E-Devlet Çalışma Hayatım Nedir? Neden Gözükmüyor? E-devlette hizmete sunulan Çalışma Hayatım ile tüm TC vatandaşları; iş, emeklilik ve sigorta işlemlerine dair bilgi edinebiliyor, çalışma hayatlarına dair her türlü iş ve işlemleri tek bir platform üzerinden takip edebiliyorlar.
TC vatandaşlarının Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, İŞKUR, SGK gibi pek çok kuruma ulaşabilmelerine olanak tanıyan ‘Çalışma Hayatım’ menüsü üzerinden vatandaşlar; ne zaman emekli olabileceklerini de hesaplayabiliyorlar.
Çalışanların ve emeklilerin yanı sıra iş arayan kişilerin de kullanabilecekleri Çalışma Hayatım ile vatandaşlar; ‘iş arıyorum’ modülünden İŞKUR kayıt bilgilerine erişebiliyor, mevcut İŞKUR iş ilanlarını görüntüleyebiliyor, ilgili iş ilanlarına e-devlet platformu üzerinden başvurabiliyorlar.
Bu yazımızda kısaca merak edenler için E-Devlet Çalışma Hayatım nedir? E-Devlet Çalışma Hayatım ne işe yarar? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.
E-Devlet Çalışma Hayatım Uygulaması Nedir? Ne İşe Yarar?
TC vatandaşlarının iş arama, sigorta, emeklilik, işe başlama, mesleki yeterlilik vb. çalışma hayatlarına ilişkin pek çok işlemi tek bir yerden takip edebilmelerine aracılık eden e-devlet hizmetine E-devlet Çalışma Hayatım hizmeti deniliyor.
E-devlet Çalışma Hayatım Bütünleşik hizmeti ile vatandaşlar, Emeklilik İşlemleri modülü üzerinden 4A, 4B, 4C aylık bilgilerini de görüntüleyebiliyorlar.
Emekli vatandaşlar, Çalışma Hayatım menüsü üzerinden aylık kesintilerini, bir aylık maaş tercihlerini görüntüleyebiliyor, banka ve adres değişiklik taleplerini sistem üzerinden kolaylıkla iletebiliyorlar.
Sistem üzerinden çalışan ya da emekli vatandaşların yanı sıra iş arayan vatandaşlar da Çalışma Hayatlarına ilişkin verilere erişebiliyorlar.
E-Devlet Çalışma Hayatım Bilgileri Doğru Mu
E-Devlet çalışmaya hayatım bilgilerim aylık olarak güncellenmektedir. Çalışmaya hayatım bilgileri SGK ve diğer kurumlardan çekildiği için doğrudur. Ancak bazı kişilerin bilgilerinden nadirende olsa hata olabilir. Bu gibi durumlarda SGK ile iletişime geçmeniz gereklidir.
E-Devlet Çalışma Hayatım Üzerinden Yapılabilecek İşlemler
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi aktif çalışan ya da emekli vatandaşlarımızın yanı sıra iş arayan vatandaşlarımız da E-devlet Çalışma Hayatım uygulamasından yararlanabiliyorlar.
Çalışma Hayatım; Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu, Ticaret Bakanlığı, Mesleki Yeterlilik Kurumu, SGK ve İŞKUR gibi pek çok kamu kurumuna dair bilgiye erişebilmenize ve işlemlerinizi gerçekleştirebilmenize öncülük ediyor.
Çalışma Hayatım uygulaması üzerinden vatandaşlar, SGK borçlarını ve yapılandırma bilgilerini görüntüleyebiliyor, mesleki yeterlilik belge bilgilerine, MEB, YÖK, öğrenci ve mezuniyet bilgilerine erişebiliyorlar.
İş arayan vatandaşlarımız, uygulama üzerinden İŞKUR kayıt bilgilerine erişebiliyor, İŞKUR iş ilanlarını görüntüleyebiliyor, İŞKUR’a kayıtlı olmaları halinde ise mevcut iş ilanlarına başvurabiliyorlar.
İş arayanlar, aynı zamanda kurs/program ilanlarını görüntüleyebiliyor, ön başvurularını gerçekleştirebiliyor ve başvurularını da sistem üzerinden sorgulayabiliyorlar.
Emekli vatandaşlar için de hizmet sunan Çalışma Hayatım Emeklilik İşlemleri modülü üzerinden emekliler, 4A, 4B ya da 4C aylık bilgilerini, aylık kesintilerini ve bir aylık maaş tercihlerini görebiliyorlar.
Aylık bilgilerine dair barkodlu belge alma, banka ve adres değişikliği talebinde bulunma, hareketsiz ve blokeli emekli maaşı sorgulama, iade başvurusu vb. birçok işlemlerini tek bir hizmet üzerinden gerçekleştirebiliyorlar.
Çalışan TC vatandaşları ise e-devlet Çalışma Hayatım üzerinden 4A, 4B, 4C tescil bilgilerine erişebiliyor, ne zaman emekli olabileceklerini hesaplayabiliyor, dil tazminatı, 4C bordro, 4A/4B iş göremezlik ödeme bilgilerini sorgulayabiliyorlar.
Aynı zamanda şahıs ödemeleri, iş yeri kaydı/borcu yoktur belgesi sorgulama/doğrulama vb. hizmetlere de kolaylıkla erişebiliyorlar.
Çalışma Hayatım uygulaması, Sağlık modülünü de içeriyor.
Vatandaşlarımız, Sağlık Modülü üzerinden sağlık güvencesi hak sahipliklerini sorgulayabiliyor, reçete ve tedavi bilgilerine erişebiliyor, ilaç kullanım sürelerini görüntüleyebiliyor, diş protez hakkı, optik cam/çerçeve, medikal malzeme vb. bilgilere de erişebiliyorlar.
E-devlet Çalışma Hayatım hizmetinden hemen yararlanmaya başlamak adına https://www.turkiye.gov.tr/calisma-hayatim linkini tıklayabilirsiniz.
E-Devlet Çalışma Hayatım Neden Hata Veriyor?
E-devlet Çalışma Hayatım hizmeti, zaman zaman hata verebiliyor.
Vatandaşlar, bu hizmete bazen erişemeyebiliyorlar.
Bu durum, genellikle sistemsel arızalardan ya da Çalışma Hayatım uygulamasında yapılan güncellemelerden kaynaklanıyor ve sorun bir süre sonra kendiliğinden düzeliyor.
Bazen de yoğunluk halinde uygulama, hata verebiliyor.
E-Devlet Çalışma Hayatım Neden Gözükmüyor
E-Devlet Çalışma Hayatım Neden Gözükmüyor ve E-Devlet Çalışma Hayatım Neden Açılmıyor sorusunu son günlerde bir çok kişinin yaşadığı sorunların başında gelmektedir. Belli dönemlerde sistem yoğunluğuna bağlı olarak E-Devlet Çalışma Hayatım gözükmeyebilir yada hataya geçebilir.
E-Devlet Çalışma Hayatım görmek için daha az yoğunluk olan gece saatlerini deneyebilirsiniz.
E-Devlet Çalışma Hayatım Emeklilik
E-devlet üzerinden çalışan kişiler, emekliliklerine dair bilgilere erişebilecekleri gibi emekli kişiler de emekliliklerine dair hizmet üzerinden her konuda bilgi edinebiliyorlar.
Vatandaşlar, sistem üzerinden ne zaman emekli olabileceklerini, işe giriş ve çıkış tarihlerini, emekli olmaları için gerekli olan sigorta prim gün sayılarını görüntüleyebiliyorlar.
EYTli vatandaşlar, EYT ile ilgili bilgilere sistem üzerinden erişebiliyorlar.
E-Devlet Çalışma Hayatım Aktif Ne Demek
E-Devlet’te “Çalışma Hayatım” bölümünde “Aktif” yazması, şu an aktif olarak bir işte çalışıyor olduğunuz anlamına gelir. Bu durum, aşağıdaki durumlarda geçerlidir:
- 4A (SSK) statüsünde sigortalı bir işte çalışıyorsanız,
- 4B (Bağ-Kur) statüsünde esnaf veya çiftçi olarak çalışıyorsanız,
- Emekli olsanız bile, emekliliğinizin ardından tekrar işe girdiyseniz.
Eğer aktif olarak çalışmıyorsanız ve “Çalışma Hayatım” bölümünde “Aktif” yazıyorsa, bu durum bir hata olabilir. Bu durumda, aşağıdakileri yapabilirsiniz:
- E-Devlet Kapısı’nı tekrar kontrol edin ve bilgilerinizin güncel olduğundan emin olun.
- Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvurarak durumunuzu kontrol ettirin.
Bu yazımızda kısaca e-devlet Çalışma Hayatım ile ilgili olarak merak edilenleri aydınlatmaya çalıştık.
Sizler de konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.
Iyi Gunler, 1990 yilindan 2000 yilina kadar memur olarak calistim sonrasinda ayrildim.Suan e-devlette calisma gunlerimi goremiyorum hij bir bilgim yok ne yapmam gerekir