Güncel Konular

Biyolojik Yaş Hesaplama Yöntemi ve Testi

Biyolojik Yaş Hesaplama 2024; Biyolojik yaş, kalıtıma, sağlık ve çalışma şartlarına göre vücutta oluşan değişikliklerdir. Biyolojik yaşın nasıl hesaplanacağına dair net bir standart yoktur. Kendinizde meydana gelen değişikliklerden yola çıkarak biyolojik yaşınız hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bu yazımızda biyolojik yaşınızı nasıl hesaplayabileceğiniz ile ilgili merak edilen detaylar yer almaktadır.

Biyolojik Yaş Nedir?

Biyolojik yaş vücut ile ruhun birlikte oluşturduğu yaştır. Bazı insanların biyolojik yaşı takvim yaşından daha büyük çıkar. Bu oldukça önemlidir. Yaşam şartları, hayat düzeni ve yaşam kalitesi biyolojik yaşı etkilemektedir. Biyolojik yaşı etkileyen faktörler aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Yaşanılan yer
  • Spor alışkanlığı
  • Sigara, alkol tüketim oranı
  • Duygusal durum
  • Düzenli uyku
  • Yeme içme alışkanlıkları

Biyolojik Yaş Hesaplama Nasıl Yapılır?

Biyolojik yaşını merak eden kişiler, bazı parametreleri kullanarak hesaplama yapabilir. Bu parametreler kan testleri, doku örnekleri, egzersiz kapasiteleri, zihinsel ve fizyolojik testlerdir. Biyolojik testlerde genetik aktarımlar oldukça önemlidir. Genetik aktarım kişinin ailesinden gelen bir şeydir. Bu nedenle şeker hastalığı, kalp yetmezliği gibi rahatsızlıklar ailede varsa kişinin hayatını da olumsuz etkiler.

Kişinin içerisinde bulunduğu yaşam şartları da biyolojik yaşı önemli ölçüde etkilemektedir. Olumsuz hava şartları, çalışma koşulları biyolojik yaşı etkiler.

Biyolojik Yaş Hesaplamada Nelere Dikkat Edilmelidir?

Biyolojik yaş hesaplaması yapmak isteyen kişiler hesaplama işlemlerini aşağıda belirtilen yöntemleri kullanarak öğrenebilir.

  • Dengenizi ölçün

Biyolojik yaşınızı öğrenmek için gözlerinizi sıkıca kapatarak sağ veya sol bacağınızın üzerinde durun. Diğer bacağınızı da 10 cm kaldırın. Sonrasında tek ayak üstünde kaldığınız süreyi ölçün. Bu süre ne kadar fazlaysa biyolojik yaşınız o kadar küçüktür.

30 saniye veya daha uzun sürede durabiliyorsanız biyolojik yaşınız 20,

20 saniye durabiliyorsanız biyolojik yaşınız 40,

15 saniye durabiliyorsanız biyolojik yaşınız 50,

10 saniyeden daha az durabiliyorsanız ise biyolojik yaşınız 50’den fazladır.

  • Hareket kabiliyetinizi ölçün

Hareket kabiliyetinizi ölçerek de biyolojik yaşınız hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.  Dizlerinizi gererek ayakta durun ve eğilin. Ardından avuçlarınızı yere değdirmeye çalışın. Düzgün bir şekilde yere değdirebiliyorsanız, biyolojik yaşınız 20-30 arasındadır. Parmak uçlarınız yere değiyorsa 40, ancak dizlerinize kadar eğilebildiyseniz, biyolojik yaşınız 60 ve üstüdür.

  • Reflekslerinizi ölçün

Bir cetvel alın. Bir arkadaşınız cetveli aşağıda doğru sarkıtsın. Bu cetveli baş parmağınız ve işaret parmağınızla yakalamaya çalışın. Eğer cetveli 20 cm’de tutarsanız biyolojik yaşınız 20’dir. 25 cm’de 30-35, 40 ve 45 cm’de ise biyolojik yaşınız 60’dır.

Biyolojik Yaş Hesaplama Yöntemi

Biyolojik yaş hesaplama yöntemi aşağıdaki verdiğim hareketleri uygularak biyolojik yaşınızı öğrenebilirsiniz.

Dengenizi Ölçemeyi Deneyin

Gözlerinizi sıkıca kapatarak sağ veya sol bacağınızın üstünde durun. Diğer bacağınızı da on santim yukarı kaldırın. Karşınızdaki kişi de bu şekilde ayakta durduğunuz süreyi ölçsün.

Bu şekilde 30 veya daha uzun saniye durabiliyorsanız 20 yaşında, süre 20 saniye ise 40 yaşında, 15 saniye ise 50 yaşında ve 10 saniyeden az ise 50 yaşın üzerindeki bir insan gibisiniz.

Hareket Kabileyetinizi Ölçün

Dizlerinizi gererek ayakta durun, eğilin ve avuçlarınızı yere değdirmeye çalışın. Düzgün bir şekilde değiyorsa biyolojik yaşınız 20-30 arasıdır. Parmak uçlarınız yere değdiyse 40, avuç içleriniz sadece alt uyluklara kadar geldiyse 50 ve ancak dizlerinize kadar geldiyse 60 yaşındasınız demektir.

Tepkilerinizi Ölçün

Yanınızdaki arkadaşınız 50 santimlik bir cetveli baş tarafı aşağı gelmek üzere aşağı sarkıtıyor. Siz elinizle 10 santim kadar aşağıda pusuda bekliyorsunuz ve arkadaşınız cetveli elinden bıraktığında bunu baş ve işaret parmağınızla hemen yakalamaya çalışıyorsunuz,

Cetveli 20 santimde tutarsanız biyolojik yaşınız 20’dir. 25 santimde 30, 35 santimde 40, 45 santimde tutuyorsanız 60 yaşındasınız.

Biyolojik Yaşı Genç Tutmak İçin Ne Yapmalıyım?

Biyolojik yaşını genç tutmanın en önemli nedeni insanların yaşam alışkanlıklarıdır. Yaşam alışkanlıkları kişiyi geç tutmak için önemlidir. Biyolojik yaşınızı aşağıda belirtilen faaliyetleri yerine getirerek genç tutabilirsiniz.

  • Sigara ve aşırı alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durun.
  • Düzenli olarak spor yapın.
  • Herhangi bir hobi edinin.
  • Stresten uzak durun.
  • Uykunuzu düzenleyin.
  • Beslenme alışkanlıklarınızı düzenleyin.
  • Yağlı ve asitli yiyeceklerden uzak durun.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu