aşı parası almak isteyen kişiler kimlikleri ile beraber bizzat sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfına gitmelerine gereklidir.

Aşı Parası Ne Kadar 2024?

2024 yılı için kız ya da erkek çocuklara aylık 150 TL aşı parası ödeniyor.

Aileler; aşı parasını çocukları 6 yaşını doldurana kadar alabiliyorlar.

Dünyaya gözlerini yeni açan bir bebek; 6 yıl boyunca 72 ay boyunca ailelerine ödenen aşı parası sayesinde önemli hastalıklardan korunmuş oluyorlar.

Aşı yardımı; hem kız hem de erkek çocuklar için yapılıyor.

Aşı Parası Nasıl Alınır?

Aşı parası yani şartlı sağlık yardımı; ülkemizde yalnızca muhtaç ailelerin çocukları için ödeniyor.

Yani herhangi bir sosyal güvencesi olmayan, SGK’lı bir işte çalışmayan, üzerine kayıtlı bir gayrimenkulü olmayan kişiler; çocukları için şartlı sağlık yardımına başvurup, aşı parası alabiliyorlar.

Aşı parası ödemeleri; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapıldığı için vatandaşların ikametgahlarının bulunduğu yerdeki ‘sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına’ gitmeleri ve burada şartlı sağlık yardımı başvuru formu doldurmaları gerekiyor.

Aşı Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Muhtaç aileler; 0-6 yaş aralığındaki çocukları için alabilecekleri aşı parasına yukarıda da bahsettiğimiz gibi sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına giderek, başvurabiliyorlar.

Vakıf kaydı olmayan kişilerin yani daha önce sosyal yardımlardan yararlanmayanların başvuruları esnasında mutlaka muhtarlıktan alabilecekleri fakirlik belgesini de yanlarında götürmeleri gerekiyor.

Muhtaç anne ya da babalar; vakıf tarafından yapılan diğer yardımlara da başvurabiliyorlar.

Vatandaşlar; e-devlet üzerinden aşı parasına başvurup başvuramayacaklarını da merak ediyorlar.

Ne yazık ki henüz e-devlet üzerinden şartlı sağlık yardımına başvurulamıyor.

Aşı Parası Başvurusu E-Devlet

Çocuk aşı parası başvurusu sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı üzerinden yapılabileceği gibi aşı parası başvurusu e-devlet üzerinden yapılabilir. E-devlet üzerinden aşı parası yardımı başvurusu için https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkine tıklayarak başvuruda bulunabilirsiniz.

Aşı Parası Yardım Başvurusu Telefon Numarası

Aşı Parası; muhtaç vatandaşlara yapılan yardımlardan biri olduğundan vatandaşlar, ALO183 Sosyal Destek Hattı’nı arayıp, başvuru için gerekli tüm şartları öğrenebiliyorlar.

Aşı Parası (Şartlı Sağlık Yardımı) Yardımından Kimler Yararlanabilir?

Aşı parası yardımından kimlerin yararlanabileceğini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Hanedeki Bireylerin Sosyal Güvencesinin Bulunmaması:

Çocuğu için aşı parası yardımı almak isteyenlerin sosyal güvencelerinin bulunmaması yani SGK kayıtlarının olmaması gerekiyor.

Kendi üzerine taşınmaz mal kaydı olanlar da bu yardıma başvuramıyorlar.

Ailede tek bir SGK’lı çalışanın olması halinde bu aileye yardım parası verilmiyor.

  • Çocukların Düzenli Olarak Sağlık Kontrollerine Götürülmesi:

Çocuklarını düzenli olarak sağlık kontrollerine götürmeyen, aşılarını düzenli olarak yaptırmayan aileler; bir sonraki aşı yardımından faydalanamıyorlar.

  • Çocukların 6 Yaşını Doldurmamış Olması:

Aşı yardımı; 0-6 yaş aralığındaki çocuklar için yapılıyor. 6 yaşını dolduranlar, artık bu yardımı alamıyorlar.

Çocuğu ilköğretime kayıt olan, çocuğunun daha önceki aşılarını ve sağlık kontrollerini yaptıran aileler ise şartlı sağlık yardımı kapsamında diğer yardımları almaya devam ediyorlar.

  • Yardım Başvurusunun Vakıf Mütevelli Heyeti Tarafından Onaylanmış Olması:

Aşı parası yardımına başvuran kişilerin teslim ettikleri belgeler ve başvuru formunda doldurdukları bilgiler; Vakıf Mütevelli heyeti tarafından detaylıca inceleniyor.

İlk kez sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına yardım başvurusu için giden kişilerin evlerine heyet tarafından bir inceleme komisyonu gönderiliyor.

Heyet; komisyon tarafından teslim edilen raporda başvuru sahibi ailenin sosyo-ekonomik durumuna dair paylaşılan bilgileri inceliyor.

Son olarak da muhtaç olduğunu tespit ettiği kişilere aşı yardımı yapmaya karar veriyor.

Yukarıdaki şartları taşıyan anne ve babalar; çocukları için aşı yardımına başvurabiliyorlar.

Aşı Parası Başvurusu için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Başvuru esnasında anne ya da babalardan talep edilen belgeleri kısaca aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz:

  • TC kimlik kartı nüfus cüzdanı ya da kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • İkametgah belgesi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Yeni doğan bebekler için kimlik kartı ve doğum belgesi
  • Kirada oturanlar için kira sözleşmesi
  • Gelir belgesi
  • İşsiz olanların SGK’dan almaları gereken ve işsiz olduklarını gösteren belge
  • Muhtarlıktan alınması gereken fakirlik belgesi
  • Başvuru dilekçesi veya formu

Başvuru sahiplerinin özel durumlarına göre ek belgeler teslim etmeleri de gerekebiliyor.

Örneğin; eşi vefat eden dul kadınlarının eşlerine dair ölüm belgesini SYDV’ye götürmeleri gerekiyor.

Daha önce SYDV kaydı olmayanlar; yukarıdaki belgelerle birlikte sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gitmek suretiyle başvurularını tamamlayabiliyorlar.

Aşı Parası Başvuru Formu

Daha önce sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı kaydı olmayan kişilerin şartlı sağlık yardımına başvurabilmeleri için öncelikle ‘ Hane Başvuru Kayıt Formu’ doldurmaları gerekiyor.

Sorgu Dilekçesi ve Şartlı Eğitim-Sağlık Hak Sahibi Sözleşmesi; vatandaşların doldurmaları gereken diğer formlar arasında bulunuyor.

Yani vatandaşların doldurmaları gereken 3 farklı form bulunuyor.

Aşı Parası Ne Zaman Verilecek?

Aşı parası başvuruları; genellikle ortalama bir ay içerisinde sonuçlanıyor.

Yardım parası almaya hak kazanan kişilere sms ya da mail yolu ile bilgi veriliyor.

Ardından yardım parası; annenin PTT hesabına yatırılıyor.

Aşı Parası Sorgulama

Çocuk aşı parası sorgulama işlemi e-devlet üzerinden sorgulanmaktadır. Aşı parası sorgulama için https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkine tıklayarak kullanıcı girişi yapmanız gereklidir.

Çocuk Aşı Parası Ne Zaman Yatar 2024

Aşı paraları, başvuru sahiplerinin TC kimlik no son hanelerine göre ayın 24’ü ile 28’i arasında yatırılıyor.

Her ay için ailelere şartlı sağlık yardım parası yatırılmakla birlikte yardım paraları, iki ayda bir sefer olacak şekilde Ocak, Mart, Mayıs, Temmuz, Eylül, Kasım aylarında yatırılıyor.

Şartlı sağlık yardım parası; TC kimlik no son hanesi 0 olanlara ayın 24’ünde, 2 olanlara ayın 25’inde, 4 olanlara ayın 26’sında, 6 olanlara ayın 27’sinde ve 8 olanlara ayın 28’inde yatırılıyor.

Aşı Parası Nereye Yatırılır?

Aşı yani şartlı sağlık yardımı parası; annenin PTT hesabına yatırılıyor.

Annenin parayı alamayacak durumda olması halinde ise sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına bildirim yapıldığı takdirde aşı parasını baba çekebiliyor.

Bebek Aşı Parası Nedir 2024?

2024 yılı için yeni doğan bebeklerin annelerinin hesabına da 100 TL yatırılıyor.

0-6 yaş aralığındaki tüm çocuklar için kız ya da erkek fark etmeksizin 100 TL ödeniyor.

Aşı Parası Kaç Ayda Bir Verilir

Aşı parası yardımı 0-6 yaş aralığından çocukların aşılanmasını desteklemek için verişen şartlı sağlık yardımlarından biridir. Çocuklar 6 yaşına kadar yapılan aşılama işleminde ödenmektedir. Aşı parası ödemeleri her sene  Ocak, Mart, Mayıs, Temmuz, Eylül ve Kasım aylarında verilmektedir. Aşı parası 72 aylık (6 yaş) olana kadar her ay olmak üzere 2 ayda bir defa ödenir.

Aşı Parası İçin Hangi Numara Aranır?

Aşı parası almak ve aşı parası hakkında tüm sorularınızı sormak için ALO 144 numarasını arayabilirsiniz.

Şartlı Sağlık Yardımı(Aşı Parası) Ödemesi Hangi Hallerde Kesilir?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan şartlı sağlık yardımı; bazı durumlarda kesiliyor.

Bu durumları kısaca aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz:

  • Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen tarihlerde çocuğun sağlık kontrollerinin ebeveynleri tarafından yaptırılmaması
  • Çocuğun 72 ayını doldurması
  • Ailenin yardım aldığı sosyal yardımlaşma ya da dayanışma vakfına haber vermeksizin ikametgah adresini değiştirmesi
  • Vakıf mütevelli heyeti tarafından ailenin muhtaçlık durumunun ortadan kalktığının tespit edilmesi ya da bu durumun aile tarafından vakfa bildirilmesi
  • Çocuğun vefat etmesi
  • Başvuru sahibi anne ya da babanın vefat etmesi
  • Başvuru esnasında imzalanan sözleşmeye dair aykırılıkların tespit edilmesi

Çocuğun vefat etmesi halinde aşı yardım parası süresiz olarak kesiliyor.

Başvuru sahibinin vefatı halinde ise sağ kalan eşin bu duruma dair vakfa bilgi vermesi gerekiyor. Ardından sağ kalan eş, çocuğu için aşı yardım parası almaya devam edebiliyor.

Şartlı sağlık yardımına başvurabilen yani kendisinin ve eşinin düzenli bir geliri ve işi olmayan anneler; aynı zamanda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan şartlı gebelik ve şartlı doğum yardımlarına da başvurabiliyorlar.

Annenin şartlı gebelik yardımından yararlanabilmesi için gebelik süresi içerisinde bu yardıma başvurması gerekiyor.

Başvurusu kabul edilen anne adayları, düzenli bir şekilde sağlık kontrollerini yaptırdıkları takdirde şartlı gebelik yardımı alabiliyorlar.

Şartlı gebelik yardımı kapsamında anne adaylarına 9 aylık gebelik süreleri boyunca aylık 45 TL yardım yapılıyor.

Hastanede doğum yapan kadınlar ise tek seferli olarak 100 TL şartlı doğum yardımı alabiliyorlar.

Loğusa annelere ise 2 sefer olacak şekilde 45 TL yani toplamda 90 TL ödeme yapılıyor.

Yeni doğum yapan muhtaç annelerin şartlı doğum yardımı alabilmeleri için doğumun hastanede gerçekleştikten sonra annenin ya da babanın bebeklerine ait doğum belgesini ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına teslim etmesi gerekiyor.

Şartlı sağlık yardımı alan ebeveynler, çocukları 6 yaşını doldurduğunda ve ilköğretim eğitimi almaya başladıklarında şartlı eğitim yardımına başvurabiliyorlar.

 

Bu yazımızda aşı parasına dair merak edilen soruları yanıtlamaya çalıştık.

Sizler de konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

11 Yorum

  1. Sağlık sigortam yok kirada oturuyorum 2 çocuk annesiyim cocuk larım on aşı yardımından faydalqrından istiyorum arz ederim

  2. Bnm 3 tane çocuğum var 5 yasa 3 yas 1 yas esim sigortalı diye alamiyorum kiracının 1100 TL kira. Veriyor faturalar giderler var sıfır sigortalı diye alamıyor her istede sigorta sart olmuş kimse sigortasız çalıştırmayı ne yapalım yani o zaman esim isten mi çıksın böyle bisi yok çocuklarım haki dir asi parası ama ne yazık alamıyor lütfen yardımcı olun sigortalı dır diye 3 çocuk kira fatura giderler ne yapalım biz o zaman siz soyleyin

  3. Üç çocuğum var biri ikinci sınıf biri bebek diğeri 5 yaşında elektrik faturası geliyor 200 300 su 50 60 çocuk yardımı vardı oda iptal eşim iş kazasında sağ gözünü kaybetti çalışamıyor sırf engeli raporu çıktı maaşı 810 ondan dolayı çocuk yardımı iptal oldu mağdurum lütfen yardımcı olun 810 maaşla insan ne yapabilirim çocuk yardımında iptal ettiniz Allah rızası için ya

  4. İki çocuğum var ikisinde aşıya götürüyorum ben de faydalanmak istiyorum kirada oturuyorum 1800 veriyorum kira doğal gazları sudur elektriktir para yetmiyor ne olursunuz bize de dokunsun faydalanmak istiyorum biri 5 aylık diğeri de 1 buçuk yaşında

  5. Sigortam yok çalışmıyorum eve hanımıyım iki çocuğum var biri beş aylık diğeri ise Bir buçuk yaşında lütfen bende yararlanmak istiyorum kirada oturuyorum lütfen

  6. 4 çocuğum var 5aylık bebeğim var bu yardıma ihtiyacımız var kiraciyım eşim çalışamıyor

  7. Benim ikizlerim var evim kira ikizlerim 3yaşında bigelirim yok bende aşı yardımı almak istiyorum

  8. Eşim çalışıyor ama bize yetmiyor borçtan dolayı 7 aylık bir kızım var gebeyim aşı parası almak istiyorum lütfen yardım edin

  9. 1 çocuğum var ve hiç aşı parası almadım nasıl alabilirim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu