Devlet Yardımları

Dul Maaşı Sorgulama T.C. No ile SGK ve E-Devlet Sorgulama Ekranı

E-Devlet Dul Maaşı Sorgulama Nasıl Yapılır? Sigortalı çalışan eşi vefat eden kişilere bağlanan dul maaşı; sanılanın aksine kadınların yanı sıra erkeklere de bağlanabiliyor.

Ölüm aylığının bir çeşidi olan dul maaşı; hayatta kalan eşe bağlanırken, ölen sigortalının çocuklarına, anne ve babasına bağlanan maaşa ise yetim aylığı ismi veriliyor.

Geride kalan eşlerin dul maaşına başvurabilmeleri için ölen eşlerinin bazı şartları taşıyor olmaları gerekiyor.

Yani dul maaşı, eşi vefat eden tüm kişilere verilmiyor.

Bu yazımızda kısaca dul maaşı başvurusu nasıl yapılır? Dul maaşı ne kadar? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Dul Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Dul maaşı almak isteyen kişiler; başvurularını farklı şekillerde gerçekleştirebiliyorlar.

Dul maaşına e-devlet üzerinden başvurmak isteyen kişilerin https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-olum-yardimi-ve-dul-yetim-ayligi-talebi linkine tıklamaları gerekiyor.

SSK ya da Bağkur’lu eşi vefat eden kişiler; SGK il ya da ilçe müdürlüklerine giderek, bizzat dul maaşına başvurabiliyorlar.

Vefat eden eşi 4C sigorta kapsamında olanların ise başvuru için gerekli olan belgeleri posta yolu ile başvuru adresine göndermeleri gerekiyor.

Bu noktada kişilerin belgeleri Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı Mithatpaşa Caddesi NO:7 Sıhhiye/ANKARA adresine göndermeleri gerekiyor.

Dul Maaşı Sorgulama SGK 2024

Dul maaşı başvuru sonuçlarını öğrenmek isteyen kişiler, başvurularının olumlu ya da olumsuz sonucunu e-devlet başvuru sayfası üzerinden görüntüleyebiliyorlar.

Vatandaşlar, dilerlerse SGK ALO 170 Çalışma Hayatı İletişim Merkezi’ni aramak suretiyle de başvuru sonuçlarını 7/24 yetkili kişilerden öğrenebiliyorlar.

Dul Maaşı Sorgulama E-Devlet

Dul maaşı sorgulama e-devlet üzerinden yapmanız mümkün. E-Devlet uygulamasına kullanıcı girişi yaptıktan sonra sorgulama sayfasına vefat eden eş / çocuk / anne / babanızdan birine ait T.C. Kimlik Numarasını girerek hemen sorgulama yapabilirsiniz. E-Devlet dul maaşı sorgulamak için https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-olum-yardimi-ve-dul-yetim-ayligi-talebi linkine tıklayabilirsiniz.

Dul Maaşı Sorgulama T.C. No ile

Dul maaşı sorgulama T.C. Kimlik numarası ile yapabilirsiniz. ALO 170 Hattı üzerinden dul maaşınızı sorgulayabilirsiniz. Ayrıca E-Devlet üzerinden T.C. kimlik numaranızı girerek dul maaşını anında sorgulamanız mümkün.

Dul Maaşı Sorgulama Telefon Numarası

Dul maaşı sorgulama telefon numarası 144’tür. Bu numaradan Türkiye’nin her yerinden dul maaşı başvurusu, sorgulama ve itiraz işlemleri yapılabilmektedir.

Dul maaşı başvurusu yapmak için de 144 Sosyal Yardım Hattı’nı arayabilirsiniz. Başvuru sırasında yukarıdaki bilgilere ek olarak, dul maaşı almaya hak kazanmak için gerekli olan diğer belgeleri de ibraz etmeniz gerekmektedir.

Dul maaşı itiraz işlemleri de 144 Sosyal Yardım Hattı üzerinden yapılabilmektedir. İtiraz işlemi sırasında başvurunuzun neden reddedildiğini öğrenebilir ve itirazınızın değerlendirilmesi için gerekli olan işlemleri yapabilirsiniz.

144 Sosyal Yardım Hattı, haftanın 7 günü 24 saat hizmet vermektedir.

Dul Aylığı Sorgulama Ekranı

Dıl aylığı sorgulamak ve öğrenmek için e-devlet linki üzerinden bu işlemi yapabilirsinizç Dul maaşı sorgulama ekranı ve dul maaşı sorgulama linki için https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-olum-yardimi-ve-dul-yetim-ayligi-talebi ardesine giderek işlem yapabilirsiniz.

Dul Maaşı Başvuru Şartları

Dul maaşı başvuru şartlarını aşağıdaki şekilde özetleyebilmemiz mümkün:

  • Dul maaşına başvuran kişinin sigortalı vefat eden eş ile yasal evlilik bağının bulunması
  • Geride kalan eşin başka biriyle evlenmemiş olmaması

Eşi vefat ettikten kısa bir süre sonra başka biriyle evlenen kadınlar, artık dul maaşına başvuramıyorlar.

Vefat eden eşiyle yalnızca imam nikahı ile evli olanlar da dul maaşı alamıyorlar. Bu kişiler, aynı zamanda çocukları için de yetim aylığından yararlanamıyorlar.

Dul Maaşı Kimlere Verilir?

Kişilerin dul maaşı alabilmeleri için vefat eden eşlerinin bazı şartları taşıyor olmaları gerekiyor.

Kişiye dul maaşı bağlanabilmesi için

  • Vefat eden eşin en az 1800 gün için yaşlılık, malullük ya da ölüm sigortası primlerinin bildirilmiş olması,
  • 4/1(a) sigortalı iken vefat eden eşin her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıl için sigortalı olmaları ve toplam 900 gün için yaşlılık, ölüm ya da malullük sigortası primlerinin bildirilmiş olması,

şartı aranıyor.

  • Malullük, yaşlılık aylığı ya da vazife malullük aylığı alırken ya da bu aylıklardan birini almaya hak kazanmış olmalarına rağmen henüz işlemlerini tamamlamadan vefat eden
  • Malullük, yaşlılık ya da vazife malullük aylıkları başladıkları sigortalı iş dolayısıyla kesilen ve vefat eden

kişilerin eşleri de yazılı istekte bulunarak, dul maaşı alabiliyorlar.

Hayatta kalan eşin dul maaşı alabilmesi için vefat eden eşiyle yasal evlilik bağının bulunması şartı da aranıyor. Yani yalnızca imam nikahı ile evli olan kişiler, dul maaşına başvuramıyorlar.

Aynı zamanda kişinin başka biriyle evlenmesi halinde de kendisine bağlanan dul maaşı kesiliyor.

Yetim Maaşı Kimlere Verilir?

Dul maaşına başvuran kişinin çocuklarına ise SGK tarafından yetim maaşı bağlanıyor.

Hem erkek hem de kız çocuklar için yetim maaşı alınabiliyor.

Kız çocukları, sigortalı bir işe girene ya da evlenene dek yetim aylığı alabiliyorlar.

Eğitim görmeyen erkek çocuklar, 18 yaşlarını doldurana dek yetim aylığı alabilirken; lise eğitimi görenler 20 yaşlarını, üniversite eğitimi görenler ise 25 yaşlarını doldurana dek yetim aylığı almaya devam edebiliyorlar.

En az %60 engel oranına sahip olan ve 2024 engelli raporunu başvuru esnasında teslim edenler, evlenmelerine rağmen yetim maaşı almaya devam edebiliyorlar.

Engelli çocuklar söz konusu olduğunda herhangi bir cinsiyet ayrımı yapılmaksızın çocuklara ölene dek yetim aylığı bağlanıyor.

Ancak daha sonradan yapılan sağlık kontrolleri sonrasında engel oranının %60 altına düştüğü tespit edilen çocuklara bağlanan yetim aylığı kesiliyor.

Vefat eden kişinin 65 yaş altındaki anne ve babasına ise çocuklardan ve eşten geriye artan hisse şeklinde yetim maaşı bağlanıyor.

Anne ve babaya yetim aylığı bağlanabilmesi için vefat eden kişinin anne ve babasının aylık toplam gelir ve kazançlarının güncel net asgari ücret tutarından fazla olmaması gerekiyor.

Vefat eden kişinin 65 yaş üstündeki anne ve babasına ise hak sahibi çocuk veya eşten geriye artan hisseye bakılmaksızın yetim aylığı bağlanıyor.

Dul Maaşı Ne Kadar?

Hayatta kalan eşe bağlanacak dul maaşı miktarı, vefat eden eşin aylık kazancına, hangi sigorta koluna mensup olduğuna göre değişiklik gösteriyor.

Temelde geride kalan eşe %50, çocuklara ise %50 oranında maaş bağlanıyor.

Hayatta olan eşin çocuklarının olmaması durumunda ise eşe %75 oranında dul maaşı bağlanıyor.

2024 yılı itibariyle en düşük dul maaşı, 1625 TL olarak ödeniyor.

Dul Maaşı Başvurusu için Gerekli Belgeler

Dul maaşı başvurusu esnasında kişilerin teslim etmeleri gereken belgeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • TC kimlik kartı aslı ve arkalı önlü fotokopisi
  • 3 adet vesikalık fotoğraf
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Vefat eden eşe dair ölüm belgesi
  • Dul ve yetim maaşı başvuru belgesi
  • Engelli başvuru sahibi için 2024 engelli raporu
  • Kendisine vasi tayin edilen kişiler için vasi ilamı
  • Yetim maaşına başvurulacak erkek çocuklar için öğrenim durumlarına dair öğrenci belgesi
  • İkametgah belgesi

Vatandaşlar, yukarıdaki belgelerle birlikte SGK il ya da ilçe müdürlüklerine gitmek suretiyle dul ve yetim aylığına başvurabiliyorlar.

Dul Maaşı Hangi Hallerde Kesilir 2024?

Sigortalı çalışan eşi vefat edenlere bağlanan dul maaşı, belirli hallerde kesilebiliyor.

Dul maaşı kesilme nedenlerini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • TC vatandaşlığından çıkma ya da çıkarılma
  • Evlenme

Tekrar evlenen kadınlara bağlanan dul maaşı kesilmekle birlikte harp malulü ile evlenen kadınların aldıkları aylık kesilmiyor.

Kişilerin SSK, Bağkur ya da Emekli Sandığı sigorta kollarından birine bağlı olarak işe girmeleri halinde de aldıkları dul maaşı kesilmiyor.

Ancak kişilerin çalıştıkları statü doğrultusunda aldıkları dul aylıklarında aylık bağlanma oranlarında değişiklik yapılıyor.

Aynı zamanda 5434 sayılı kanun kapsamında dul maaşı almaya hak kazananların kanunun ek 81 ve 84. maddesine göre aldıkları ek/ilave ödemeler kesiliyor.

Dul Maaşı Sigortalı Olunca Kesilir mi?

Dul maaşı alanlar, sigortalı bir işe girdiklerinde dahi aldıkları dul maaşı kesilmiyor.

Hatta kendilerine ait bir işyeri açtıklarında bile dul aylığı alabiliyorlar.

Bu durumda çifte sigortalılık söz konusu olabiliyor.

Yetim Aylığı Hangi Hallerde Kesilir?

Vefat eden kişinin çocuklarına bağlanan yetim aylığının kesilme nedenlerini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • TC vatandaşlığından çıkma ya da çıkarılma
  • Evlenme
  • Sigortalı bir işte çalışmaya başlama
  • Eğitim görmeyen erkeklerin 18, lise eğitimi gören erkeklerin 20, yükseköğrenim gören erkeklerin ise 25 yaşını doldurması

**Evlenme; yetim maaşının kesilmesine neden olurken, malul erkek çocukların aldıkları yetim aylıkları evlenmelerine rağmen kesilmiyor.

Vefat eden kişinin anne ve babasına bağlanan yetim aylığının kesilme nedenlerini ise aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • TC vatandaşlığından çıkma ya da çıkarılma
  • En az asgari ücretli sigortalı bir işe başlama
  • Evlenme

**Aylık alırken evlenen babanın aldığı aylık kesilmemekle birlikte anneye daha önce bağlanan yetim aylığı kesiliyor.

Lakin vazife ve harp malullerinin annelerine bağlanan yetim aylığı, anneleri evlenseler dahi kesilmiyor.

Aynı zamanda vazife ve harp malullerinin anne ve babalarına bağlanan yetim aylığı, anne ve babanın en az asgari ücretli sigortalı bir işe başlamaları halinde de kesilmiyor.

Dul ve Yetim Maaşı Hangi Bankadan Alınır?

Kişilere bağlanan dul ve yetim maaşı, ilk seferde Ziraat Bankası’na yatırılıyor.

Ziraat Bankası hesabı olmayanlar, banka şubelerinden dul ve yetim maaşlarını çekebiliyorlar.

Daha sonraki aylıklar ise kişinin PTT hesabına yatırılıyor.

Yani vatandaşlar, kendilerine en yakın PTT şubesine giderek, dul ve yetim maaşlarını çekebiliyorlar.

PTTKart kullanıcıları ATM’lerden de aylıklarını çekebiliyorlar.

Boşanan Kadınlar Yetim Aylığı Alabilir mi?

Daha önce de bahsettiğimiz gibi kadınlara bağlanan yetim aylığı, evlendikleri ya da sigortalı bir işe girdikleri takdirde kesiliyor.

Ancak kadınlar, eşlerinden boşandıktan sonra tekrar yetim aylığı almak için SGK il ya da ilçe müdürlüklerine başvurabiliyor ve yeniden yetim aylığı alabiliyorlar.

Yani eşinden ayrılan kadınlar; ebeveynleri üzerinden tıpkı evlilik öncesinde olduğu gibi yetim maaşı almaya devam edebiliyorlar.

Günümüzde babası ya da annesi üzerinden yetim aylığı almak isteyen pek çok kadın, eşiyle anlaşmalı bir şekilde boşandıktan sonra eşiyle aynı evde yaşamayı sürdürüyor.

Sırf ebeveynleri üzerinden yetim aylığı almak için boşanan ve eski eşiyle aynı evde yaşayan kişiler, sonradan devlet kurumları tarafından tespit edildiklerinde ise cezai yaptırıma maruz kalıyorlar.

Bu durumda cezai yaptırım olarak, kadınlara bağlanan yetim maaşı SGK tarafından kesilebiliyor.

İlk eşi vefat eden ve kendisine dul maaşı bağlanan kadınlar; daha sonra yeniden başka biriyle evlenip, boşandıklarında ilk eşleri dolayısıyla tekrar dul maaşı alabiliyorlar.

Bu yazımızda dul maaşı başvurusuna dair merak edilenleri yanıtlamaya çalıştık.

Sizler de dul maaşı alıyorsanız ya da dul maaşına başvurmayı düşünüyorsanız, konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu