Ekmek Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? Ekmek fiyatlarının git gide arttığı, yoksul ve muhtaç vatandaşlarımızın ekmek almakta bile zorlandığı bu günlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi; ihtiyaç sahibi vatandaşlar için Halk Ekmek dağıtmaya devam ediyor.
Muhtaçlık sınırının altında yaşamakta olan vatandaşlar, belediye sosyal yardım başvuru noktalarına giderek, ekmek yardımına başvurabiliyorlar.
Bu yazımızda kısaca ekmek yardımı başvurusu nasıl yapılır? Ekmek yardımı nasıl alınır? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.
Halk Ekmek Yardımı Nedir?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından il sınırlarında ikamet eden, asgari ihtiyaçlarını karşılayamayan, muhtaçlık sınırının altında yaşayan vatandaşların günlük ekmek ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olabilmek adına yapılan ekmek dağıtımlarına Halk Ekmek yardımı deniliyor.
Yardım dahilinde yoksul vatandaşlara her gün 3 adet Halk Ekmek dağıtılıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, günlük 3 ekmeğin yanında yoksul aile çocukları için 2 paket bebek büskivisi de dağıtıyor.
Halk Ekmek yardımı almak isteyen vatandaşların aynı zamanda İBB tarafından dağıtılan İstanbulkart ya da Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından dağıtılan Başkent Kart sahibi olmaları da gerekiyor.
Yardım paraları, kart sahiplerinin kartlarına yükleniyor.
Vatandaşlar, İstanbulkartlarını ya da Başkent Kartlarını Halk Ekmek satış noktalarında pos cihazına okutmak suretiyle günlük ekmek yardımlarını alabiliyorlar.
Halk Ekmek Veren Belediyeler
Dar gelirli vatandaşlara bir çok belediye tarafından Halk ekmek yardımı yapılmaktadır. Halk ekmek veren belediyeler ise;
- İstanbul Büyükşehir Belediyesi
- İzmir Büyükşehir Belediyesi
- Anakar Büyükşehir Belediyesi
- Batman Belediyesi
- Antalya Büyükşehir Belediyesi
Halk Ekmek Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
İstanbul’da ya da Ankara’da ikamet eden vatandaşların başvurabileceği Halk Ekmek yardımı sayesinde aileler, günlük ekmek ihtiyaçlarını ücretsiz bir şekilde karşılayabiliyorlar.
İBB Halk Ekmek Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
İstanbul’da yaşayan ihtiyaç sahipleri; bağlı oldukları ilçe belediyesine ya da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne giderek, burada İstanbulkart ve Halk Ekmek yardımına başvurabiliyorlar.
Başvurular, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlükleri’ne bağlı olan Kadın Koordinasyon Merkezi’ne gidilerek de yapılabiliyor.
Vatandaşlar, Edirnekapı, Üsküdar ve Büyükçekmece’deki Sosyal Hizmetler Müdürlükleri’ne giderek, İBB Halk Ekmek yardımının yanı sıra İBB’nin diğer tüm ayni ve nakdi yardımlarına da başvurabiliyorlar.
İBB Halk Ekmek yardım başvurusu şu an için e-devlet platformundan ya da İBB resmi sitesi üzerinden yapılamıyor.
İLGİNİZ ÇEKEBİLİR >>>>> İBB Halk Ekmek Yardımı Nasıl Alınır? Ekmek Yardımı Başvurusu
Ankara Halk Ekmek Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Ankara Büyükşehir Belediye başkanı Mansur Yavaş tarafından başlatılan Halk Ekmek yardım projesi dahilinde ihtiyaç sahibi ailelere her ay binlerce ekmek dağıtılıyor.
Ankaralı yoksul vatandaşlar; Ankara sosyal yardım başvuru merkezlerine giderek, hem Halk Ekmek hem de Başkent Kart başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.
Ankara Halk Ekmek yardımına da e-devlet platformu üzerinden ya da internette farklı bir site üzerinden şu an için ne yazık ki başvurulamıyor.
Belediye Halk Ekmek Başvurusu E-Devlet
Belediye tarafından dar gelirli vatandaşlara verilen Halk ekmek başvurusu e-devlet üzerinden yapabilirsiniz. E-Devlet halk ekmek başvurusu için https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linke tıklayarak başvuruda bulunabilirsiniz.
Halk Ekmek Yardımı Kimlere Verilir?
Askıda Ekmek yardımı olarak da adlandırılan Halk Ekmek yardımı kapsamında İstanbul’da ya da Ankara’da yaşayan yoksul ve muhtaç vatandaşlar; hayırseverler tarafından bağışlanan ekmek yardım paraları sayesinde her gün 3 adet ücretsiz ekmek sahibi olabiliyorlar.
Halk Ekmek yardımı, İstanbulkart ya da Başkent Kart sahibi olan kişiler için yapılıyor.
Yani muhtaçlık sınırının altında yaşayan, hane halkı kişi başı aylık net kazancı, güncel asgari ücretin 1/3’ünün altında olanlar; Halk Ekmek yardımı alabiliyorlar.
İşsiz ve gelirsiz vatandaşlar, sahipsizler ve kimsesizler; bu yardım sayesinde her gün sağlıklı ve temiz Halk ekmekler ile beslenebiliyorlar.
Halk Ekmek yardımından kimlerin yararlanabileceğini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
- İşsiz ve gelirsiz vatandaşlar
- Muhtaçlık sınırının altında yaşayan yoksul ve dar gelirli vatandaşlar
- Engel oranı yüzünden çalışamayan engelli vatandaşlar
- Kronik hastalığı yüzünden çalışamayan kronik hastalar
- 65 yaş ve üstündeki gelirsiz ve sahipsiz yaşlılar
- Gelirsiz ve sahipsiz dul kadınlar
- Muhtaç şehit, gazi ve asker yakınları
- Afetzede vatandaşlar
Kısacası 18 yaşını doldurmuş olan TC vatandaşları ve sonradan TC vatandaşlığına geçmiş olan mülteciler ya da sığınmacılar; Halk Ekmek yardımına başvurabiliyorlar.
Ancak muhtaçlık sınırının altında yaşayan dar gelirli ya da yoksul vatandaşların kendi üzerlerine ya da hane bireyleri üzerlerine kayıtlı değerli menkul ya da gayrimenkul bulunması durumunda bu kişiler için Halk Ekmek yardımı yapılmıyor.
Örneğin, üzerine kayıtlı ev ya da araba bulunan bir kişi; Halk Ekmek yardımı ve belediyenin diğer yardımlarından alamıyor.
Ekmek Yardımı Başvuru Formu
İBB ya da Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek yardımına başvuran kişilerden başvuru esnasında Halk Ekmek Yardımı başvuru formu doldurmaları bekleniyor.
Bu formda kişilere aylık kazançlarına, aylık giderlerine, aylık hane toplam kazanç ve giderlerine, mesleklerine, adres ve iletişim bilgilerine yani muhtaçlık durumlarını tespit etmeye yönelik birtakım sorular yöneltiliyor.
Halk Ekmek yardımı alabilmek isteyen gerçek ihtiyaç sahiplerinin formdaki tüm soruları eksiksiz bir şekilde yanıtlamaları gerekiyor.
Muhtaç olmamalarına rağmen ücretsiz ekmek alabilmek adına kendilerini muhtaç olarak beyan eden ve Halk Ekmek alanlar, sonradan durumun yardım aldıkları belediye tarafından anlaşılması üzerine cezai yaptırıma tabi tutuluyorlar.
Bu kişilerin aldıkları Ekmek yardımını güncel faiziyle geri ödemeleri gerekiyor.
Ödeme yapmayanlar ise belediye tarafından mahkemeye veriliyor. Böylelikle Halk Ekmek yardımının gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşması sağlanmış oluyor.
Halk Ekmek Başvuru Şartları
Halk Ekmek başvuru şartlarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
- 18 yaşını doldurmuş olma
- TC vatandaşı olma ya da sonradan TC vatandaşlığına geçme
- Muhtaçlık sınırının altında yaşıyor olma
- Üzerine kayıtlı değerli menkul ya da gayrimenkul sahibi olmama
- İstanbul ya da Ankara il sınırlarında yaşıyor olma
Yukarıdaki başvuru şartlarını taşıyan vatandaşlar; Halk Ekmek yardımına ve iki belediyenin diğer ayni ve nakdi sosyal yardımlarına başvurabiliyorlar.
Halk Ekmek yardımı; öncelikle işsiz ve gelirsiz vatandaşlar için yapılıyor.
Çocuğunun süt ihtiyacını karşılamakta zorlananlar, bu iki belediyeye Halk Süt yardımı almak için de başvurabiliyorlar.
Halk Süt başvurusu onaylananlara her ay için 2 litre süt dağıtılıyor. Üstelik sağlıklı, temiz ve uzun ömürlü olan sütler; başvurusu onaylanan kişilerin ev adreslerine teslim ediliyor.
Halk Ekmek Başvurusu için Gerekli Belgeler
Halk Ekmek yardımına başvuran ihtiyaç sahibi vatandaşların başvuru esnasında başvuru adreslerine bazı belgeler teslim etmeleri gerekiyor.
Gerek İstanbul Büyükşehir Belediyesi gerekse Ankara Büyükşehir Belediyesi; Halk Ekmek başvurularını değerlendirirken, teslim edilen bu belgeleri inceleyip, başvuru sahiplerinin muhtaç olup olmadıklarını tespit ediyorlar.
Halk Ekmek yardımına ve belediyelerin diğer sosyal yardımlarına başvuran ihtiyaç sahiplerinin teslim etmeleri gereken en önemli belgeleri aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz:
- Başvuru sahibine ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
- Başvuru sahibinin aile bireylerine ait TC kimlik kartı fotokopisi
- Vukuatlı nüfus kayıt örneği
- İkametgah belgesi
- Ev kira sözleşmesi
- Muhtarlıktan alınabilen fakirlik belgesi
- Aile bireylerine dair SGK’dan alınması gereken gelir belgesi ya da gelirsizlik belgesi
- Aile bireylerinin mal beyanlarına dair belgeler
Halk Ekmek yardımına başvuranların ek belgeler teslim etmeleri de söz konusu olabiliyor.
Örneğin, en az %40 engel oranı mevcut olan hane bireyleri için engelli belgesi; kronik hastalığı dolayısıyla çalışamayan bireyler içinse tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınması gereken sağlık kurulu raporunun başvuru esnasında teslim edilmesi gerekiyor.
ALO153 Beyaz Masa hattını ya da başvuracağınız belediyeyi arayıp, teslim etmeniz gereken belgelere dair ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Halk Ekmek Başvurusu Telefon Numarası
Halk Ekmek ön başvurularınız için ALO153 Beyaz Masa hattını arayabilirsiniz.
İBB’ye ait olan 0212 455 13 00 telefon numarasını ya da Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan 0312 507 10 00 numarasını arayıp; başvuru detaylarını öğrenebilirsiniz.
Yetkili kişilerden başvuru şartlarını, başvuru için gerekli olan belgeleri ve Halk Ekmek yardımı alıp alamayacağınızı öğrenebilirsiniz.
İBB Halk Ekmek Başvuru Noktaları
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek ve sosyal yardım başvuru noktalarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
- Büyükçekmece Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürlüğü:
Adres: Fatih, Turgut Özal Bulvarı, No: 5; 34500 Büyükçekmece/İstanbul
Telefon: 444 0 340
- Üsküdar Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü Adres ve İletişim Bilgileri:
Adres: Mimar Sinan, 21, Dr. Fahri Atabey Cd. 34672 Üsküdar/İstanbul
Telefon: 0216 201 20 68
- Edirnekapı Sosyal Hizmetler Müdürlüğü Sosyal Yardım Birimi Adres ve İletişim Bilgileri:
İBB Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyonu Daire Başkanlığı
Adres: Topçular, Bostan Aralığı, 34055 Eyüp/Eyüpsultan/İstanbul
Telefon: 0212 449 74 00
Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Başvuru Noktaları
Ankara’da ikamet eden ihtiyaç sahibi vatandaşlar, Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Yaşam Merkezlerine ya da Kadın Lokallerine giderek, burada Başkent Kart ve Halk Ekmek başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek yardımına ve diğer yardımlarına başvurabileceğiniz adresleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
- Ayaş AYM
- Altındağ AYM
- Araplar AYM
- Bala Gençlik Merkezi
- Elmadağ Gençlik Merkezi
- Kuşcağız AYM
- Kalecik AYM
- Kahraman Kazan AYM
- Kızılcahamam Gençlik Merkezi
- Mamak Gençlik Merkezi
- Ortapınar Gençlik Merkezi
- Yenikent Gençlik Merkezi
Halk Ekmek Başvuru Sorgulama
İBB’nin ya da Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Halk Ekmek yardımına başvurduysanız; başvuru sonuçlarını öğrenmek için ALO153 Beyaz Masa hattını arayabilirsiniz.
Ya da belediyeye ait olan telefon numarasını arayabilirsiniz.
İstanbulkart ya da Başkent Kart sosyal destek kartı başvuru sonuçlarınızı ise e-devlet platformu üzerinden sorgulayabilirsiniz.
E-devlet üzerinden başvuru sorgulama işlemi için https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.
Halk Ekmek Yardımı Nasıl Alınır?
Halk Ekmek Başvuruları; İBB veya Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından değerlendiriliyor.
Değerlendirme aşamasında yardıma başvuran kişilerin doldurdukları başvuru formundaki bilgiler ve teslim ettikleri belgeler; detaylıca inceleniyor.
Bu belgelerin yasal belge olup olmadıkları da araştırılıyor.
İBB ya da Ankara Büyükşehir Belediyesi, gerekli hallerde Halk Ekmek ve sosyal yardım kartına başvuranların ev adreslerine bir inceleme komisyonu yolluyor.
Bu komisyon, ailenin sosyo-ekonomik durumuna dair bir rapor hazırlayıp, raporu belediye değerlendirme kuruluna teslim ediyor.
Teslim edilen belgeler ışığında İBB ve Ankara Büyükşehir Belediyesi; Halk Ekmek yardımı almaya hak kazanan kişileri kararlaştırıyor.
Başvuru sonuçlarını, başvuru sahiplerine SMS ile iletiyor.
Başvurusu olumlu sonuçlanan kişiler; İstanbul ve Ankara’daki Halk Ekmek büfelerine gidip, günlük 3 adet ekmek alabiliyorlar.
İstanbulkartlarını ya da Başkent Kartlarını Halk Ekmek büfelerindeki pos cihazlarına okutup, ekmeklerini alabiliyorlar.
Halk Ekmek Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?
Halk Ekmek başvuruları, başvurulan belediye tarafından genelde birkaç hafta içerisinde sonuçlandırılıyor.
Yoğunluk halinde süre daha da uzun olabiliyor.
Başvuru sonuçları, başvuran kişilere SMS ile bildiriliyor. Bu yüzden de Halk Ekmek yardımına başvuranların başvuru formunda güncel telefon bilgilerini paylaşmaları gerekiyor.
Belediyeler Tarafından Yapılan Diğer Yardımlar Nelerdir?
Ankara Büyükşehir Belediyesi ve İBB tarafından yapılan ayni ve nakdi yardımları aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
- Para yardımı
- Gıda ve erzak yardımı
- Halk Süt yardımı
- Sosyal yardım kartı yardımı
- Aşevi hizmeti
- Giysi yardımı
- Kira yardımı
- Eşya ve mobilya yardımı
- Engelliler ve kronik hastalar için yapılan yardımlar(tekerlekli sandalye, havalı yatak vb.)
- Tıbbi malzeme ve cihaz yardımı
- Sağlık yardımı
- Öğrenciler için burs ve eğitim yardımı
- Öğrenciler için kırtasiye yardımı
- Yaşlılar için evde bakım hizmeti
- Afetzedeler için yapılan yardımlar(gıda, barınma, giysi vb.)
- Muhtaç şehit, gazi ve asker yakınları için yapılan yardımlar
- Sonradan TC vatandaşlığına geçen mülteciler ve sığınmacılar için yapılan yardımlar
- Diğer yardımlar
Bu yazımızda Halk ekmek yardımı başvuru ve sorgulama işlemine dair merak edilenleri aydınlatmaya çalıştık.
Sizler de Halk Ekmek yardımı alıyorsanız ya da bu yardıma başvurmayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.
Halk ekmek yardımı talep ediyorum
Ekmek talep ediyorum
Ben de ekmek başvurusu talep ediyorum lütfen
Ekmek yardımda başvurmak istiyorum 5 tane çocuğum var
Halk ekmek talebinde bulunmak istiyorum Antalya Kepez