Cenaze Yardımı Parası Nasıl Alınır? Ölüm Ödeneği Başvurusu? SSK, Emekli Sandığı ya da Bağkur’a bağlı olan ve vefat eden kişilerin yakınlarına ödenen cenaze parası, kişilere cenaze masraflarını karşılarken kullanmaları adına SGK tarafından ödeniyor.
Yalnızca vefat eden sigortalının yakınlarına verilen cenaze yardım parası miktarı; vefat eden kişinin hangi sigorta koluna bağlı olduğuna göre değişiklik gösterebiliyor.
Hak sahiplerinin cenaze ödeneği alabilmeleri için birtakım başvuru şartlarını taşıyor olmaları da gerekiyor.
Bu yazımızda cenaze yardım parası nasıl alınır? Emekli ölüm parası ne kadar 2024? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.
SGK Ölüm Parası Nedir?
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı tarafından onaylanan tarife üzerinden vefat eden sigortalı kişinin hak sahibi yakınlarına tek seferli olarak yapılan para yardımına SGK ölüm parası ismi veriliyor.
Cenaze ödeneği; yalnızca sigortalı vefat eden kişinin yakınlarına ödeniyor.
Tek seferli bir yardım şeklinde yapılan SGK ölüm parası ödemelerini ölüm aylığı ile karıştırmamak da gerekiyor.
Ölüm aylığı; ölen sigortalı kişinin eşine, çocuklarına ya da anne veya babasına bağlanıyor ve hak sahibi kişilere düzenli bir şekilde yani her ay için ödeniyor.
Ölüm parası ise ölen sigortalının hak sahibi yakınlarına cenazeye dair masrafları karşılayabilmeleri adına tek seferli ödenen yardım parasını ifade ediyor.
Cenaze Yardım Parasından Kimler Yararlanabilir?
Hak sahibi kişilerin cenaze ödeneği alabilmeleri için sigortalı olarak çalışan kişinin ölüm şeklinin de kanunda belirtilen şekilde gerçekleşmiş olması gerekiyor.
Cenaze yardım parasından kimlerin yararlanabileceğini aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz:
- Meslek hastalığı ya da iş kazası sonrası ölen sigortalının hak sahibi yakınları
- Sürekli iş göremezlik geliri, malullük ya da yaşlılık aylığı almakta iken vefat eden sigortalının hak sahibi yakınları
- En az 360 gün için malullük, ölüm sigortası ya da yaşlılık sigortası primi bildirilmiş iken vefat eden sigortalının hak sahibi yakınları
360 gün malullük, ölüm sigortası ya da yaşlılık sigortası primi bildirilmiş olan ve vefat eden kişilerin hak sahibi yakınlarına cenaze ödeneği verilebilmesi için kişinin ölüm tarihinde sigortalı olma şartı da bulunmuyor.
Cenaze Parası Kimlere Verilir?
Cenaze parası, vefat eden sigortalının yalnızca hak sahibi yakınlarına veriliyor.
Cenaze ödeneğine öncelikli olarak vefat eden kişinin eşi başvurabiliyor.
Kişinin eşi yoksa çocukları, çocukları da yoksa anne ya da babası cenaze ödeneği alabiliyor.
Vefat eden sigortalının anne ya da babası da yaşamıyorsa bu durumda kardeşleri cenaze ödeneğine başvurabiliyor.
Cenazenin vefat eden kişinin hak sahibi yakınları tarafından değil de gerçek ya da tüzel kişiler tarafından kaldırıldığının cenazeyi kaldıran bu kişiler tarafından belgelerle kanıtlanması halinde ödeme, bu gerçek ya da tüzel kişilere yapılıyor.
Örneğin, cenazenin kişinin komşusu ya da yakın bir arkadaşı tarafından kaldırılması ve masrafların bu kişi tarafından karşılanması halinde bu kişi, belgelerle birlikte cenaze ödeneğine başvurabiliyor.
Cenaze Yardımı Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?
Hak sahibi kişiler, ölüm parası alabilmek için cenaze ödeneği başvuru formu ile birlikte Sosyal Güvenlik Merkezine ya da Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne giderek, cenaze parasına başvurabiliyorlar.
Vefat eden sigortalının ölüm tarihinin henüz nüfus kütüğüne işlenmediği durumlarda hak sahiplerinin kişinin ölüm tarihini belirten ölüm belgesini de başvuru formu ile birlikte teslim etmeleri gerekiyor.
Cenaze ödeneği başvuru formunda da tıpkı ölüm belgesinde olduğu gibi vefat eden kişinin ölüm tarihinin yer alması gerekiyor.
Hak sahipleri, cenaze ödeneğine kişinin ölüm tarihinden sonraki 5 yıl içerisinde başvurabiliyorlar.
5 yıllık başvuru süresi sona erdiğinde ise ölüm parası alabilme hakkı, zaman aşımına uğruyor.
Cenaze Yardım Parası Başvurusu E-Devlet
Cenaze yardım parası, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından, vefat eden kişinin yakınlarına yapılan bir yardımdır. Bu yardım, vefat eden kişinin herhangi bir sosyal güvencesi olup olmamasına bakılmaksızın yapılır.
Cenaze yardım parası başvurusu, e-Devlet üzerinden yapılabilir. Bunun için öncelikle e-Devlet’e giriş yapmanız gerekir. e-Devlet’e giriş yaptıktan sonra, aşağıdaki adımları takip ederek başvurunuzu yapabilirsiniz:
- Ana sayfanın sağ üst köşesinde bulunan arama çubuğuna “Sosyal Güvenlik Kurumu” yazın ve arama yapın.
- Arama sonuçlarında çıkan “Sosyal Güvenlik Kurumu” bağlantısına tıklayın.
- Açılan sayfada, “Ölüm Yardımı ve Dul / Yetim Aylığı Talebi” bağlantısına tıklayın.
- Giriş yapmak için kimlik doğrulama yöntemlerinden birini seçin ve gerekli bilgileri girin.
- Başvuru formunu eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurun.
- Başvuru formunu doldurduktan sonra, “Başvur” butonuna tıklayın.
Başvurunuz, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından incelendikten sonra sonuçlandırılacaktır. Sonuç, e-Devlet üzerinden tarafınıza bildirilecektir.
Cenaze Ödeneği Başvuru Formu Nereden Alınır?
Vefat eden sigortalının hak sahibi yakınları, ölüm yardım parası başvuru formunu ölen kişinin ikametgahının bulunduğu yerdeki muhtarlığa giderek, alabiliyorlar.
Bu formun mutlaka muhtarlık tarafından imzalanmış ve onaylanmış olması gerekiyor.
Başvuruların mutlaka vefat eden kişinin ikametgahının bulunduğu yerdeki muhtarlık olması şartı da aranıyor.
Aksi halde farklı bir muhtarlıktan alınan başvuru formları kabul edilmiyor.
Cenaze Yardım Parası Başvuru Formu
Cenaze yardım parası olarak bilinen ölüm yardımı başvuru formu e-devlet üzerinden doldurmanız mümkün. E-Devlet cenaze yardımı için https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-olum-yardimi-ve-dul-yetim-ayligi-talebi linkine tıklayabilirsiniz.
Cenaze yardım parası başvuru formu e-devlet üzerinden doldururken sizden istenen bilgileri eksiksiz ve tam olarak doldurmanız gereklidir.
Cenaze Ödeneği Ne Kadar?
Cenaze yardım parası miktarı, her yıl TÜİK enflasyon verilerine göre artış gösteriyor.
2024 yılı için SSK ya da Bağkur’lu iken vefat eden kişinin yakınlarına 1250 TL cenaze yardım parası ödeniyor.
Emekli Sandığı’na bağlı iken ölen memurlarının yakınlarına ise 4475 TL cenaze ödeneği ödeniyor.
Cenaze Yardımı Sorgulama
Cenaze ödeneği başvuru sorgulama işlemi, e-devlet üzerinden ya da SGK resmi sitesi üzerinden kolaylıkla yapılabiliyor.
Hak sahibi vatandaşlar, SGK ALO 170 Çalışma Hayatı İletişim Merkezi’ni 7/24 arayarak, başvuru sonuçlarına dair yetkili kişilerden bilgi edinebiliyorlar.
TC NO ile Cenaze Yardımı Sorgulama
TC kimlik no ve e-devlet şifre bilgileriniz ile cenaze yardımı başvuru sonucunuzu e-devlet üzerinden görüntüleyebilirsiniz.
E-devlet cenaze ödeneği sorgulama işlemi için https://www.turkiye.gov.tr/sgk-sahis-odemeleri-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.
Cenaze Parası Hangi Bankaya Yatırılır?
Cenaze parası yardımı, kişinin Ziraat Bankası hesabına yatırılıyor.
Hak sahibi kişi, Ziraat Bankası şubelerinden cenaze ödeneğini çekebiliyor.
Cenaze Parası Kimlere Ödenmez?
Cenaze parasından kimlerin faydalanamayacağını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
- Emekli Sandığı’ndan dul veya yetim aylığı alırken vefat eden kişinin hak sahibi yakınları
- Bakmakla yükümlü olduğu kişi vefat edenler
Emekli Sandığı Ölüm Yardımı 2024
Emekli Sandığı’na tabi iken vefat eden kişinin hak sahibi yakınlarına daha önce de belirttiğimiz gibi 2024 yılı için 3.416 TL cenaze parası ödeniyor.
Emekli Sandığı Ölüm Yardımı için Nereye Başvurulur?
Emekli Sandığı’na tabi olan ve vefat eden kişinin yakınları cenaze ödeneği almak için yazımızda bahsettiğimiz gibi Sosyal Güvenlik Merkezine ya da Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne başvurabiliyor.
Emeklinin Eşi Ölürse Ölüm Yardımı Alır mı?
Vefat eden kişinin ölüm yardımı başvuru şartlarını taşıyor olması halinde hayatta kalan eş, cenaze ödeneği alabiliyor.
Yani sigortalı olarak vefat eden kişinin eşinin gerek emekli olması gerekse çalışıyor olması halinde de cenaze ödeneği alma hakkı bulunuyor.
Cenaze Yardım Parası Ne Kadar?
Cenaze yardım parası 2024 yılında aileden yada sigortalı kişinin ölmesi halinde verilmektedir. Cenaze yardımı 2024 Yılı için ölüm halinde 10.560,00 TL. aile bireylerinin ölümü halinde 1.600,00 TL olarak ödenmektedir.
Engelli Ölüm Parası Ne Kadar?
Malulen emekli olan kişilerin hak sahibi yakınları da cenaze ödeneği alabiliyorlar. Bu durumda SSK ya da Bağkur’lu kişinin en az 360 gün için sigorta primlerinin ödenmiş olması gerekiyor.
SGK Ölüm Parası Başvurusu Telefon Numarası
SGK tarafından hak sahiplerine ödenen cenaze ödeneğine dair ayrıntılı bilgi edinmek, başvuru şartlarını ve başvuru için gerekli belgeleri öğrenmek adına ALO170 SGK Çalışma Hayatı İletişim Merkezi’ni arayabilirsiniz.
Ölüm Parası Nasıl Alınır?
Vefat eden kişilerin hak sahibi yakınlarının ölüm parası alabilmeleri için öncelikle vefat eden kişiye dair ölümün nüfus kütüğüne işlenmiş olması gerekiyor.
Ölümün nüfus kütüğüne işlenmediği hallerde ise hak sahiplerinin ölüm belgesi alarak, aldıkları bu belge ile başvurularını gerçekleştirmeleri gerekiyor.
Başvurularını gerçekleştiren hak sahiplerinin teslim ettikleri belgeler; SGK tarafından incelendikten sonra başvuru koşullarını taşıyan kişilere bilgi veriliyor.
Bu yüzden de kişilerin başvuru formunda güncel iletişim bilgilerini paylaşmaları gerekiyor.
Başvurusu onaylanan kişilerin Ziraat Bankası hesaplarına cenaze ödeneği tek seferli olarak yatırılıyor.
Cenaze Yardım Parası Kaç Günde Yatar
Cenaze yardım parası başvuru sonrası cenaze yardım parası ortalama 30 gün içerisinde yapılmaktadır.
Ölüm Belgesi Nereden Alınır?
Daha önce de bahsettiğimiz gibi cenaze ödeneğine başvuran kişilerin ödenek alabilmeleri için vefat eden kişinin ölümünün nüfus müdürlüğünde kaydının bulunması gerekiyor.
Kayıt işlemi henüz gerçekleşmemişse kişilerden ölüm belgesi talep ediliyor.
Cenazenin defin işlemlerinin yapılabilmesi için de ölüm belgesi gerekiyor.
Ölüm belgesinin nereden alınacağı, vefat eden kişinin ölümünün nasıl ve nerede gerçekleştiğine göre değişiklik gösterebiliyor.
Ölümün evde gerçekleştiği durumlarda hak sahibi yakınlarının doktora gitmeleri gerekiyor.
Doktor, vefat eden kişiyi muayene ettikten sonra ölüm belgesini hak sahibinin yakınına teslim ediyor.
Doktorlar, ölüm belgesini detaylı bir şekilde doldurduktan sonra bu belgeyi hak sahibi yakınına yani vefat eden kişiyi doktora getiren kişiye veriyorlar.
Ölümün doğal olmayan yollardan gerçekleştiğinin vefat eden kişiyi muayene eden doktor tarafından fark edilmesi durumunda adli makamlar bilgilendirilmeden ölüm belgesi verilmiyor.
Ölüm belgesinin nasıl ve kimler tarafından verildiğini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
- Vefatın resmi sağlık kurumlarında gerçekleşmesi veya cenazenin resmi sağlık kurumuna getirilmesi halinde ölüm belgesi; bu resmi sağlık kurumu tarafından düzenleniyor ve kurumun müdürü ya da baştabibi tarafından tasdik edildikten sonra veriliyor.
- Vefatın özel sağlık kurumunda ve kişinin ölümüne yol açan hastalık yüzünden gerçekleşmesi halinde kişiyi tedavi eden doktorun verdiği ölüm belgesinin belediye tabibi, belediye tabibi yoksa toplum sağlığı merkezi hekimi veya aile hekimi tarafından tasdik edilmesi gerekiyor. Tasdik işlemi elektronik ortamda da yapılabiliyor. Belge, tasdik işleminden sonra geçerli oluyor.
- Ölümün sağlık kurumu dışında bir yerde gerçekleşmesi halinde ölüm belgesi, cenazenin olduğu yerdeki belediye tabibi, toplum sağlığı merkezi hekimi ya da aile hekimi tarafından veriliyor. Bu kişilerin de bulunmaması halinde belge, ‘ölüm belgesi düzenleme yetkilisi’ tarafından veriliyor.
- Ölüm belgesi düzenleme yetkisinin olmadığı ya da bu yetkiliye makul sürede ulaşılamadığı durumlarda ise ölüm belgesi, jandarma karakol komutanları ya da köy muhtarları tarafından verilebiliyor.
- Mesai saati dışındaki ölümler söz konusu olduğunda belge, belediye tabibi, toplum sağlığı merkezi hekimi ya da aile hekimi tarafından nöbet sistemi doğrultusunda veriliyor. 112 Acil Sağlık İstasyonu Görevlileri de ölümün gerçekleşmiş olduğu hallerde direk ölüm belgesi verebiliyorlar.
- Sel, deprem gibi doğal afet olaylarında ya da maden ocaklarında veya ulaşım araçlarında meydana gelen toplu ölümler söz konusu olduğunda vali ve kaymakamlar tarafından görevlendirilen yetkili kişiler, kimlik tespiti yapıyor. Daha sonra ölüm tutanağı düzenlemek üzere nüfus müdürlüğüne ölen kişilerin kimliklerini bildiriyor.
- TC vatandaşlarının yurtdışında vefat etmeleri halinde ölüm belgesi, dış temsilciliklere veriliyor.
Normal şartlar altında ölüm belgesi, elektronik ortamda yetkili kişiler tarafından dolduruluyor.
Elektronik ortamda doldurulmayan, kağıt üzerinde doldurulan belgeler, 5 iş günü içerisinde elektronik ortama aktarılıyor. En fazla 10 iş günü içerisinde de vefat eden kişinin nüfus kütüğüne işleniyor.
Ölüm belgesi, kişinin nüfus kütüğüne işlendikten sonra hak sahibi kişiler nüfus müdürlüğüne giderek, vefat eden kişiye dair ölüm belgesi alabiliyorlar.
Yani ölümün üzerinden 3-4 sene geçmiş olmasına rağmen hak sahipleri, nüfus müdürlüklerine giderek ölüm belgesi alabiliyorlar.
Aldıkları bu belge ile ölüm tarihinden sonraki 5 yıllık süre içerisinde cenaze ödeneğine başvurabiliyorlar.
Ölüm Belgesi E-Devletten Alınır mı?
Vefat eden kişiye dair ölüm belgesi almak isteyen yakınları, bu belgeyi e-devlet üzerinden ya da farklı bir platformdan alıp alamayacaklarını da merak ediyorlar.
Ölüm belgesi, e-devlet üzerinden ya da SGK resmi sitesinden alınamıyor.
Kişiler, ancak nüfus müdürlüklerine giderek, bu belgeyi alabiliyorlar.
Bu yazımızda kısaca cenaze yardım parası nasıl alınır? Cenaze ödeneği kimlere verilir? vb. konuyla ilgili olarak merak edilenleri yanıtlamaya çalıştık.
Sizler de cenaze ödeneğine başvurmayı düşünüyorsanız ya da bu yardımdan yararlandıysanız, konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.