Belediye Yardımları

e-Belediye Bilgi Sistemi Sosyal Yardım Talebi ve Başvuru Sorgulama

E-Belediye Bilgi Sistemi Sosyal Yardım Talebi ve Başvurusu 2024; Ülkemizde İstanbul, İzmir, Ankara ve Antalya Büyükşehir Belediyeleri başta olmak üzere birçok büyükşehir belediyesinin yanı sıra ilçe belediyeleri de dar gelirli ve yoksul vatandaşlarımız için ayni ve nakdi yardımlar sunuyor.

Belediyeler tarafından para yardımı olarak yapılan yardımlara nakdi yardım; gıda, erzak, odun ve kömür yardımı yani malzeme, ürün ve hizmet yardımı şeklinde yapılan diğer yardımlara da ayni yardım ismi veriliyor.

Muhtaçlık sınırının altında yaşayan bireyler ya da haneler; belediyelerin ayni veya nakdi yardımlarına başvurabiliyorlar.

İhtiyaç sahipleri, yardım başvurularını e-devlet üzerinden TC kimlik no ve e-devlet şifre bilgileri ile gerçekleştirebiliyorlar.

E-devlet üzerinden yapılan başvurular; ön başvuru niteliği taşıyor. Başvuru sahiplerinin ön başvurularının kabul edilmesinin ardından belediye tarafından kendilerinden istenilen belgelerle birlikte belediyeye başvurmaları gerekiyor.

Bu yazımızda kısaca e-devlet belediye yardım başvurusu nasıl yapılır? E-Belediye bilgi sistemi sosyal yardım talebi ve başvurusu ne zaman sonuçlanır? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

E-Belediye Bilgi Sistemi Sosyal Yardım Talebi ve Başvurusu Nasıl Yapılır?

Muhtaçlık sınırının altında yaşayan bireyler ve haneler; belediyelere, belediyelere bağlı olarak sosyal yardımlarda bulunan sosyal hizmet merkez ya da müdürlüklerine gidip; belediyelerinin güncel sosyal yardımlarına başvurabiliyorlar.

Bazı belediyeler ise sosyal yardım başvurularını kendi resmi internet siteleri ya da sosyal yardım siteleri üzerinden kabul ediyor.

Örneğin; İBB sosyal yardımlarına SEDEP resmi sitesi üzerinden kolaylıkla başvurulabiliyor.

İhtiyaç sahipleri; belediye sosyal yardım başvurularını e-devlet platformu üzerinden de gerçekleştirebiliyorlar.
Belediyelerin çoğu yardımlarına e-devlet üzerinden hızlıca başvurulabiliyor.

Vatandaşlar; TC kimlik no ve e-devlet şifre bilgileri ile başvurularını e-devlet üzerinden yapabiliyorlar.

E-devlet üzerinden yararlanabileceğiniz yardım türlerini görüntülemek ve ihtiyaç duyduğunuz ayni ya da nakdi sosyal yardımlara başvurmak adına https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkini tıklamalısınız.

Daha sonra ‘Uygulamaya Git’ seçeneğine tıklamalısınız.

Uygulamaya git, seçeneğine tıkladığınızda karşınıza başvuru kayıt sayfası çıkıyor. Aynı zamanda bu link üzerinden başvurunuzu da sorgulayabiliyorsunuz.

Yani mevcut başvurunuzun son durumuna ilişkin detaylı bilgi edinebiliyorsunuz.

Bu sayfa üzerinden başvuracağınız belediyeyi seçtikten sonra, kimlik bilgilerinize ve adres bilgilerinize ilişkin soruları yanıtlamanız gerekiyor.

Sonrasında sayfanın alt kısmındaki sosyal yardım türleri başlığı altından ihtiyaç duyduğunuz yardımları işaretleyip, yardımlara başvurabiliyorsunuz.

Sayfanın hemen sol üst köşesinde mevcut olan Sosyal Yardım Takip Modülü kategorisinin hemen altındaki Başvuru Durumu Sorgula seçeneğine tıklayıp, başvurunuzun sonucunu buradan takip edebiliyorsunuz.

Belediye Tarafından Yapılan Yardımlar Nelerdir?

Ülkemizdeki belediyeler; gıda ve erzak yardımı, odun ve kömür yardımı, elektrik ve su faturası yardımı vb. pek çok yardımlarda bulunuyorlar.

Belediyelerin yardımlarının büyük bir çoğunluğuna e-devlet platformu üzerinden başvurulabiliyor.

E-devlet üzerinden başvurabileceğiniz belediye yardımlarını aşağıdaki şekilde özetleyebilmemiz mümkün:

Belediyeden elektrik, su, doğalgaz fatura yardımı vb. yukarıda mevcut olmayan diğer yardımlardan almak isteyenler; ‘DİĞER YARDIMLAR’ seçeneğini işaretleyebiliyorlar.

Belediyeler tarafından yapılan diğer yardımları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Ev tadilat, bakım ve onarım yardımları
  • Aşevi yardımı ve sıcak yemek dağıtımı
  • Afetzedeler için yapılan yardımlar
  • Elektrik, su, doğalgaz vb. fatura yardımları
  • Sonradan TC vatandaşlığına geçen mülteciler veya sığınmacılar için yapılan yardımlar

Ülkemizdeki birçok belediye; belediye sınırlarında yaşayan yoksul ve dar gelirli vatandaşlara dağıttığı SOSYAL YARDIM kartı ile ihtiyaç sahiplerinin belediye anlaşmalı marketlerden(BİM, Migros, Carrefoursa, A101 vb) gıda, erzak, kişisel bakım malzemesi vb. malzemeleri satın alabilmelerini mümkün bir hale getiriyor.

Örneğin; Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından Ankara il sınırlarında ikamet eden yoksul ve dar gelirli vatandaşlara dağıtılan Başkent Kart isimli sosyal yardım kartına belirli aralıklarla yardım parası yükleniyor.

Vatandaşlar; kartlarına belediye tarafından yüklenen para ile alkol ve tütün ürünleri dışında kalan diğer çoğu ürünü satın alabiliyorlar.

Belediyelerin en önemli yardımları arasında kabul edilen ‘GIDA ve ERZAK yardımı’ dahilinde ihtiyaç sahiplerinin ev adreslerine belediye görevlileri tarafından birkaç ayda bir olacak şekilde gıda ve erzak içeren koliler teslim ediliyor.

Gıda ve erzak kolilerinde makarna, bulgur, salça, yağ, zeytin, peynir gibi kahvaltılık ve yemeklik gıdalar yer alıyor.
Bazı belediyeler; ihtiyaç sahipleri için erzak kolilerine şampuan, deterjan gibi kişisel bakım ve temizlik malzemeleri de koyabiliyorlar.

Muhtaç ailelere kira yardımında bulunup, bu ailelerinin aylık kira giderlerinin tamamını ya da bir kısmını karşılayan belediyeler; her yeni eğitim ve öğretim dönemi başlangıcında ise yoksul ailelerin okul çağındaki çocukları için OKUL VE KIRTASİYE yardımı sunuyor.

Yardım dahilinde öğrencilerin mont, kaban, ayakkabı, kalem, defter, silgi vb. okul ihtiyaçları belediyeler tarafından karşılanıyor.

Okul ve kırtasiye yardımları; malzeme ve ürün yardımı ya da para yardımı şeklinde olabiliyor.

Para yardımı şeklinde yapılan kırtasiye yardımları, ihtiyaç sahibi velilerin PTT hesaplarına yatırılıyor.

Yapılan yardım miktarı; belediye bütçesine bağlı olarak 1500 TL, 3000 TL gibi farklı rakamlarda olabiliyor.

Yeni doğum yapan annelere hediye edilen Yeni Doğan Yardım Paketi’nin içerisinde dünyaya gözlerini yeni açan bebeklerin mama, bez ihtiyaçlarına yönelik bazı malzemeler bulunuyor.

Engellilerin akülü tekerlekli sandalye, tekerlekli sandalye, baston vb. medikal ve tıbbi malzeme ihtiyaçlarını karşılayan belediyeler; yoksul ve ilaç almakta maddi zorluk çeken kişiler için ilaç ve sağlık yardımında bulunuyor.

Ramazan ve Kurban bayramlarında yoksul vatandaşlara bayram harçlığı dağıtan belediyeler; yoksul ailelerin ilköğretim, lise ya da üniversiteye giden çocuklarına eğitim ve burs desteği de sunabiliyor.

Kimsesiz ve sahipsiz vatandaşlar; belediyelere bağlı olan aşevlerine gidip, burada sıcak ev yemekleri ile karınlarını doyurabiliyorlar.

Evinin boya, badana, bakım ve onarım ihtiyaçlarını karşılayamayanlar ise belediyeden ücretsiz bakım ve onarım yardımı alabiliyorlar.

Belediyeler; Kasım ve Aralık aylarında yani kış soğukları yaklaşmaya başladığında evine odun ve kömür almakta zorlanan yoksul vatandaşlar için odun ve kömür dağıtmaktan da geri kalmıyor. Evinde odun ve kömür sobası olmayanlara da soba dağıtılıyor.

Kimsesi ve ailesi olmayan, kendine bakmakta zorlanan yaşlılar için evde yaşlı bakım hizmetlerini yürüten belediyeler; doğal afetlere maruz kalan kişilere gıda, barınma, giysi desteği sunuyor.

Muhtaç asker ailelerini, şehit ve gazi yakınlarını unutmayan belediyeler; dul kadınların ve çocuklarının gıda, para, erzak, eğitim ve sağlık ihtiyaçlarını da karşılıyor.

Belediye yardımlarına ilişkin detaylı bilgi edinebilmek adına ALO153 Beyaz Masa hattını arayabilirsiniz.

E-Belediye Bilgi Sistemi Sosyal Yardım Talebi ve Başvuru Sorgulama

E-devlet üzerinden belediyelerin ayni ya da nakdi sosyal yardımlar başvuranlar, aynı link üzerinden başvuru sonuçlarını da takip edebiliyorlar.

Başvuru sonuçlarını e-devlet üzerinden takip etmek isteyenlerin ise https://yyweb.belediye.gov.tr/Syts/EDevletVatandasBasvuru/Index linkine tıklamaları gerekiyor.

Vatandaşlar; ALO153 Beyaz Masa hattını arayarak da yetkili kişilerden başvurularının son durumuna ilişkin bilgi alabiliyorlar.

Vatandaşlar; başvurdukları belediyeyi, sosyal hizmet merkez ya da müdürlüğünü veya diğer başvuru adreslerini arayarak ya da bizzat başvurdukları adrese giderek de başvuru sonuçlarını sorgulayabiliyorlar.

Belediye Yardımları Kimlere Verilir?

E-devlet üzerinden ya da diğer başvuru adreslerinden belediyelerin ayni veya nakdi yardımlarına muhtaç ve işsiz vatandaşlar ile muhtaçlık sınırının altında yaşayanlar yani hane halkı kişi başı aylık kazancı, güncel asgari ücretin 1/3’ünün altında olanlar; başvurabiliyorlar.

Lakin hane bireylerinin ve başvuru sahibinin üzerine kayıtlı gelir getirici değerli menkul veya gayrimenkul bulunması halinde başvurular, onaylanmıyor.

Yani başvuru sahibinin ve hane bireylerinin üzerine kayıtlı gelir getirici otomobil, kamyon vb. değerli menkul veya tarla, ev, arsa vb. gayrimenkul bulunmaması gerekiyor.

Belediye yardımlarına kimlerin başvurabileceğini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • En az %40 engel oranına sahip olan engelli bireyler
  • Kronik rahatsızlığı dolayısıyla çalışamayan kronik hastalar
  • İşsiz ve muhtaç vatandaşlar
  • Muhtaçlık sınırının altında yaşayanlar
  • Şehit, gazi yakınları
  • Muhtaç asker aileleri
  • Afetzede vatandaşlar
  • Sahipsiz, gelirsiz ve kimsesiz yaşlılar
  • Sonradan TC vatandaşlığına geçen mülteciler veya sığınmacılar
  • Üniversite öğrencileri
  • Sahipsizler ve kimsesizler

Belediye Yardım Başvurusu için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Belediyelerden para yardımı ya da ayni yardım almak isteyenlerin belediyede öncelikle sosyal yardım başvuru formu doldurmaları gerekiyor.

Kişilerin başvuru formunu doldururken bazı belgeler de teslim etmeleri gerekiyor. Bu belgeleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Başvuru sahibine ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Hane bireylerine ilişkin TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • İkametgah belgesi
  • Hane bireylerinin ve başvuru sahibinin mal beyanlarına dair belgeler
  • Ev kira kontratı
  • Hane bireyleri ve başvuru sahibi için SGK’dan alınması gereken gelir belgesi ya da gelirsizlik belgesi
  • Muhtarlıktan alınabilen fakirlik belgesi
  • Hanedeki öğrenciler için öğrenci belgesi
  • Yeni doğan bebekler için doğum belgesi
  • Ek belgeler

Ek belgeler; kişilerin sağlık sorunlarına ve çalışmalarına engel teşkil eden bir durumlarının mevcut olup olmadığına göre farklı olabiliyor.

Örneğin; engeli yüzünden çalışamayanların ve kronik hastaların Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş tam teşekküllü bir hastaneden aldıkları sağlık kurulu raporunu teslim etmeleri gerekiyor.

Teslim etmeniz gereken belgelere ilişkin bilgi alabilmek adına ALO153 Beyaz Masa hattını arayabilirsiniz.

Belediye Yardımı Başvuru Formu

Belediye yardımlarına e-devlet üzerinden ya da belediye binasına veya diğer ilgili başvuru adreslerine giderek başvuranların başvuruları sırasında sosyal yardım hane kayıt başvuru formu doldurmaları gerekiyor.

Bu formda kişilerin ve hane bireylerinin kişisel bilgilerine, adres bilgilerine, aylık gelir ve gider durumlarına ilişkin sorular bulunuyor.

Bu formda başvuru sahiplerinin paylaştıkları bilgiler; belediye sistemine kayıt ediliyor.

Bu yüzden kişilerin kendilerinin ve hane bireylerinin muhtaçlık durumlarına ilişkin sorulara güncel ve doğru yanıtlar vermeleri gerekiyor.

Formdaki sorulara verilen yanıtlar doğrultusunda başvuru sahiplerinin yoksul ve muhtaç olup olmadıkları, başvurulan belediye tarafından tespit ediliyor.

Formda yanlış bilgiler paylaşanlar; yoksul olmamalarına rağmen nakdi ya da ayni yardım almak adına yoksul olduklarını beyan edenler ve belediyeden yardım almaya hak kazananlar; daha sonra yoksul olmadıklarının yardım aldıkları belediyece fark edilmesi üzerine cezai yaptırıma tabi tutuluyorlar.

Bu kişilerin yaptırım kapsamında aldıkları ayni veya nakdi yardımları güncel faizleriyle ödemeleri gerekiyor.
Ödeme yapmayan kişiler ise belediye tarafından mahkemeye veriliyorlar.

Belediye Yardım Başvurusu Telefon Numarası

Belediye yardım ön başvurularınızı ALO153 Beyaz Masa hattını arayarak gerçekleştirebilme şansınız bulunuyor.
Ön başvurular, bağlı olunan belediye, sosyal hizmet merkezi veya müdürlüğü aranarak da yapılabiliyor.

Daha önce belediye yardımlarına başvuranlar; ALO153 Beyaz Masa hattını arayıp, başvurularını takip edebiliyorlar.

Belediye Yardımı Kaç Günde Sonuçlanır?

Belediye yardımlarının kaç günde ve ne kadar sürede sonuçlanacağı, başvurulan belediyeye bağlı olarak değişebiliyorlar.

Yoğunluk durumuna ve başvurulan yardımın türüne göre başvurular; birkaç hafta ile birkaç ay arasında sonuçlanıyor.

Sosyal yardım kartı başvurularının sonuçlanması ise 3-4 aya kadar uzayabiliyor.

Belediye Yardımı Ne Zaman Gelecek?

Gıda ve erzak yardımı; genelde birkaç ayda bir yapılıyor.

Odun ve kömür yardımları ise Kasım ve Aralık aylarında yapılıyor.

Kırtasiye yardımları, her eğitim ve öğretim dönemi başlangıcında ihtiyaç sahibi öğrencilere ulaştırılıyor.

Sosyal destek kartlarına ise birkaç ayda bir sefer yardım parası yatırılıyor. Kısacası yardımların ne zaman dağıtılacağı; yardım türüne bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor.

Belediye Yardımı Ne Zaman Yatacak?

Para yardımı olarak yani nakdi yardım şeklinde yapılan belediye yardımları, kişilerin PTT hesabına genelde başvurularının açıklanmasından sonra bir ay içerisinde yatırılıyor.

Yardım paralarının ne zaman yatırılacağı, başvurulan belediyeye göre de farklılık gösterebiliyor.

Belediye Yardımı Hangi Bankaya Yatıyor?

Belediye yardımları, genelde başvurusu kabul edilenlerin PTT hesaplarına yatırılıyor.

Bazı yardımlar ise kişilerin Ziraat Bankası ya da diğer banka hesaplarına yatırılabiliyor. Yardımlar, kişilerin başvuru formunda paylaştıkları banka hesap bilgilerine de yatırılabiliyor.

Belediye Yardımı Her Ay mı Verilir?

Bazı belediye yardımları, her ay için yapılabileceği gibi bazı yardımlar ise yılda birkaç sefer veya 4-5 sefer için yapılabiliyor.

Örneğin; gıda ve erzak yardımları yılda 4-5 sefer yapılıyor. Kırtasiye yardımları ise yılda bir sefer, eğitim ve öğretim dönemi başlangıcında yapılıyor. Odun ve kömür yardımları ise kış ayları boyunca devam ediyor.

Belediye Yardımı Nasıl Alabilirim?

Belediye yardımı alabilmeniz için gerekli başvuru şartlarını taşımanız ve sizden istenilen tüm belgeleri eksiksiz bir şekilde belediyenize teslim etmeniz gerekiyor. Başvurduğunuz belediye tarafından başvurunuzun onaylanması halinde belediye yardımı alabiliyorsunuz.

Şayet muhtaçlık sınırının altında yaşıyorsanız; üzerinize ya da aile bireyleriniz üzerine kayıtlı gelir getirici değerli menkul ya da gayrimenkul mevcut değilse belediye yardımlarına başvurabilirsiniz. E-devlet üzerinden ön başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Belediye Yardımı Neden Kesilir?

Kişilerin muhtaçlıklarının sona ermesi, örneğin sigortalı bir işe girmeleri halinde aldıkları yardım kesiliyor.
Yardımlar, kişilerin muhtaçlıkları devam ettiği süre boyunca yapılıyor.

Başvuru sahibinin vefat etmesi, kendi rızası ile yardım almaktan vazgeçmesi halinde de yapılan yardımlar kesiliyor.
Şehirlerarası yapılan ikamet değişiklikleri söz konusu olduğunda da belediye yardımları kesiliyor.

Aldığı yardımın kesilmesini istemeyenlerin ise şehirlerarası adres değişikliği öncesi belediyeye haber vermeleri gerekiyor.

Haber vermeksizin adres değişikliği yapanların yeni adreslerindeki belediyeye yardım alabilmek için tekrar başvurmaları gerekiyor.

Aynı şehir içinde yapılan ikametgah değişikliklerinde ise belediye yardımlarında herhangi bir kesinti olmuyor.

Bu yazımızda kısaca e-devlet belediye yardım başvurusuna ilişkin merak edilenleri aydınlatmaya çalıştık.
Sizler de belediyenizden yardım alıyorsanız ya da belediye yardımlarına başvurmayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Bir Yorum

  1. Benim durumuma yok kira dayım kiram 2000 TL beş tane çocuğum var üçü okula gidiyor masraflarım kesik Ve yardım istiyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu