Devlet Yardımları

Devlet Tarafından Yapılan Sosyal Yardımlar ve Hizmetler

Devlet Tarafından Yapılan Sosyal Yardımlar ve Hizmetler 2024; Ülkemizde yaşayan dar gelirli ya da muhtaç vatandaşlarımız devlet tarafından ihtiyaç sahibi vatandaşlar için yapılan sosyal yardımlara başvurarak, gıda ve erzak yardımı, yakacak yardımı, mobilya ve eşya yardımı vb. yardımlardan faydalanabiliyorlar.

Muhtaç vatandaşlar; belediyelere, kaymakamlıklara, valiliklere, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na, TC Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne, dernek ya da vakıflara sosyal yardım almak adına başvurabiliyorlar.

Kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra ülkemizdeki başarılı iş adamları ve ünlü sanatçılar da yoksul vatandaşlarımıza yardım eli uzatıyor.

Bu yazımızda kısaca devlet tarafından yapılan sosyal yardımlar nelerdir? Sosyal yardım başvurusu nasıl yapılır? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Devlet Tarafından Yapılan Sosyal Yardımlar Nelerdir?

Türkiye’de devlet tarafından yapılan sosyal yardımlar, ihtiyaç sahibi vatandaşlara temel ihtiyaçlarının karşılanmasında yardımcı olmak amacıyla sağlanmaktadır. Bu yardımlar, gelir, sağlık, eğitim, barınma, istihdam gibi farklı alanlarda sunulmaktadır.

Düzenli Yardımlar

Düzenli yardımlar, ihtiyaç sahibi vatandaşlara düzenli olarak yapılan yardımlardır. Bu yardımlar arasında şunlar sayılabilir:

  • Engelli ve 65 yaş aylığı: Kanun kapsamında, engelli ve 65 yaş üstü vatandaşlara aylık olarak yapılan yardımdır.
  • Eşi vefat etmiş kadınlara yönelik yardımlar: Eşi vefat etmiş kadınlara, geçimlerini sağlayabilmeleri için aylık olarak yapılan yardımlardır.
  • Muhtaç asker ailelerine yönelik yardımlar: Askerlik görevini yapan veya yapmış olan vatandaşların ailelerine, geçimlerini sağlayabilmeleri için aylık olarak yapılan yardımlardır.
  • Öksüz yetim ve asker çocuğu yardımı: Öksüz ve yetim çocuklar ile asker çocuğu olan ailelere, geçimlerini sağlayabilmeleri için aylık olarak yapılan yardımlardır.

Diğer Yardımlar

Diğer yardımlar, ihtiyaç sahibi vatandaşlara belirli durumlarda yapılan yardımlardır. Bu yardımlar arasında şunlar sayılabilir:

  • Doğum yardımı: 15.05.2015 tarihi ve sonrasında canlı doğum gerçekleştiren Türk vatandaşlarına ve Mavi Kart sahiplerine yapılan yardımdır.
  • Eğitim yardımı: Eğitime devam eden öğrencilere, eğitim masraflarını karşılamak amacıyla yapılan yardımlardır.
  • Barınma yardımı: Barınma ihtiyacı olan vatandaşlara, barınma masraflarını karşılamak amacıyla yapılan yardımlardır.
  • İşsizlik yardımı: İşsiz kalan vatandaşlara, geçimlerini sağlayabilmeleri için yapılan yardımlardır.
  • Kırsal alanda yaşayanlara yönelik yardımlar: Kırsal alanda yaşayan vatandaşlara, ekonomik ve sosyal kalkınmalarını sağlamak amacıyla yapılan yardımlardır.
  • Şehit ve gazilere yönelik yardımlar: Şehit ve gazilere, maddi ve manevi olarak destek olmak amacıyla yapılan yardımlardır.

Türkiye’de sosyal yardımlar, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yürütülmektedir. Bu yardımlar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYDV) aracılığıyla ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırılmaktadır. SYDV’ler, her il ve ilçede bulunan ve ihtiyaç sahibi vatandaşlara yönelik sosyal yardım ve destek hizmetleri sunan kamu kurumlarıdır.

Sosyal yardımlardan yararlanmak isteyen vatandaşlar, SYDV’lere başvuru yapabilirler. Başvurular, SYDV’lerin internet sitelerinden veya SYDV’lerin bulunduğu yerlerden yapılabilir. Başvurular, ihtiyaç sahibi vatandaşların gelir, sağlık, eğitim, barınma, istihdam gibi durumları değerlendirilerek sonuçlandırılmaktadır.

Ülkemizde Sosyal Yardım Yapan Kurumlar Hangileridir?

Ülkemizde belediyeler, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile TC Vakıflar Genel Müdürlüğü başta olmak üzere birçok kurum; fakir ve muhtaç vatandaşlara sosyal yardımlar ulaştırıyor.

Kurumlar; para yardımının yanı sıra gıda ve erzak yardımı, sosyal destek kartı dağıtımı, giysi ve kırtasiye yardımı gibi ayni yardımlar da sunabiliyorlar.

Sosyal yardımlar yapan en önemli kurumları aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Belediyeler
  • Kaymakamlıklar
  • Valilikler
  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
  • TC Vakıflar Genel Müdürlüğü
  • Kızılay
  • Ünlü iş adamlarına ait holdingler
  • Ünlü sanatçılar
  • Dernek ve vakıflar

Valilikler, kaymakamlıklar ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; sosyal yardım çalışmalarını sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla yürütüyorlar.

Dünya çapında başarılara imza atan, ünlü iş adamları ise sahip oldukları holdingler sayesinde her yıl yüzlerce kişiye sosyal yardımlarda bulunuyorlar.

Ülkemizdeki dernek ve vakıflar ise ihtiyaç sahiplerine para yardımı, gıda yardımı, kira yardımı gibi yardımlar sunabiliyorlar.

Belediyeler Tarafından Yapılan Sosyal Yardımlar

Sosyal yardımlaşma denildiğinde akla ilk gelen kurum olan belediyeler; ihtiyaç sahiplerine her yıl gıda ve erzak yardımı, yakacak yardımı, kırtasiye yardımı, sosyal destek kartı yardımı, burs yardımı gibi yardımlar yapıyor.

Belediyeler tarafından yapılan en önemli sosyal yardım çalışmalarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Gıda ve erzak yardımı
  • Para yardımı
  • Yakacak yardımı
  • Mobilya yardımı
  • Sosyal destek kartı dağıtımı
  • Giysi yardımı
  • Kırtasiye yardımı
  • Burs desteği
  • Muhtaç asker yakınları için yapılan yardımlar
  • Şehit ve gazi yakınları için yapılan yardımlar
  • Yeni doğan bebekler için bebek bezi ve bebek maması yardımı
  • Afetzedeler için yapılan yardımlar
  • Kira yardımı
  • Yaşlılar için evde bakım hizmeti
  • Aşevi hizmeti
  • Diğer yardımlar

Fakir ve yoksul mahallelerde yaşayan vatandaşlara belirli aralıklarla makarna, bulgur, peynir, zeytin, yağ, mercimek gibi kahvaltılık ve yemeklik malzemeler içeren gıda ve erzak kolileri dağıtan belediyeler; zaman zaman ihtiyaç sahiplerine para yardımı da yapabiliyor.

İhtiyaç sahibi ailelere ve çocuklarına giysi yardımı yaparak, onlara yazlık ve kışlık kıyafetler armağan eden belediyeler; eğitim ve öğretim yılı başlangıçlarında yoksul çocuklara kalem, kitap, silgi, defter gibi kırtasiye malzemeleri dağıtıyor.

İlköğretim, lise ya da üniversite eğitimi gören fakir ailelerin çocukları belediyelere düzenli burs desteği alabilmek adına da başvurabiliyorlar.

Muhtaç vatandaşların ısınma giderlerini karşılayabilmeleri noktasında onlara kömür, odun dağıtarak yardımcı olan belediyeler; yoksul ailelerin ve çocukların kış aylarında hastalıklara kolaylıkla yakalanmalarına engel oluyor.

İçerisinde belirli limitler bulunan sosyal destek kartlarını da dağıtan belediyeler; bu kartlarla muhtaç vatandaşların belediye anlaşmalı marketlere giderek gıda başta olmak üzere gereksinim duydukları malzemeleri satın alabilmelerine olanak tanıyor.

Yaşlılar için verdiği evde bakım hizmeti sayesinde dışarı çıkamayan yani doktora gidemeyen yaşlıların evlerinde rutin sağlık kontrollerini yaptırılabilmelerini mümkün bir hale getiriyor.

Birikmiş kira borcu olan ya da kira giderlerini karşılamakta zorlanan vatandaşlara da yardım etmekten geri kalmayarak, vatandaşların kira borçlarının bir kısmını ya da tamamını ödüyor.

Sunduğu aşevi hizmeti dahilinde kimsesizlerin ve muhtaçların aşevlerinde her gün sıcak ev yemekleri yiyebilmelerini sağlıyor.

Belediyeler; yukarıda bahsi geçen sosyal yardımları kendi bütçesi dahilinde gerçekleştiriyor.

Bu bağlamda yardımlar, düzenli olabileceği gibi tek seferli ya da birkaç seferli de olabiliyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Tarafından Yapılan Sosyal Yardımlar

Muhtaç ve yoksul ailelerin ve bu ailelerin çocuklarının korunması adına çalışmalar yürüten Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan en önemli sosyal yardımları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

Hanesinde sigortalı çalışan mevcut olmayan anneler için şartlı eğitim yardımı yapan Bakanlık; annelere ilköğretim ve ortaöğretim eğitimi gören her bir çocuğu için aylık maddi yardımda bulunuyor.

Böylelikle yoksul aile çocuklarının da eğitim hayatlarına diğer öğrenciler gibi devam edebilmelerini yani eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanmasını amaç ediniyor.

0-6 yaş aralığında çocuğu olan annelere ise şartlı sağlık yardımı yapan Bakanlık; böylelikle çocukların düzenli olarak sağlık kontrollerinin yapılmasını, aşılarının da eksiksiz bir şekilde tamamlanmasını hedefliyor.

Şartlı sağlık yardımı dahilinde annelerin PTT hesaplarına her ay 45 TL yatırılıyor.

65 yaş ve üstündeki gelirsiz ve sigortasız yaşlılar; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na yaşlılık maaşı almak için başvurabiliyorlar.

Sigortalı çalışan eşi vefat eden kadınlara ise Bakanlık tarafından dul ve yetim maaşı bağlanıyor.

Silikozis, tüberküloz ya da SSPE hastaları da kendilerine maaş bağlanması talebinde bulunabiliyorlar.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yardım programı dahilinde sigortasız ve gelirsiz dul kadınlara iki ayda bir 650 TL yardım parası ödüyor.

Elektrik faturalarını ödemekte zorlanan vatandaşlar için başlattığı Elektrik Tüketim Desteği yardım programı kapsamında muhtaç vatandaşların elektrik faturalarını indirimli fiyatlarla ödeyebilmelerine öncülük ediyor.

Şartlı doğum ve şartlı gebelik yardımları dahilinde ise muhtaç ve kimsesiz kadınlara doğum yapmaları halinde bir miktar para yardımında bulunuyor.

Devlet Tarafından Yapılan Gıda Yardımı

Maddi zorluk çeken ve geçinemeyen kişilere devlet tarafından gıda yardımı ve erzak yardımı yapılmaktadır. Devletten gıda yardımı almak için e-devlet üzerinden https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-ekonomik-destek-on-basvuru linke tıklayarak başvuruda bulunabilirsiniz yada Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına gidebilirsiniz.

Devlet tarafından düzenle olarak gıda yardımı almak isteyenler ayrıca Vakıflar Genel Müdürlüğü kuru gıda yardımı almak için  0 (312) 415 50 00 numarasını arayabilir yada internetten başvuruda bulunmak için https://www.vgm.gov.tr/faaliyetler/hayir-hizmetleri/yurt-ici-kuru-gida-yardimlari linkten başvuru formunu doldura birler.

Devlet tarafından bir çok vakıf ve dernek aracılığı yardım yapılmaktadır. Yardım yapan kurumlardan biri ise Kızılaydır. Kızılay yılın her döneminde erzak yardımı, gıda yardımı ve para yardımı yaparak dar gelirli insalara destek olmaktadır.

Kızılay tarafından yapılan yardımları detaylı olarak incelemek için Kızılay Gıda Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? yazımızı ve Kızılay Para Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? yazımızı inceleyebilirsiniz.

Erzak yardımı başvuru hakkında daha ayrıntılı bilgi için Gıda Yardımı Başvuru Nasıl Yapılır yazımızı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü Kuru Gıda Yardımı Başvuru Nasıl Yapılır yazımızı okuyabilirsiniz.

Devlet Tarafından Yapılan Gıda Yardımı Başvuru İşlemleri

Devlet tarafından yapılan gıda yardımı başvuru işlemleri bir çok kişinin sıklıkla araştırdığı konuların başında gelmektedir. Gıda ve Erzak yardımı almak isteyenler internet üzerinden başvuru yapmak için e-devlet üzerinden giriş yaparak başvuruda bulunabilirler.

E-devletten gıda yardımı başvuru yapmak için https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-ekonomik-destek-on-basvuru linkine tıklayarak başvuru adımlarını takip ederek başvuru işlemini gerçekleştirebilirler. Başvuru sonrası gerekli inceleme yapılarak uygun bulunan kişilere para ve gıda yardımı yapılır.

Devlet Tarafından Yapılan Sosyal Yardımlar ve Hizmetler Başvurusu

Devlet tarafından yapılan sosyal yardımlar ve hizmetler başvurusu işlemi yapmak isteyenler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına kimlikleri ile beraber bizzat gidebilecekleri gibi internetten https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti nu linke tıklayarak sosyal yardım başvurusu yapabilirler.

Devlet tarafından yapılan sosyal yardımlar ve hizmetler nelerdir ve Devlet hangi yardımları yapıyor diyorsanız bu linke tıklayarak devletin yaptığı tüm yardımlara ve hizmetlere ulaşabilirsiniz. İşte devletin yaptığı yardımlar ve hizmetler için https://www.aile.gov.tr/sygm/programlarimiz/sosyal-yardim-programlarimiz/ linke tıklayınız.

Vakıflar Genel Müdürlüğü Tarafından Yapılan Sosyal Yardımlar

Engelli vatandaşların, yetim ve öksüzlerin fakirlik maaşı alabilmek adına başvurabilecekleri TC Vakıflar Genel Müdürlüğü; muhtaçlık sınırının altında yaşayan TC vatandaşları için kuru gıda ve aşevi yardımında bulunuyor.

Yoksul aile çocuklarına burs desteği sunan Vakıflar Genel Müdürlüğü; kimsesiz ve sahipsiz vatandaşların vakıf evlerinde konaklayabilmelerini sağlıyor.

TC Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan sosyal yardımları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

Vakıflar Genel Müdürlüğü; İstanbul Eyüp ilçesindeki aşevi ile kimsesiz ve muhtaç vatandaşlara her gün sıcak ev yemeği dağıtıyor.

İstanbul il sınırında ikamet eden muhtaç vatandaşlar; aşevi hizmetinden yararlanabiliyorlar.

Kuru gıda yardımı dahilinde ise 81 ilimizdeki ihtiyaç sahiplerine gıda ve erzak kolileri dağıtılıyor.

Sosyal Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

İhtiyaç sahibi ve muhtaç vatandaşların kurumlar tarafından sunulan sosyal yardımlara nasıl başvurabileceklerini aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz:

Belediye Sosyal Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

Gıda ve erzak yardımı, para yardımı, kırtasiye yardımı gibi belediyelerin sosyal yardımlarına başvurmak için ikametgahınızın mevcut olduğu yerdeki belediye binasına ya da sosyal hizmet merkezlerine gidebilirsiniz.

Belediye sosyal yardım başvurunuzu e-devlet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

E-devlet belediye başvuru işlemi için hemen https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkini tıklayabilirsiniz.

Başvuru formunda yer alan sosyal yardım türlerine göz atarak, ihtiyaç duyduğunuz yardımları işaretlemek suretiyle bu yardımlara başvurabilirsiniz.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Aile Destek yardım ödemeleri dışındaki diğer yardımlarına e-devlet üzerinden başvurulamıyor.

Dul ve yetim aylığı, engelli maaşı, yaşlılık maaşı, SED yardımı gibi Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yardımlarına başvurmak adına ikametgahınızın bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gidebilirsiniz.

Burada hane kayıt talep formu doldurmak suretiyle yararlanmak istediğiniz yardımlara başvurabilirsiniz.

Aile destek paketi sosyal destek yardımından hemen yararlanmak adına https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti linkini tıklayabilirsiniz.

Vakıflar Genel Müdürlüğü Sosyal Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

TC Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün kuru gıda ve aşevi yardımı vb. yardımlarına Bölge Müdürlüklerine giderek ya da posta yoluyla Bölge Müdürlüklerine gerekli başvuru formunu ve belgeleri göndererek başvurabilirsiniz.

E-devlet üzerinden ise şu an için yardımlara başvurulamadığını söyleyebiliriz.

VGM Yardım başvurusu için Vakıflar Genel Müdürlüğü Yardım Başvurusu 2024 yazısını okuyabilirsiniz.

Sosyal Yardım Başvuru Sorgulama

İhtiyaç sahibi vatandaşlar, başvuru sonuçlarının başvurdukları kurum tarafından kabul edilip edilmediğini kolaylıkla öğrenebiliyorlar.

Belediye Sosyal Yardım Başvuru Sorgulama

Belediye sosyal yardım başvuru sonucunuzu öğrenmek için ALO153 Beyaz Masa hattını arayabilirsiniz.

Ya da başvurduğunuz belediyeye gidebilir veya belediyeye ait telefon numarasını arayabilirsiniz.

E-devlet başvuru ve sorgulama sayfası üzerinden de başvuru sonucunuzu görüntüleyebilirsiniz.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Yardım Başvuru Sorgulama

Sosyal yardım başvuru sonucunuzu öğrenmek için ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarından birini arayabilirsiniz.

Başvurduğunuz vakfa giderek ya da vakfı arayarak da sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

E-devlet üzerinden sorgulama işlemi için https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.

Vakıflar Genel Müdürlüğü Sosyal Yardım Başvuru Sorgulama

Vakıflar Genel Müdürlüğü sosyal yardım başvuru sonucunuzu öğrenmek için başvurduğunuz Bölge Müdürlüğünü arayabilir ya da Müdürlüğe bizzat gidebilirsiniz.

E-devlet üzerinden başvuru sonucunuzu öğrenmek istediğinizde ise https://www.turkiye.gov.tr/vakiflar-kisi-yardim-bilgisi-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.

Devlet Tarafından Yapılan Sosyal Yardım Başvuru Formu

Başvuru sahibi vatandaşların sosyal yardım alabilmeleri için başvurdukları kurumda sosyal yardım başvuru formu doldurmaları gerekiyor.

Bu form, ihtiyaç sahibinin gelirine, aylık kazancına, aylık giderlerine, hanesindeki kişi sayısına, hanesindeki çalışan sayısına dair sorulardan oluşuyor.

Bu sorulara başvuru sahipleri tarafından verilen yanıtlar doğrultusunda kurumlar, ihtiyaç sahibi ve muhtaç vatandaşları tespit edebiliyorlar.

Bu yüzden de başvuru sahiplerinin formdaki tüm soruları eksiksiz ve doğru yanıtlamaları gerekiyor.

Başvurdukları kurumdan sosyal yardım alabilmek adına yanlış bilgiler beyan edenler ve yardım alanlar; daha sonra kurum tarafından yalan beyanda bulunduklarının fark edilmesi üzerine cezai yaptırıma maruz kalıyorlar.

Bu kişilerin aldıkları tüm yardımları güncel faizleriyle birlikte geri ödemeleri gerekiyor.

Ödeme yapmamakta diretenler ise kurum tarafından mahkemeye veriliyor.

Bu uygulama ile ihtiyaç sahibi olmayan vatandaşların kurumlar tarafından yapılan sosyal yardımları suistimal etmeleri önlenmiş oluyor.

Sosyal Yardım Başvurusu Telefon Numarası

Belediye sosyal yardımlarına dair bilgi almak, başvuru için gerekli şartları ve talep edilen belgeleri öğrenmek adına bağlı olduğunuz belediyeyi ya da ALO153 Beyaz Masa hattını arayabilirsiniz.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı başvuru sonucunuzu öğrenmek istediğinizde ALO183 ya da ALO144 hatlarını arayarak, yetkili kişilerle iletişime geçebilirsiniz.

TC Vakıflar Genel Müdürlüğü başvuru sorgulama işlemi için 0312 415 50 00 telefon numarasını arayabilirsiniz.

Sosyal Yardım Başvurusu için Gerekli Belgeler

Belediyelerin, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarının ya da başvurulan diğer özel kurumların sosyal yardımlarından faydalanmak isteyen tüm ihtiyaç sahiplerinin muhtaçlıklarını kanıtlayabilmeleri noktasında başvurdukları kuruma bazı belgeler teslim etmeleri gerekiyor.

Bu belgeleri kısaca aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Aileye ait vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Aileye ait ikametgah belgesi
  • SGK’dan alınması gereken, aile bireylerine dair gelir belgesi ya da gelirsizlik belgesi
  • Muhtarlıktan alınması gereken fakirlik belgesi
  • Mal beyanına dair belgeler
  • Kirada oturan kiracılar için kira sözleşmesi

Yukarıda bahsi geçen belgelere ek olarak, başvuru sahiplerinin gerek kendi özel durumlarına gerekse başvurdukları yardım türüne göre ek belgeler talep etmeleri de söz konusu olabiliyor.

Örneğin, engelli maaşına başvuran engelli bireylerin 2024 sağlık kurulu raporu teslim etmeleri gerekiyor.

Dul maaşına başvuran kadınlardan ise eşlerine dair ölüm belgesi talep ediliyor.

Devlet Tarafından Yapılan Sosyal Yardımlara Kimler Başvurabilir?

Ülkemizde kamu kurumları ve diğer özel kuruluşlar tarafından yapılan sosyal yardımlardan muhtaç ve işsiz yani gelirsiz vatandaşlar, öncelikli olarak yararlanabiliyorlar.

Örneğin; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı şartlı eğitim, şartlı sağlık ve SED yardımlarına hanesinde sigortalı çalışan mevcut olmayan kadınlar başvurabiliyorlar.

Gıda ve erzak yardımı, yakacak yardımı, para yardımı gibi yardımlara ise muhtaçlık sınırının altında yaşayan vatandaşlar yani hane halkı kişi başı aylık ortalama kazancı, asgari ücretin 1/3’ünün altında olan vatandaşlar başvurabiliyorlar.

Kısacası kimlerin sosyal yardımlardan yararlanabileceği, başvurulan yardım türüne göre de değişebiliyor.

Sosyal yardımlara kimlerin başvurabileceğini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Muhtaç ve işsiz vatandaşlar
  • Muhtaçlık sınırının altında yaşayan dar gelirli ve yoksul vatandaşlar
  • Engelliler
  • Kronik hastalar
  • Dul kadınlar
  • Yetimler ve öksüzler
  • Afetzede vatandaşlar
  • Muhtaç asker yakınları
  • Muhtaç şehit ve gazi yakınları
  • 65 yaş üstü kimsesiz ve gelirsiz yaşlılar

İşsiz olmalarına ya da muhtaçlık sınırının altında yaşam sürmelerine rağmen üzerlerine kayıtlı gayrimenkulü ya da değerli menkulü olanlar; sosyal yardımlardan faydalanamıyorlar.

PTT Sosyal Yardım Sorgulama

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan şartlı eğitim, şartlı sağlık yardımı, SED yardımı vb. ödemelerin büyük bir kısmı; hak sahibinin PTT hesabına yatırılıyor.

Aynı şekilde sosyal destek ödemeleri de başvurusu onaylanan kişilere PTT aracılığıyla ödeniyor. Adınıza yatan sosyal yardım parası sorgulamak için PTT Sosyal Yardım Parası Sorgulama 2024 linkine tıklayabilirsiniz.

Başvurusu kabul edilen kişiler; sosyal yardımların PTT hesaplarına yatırılıp yatırılmadığını kolaylıkla PTT’ye ait olan internet sitesi üzerinden görüntüleyebiliyorlar.

PTT üzerinden yapılan kurum ödemelerinin hesaplarına yatırılıp yatırılmadığını öğrenmek isteyen hak sahiplerinin ise https://www.turkiye.gov.tr/vakiflar-kisi-yardim-bilgisi-sorgulama linkine tıklamaları gerekiyor.

Bu yazımızda devlet tarafından ihtiyaç sahibi ve yoksul vatandaşlar için yapılan sosyal yardım çalışmalarına dair sizleri bilgilendirmeye çalıştık.

Sizler de sosyal yardım alıyorsanız ya da almayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Bir Yorum

  1. Vakıflar genel mudurunden muhtac yardımı almak ısıtıyorum ama nasıl alacam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu