Maddi Yardım

Muhtaç Ailelere Devlet Tarafından Yapılan Yardımlar

Muhtaç Ailelere Devlet Tarafından Yapılan Yardımlar 2024; İhtiyaç sahibi ve yoksul ailelerin daha iyi yaşam standartlarına ulaşabilmelerine yardımcı olmak adına ülkemizde belediyeler, kaymakamlıklar, valilikler, TC Vakıflar Genel Müdürlüğü, TC Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı başta olmak üzere birçok kamu kurumu; sosyal yardımlarda bulunmaya 2024 yılında da devam ediyor.

Gıda, barınma, giyim gibi en asgari ihtiyaçlarını bile karşılarken maddi sıkıntıya düşen vatandaşlarımız; yukarda bahsi geçen kamu kurumlarına sosyal yardımlar alabilmek adına başvurabiliyorlar.

Bu yazımızda kısaca devlet tarafından yapılan sosyal yardımlar nelerdir? Sosyal yardım başvurusu nasıl yapılır? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

İhtiyaç Sahiplerine Yardım Eden Kurumlar ve Kuruluşlar

Ülkemizde ihtiyaç sahibi ailelere yani muhtaçlık sınırının altında yaşayan kişilere yardım eden en önemli kamu kurumlarını ve kuruluşlarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Belediyeler
  • Kaymakamlıklar
  • Valilikler
  • TC Vakıflar Genel Müdürlüğü
  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
  • Kızılay

Vatandaşlar; yukarıdaki kurumların yanı sıra ülkemizdeki dernek ve vakıflara, ünlü sanatçılara ve ünlü iş adamlarına da gıda yardımı, odun ve kömür yardımı, para yardımı vb. yardımlar alabilmek adına başvurabiliyorlar.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı, Türkiye Yardım Sevenler Derneği, Dost Eli Derneği, Rüştü Akın Vakfı gibi birçok dernek ve vakıf; ihtiyaç sahibi vatandaşların sosyal yardım başvurularını değerlendirdikten sonra yardıma ihtiyacı olan kişilere sosyal yardımlarda bulunuyor.

Yoksul ve dar gelirli vatandaşlarımız; dernek ve vakıfların resmi internet sitelerinde bulunan iletişim bilgileri üzerinden dernek ve vakıflara erişebiliyor; sosyal yardım başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

Yoksul vatandaşlar; Haluk Levent, Seda Sayan, Müge Anlı, Esra Erol gibi hayırsever sanatçılara da yardım taleplerini iletebiliyorlar.

Ünlü sanatçıların sosyal medya hesapları üzerinden ya da ünlü sanatçılar tarafından sunulan programları arayarak, yardımlara başvurabiliyorlar.

Ülkemizde Ali Ağaoğlu, Mustafa KOÇ, Fikret Öztürk, Sinan Tara gibi dünya çapında başarıları ile nam salmış iş adamları da yoksul vatandaşlarımıza sahip çıkıyor.

Yoksul vatandaşlarımız ünlü iş adamlarına ait olan holdingleri arayarak, yardım alıp alamayacaklarına dair bilgi alabiliyor ve yardım başvurularını oluşturabiliyorlar.

Kısacası yoksul vatandaşlarımız; kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra sivil toplum kuruluşu olarak faaliyet gösteren ve ihtiyaç sahiplerine el uzatan dernek ve vakıflara, ünlü sanatçılara ve ünlü iş adamlarına da yardım alabilmek adına başvurabiliyorlar.

Devlet tarafından muhtaç ailelere verilen para yardımı başvurusu için Aile Destek Paketi Başvurusu yazısını okuyabilirsiniz. Ayrıca çocuklu aileler Çocuk Destek Bileşeni Yardımı Başvurusu yaparak çocuk başına 350 TL ile 650 TL arasında aylık para yardımı alabilir.

Devlet Tarafından Yapılan Sosyal Yardımlar Nelerdir? 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından muhtaç ailelere bir çok farklı sosyal yardım yapılmaktadır. Devlet tarafından doğum yardımı, öksüz ve yetim yardımı, afet-acil durum yardımları, Sosyal Ekonomik Destek (SED), gıda ve barınma yardımı, aşevleri, doğal gaz ve elektrik tüketim desteği, yaşlı ve engelli aylığı, kronik hastalık yardımı, şartlı eğitim yardımı, çocuk destek bileşeni ve Aile destek paketi yardımları vardır.

Devlet tarafından yapılan, TC Vakıflar Genel Müdürlüğü, belediyeler ve sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla yürütülen en önemli sosyal yardım çalışmalarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

Devlet tarafından yapılan sosyal yardımlar hakkında detaylı bilgi almak için Devlet Tarafından Yapılan Sosyal Yardımlar ve Hizmetler yazımızı okuyabilirsiniz. Ayrıca Sosyal Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır? Kimlere Verilir? Yazımızı inceleyebilirsiniz.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan tüm yardımlara ulaşmak için https://www.aile.gov.tr/sygm/programlarimiz/sosyal-yardim-programlarimiz/ linke tıklayabilirsiniz.

Belediyeler Tarafından Yapılan Sosyal Yardımlar

Ülkemizdeki tüm büyükşehir belediyeleri ve ilçe belediyeleri; yoksul vatandaşlar için gıda ve erzak yardımı, odun ve kömür yardımı, giysi yardımı vb. yardımlar yapıyorlar.

Belediyeler tarafından 2024 yılında da devam eden en önemli yardım çalışmalarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

İhtiyaç sahibi aileleri tespit ederek, ikametgah adreslerine kadar makarna, bulgur, pirinç gibi gıda ve erzak içeren yardım kolilerini teslim eden belediyeler; yoksul vatandaşlara giysi yardımı, mobilya ve eşya yardımında da bulunuyor.

İhtiyaç sahibi aileler, acil nakit para ihtiyaçlarını karşılamak adına da belediyelere para yardımı alabilmek için başvurabiliyorlar.

Yapılan para yardımı miktarı ve süresi üzerinde başvurulan belediye bütçesi, başvuru sahibinin muhtaçlık durumu, başvuru sahibinin bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısı vb. etmenler belirleyici oluyor.

Para yardımı, her ay için yapılabileceği gibi yılda birkaç sefer olacak şekilde de yapılabiliyor.

Tüm belediyeler tarafından yapılan en önemli sosyal yardımlardan bir diğeri olan odun ve kömür yardımı sayesinde yoksul vatandaşlar, kış aylarında sıcak evlerde yaşayabiliyor ve soğuk havalarla daha iyi bir şekilde mücadele edebiliyorlar.

Bu yardım dahilinde Eylül ayı sonu ve Ekim başlangıcında yoksul ailelere kış ayları için odun ve kömür dağıtılıyor.

Evinde kömür sobası olmayan ya da sobası eskiyen ailelere ise soba yardımı yapılıyor.

Engelli vatandaşlar; akülü tekerlekli sandalye, tekerlekli sandalye, kronik hastalar ise havalı yatak vb. medikal cihaz ve tıbbi malzeme ihtiyaçlarını ücretsiz bir şekilde karşılayabilmek adına belediyelere başvurabiliyorlar.

Ülkemizde İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi gibi büyükşehir belediyeleri, yoksul vatandaşlar için elektrik, su, doğalgaz fatura desteği de sunabiliyor.

65 yaş ve üstündeki sahipsiz ve kimsesiz vatandaşlar; belediyelere başvurarak, evde yaşlı bakım hizmeti alabiliyorlar.

Bu hizmet dahilinde belediyeler; yaşlı ve sahipsiz vatandaşların periyodik sağlık muayenelerini yapmaları için evlerine kadar sağlık personelleri gönderiyor.

Yoksul ailelerin yeni doğan bebeklerini de unutmayan belediyeler; annelere Hoş geldin Bebek hediyesi olarak, Yeni Doğan Bebek Paketi armağan ediyor. Bu paketin içinde bebekler için bebek bezi, bebek battaniyesi, bebek maması, ıslak mendil vb. bebeklerin ihtiyaçlarına yönelik malzemeler bulunuyor.

İzmir, İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyeleri tarafından yapılan süt yardımı kapsamında ise ihtiyaç sahibi ailelere çocuklarının sağlıklı gelişimlerini desteklemek adına her bir çocukları için aylık 8 litre süt dağıtılıyor.

Böylelikle çocukların temiz, sağlıklı, bol vitaminli sütler ile beslenebilmeleri sağlanmış oluyor.

Kimsesiz ve sahipsiz vatandaşlar; belediyelere ait olan aşevlerinde her gün sıcak ev yemekleri yiyebiliyorlar.

Belediyeler tarafından ihtiyaç sahipleri için dağıtılan sosyal destek kartlarına düzenli bir şekilde yatırılan yardım paraları sayesinde muhtaç vatandaşlar, A101, BİM, Migros vb. anlaşmalı marketlerden alışveriş yapabiliyorlar.

Belediyeler tarafından yapılan sosyal yardım çalışmalarına dair ayrıntılı bilgi alabilmek adına ALO153 Beyaz Masa hattını, sosyal hizmet merkez ve müdürlüklerini ya da bağlı olduğunuz belediyeyi arayabilirsiniz.

Belediye Gıda Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır

Belediye Yardımları Nelerdir? Nasıl Alınır?

Belediye Para Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır

TC Vakıflar Genel Müdürlüğü Tarafından Yapılan Yardımlar

En %40 engel oranına sahip olan engelli vatandaşlara, annesini ya da babasını kaybetmiş yetim çocuklara fakirlik maaşı bağlayan TC Vakıflar Genel Müdürlüğü; yurtiçi ve yurtdışı kuru gıda yardımları ile ihtiyaç sahiplerinin gıda ihtiyaçlarını karşılıyor.

TC Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan sosyal yardımları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

En az %40 engel oranına sahip olan kişilerin, yetim çocukların fakirlik maaşı alabilmek adına başvurabilecekleri TC Vakıflar Genel Müdürlüğü; yurtiçi kuru gıda yardımları ile ihtiyaç sahiplerine içerisinde makarna, bulgur, pirinç vb. malzemeler bulunan gıda kolileri dağıtıyor.

İhtiyaç sahibi ailelerin ilkokul, ortaokul ya da lise eğitimini gören öğrencileri için eğitim ve burs desteğinde bulunuyor. Öğrenciler; eğitim yardımı sayesinde 9 aylık eğitim dönemleri boyunca her ay için karşılıksız yani geri ödemesiz burs alabiliyorlar.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olan İstanbul’un Selimiye ilçesinde yoksul ve dar gelirli vatandaşlar, her gün sıcak ev yemekleri yiyebiliyorlar.

İhtiyaç sahiplerine aşevinde her gün sıcak çorba da dağıtılıyor.

Vakıf evlerinde ise kalacak yeri olmayan sahipsiz vatandaşlar; bir süreliğine konaklayabiliyorlar.

Vakıflar Genel Müdürlüğü sosyal yardımlarına dair ayrıntılı bilgi alabilmek adına https://www.vgm.gov.tr/ linkini tıklayabilirsiniz.

Vakıflar Genel Müdürlüğü Gıda Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır

Vakıflar Genel Müdürlüğü Burs Başvurusu Nasıl Yapılır

TC Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Tarafından Yapılan Yardımlar

Yoksul ailelerin, annelerin ve çocukların korunmasına yönelik olarak birçok sosyal yardım projesine imza atan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yardımlarından yararlanmak isteyen kişiler; ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına giderek, burada başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; yoksul ailelerin çocukları için yaptığı SED yardımı, şartlı eğitim yardımı, şartlı sağlık yardımı vb. yardımları ile çocukların eğitim hayatlarına devam edebilmelerine ve sağlıklı gelişimlerine öncülük ediyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan en önemli yardımları aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Para yardımı
  • Gıda ve erzak yardımı
  • Kömür ve odun yardımı
  • Giysi yardımı
  • Çocuklar için şartlı eğitim ve şartlı sağlık yardımları
  • Çocuklar için SED yardımı
  • Gebelik yardımı
  • Aşı parası yardımı
  • Silikozis hastalarına aylık bağlanması
  • Tüberküloz hastalarına aylık bağlanması
  • SSPE hastalarına aylık bağlanması
  • 65 yaş ve üstü yaşlılara aylık bağlanması
  • Engelli vatandaşlara engelli maaşı bağlanması
  • Muhtaç vatandaşlar için elektrik tüketim desteği
  • Kronik hastalar için elektrik tüketim desteği
  • Kira desteği
  • Pandemi 1100 TL sosyal destek ödemesi

Sosyal hizmetlerde konaklamak zorunda kalan lakin SED yardımı ile desteklenmeleri halinde ailelerinin ya da yakınlarının yanında konaklayabilecek durumda olanlar için para yardımında bulunan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; yoksul ailelerin çocukları için şartlı eğitim ve şartlı sağlık yardımları sunuyor.

Şartlı eğitim yardımı dahilinde ilkokul, ortaokul ya da lise öğrencileri için her ay belirli miktarda bir yardım parası ödüyor.

Yardım paraları, annenin PTT hesabına yatırılıyor.

Şartlı sağlık yardımı dahilinde ise 0-6 yaş aralığında çocuğu olan, kendisinin ya da eşinin düzenli geliri olmayan annelere her ay için aşı parası ödeniyor. Anneler, PTT hesaplarına yatırılan aşı parası ile çocuklarının aşılarını eksiksiz bir şekilde yaptırabiliyorlar.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın en çok rağbet gören yardımlarından olan ‘elektrik yardımı’ kapsamında muhtaç aileler, elektrik faturalarını indirimli bir şekilde ödeyebiliyorlar.

Muhtaç vatandaşların, elektrik faturalarında indirim kazanabilmeleri için faturalarını mutlaka PTT şubelerinden ödemeleri gerekiyor.

Aynı şekilde kronik rahatsızlıkları yüzünden cihaza bağımlı yaşamak zorunda olan kişiler de sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvurarak, elektrik fatura desteği alabiliyorlar.

Engelli vatandaşlar için engelli maaşı bağlayan Vakıflar Genel Müdürlüğü; silikozis, tüberküloz ve SSPE hastalarına da aylık bağlıyor.

Böylelikle kronik hastalığı yüzünden çalışamayan vatandaşların asgari ihtiyaçlarını karşılayabilmelerine yardımcı oluyor.

65 yaş üstü yaşlı ve sahipsiz vatandaşlar; sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına kendilerine yaşlılık maaşı bağlanması için başvurabiliyorlar.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sosyal yardımlarına dair ayrıntılı bilgi alabilmek adına ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını arayabilirsiniz.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başvurusu Nasıl Yapılır

Kaymakamlık Yardım Başvuru Nasıl Yapılır

Kızılay Tarafından Yapılan Sosyal Yardımlar

Doğal afet anlarında mağdur vatandaşlarımıza sahip çıkan, vatandaşlara gıda ve erzak yardımında bulunan Kızılay; aynı zamanda vatandaşların barınma ihtiyaçlarını da karşılıyor.

Kızılay, ülkemizde yaşayan, düzenli bir işi ve geliri olmayan yoksul vatandaşlarımız için belirli aralıklarla gıda ve erzak yardımı, giysi yardımı, bayramlık yardımı, sosyal destek kartı yardımı,  para yardımı vb. yardımlar da yapıyor.

Yoksul aileler için konserve gıdaların dağıtımı, çocuklar için oyuncak dağıtımı, çocuklar için ikram paketi yardımı; Kızılay tarafından yapılan diğer önemli yardımlar arasında bulunuyor.

Kızılay tarafından yapılan yardımlarla ilgili bilgi almak için hemen https://www.kizilay.org.tr/ linkini tıklayabilirsiniz.

ALO168 Kızılay Çağrı Merkezini arayarak, Kızılay tarafından yapılan sosyal yardımlarla ilgili olarak detaylı bilgi alabilirsiniz.

Kızılay Gıda Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır

Kızılay Para Yardımı Nasıl Alınır? Kimlere Verilir

Sosyal Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

İhtiyaç sahibi aileler; belediyelere, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına, TC Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devlet yardımı alabilmek adına başvurabiliyorlar. Ayrıca bir çok il ve ilçe sosyal yardım başvurusu kabul etmektedir. Belediyeler tarafından gıda yardımı, erzak yardımı ve para yardımı yapılmaktadır.

Kaymakamlık hizmet binasında bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına sosyal yardım başvurusu için giden kişiler mutlaka kimlikleri ile beraber gitmeleri gereklidir. Para yardımı almak isteyen kişiler Kaymakamlık Para Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır yazımızı Fakirlere Yardım Eden Kurum ve Vakıflar Nelerdir? yazımızı inceleyebilirler.

Belediye Sosyal Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yoksul vatandaşlar; sosyal yardımlardan faydalanabilmek için belediye yardımlarına e-devlet üzerinden başvurabiliyorlar.

Bazı belediyeler ise vatandaşların sosyal yardım başvurularını kendi resmi internet siteleri ya da kendilerine ait olan siteler üzerinden kabul ediyorlar.

Örneğin; İBB sosyal yardımlarına SEDEP sitesi üzerinden başvurulabiliyor.

SEDEP üzerinden İBB yardımlarına başvurmak için hemen https://sosyalyardim.ibb.gov.tr/ linkini tıklayabilirsiniz.

E-devlet platformu üzerinden belediye sosyal yardım ön başvurunuzu gerçekleştirmek için https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkini tıklayabilirsiniz.

Bu linki tıkladıktan sonra sosyal yardım başvuru formunu doldurup, yararlanmak istediğiniz sosyal yardım türlerini işaretleyip, başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.

Tek bir form üzerinden belediyenizin gıda ve erzak yardımı, giysi yardımı vb. tüm yardımlarına başvurabilirsiniz.

Belediye sosyal yardım başvurularınız için ikametgahınızın mevcut olduğu yerdeki belediye binasına, sosyal hizmet merkez ya da müdürlüklerine gidebilirsiniz. Burada sosyal yardım başvuru formu doldurup, başvurularınızı tamamlayabilirsiniz.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Yardım Başvurusu ve Sorgulama

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yardım Başvurusu ve Sorgulama

İzmir Büyükşehir Belediyesi Yardım Başvurusu ve Sorgulama

Bursa Büyükşehir Belediyesi Yardım Başvurusu ve Sorgulama

Ülkemizde bulunan Tüm Belediyeler dar gelirli vatandaşlara gıda yardımı ve para yardımı yapmaktadır. Yaşadığınız İl ve İlçe belediyesinin yaptığı yardımları öğrenmek ve başvuruda bulunmak için https://yardimbasvurusu.com/belediye-yardimlari/ Belediye Yardımları kategorisini inceleyebilirsiniz.

TC Vakıflar Genel Müdürlüğü Sosyal Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

TC Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün eğitim yardımlarına müdürlüğün kendi resmi sitesi üzerinden başvurulabiliyor.

Öğrenciler, sitede yayınlanan başvuru tarihleri arasında burs yardımı başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

Müdürlüğün fakirlik maaşı, kuru gıda, aşevi ve vakıf evi yardımlarına başvurmak isteyen yoksul vatandaşların ise ikametgahlarının bulunduğu yerdeki Bölge Müdürlüğüne başvurmaları gerekiyor.

Vatandaşlar, bu yardımlara gerekli belgeleri posta yoluyla Bölge Müdürlüğüne göndererek de başvurabiliyorlar.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün eğitim ve burs yardımı dışındaki diğer yardımlarına ise internet üzerinden başvurulamıyor.

Ancak başvuru sonuçları, e-devlet platformu üzerinden takip edilebiliyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğü yardımlarına dair detaylı bilgi alabilmek adına hemen 0312 415 50 00 telefon numarasını arayabilirsiniz.

TC Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tüm yardım çalışmalarını sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığı ile yürütüyor.

İhtiyaç sahipleri; ikametgahlarının mevcut olduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına gidip, burada sosyal yardım başvuru formu doldurarak, diledikleri yardımlara başvurabiliyorlar.

E-devlet platformu üzerinden ise sosyal yardımlara şu an için başvurulamıyor.

Vatandaşlar; ön başvuru işlemleri için ALO153 ya da ALO183 Beyaz Masa hatlarını arayabiliyorlar. 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır

Kızılay Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kızılay yardımlarına başvurmak isteyenlerin ise ikametgahlarının mevcut olduğu yerdeki Kızılay temsilciliğine gitmeleri gerekiyor.

Sosyal yardım ön başvuruları, Kızılay’a ait olan resmi site üzerinden de yapılabiliyor.

İhtiyaç sahipleri, ön başvuruları için ALO168 Kızılay Çağrı Merkezi’ni arayabiliyorlar. 

Sosyal Yardım Başvurusu için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Sosyal yardımlara başvuran kişilerden başvurdukları kuruma ve başvurulan sosyal yardım türüne göre birtakım belgeler isteniyor.

Sosyal yardım başvurusu için gerekli olan bu belgeleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Başvuru sahibinin hane bireylerine ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • İkametgah belgesi
  • Muhtarlıktan alınabilen fakirlik belgesi
  • SGK’dan alınması gereken gelir belgesi ya da gelirsizlik belgesi
  • Hane bireylerinin mal beyanlarına ilişkin belgeler
  • Öğrencilere dair yapılan başvurularda öğrenci belgesi
  • Çocuklara dair yapılan başvurularda çocuk kimlik kartı
  • Engelli vatandaşlar için 2024 engelli belgesi
  • Kronik hastalar için sağlık kurulu raporu
  • Eşi vefat eden dul kadınlar için ölen eşlerine dair ölüm belgesi
  • Ev kira sözleşmesi

Teslim etmeniz gereken belgelerin tam listesi için başvuracağınız kurumu arayabilir, yetkili kişilerden ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Sosyal Yardım Kimlere Verilir?

Ülkemizdeki tüm kurumlar tarafından yapılan sosyal yardımlar, öncelikle işsiz ve gelirsiz vatandaşlarımız için yapılıyor.

İşsiz ve gelirsiz vatandaşlarımızın yanı sıra muhtaçlık sınırının altında yaşayan vatandaşlarımız yani hane halkı kişi başı aylık ortalama kazancı, güncel asgari ücretin 1/3’ünün altında olanlar da yardımlara başvurabiliyorlar.

Yardımlardan kimlerin yararlanabileceklerini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • İşsiz ve gelirsiz vatandaşlar
  • Muhtaçlık sınırının altında yaşayan vatandaşlar
  • Engelli vatandaşlar
  • Kronik hastalar
  • Eşi vefat etmiş, eşi cezaevine girmiş ya da eşinden boşanmış dul kadınlar ve yetim çocukları
  • Muhtaç asker yakınları
  • Muhtaç şehit ve gazi yakınları
  • Afetzede vatandaşlar
  • Sonradan TC vatandaşlığına geçmiş olan mülteciler ya da sığınmacılar
  • 65 yaş ve üstündeki sahipsiz ve kimsesiz vatandaşlar
  • Yoksul ailelerin eğitim gören çocukları(ilkokul, ortaokul, lise ve üniversitede okuyan öğrenciler)

Ülkemizde hane halkı kişi başı aylık net kazancı, güncel asgari ücretin 1/3’ünün altında olanlar; muhtaçlık sınırının altında kabul ediliyor. Bu kişilerin sosyal yardımlardan yararlanma şansları bulunuyor.

Lakin muhtaçlık sınırının altında yaşamalarına rağmen üzerlerine kayıtlı değerli menkul ya da gayrimenkul bulunanlar, sosyal yardımlara başvuramıyorlar.

Sosyal Yardım Başvuru Formu

Kurumların yardımlarına gerek internetten gerekse kurumlara bizzat giderek başvuran kişilerin mutlaka yardım başvuru formu doldurmaları gerekiyor.

Bu form; ihtiyaç sahiplerine aylık gelir ve gider durumlarına, mesleklerine, hanedeki kişi ve çalışan sayılarına yönelik bazı sorular içeriyor.

Başvurusunun olumlu sonuçlanmasını dileyenlerin formdaki tüm soruları doğru ve eksiksiz yanıtlamaları, formda güncel adres ve iletişim bilgilerini paylaşmaları gerekiyor.

Başvurulan kurumlar; başvuru formunu ve teslim edilen belgeleri detaylıca değerlendirdikten sonra ihtiyaç sahiplerini yani yardım edecekleri kişileri tespit ediyorlar.

Formda yanlış bilgi beyan edenler; örneğin muhtaç olmamalarına ve düzenli gelir sahibi olmalarına rağmen kendilerini işsiz olarak gösterenler ve bir süreliğine sosyal yardımlar alanlar; daha sonradan durumun kurumca fark edilmesi üzerine cezai yaptırıma tabi tutuluyorlar.

Bu kişilerden cezai yaptırım kapsamında aldıkları tüm yardımları güncel faizleriyle birlikte geri ödemeleri talep ediliyor.

Ödeme yapmayan kişiler ise kurum tarafından mahkemeye veriliyorlar.

devlet tarafından verilen sosyal yardımlar

Sosyal Yardım Başvurusu Telefon Numarası

Belediyelerin yardım çalışmalarına dair ayrıntılı bilgi için ALO153 Beyaz Masa hattını arayabileceğiniz gibi başvuracağınız belediyeyi, sosyal hizmet merkez ya da müdürlüklerini arayabilirsiniz.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ön başvurularınız için ALO183 ya da ALO144 Beyaz Masa hatlarından birini arayabilirsiniz.

Ya da bağlı olduğunuz sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfını arayabilirsiniz.

TC Vakıflar Genel Müdürlüğü yardımlarına dair bilgi edinmek adına 0312 415 50 75 telefon numarasını, Kızılay yardım ön başvurularınız için ALO168 Kızılay Çağrı Merkezini arayabilirsiniz.

Sosyal Yardım Başvuru Sorgulama

Sosyal yardımlara başvuran kişiler; başvuru sonuçlarını e-devlet platformu üzerinden takip edebiliyorlar.

Başvurular, kurumlar tarafından ortalama birkaç hafta içerisinde sonuca bağlanıyor. Bazı durumlarda başvuruların sonuçlanması, birkaç aya kadar da uzayabiliyor.

Belediye başvuru sonuçlarınızı öğrenmek için başvurduğunuz belediyeyi, sosyal hizmet merkez ya da müdürlüklerini ya da ALO153 Beyaz Masa hattını arayabilirsiniz.

E-devlet belediye yardım başvuru sonuçlarınızı görüntülemek adına https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkini tıklayabilirsiniz.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı başvuru sonuçlarınız için ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını arayabilirsiniz.

Ya da başvurduğunuz sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfını arayıp, başvuru sonucunuzu öğrenebilirsiniz.

E-devlet üzerinden başvuru sonucunuzu görüntülemek adına https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-bakanligi linkini tıklayabilirsiniz.

TC Vakıflar Genel Müdürlüğü yardım başvuru sonuçlarınız için başvurduğunuz Bölge Müdürlüğünü arayabilirsiniz.

E-devlet üzerinden başvuru sonuçlarınızı öğrenmek adına https://www.turkiye.gov.tr/vakiflar-kisi-yardim-bilgisi-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.

Kızılay başvuru sorgulama işlemi için başvurduğunuz Kızılay temsilciliğini ya da ALO168 Kızılay Çağrı Merkezini arayabilirsiniz.

PTT Yardım Parası Sorgulama

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve belediyeler başta olmak üzere başvurulan kurumlar; yardım paralarını başvurusu kabul edilen kişilerin PTT hesaplarına yatırıyor.

İhtiyaç sahipleri; nakdi yardım paralarının ya da aylık maaşlarının PTT hesaplarına yatırılıp yatırılmadığını e-devlet PTT üzerinden yapılan kurum ödemeleri sorgulama sayfası üzerinden görüntüleyebiliyorlar.

Aynı zamanda PTT hesaplarına yatırılan para miktarını da bu sayfa üzerinden görüntüleyebiliyorlar.

PTT yardım parası sorgulama işlemi için https://www.turkiye.gov.tr/ptt-ptt-uzerinden-yapilan-kurum-odemeleri-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.

Sosyal Yardım Her Ay Mı Veriliyor?

Yaşlılara bağlanan yaşlılık maaşı, engelli aylığı, SSPE, tüberküloz aylığı vb. aylıklar; kişilerin PTT hesaplarına her ay için yatırılıyor.

Gıda ve erzak yardımı; her ay için yapılabileceği gibi yılda 4-5 sefer için de yapılabiliyor.

Belediyeler; ihtiyaç sahiplerinin sosyal destek kartlarına her ay ya da yılda 4-5 sefer yardım parası yükleyebiliyor.

Yani yapılan sosyal yardımların sürekliliği ve miktarı; başvurulan sosyal yardım türüne, belediye bütçesine ve başvuru sahibinin muhtaçlık durumuna bağlı olarak değişebiliyor.

Sosyal Yardım Ne Zaman Sonuçlanır?

Sosyal yardım başvuruları, genellikle birkaç hafta içerisinde sonuçlanıyor.

Yoğunluk halinde bu süre, birkaç ayı bulabiliyor.

Başvuru sonuçları; SMS ile başvuru sahiplerine gönderiliyor.

Başvuru sonuçları; e-devlet platformunda da açıklanıyor.

Sosyal Yardım Ne Zaman Yatar?

Nakdi sosyal yardım paraları, kişilerin PTT hesabına yatırılıyor.

Engelli maaşı, SSPE, tüberküloz ya da silikozis aylıkları; her ay belirli günlerde yatırılıyor.

Nakdi yardım paralarının yatırıldığı belirli bir tarih ise bulunmuyor.

Vatandaşlar; sosyal yardım ödemelerinin hesaplarına yatırılıp yatırılmadığını e-devlet PTT üzerinden yapılan kurum ödemeleri sorgulama sayfasından görüntüleyebiliyorlar.

Hane Yardımı Nedir? Kimlere Verilir?

Hane Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Diğer Aile Yardımı Nedir? Nasıl Alınır?

Sosyal Yardım Ne Zaman Kesilir?

Yoksul ve ihtiyaç sahipleri için yapılan sosyal yardım ödemeleri; kişinin muhtaçlığının sona ermesi halinde kesiliyor.

Hak sahibi kişinin vefat etmesi, sigortalı bir işe girmesi halinde de yapılan ödemeler, durduruluyor.

Şehirler arası yapılan ikametgah değişikliklerinde de yapılan yardımlar, durduruluyor.

Aldığı sosyal yardımların kesilmesini istemeyen kişilerin en az birkaç ay öncesinden yardım aldıkları kuruma adres değişikliğine dair bilgi vermeleri gerekiyor.

Bilgi vermeksizin adres değişikliği yapan kişilerin yeni yardım aldıkları kuruma yeni ikametgah adreslerinde tekrar başvurmaları gerekiyor.

Muhtaçlığı sona eren kişilerin bu duruma dair yardım aldıkları kuruma mutlaka bilgi vermeleri gerekiyor.

Aksi halde bilgi vermeden sosyal yardım almaya devam edenler; cezai yaptırıma tabi tutuluyorlar.

Sosyal Yardım Parası Nereye Yatar?

Sosyal yardım paraları, kişilerin PTT hesaplarına yatırılıyor. İhtiyaç sahipleri, PTT şubelerinden yardım paralarını çekebiliyorlar.

PTT Bank kartı olanlar; PTT ATM’lerinden paralarını çekebiliyorlar.

Yeni çipli kimlik kartı sahipleri, şifreleri ile PTT ATM’lerden paralarını çekebiliyorlar.

Sosyal Yardım Parası Ne Kadar Oldu 2024?

Nakdi para yardımı şeklinde ihtiyaç sahipleri için yapılan sosyal yardım ödemeleri; vatandaşların muhtaçlık durumuna göre değişiyor.

Aynı zamanda hak sahibinin bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısı da kişilerin hesabına yatırılan sosyal yardım parası üzerinde belirleyici oluyor.

1-2 kişilik aileler için genellikle aylık 1500 TL, 3-4 kişilik aileler için 2000 TL, 5 ve üstü kişilik aileler için 3500 TL ödeniyor.

Bu yazımızda devlet tarafından yapılan sosyal yardımlara dair sizleri bilgilendirmeye, bu sosyal yardımlara nasıl başvurabileceğinize değinmeye çalıştık.

Sizler de sosyal yardım alıyorsanız ya da sosyal yardımlara başvurmayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu