Engelli

Emekli Maaşım Eksik Yatmış Ne Yapmalıyım?

Emekli Maaşım Eksik Yatmış Ne Yapmalıyım? Emekli maaşının miktarı ödenen prim tutarına göre değişmektedir. Yeni emekli olan kişiler ne kadar emekli maaşı alacağını hesaplamaktadır. Ancak emekli maaşının ne kadar olacağını kesin olarak hesaplamak pek mümkün değildir. Çünkü emekli maaşı zaman zaman kesintiler nedeni ile eksik yatabilir. Eğer kesintiler dışında eksik yattığını düşünen kişiler Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yaparak veya e-Devlet üzerinden sorgulama yaparak bunun nedenini öğrenebilir.

Sizlerde emekli maaşının eksik yatma nedenleri hakkında detaylı bilgi edinmek isterseniz bu yazımızı okuyabilirsiniz.

Emekli Maaşım Eksik Yatmış Nereye Başvuru Yapmalıyım?

Emekli maaşı eksik yatan vatandaşlar neden eksik yattığını sorgulamak isterse, Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapmalıdır. Yapılan başvurular SGK tarafından değerlendirilmektedir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda eksik yattığı tespit edilirse, eksik yatan maaşlar geri ödenmektedir.

Emekli maaş kesintileri e-Devlet sistemi üzerinden takip edebilir. Bunun dışında mobil şubeden veya internet şubesinden hesap özeti incelenerek emekli maaşının eksik yatıp yatmadığı incelenir.

Emekli Maaşımdan Yapılan Kesintileri Nasıl Öğrenebilirim?

Emekli maaşından yapılan kesintileri e-Devlet sistemine giriş yaparak öğrenebilirsiniz. Bunun için https://www.turkiye.gov.tr/ linkine tıklayarak sisteme giriş yapmalısınız. Ardından arama kutucuğuna “Emekli Maaşı Kesintileri” yazmanız gerekmektedir. 4A, 4B ve 4C için ayrı ayrı sorgulama yapmanız mümkündür.

Emekli Maaşı Neden Eksik Yatar?

Emekli maaşının eksik yatmamasının nedeni muayene ücretleri, ilaç katılım payları ve reçete olabilir. Ayrıca dernekler tarafından senede bir veya iki defaya mahsus kesinti yapılabilir. Bir diğer neden ise bankaya olan borçlardır. Yapılan kesintileri e-Devlet sisteminden sorgulayabilirsiniz. Herhangi bir nedenden dolayı kesinti yoksa Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yaparak yapılan kesintilerin tarafınıza ödenmesini sağlayabilirsiniz.

Katılım payı, ilaç, ortez, protez ve optik harcamaları için emekli maaşlarından kesinti yapılmaktadır. Emekli maaşı kesintilerinde %10 uygulaması bulunmaktadır. Emekli maaşındaki kesinti sağlık hizmeti aldığınız aylardan sonra kesildiği için maşınız yattığında kesinti örebilirsiniz. Ancak örnek vermek gerekirse Eylül ayında hastaneye gittiğinizde kesinti Aralık yada Ocak ayında maaşınızdan kesilebilir.

Emekli maaşınızdan yapılan kesintileri görmek için https://www.turkiye.gov.tr/4a-emekli-aylik-kesintileri linke tıklayarak hemen sorgulayabilirsiniz.

Emekli Maaşı Kesinti Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Emekli maaşı kesinti sorgulaması yapmak isteyen kişiler e-Devlet sisteminden kolayca sorgulama yapabilir. Genel olarak kesinti yapılması ilaç payı, icra borcu ve bunun gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Yapılan kesintiler hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz, Sosyal Güvenlik Kurumu’na müracaat edebilirsiniz.

4A SSK Emekli Maaşı Kesinti Sorgulaması Nasıl Yapılır?

4A SSK emekli maaşı kesinti sorgulaması yapmak isteyen kişiler, https://www.turkiye.gov.tr/4a-emekli-aylik-kesintileri linkine tıklamalıdır. Ardından T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yatarak maaş kesinti sorgulaması yapabilirsiniz.

4B Bağ-Kur Emekli Maaşı Kesinti Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Birçok kişi emekli maaşının neden eksik yattığını merak etmektedir. Bunun nedenini sorgulamak isteyen kişiler, https://www.turkiye.gov.tr/4b-emekli-ayligi-kesintileri linkine tıklayarak sorgulam yapabilir.

4C Emekli Maaşı Kesinti Sorgulaması Nasıl Yapılır?

4C emekli maaşı kesintileri e-Devlet sistemi üzerinden sorgulanabilir. Sorgulama yapmak isteyen kişiler, https://www.turkiye.gov.tr/4c-emekli-aylik-kesintileri linkine tıklamalıdır. Ardından T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yaparak sorgulama yapabilir.

Emekli Maaşı Kesinti Sorgulaması Şifresiz Yapılır Mı?

Emekli maaşından yapılan kesintileri sorgulamak isteyen kişiler, şifresiz sorgulama yapılıp yapılmayacağını araştırmaktadır. Emekli maaşı kesinti sorgulaması şifresiz yapılamamaktadır. Eğer e-Devlet şifreniz yoksa en yakın PTT şubesine giderek şifre alabilirsiniz. Ardından emekli maaşınızdan kesinti olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Emekli Maaşım Eksik Yattı Ne Yapmalıyım?

Emekli maaşınız eksik yattıysa ilk olarak e-Devlet sisteminden sorgulama yapmalısınız. Yaptığınız sorgulamaya rağmen emekli maaşınızın eksik yatma nedenini öğrenemediyseniz Sosyal Güvenlik Kurumuna dilekçe ile başvuruda bulunabilirsiniz.

Eksik Yatan Emekli Maaşı Nereye Şikayet Edilir?

Eksik yatan emekli maaşının şikayet edileceği yer Sosyal Güvenlik Kurumu’dur. Şikayet talebini iletmek isteyen kişiler SGK’ya dilekçe vermelidir. Dilekçe de emekli sicil numarası, adres bilgileri ve telefon bilgileri gibi bilgiler yer almalıdır.

Ayrıca yapılan ödeme miktarını ve eksik ödemenin nedenini de yazdığınız dilekçede belirtmeniz gerekmektedir. Kurum tarafından yapılan maaş ödemesi yeniden incelenir. Eksik yapılan ödemeleriniz varsa size eksik ödemeler yapılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu