Engelli

Engel Oranı Hesaplama Resmi Gazete ( Resmi Açıklama)

Engel Oranı Hesaplama 2024; Engel oranı hesaplama belirli standartlar çerçevesinde yapılmaktadır. Belirli standartlar çerçevesinde yapılmasının amacı yapan kişilerin objektif olmasını sağlamaktadır. Yeni çıkan yönetmeliğe göre engel oranı hesaplama işlemlerinde bazı değişiklikler yapılmıştır. Engelli oranı hesaplama işlemi yapılırken bazı durumlar göz önünde bulundurulmaktadır. Engelli raporu hesaplanırken Balthazard Formülü kullanılmaktadır.

Aşağıdaki yazımızda engelli oranının nasıl hesaplanacağı ile ilgili detaylar yer almaktadır..

Engelli Oranı Hesaplanırken Nelere Dikkat Edilir?

Engelli oranı hesaplaması yapılırken kişinin özürlülük durumu nedeniyle günlük yaşantıda yapılan aktiviteleri sorunsuz olarak yerine getirip getirmediğine bakılmaktadır.

Engelli oranı hesaplaması yapılırken özür oranları belirli bir cetvel üzerinden değerlendirilmektedir. Engelli oranı hesaplanırken özür oranları % olarak belirlenmektedir. Özür oranı cetveli belirli kategorilere ayrılmıştır. Aşağıda engelli oranı hesaplama kategorileri yer almaktadır.

  • Kulak, Burun, Boğaz
  • Zihinsel / Ruhsal / Davranışsal
  • Görme
  • Hemopetik (Kan)
  • Kardiyovasküler (Kalp-Damar)
  • Sindirim
  • Deri (Cilt)
  • Kadın Doğrum Hastalıkları
  • Endokrin (Hormon)
  • Solunum
  • Yanıklar
  • Onkoloji (Kanser)
  • Sinir
  • Kas – İskelet
  • Diğer

Engelli Oranı Hesaplama Resmi Gazete

Engelli oranı hesaplama formülü resmi gazete yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Resmi Gazetede yazan engelli oranı hesaplama ise;

  • Engel oranları ayrı ayrı tespit edilir.
  • Bu oranlar en yükseğinden başlanarak sıraya konulur.
  • En yüksek oran, engellinin tüm vücut fonksiyonunun tamamını gösteren % 100’den çıkarılır.
  • Bu çıkarmada kalan miktar, sırada ikinci gelen engel oranı ile çarpılır. Çarpımın 100’e bölünmesinden çıkan rakam en yüksek engel oranına eklenir; böylece, birinci ve ikinci rahatsızlıkların engel oranı bulunmuş olur.
  • Engel ikiden fazla ise birinci ve ikinci rahatsızlıkların engel oranı birinci sıraya ve üçüncü sıradaki engel oranı ise ikinci sıraya alınarak formül tekrarlanır.

Engelli oranı hesaplama için Resmi Gazete açıklamasına ulaşmak için https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/02/20190220-2.htm bu linke tıklayınız.

Engelli Oranı Nasıl Hesaplanır?

Engel oranı hesaplanırken Balthazard formülü kullanılmaktadır. Balthazard formülü iş kazası geçiren, meslek hastalığı nedeniyle sürekli iş görememezlik  durumu olan vatandaşların engel durumlarının hepsinin değerlendirilmesi ile engel oranı hesaplanmaktadır.

Aşağıda Balthazard formülü ile engelli raporunun nasıl hesaplanacağı ile ilgili detaylar yer almaktadır.

Balthazard formülü ile engel oranı hesaplama iki aşamada yapılmaktadır.

İşitme Engeli: %50

Deri Engeli: %25

Formüle göre büyük olan engel oranının alınması gerekmektedir. Bu nedenle aşağıda göre oranı büyük olduğu için işitme engeli yazıldı.

%100 – %50 = %50

Daha sonra elde edilen sonucun küçük olan engel oranı ile çarpılması gerekmektedir.

50 x 25 = 1250

Ardından çıkan sonuç 100’e bölünmelidir.

1250 / 100 = 12,5

Son olarak çıkan sonucun engel oranı yüksek olana eklenmesi gerekmektedir.

50 + 12,5 = 62,5

Yukarıdaki belirtilenlere göre engel oranı %62,5 olarak belirlenmiştir.

Engel oranı hesaplaması yapılırken 65 yaş ve üzeri vatandaşların sonucuna %10 ekleme yapılmaktadır. Buna göre 65 yaş ve üzeri vatandaşların engel oranı %72,5 olacaktır.

Engel oranı hesaplama yapmak isteyen vatandaşlar https://rapor.engelliler.gen.tr/?islem=hesapla linkine tıklayarak farklı kategorilerde hesaplama yapabilmektedir.

Balthazard Formülü Nedir?

Balthazard formülü engel oranı hesaplanmasına kullanılan formüldür. Balthazard formülü ile engel oranı hesaplaması yapılırken engellinin tüm fonksiyonları / toplam vücut fonksiyonlarındaki oranı bulmak için kullanılır. Balthazard formülüne göre engel oranının nasıl hesaplanacağı bilgisi yukarıda yer almaktadır.

Balthazard Formülü hakkında detaylı bilgi için Balthazard Formülü ile Engelli Oranı Hesaplama 2024 yazısını okuyabilirsiniz.

Engel Oranı Cetveli

Engel oranı cetveli engel oranı hesaplanırken kişinin engel durumunun belirlenmesinde bir puan tablosu bulunmaktadır. Yapılan değerlendirmeye göre belirli aralıklar bulunmaktadır. Engel oranı cetveline göre kişinin engel durumu belirlenmektedir.

Engelli Raporu Nasıl Hesaplanır?

Engelli raporu hesaplanması belirli standartlara göre yapılmaktadır. Hesaplama yapılırken Balthazard formülü kullanılmaktadır.

  • Tüm vücut fonksiyon kaybı oranı ayrı ayrı belirlenir
  • Engel oranı hesaplanırken en yüksel engel oranından başlanır
  •  En yüksek oran özürlünün tüm vücut fonksiyonunun tümünü gösteren % 100’den çıkarılır
  • Çıkarma işlemi yapıldıktan sonra ikinci gelen tüm vücut fonksiyon kaybı oranı ile çarpılır. Çarpımın 100’e bölünmesinden çıkan rakam en yüksek tüm vücut fonksiyon kaybı oranına eklenir; böylece, birinci ve ikinci arızaların tüm vücut fonksiyon kaybı oranı bulunmuş olur.
  • Özür birden fazla olduğunda birinci ve ikinci arızaların kayıp oranı birinci sıraya ve üçüncü sıradaki oran ikinci sıraya alınarak işlem tekrarlanır.
  • 60 yaşın üzerindekilerde; genel vücut fonksiyon kayıp oranına Balthazard Formülü ile % 10 eklenir

Engelli Raporu Nasıl Alınır?

Engelli raporu alacak olan bireylerin devlet tarafından belirlenen tam teşekküllü bir hastaneye müraacat etmesi gerekmektedir. Eğer çocuklar için engelli raporu alınacak ise, vasileri hastaneye müraacat etmelidir. Yetişkinler için rapor alınacaksa yetişkinlerin bizzat giderek engelli raporu için başvuru yapmalıdır. Hastaneye engelli raporu için başvuru yapılacaksa, bunun için dilekçe yazmalısınız. Dilekçeyi hastaneye teslim ettikten sonra belirli günlerde bir kurul toplanmaktadır.

Kayıt yapılırken başvuru yapan kişinin fotoğrafı çekilecektir. Sonrasında gerekli tetkikler yapılır ve bu tetkiklerin doktorlar tarafından onaylanmalıdır.

Engelli raporuna başvuru yapan kişinin kimliğinin yanında olması gerekmektedir.

Yapılan tetkikler Balthazard formülüne göre hesaplanmaktadır. Bu formüle göre hesaplanarak kişinin engel oranı belirlenmektedir.

Engel Raporu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Engel raporu için başvuru yapan vatandaşların en çok merak ettiği sorulardan biri de sorgulamasının nasıl yapılacağıdır. Sorgulama yapmak isteyen vatandaşlar e-Devlet sisteminden sorgulama yapabilmektedir. e- Devlet sisteminden engelli raporu sorgulaması yapacak olan kişiler https://www.turkiye.gov.tr/saglik-e-imzali-eriskinler-icin-engellilik-saglik-kurulu-raporlari-sorgulama linkine tıklayarak T.C. kimlik numarası ve şifresi ile sisteme giriş yaptıktan sonra engelli raporunu görebilecektir.

Engelli Raporu Hangi Hastaneden Alınır?

Engelli raporu alacak olan bireylerin belirlenen devlet hastanelerinden veya tam teşekküllü hastanelerden alması gerekmektedir. Engelli raporu için hastaneler heyet oluşturmaktadır. Heyet tarafından yapılan tetkikler detaylı bir şekilde incelenmektedir. Yapılan incelemeler neticesinde, engelli olduğu belirlenen bireylere rapor verilmektedir.

Engelli Raporu Geçerlilik Süresi Ne Kadar?

Engel raporunun geçerlilik süresi engel oranına göre değişmektedir. Eğer engel oranı %40 ve üzeri hastalara tedaviye yanıt verme süresine göre verilmektedir.

Süresiz engelli raporu alacak olan kişilerin %90 ve üzeri engeli olanlar, doğuştan uzuv eksikliği, zihinsel engeli bulunanlar, doğuştan görme engeli olan vb. durumu olan bireyler süresiz engelli raporu alabilmektedir.

Engellilere Tanınan Ayrıcalıklar Nelerdir?

Engelli bireylerin sosyal yaşama daha çok katılabilmesi için devlet tarafından birçok imkan sağlanmaktadır.  Bu ayrıcalıklardan faydalanabilmeleri için engel oranları ile rapor alınması gerekmektedir. Engelli vatandaşlara tanınan haklar aşağıda yer almaktadır.

  • Uçak ve otobüs biletlerinde indirim
  • ÖTV indirim
  • Toplu taşımayı ücretsiz kullanma hakkı
  • Ücretsiz müze ziyaret etme hakkı
  • Elektrik, su ve doğalgaz fatura indirimi

Yukarıda belirtilen haklar dışında, engelli bireylerin faydalanması için birçok farklı hak bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu