Devlet Yardımları

Cenaze Yardımı Parası Sorgulama Ölüm Yardımı Parası Sorgula

Cenaze Yardımı Parası Sorgulama 2024; SGK tarafından SSK, Bağkur ya da Emekli Sandığı’na tabi olarak vefat eden kişilerin yakınlarına tek seferli olarak ödenen cenaze yardımı parası, diğer adıyla cenaze ödeneği ile vefat eden sigortalı kişilerin cenaze ve defin işlemlerinin yakınları tarafından daha kolay bir şekilde karşılanabilmesi amaç ediniyor.

Vefat eden sigortalının öncelikli olarak eşine ödenen cenaze ödeneği; yalnızca belirli şartları taşıyan ve ölen kişinin yakınlarına veriliyor.

Bununla birlikte kişinin yakınlarına ödenen cenaze ödeneği; vefat eden sigortalının bağlı olduğu sigorta koluna bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor.

Bu yazımızda kısaca cenaze yardım parası nedir? TC ile cenaze yardımı sorgulama nasıl yapılır? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Cenaze Yardım Parası (Cenaze Ödeneği) Nedir?

SGK tarafından vefat eden sigortalının yakınlarına ödenen ve miktarı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından onaylanan tarife üzerinden belirlenen cenaze ödeneği; tek seferli olarak ödenen yardım parasını ifade ediyor.

Cenaze yardım parası; ölüm aylığından farklı olarak vefat eden kişinin yakınlarına her ay için düzenli bir şekilde ödenmiyor.

Cenaze yardım parası; öncelikli olarak kişinin eşine, eşi yoksa çocuklarına, çocukları yoksa anne ya da babasına ödeniyor.

Anne ya da babası da olmayan kişilerin ise kardeşleri, cenaze yardım parası alabiliyorlar.

Vefat eden kişinin cenazesinin ailesi dışında başka bir kişi ya da kurum tarafından kaldırılması durumunda ise ödeme, cenazeyi kaldıran kurum ya da kişiye yapılıyor.

Cenaze Parası Kimlere Verilir?

SGK tarafından ödenen cenaze yardımı parası; vefat eden sigortalının yalnızca hak sahibi olan yakınlarına ödeniyor.

Öncelikli olarak ölen kişinin eşi cenaze yardım parasına başvurabiliyor.

Ölen kişinin eşinin olmadığı hallerde yardım parasına çocukları başvurabiliyor.

Kişinin çocukları da yoksa anne ya da babasına cenaze yardım parası ödeniyor.

Annenin ya da babanın da hayatta olmaması durumunda ödemeler; vefat eden sigortalının kardeşine yapılıyor.

Cenaze defin işlemlerinin vefat eden kişinin hak sahibi yakınları tarafından değil de farklı bir gerçek ya da tüzel kişi tarafından gerçekleştirilmesi durumunda ödemeler; cenaze kaldırma işlemlerini gerçekleştiren gerçek ya da tüzel kişilere yapılıyor.

Ancak bu durumda gerçek ya da tüzel kişilerin cenazeyi kaldırdıklarını belgelerle kanıtlamaları gerekiyor.

Örneğin; cenazenin ölen kişinin yakın bir arkadaşı tarafından kaldırılması durumunda yakın arkadaşı gerekli belgelerle birlikte ilgili kuruma cenaze yardım parasını almak adına başvurabiliyor.

Gerekli belgelere sahip olmayan kişilere ise ödeme yapılmıyor.

Cenaze Yardım Parasından Kimler Yararlanabilir?

Vefat eden sigortalı kişilerin yakınlarına cenaze yardım parasının ödenebilmesi için vefat eden sigortalının kanunda belirtilen şartları taşıyor olması gerekiyor.

Cenaze yardım parasının kimlere verildiğini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • İş kazası ya da meslek hastalığı sonrasında ölen kişilerin yakınları
  • En az 360 gün için malullük, yaşlılık ya da ölüm sigortası bildirilmiş iken vefat eden sigortalıların yakınları
  • Sürekli iş göremezlik, malullük ya da yaşlılık aylığı alırken vefat eden sigortalıların yakınları

En az 360 gün için yaşlılık, malullük ya da ölüm sigortası bildirilmiş iken vefat eden kişilerin yakınlarına cenaze ödeneği ödenebilmesi için vefat eden kişinin ölüm tarihinde de sigortalı olması şartı aranmıyor.

Cenaze Yardımı Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Vefat eden sigortalının hak sahibi yakınları, cenaze yardım parasına Sosyal Güvenlik il müdürlüğüne ya da Sosyal Güvenlik merkezine giderek başvurabiliyorlar.

Kişilerin başvuru esnasında cenaze ödeneği başvuru formunu mutlaka yanlarında götürmeleri gerekiyor.

Vefat eden kişinin ölüm tarihinin nüfus kütüğüne henüz işlenmediği vakalarda ise hak sahibi yakınların vefat eden kişiye dair ölüm belgesini de ilgili kurumlardan almaları ve bu belgeyi de teslim etmeleri gerekiyor.

Hem ölüm belgesinde hem de cenaze ödeneği başvuru formunda vefat eden kişinin ölüm tarihinin yer alması şartı da aranıyor.

Vefat eden sigortalının hak sahibi olan yakınları cenaze ödeneğine ölüm tarihinden sonraki 5 yıl içerisinde başvurabiliyorlar.

5 yıllık zaman dilimi dolduğunda ise cenaze yardım parası alabilme hakkı, zaman aşımına uğramış oluyor. Yani hak sahipleri, artık cenaze ödeneğinden yararlanamıyor.

Ölüm yardımı diğer adı ile cenaze yardımı başvurusu için Cenaze Yardım Parası Başvurusu ve E-Devlet Başvuru Formu 2024 yazısını okuyabilirsiniz.

Cenaze Yardım Parası Ne Kadar?

Cenaze ödeneği miktarı, her yıl TÜİK enflasyon verilerine göre artış gösteriyor.

Cenaze yardım parası miktarı, kişinin bağlı olduğu sigorta türüne göre de değişebiliyor.

2024 yılı için,

  • SSK ya da Bağkur’lu iken ölen kişinin yakınlarına 10000 TL
  • Emekli Sandığı’na tabi iken ölen kişinin hak sahibi yakınlarına ise 8600 TL

cenaze yardım parası ödeniyor.

Cenaze Yardım Parası Sorgulama

Cenaze ödeneği başvuru sorgulama işlemi; e-devlet üzerinden kolaylıkla gerçekleştirilebiliyor.

Hak sahibi kişiler; SGK resmi internet sitesi üzerinden de cenaze yardım parası başvurularının kabul edilip edilmediğini kolaylıkla sorgulayabiliyorlar.

Aynı zamanda kişiler, ALO170 SGK Çalışma Hayatı ve İletişim Merkezi hattını aramak suretiyle yetkili kişilerden başvuru sonuçlarına dair bilgi edinebiliyorlar.

Hak sahipleri, ALO170 hattını arayarak, başvuru şartlarına, başvuru için gerekli belgelere, cenaze yardımı alıp alamayacaklarına dair de bilgi alabiliyorlar.

T.C. NO ile Cenaze Yardımı Sorgulama

TC NO ve e-devlet şifre bilgileriniz ile kolaylıkla e-devlet sistemi üzerinden cenaze ödeneği başvurunuzun kabul edilip edilmediğini öğrenebilirsiniz.

Cenaze ödeneği başvuru sorgulama işlemi için https://www.turkiye.gov.tr/sgk-sahis-odemeleri-sorgulama linkini tıklayabilir, cenaze yardım parasının hesabınıza yatırılıp yatırılmadığını görüntüleyebilirsiniz.

SGK Ölüm Parası Sorgulama

SGK ölüm parası sorgulama işlemini e-Devlet Kapısı üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için öncelikle e-Devlet’e giriş yapmanız gerekiyor. Giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna “SGK Ölüm Yardımı ve Dul/Yetim Aylığı Talebi” yazın ve çıkan sonuçlardan ilgili hizmeti seçin.

Hizmeti seçtikten sonra, açılan sayfada kimlik doğrulama yapmanız gerekiyor. Kimlik doğrulama için T.C. kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile giriş yapabilirsiniz. Şifreniz yoksa e-Devlet şifresi nasıl alınır? sayfasından bilgi alabilirsiniz.

Kimlik doğrulamasını yaptıktan sonra, açılan sayfada ölen sigortalının TC kimlik numarası, adı ve soyadı, ölüm tarihi, ölüm şekli ve ölüm belgesini yüklemeniz gerekiyor. Ölüm belgesini yükledikten sonra, “Sorgula” butonuna tıklayın.

Sorgula butonuna tıkladıktan sonra, ölen sigortalının ölüm parası başvurusu ile ilgili bilgiler ekrana gelecektir. Bu bilgiler arasında ölüm parası tutarı, ölüm parası ödeme tarihi ve ölüm parası ödeme şekli yer almaktadır.

SGK ölüm parası sorgulama işlemini e-Devlet’in yanı sıra Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) çağrı merkezini arayarak da gerçekleştirebilirsiniz. SGK çağrı merkezini 170 numaralı telefondan arayabilirsiniz.

Cenaze Ödeneği Sorgulama E-Devlet

Cenaze ödeneği, ölen sigortalının cenaze masraflarını karşılamak amacıyla SGK tarafından yapılan bir ödemedir. Cenaze ödeneği, ölen sigortalının hak sahibine ödenir.

Cenaze ödeneğini sorgulamak için e-Devlet Kapısı’na giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş yaptıktan sonra, arama çubuğuna “Şahıs Ödemeleri Sorgulama” yazın ve çıkan sonuçlardan ilgili hizmeti seçin.

Hizmeti seçtikten sonra, açılan sayfada kimlik doğrulama yapmanız gerekmektedir. Kimlik doğrulama için T.C. kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile giriş yapabilirsiniz. Şifreniz yoksa e-Devlet şifresi nasıl alınır? sayfasından bilgi alabilirsiniz.

Cenaze ödeneği sorgulamak için https://www.turkiye.gov.tr/sgk-sahis-odemeleri-sorgulama linke tıklayabilirsiniz

Cenaze Ödeneği Başvuru Formu Nereden Alınır?

Hak sahibi kişiler; başvuru esnasında mutlaka teslim etmeleri gereken cenaze ödeneği başvuru formunu vefat eden kişinin ikametgahının bulunduğu yerdeki muhtarlıktan alabiliyorlar.

Ölüm yardım parası başvuru formunun mutlaka doğru bir şekilde hak sahibi tarafından doldurulması ve muhtar tarafından onaylanmış ve imzalanmış olması gerekiyor.

Muhtar tarafından onaylanmamış ve imzalanmamış olan başvuru formlarının ise herhangi bir geçerliliği bulunmuyor.

Cenaze Yardım Parası Kimlere Verilmez?

Cenaze yardım parasından kimlerin yararlanamayacağını aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz:

  • Bakmakla yükümlü olduğu kişi vefat edenler
  • Emekli Sandığı’ndan dul ya da yetim aylığı alırken vefat eden sigortalının hak sahibi yakınları

Yukarıdaki gruba mensup olan kişilerin cenaze ödeneği alma şansları bulunmuyor.

Cenaze Yardım Parası Hangi Bankaya Yatırılır?

Cenaze yardım parası, hak sahibi kişinin Ziraat Bankası hesabına yatırılıyor.

Kişiler, kendilerine en yakın Ziraat Bankası şubesine giderek, kendilerine yatırılan cenaze yardım parasını çekebiliyorlar.

Cenaze Yardımı Parası İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Cenaze yardım parası her yıl TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verilerine göre değişkenlik göstermektedir. 2024 yılında TÜİK açıklaması ardından açıklanan cenaze yardım parası 917 TL idi.

Cenaze yardım parası için başvuruyu cenaze işlemlerini tamamladıktan sonra vefat eden kişinin yakını tarafından yapılması gerekir. Vefat eden kişinin ölüm tarihinden itibaren 5 yıl kadar başvuru süresi vardır. 5 yıl içerisinde başvuru yapılması gerekir. 5 yıl içerisinde başvuru yapılmaz ise hak kaybı olacaktır.

Başvuru yapacak kişinin sahip olması gereken belgeler şunlardır;

Vefat eden kişiye ait ölüm belgesi.

Başvuruyu yapan kişinin geçerli kimlik belgesi.

Başvuru formu. (Başvuru formu muhtarlıktan onaylı olarak alınması gerekir.)

Cenaze Yardım Parasına Kimler Başvuru Yapabilir?

SGK kapsamında vefat eden kişinin birinci dereceden yakınları başvuru yapabilir ve cenaze yardım parası alabilirler. Bu kişiler; Vefat edenin eşi, çocukları, anne veya babası, kardeşleri veya cenazeyi kaldıran kişiler. Başvuruyu yapan kişiler yukarıda ki sıra ile başvuru yapmaları gerekir. Örneğin vefat eden kişinin eşi yaşamıyor ise çocukları başvuru yapabilir. Eşi ve çocukları yaşamıyor ise anne veya babası başvuru yapabilir.

Cenaze Yardım Parası Hangi Bankaya Yatar?

SGK kapsamında yapılan başvuruların belirli bir süre incelemeye alınır. İnceleme sürecini e-devlet kapısından takip edebilirsiniz. Cenaze ödeneklerinin onaylanması durumunda başvuru yapan kişinin başvuru sırasında vermiş olduğu iletişim bilgileri üzerinden kişiye geri dönüş yapılır.

Onaylanan başvuruların ödenekleri Ziraat Bankasına yatırılmaktadır. Cenaze yardımı vefat eden kişinin (başvuru yapan kişi) Ziraat Bankası hesabına başvuruyu takip eden ayın 8’i ile 14’ü arasında gönderilmektedir. Hesaba yatan parayı en yakın Ziraat Bankası şubesinden veya ATM’den çekilebilir.

SGK Ölüm Parası Başvurusu Telefon Numarası

SGK ölüm parası başvurusuna, başvuru için sizden talep edilen belgelere, cenaze ödeneği alıp alamayacağınıza dair bilgi almak için ALO170 Çalışma Hayatı ve İletişim Merkezi hattını arayabilirsiniz.

cenaze yardımı parası sorgulama

Ölüm Parası Yardımı Nasıl Alınır?

Daha önce de bahsettiğimiz gibi vefat eden kişilerin hak sahibi yakınlarının ölüm yardımı parası alabilmesi için ölümün mutlaka nüfus kütüğüne işlenmiş olması gerekiyor.

Ölümün henüz nüfus kütüğüne işlenmediği durumlarda hak sahiplerinin öncelikle ölüm belgesi almaları, ardından da cenaze ödeneğine başvurmaları gerekiyor.

SGK; hak sahipleri tarafından teslim edilen belgeleri detaylı bir şekilde inceledikten sonra cenaze yardım parası almaya hak kazanan kişileri belirliyor.

Ardından başvurusu kabul edilen kişilerin Ziraat Bankası hesaplarına cenaze yardım parasını yatırıyor.

Başvuruların sonuçlanması, ortalama bir ay sürmekle birlikte daha da uzun olabiliyor.

Ölüm Belgesi Nereden Alınır?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi ölümün nüfus kütüğüne işlenmediği durumlarda hak sahiplerinin cenaze yardım parasına başvurabilmeleri için mutlaka ölüm belgesi almış olmaları gerekiyor.

Cenaze defin işlemleri de ancak ölüm belgesi sayesinde gerçekleştirilebiliyor.

Ölüm belgesinin nereden alınabileceği, ölümün nerede ve hangi şekilde gerçekleştiğine göre değişiklik gösterebiliyor.

Söz konusu evde gerçekleşen ölümler olduğunda kişilerin ölüm belgesi alabilmeleri için öncelikle vefat eden kişiyi doktora götürmeleri gerekiyor.

Ölüm belgesi; doktor tarafından gerçekleştirilen detaylı bir muayene sonrasında vefat eden kişinin yakınlarına teslim ediliyor.

Ölümün doğal olmayan yollardan gerçekleştiğinin doktor tarafından yapılan detaylı muayene sonrası fark edilmesi durumunda doktor; ölüme dair adli makamlara bilgi vermeden hak sahiplerine ölüm belgesini teslim etmiyor.

Ölüm belgesinin kimler tarafından verilebileceğini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Cenazenin resmi sağlık kurumuna vefat eden kişinin yakınları tarafından getirilmesi ya da ölümün sağlık kurumunda gerçekleşmesi halinde ölüm belgesi, sağlık kurumu tarafından düzenlenip, kurum müdürü ya da baştabip tarafından tasdik edildikten sonra veriliyor.
  • Ölümün özel bir sağlık kurumunda ve bir hastalık yüzünden gerçekleşmesi halinde hastayı tedavi eden doktor tarafından ölüm belgesi veriliyor. Ardından bu ölüm belgesinin belediye tabibi, belediye tabibi yoksa toplum sağlığı merkezi hekimi ya da aile hekimi tarafından tasdik edilmesi gerekiyor.
  • Ölümün resmi ya da özel sağlık kurumları dışında bir yerde gerçekleşmesi durumunda belge; cenazenin bulunduğu yerdeki belediye tabibi, toplum sağlığı merkezi hekimi veya aile hekimi tarafından veriliyor. Bu kişilerin mevcut olmaması halinde ise belge, ‘ölüm belgesi düzenleme yetkilisi’ tarafından veriliyor.
  • Ölüm belgesi düzenleme yetkilisinin de bulunmadığı yerlerde veya yetkiliye ulaşmanın uzun bir süre alacağı durumlarda ölüm belgesi, jandarma karakol komutanları ya da köy muhtarları tarafından veriliyor.
  • Ölümün mesai saatleri dışında gerçekleşmesi halinde ölüm belgesi; belediye tabibi, toplum sağlığı merkezi hekimi ya da aile hekimi tarafından nöbet sistemine göre veriliyor. Belge, 112 Acil Sağlık İstasyonu Görevlileri tarafından da verilebiliyor.
  • Sel, deprem vb. doğal afetlerde veya maden ocaklarında ya da ulaşım araçlarında gerçekleşen toplu ölümler söz konusu olduğunda ise öncelikle valiler ya da kaymakamlar tarafından yetkilendirilen kişiler; ölen kişilere dair kimlik tespiti yapıyorlar. Ölüm tutanağı düzenlenmesi için nüfus müdürlüğüne ölen kişilerin kimlik bilgilerini yolluyorlar.
  • Yurtdışında ölen TC vatandaşlarına dair ölüm belgesi, dış temsilciliklere veriliyor.

Ölüm belgesi; ölen kişilerin nüfus kütüğüne işlendikten yıllar sonra bile kişiler, ölen kişinin bağlı olduğu nüfus müdürlüğüne giderek, ölüm belgesi alabiliyorlar.

Aldıkları belge sayesinde ölüm tarihinden sonraki 5 yıllık süre içerisinde cenaze yardım parasına başvurabiliyorlar.

Ölüm Belgesi E-Devletten Alınır mı?

Ölüm belgesi almayı düşünen hak sahipleri, bu belgeyi e-devlet üzerinden ya da internette başka bir platformdan alıp alamayacaklarını da öğrenmek istiyorlar.

Bu belge, e-devlet üzerinden ya da farklı bir site üzerinden alınamıyor.

Bu yazımızda cenaze yardım parası başvuru ve sorgulama işlemlerine dair merak edilen soruları yanıtlamaya çalıştık.

Sizler de cenaze yardım parası aldıysanız ya da bu yardıma başvurmayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Bir Yorum

  1. Benim ablam vefat etti ben para nasıl alırız lütfen yardımcı olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu