Engelli

Engelli Hasta Bezi Yardımı Nasıl Alınır? Başvurusu ve Sorgulama

Engelli Hasta Bezi Yardımı Nasıl Alınır? Fiyatları Nelerdir? SGK tarafından engelli vatandaşlara yönelik olarak yapılan en önemli yardımlardan biri olan ‘engelli hasta bezi yardımı’ ile engelli hasta vatandaşlar; aylık bez ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar.

Mesane ve büyük tuvaletini kontrol etmekte zorlanan hastaların başvurabileceği engelli hasta bezi yardımı; eskiden nakdi yardım şeklinde yapılıyordu.

Ancak günümüzde devlet tarafından yapılan bu yardım, nakdi yardım şeklinde değil de hasta bezi yardımı şeklinde yapılıyor.

Bu yazımızda kısaca engelli hasta bezi yardımı nasıl alınır? sorusunu yanıtlamaya, konuyla ilgili olarak merak edilenleri aydınlatmaya çalışacağız.

Hasta Bezi Yardımı Nedir?

İdrarını tutamayan ve büyük tuvaletini kaçıran engelli vatandaşların SGK’ya başvurarak, alabilecekleri bez yardımına hasta bezi yardımı ismi veriliyor.

Hasta bezi yardımına başvuran ve başvurusu onaylanan kişiler; eczanelere giderek, 2 aylık bezlerini alabiliyorlar.

Hasta bezi yardımına başvuran kişilerin başvurularının SGK tarafından kabul edilebilmesi için birtakım başvuru şartlarını karşılıyor olmaları gerekiyor.

Eskiden engelli bireyler; eczanelere giderek, hasta bezlerini satın alıyorlardı. Ardından da aldıkları hasta bezlerinin fiyatı, SGK tarafından hasta bireylerin banka hesaplarına yatırılıyordu.

Ancak yapılan son güncelleme ile hasta bezi yardımının nakdi yardım değil de ayni yardım şeklinde yapılması kararlaştırıldı.

Günümüzde başvuru şartlarını taşıyan ve başvurusu onaylanan engelli bireyler; doktordan aldıkları hasta bezi raporu ile eczanelere giderek, buradan 2 aylık bezlerini ücretsiz bir şekilde alabiliyorlar.

Engelli bireyler, hasta bezlerini yalnızca SGK anlaşmalı eczanelerden alabiliyorlar.

Yani SGK anlaşmalı olmayan eczanelerden hasta bezi yardımı alınamıyor.

Engelli Hasta Bezi Yardımı Başvuru Şartları

Engelli hasta bezi yardımı; SGK tarafından yalnızca belirli başvuru şartlarını taşıyan engelli bireylere yönelik olarak yapılıyor.

Başvuru şartlarını aşağıdaki şekilde özetleyebilmemiz mümkün:

Engelli bireyin devlet hastanesine giderek, alanında uzman bir doktordan hasta bezi raporu alması
Çocuklar için yapılacak hasta bezi başvurularında çocuğun en az 2 yaşında olması
Kişinin hasta bezi alabileceğini gösteren reçeteye sahip olması

 

Yukarıdaki şartları taşıyan kişiler, hasta bezi yardımına başvurabiliyorlar.

Engelli bireylerin SGK anlaşmalı hastanelere giderken yanlarında mutlaka hasta bezi raporlarını ve doktor reçetelerini götürmeleri gerekiyor.

Engelli kişiler; hasta bezi reçetelerini kendi doktorlarına ya da sağlık ocaklarındaki aile hekimlerine yazdırabiliyorlar.

İdrarını kontrol edemeyen engelli bireyler için yapılan hasta bezi yardımı; yalnızca kolostomoli hastalığı mevcut olan kişiler için yapılıyor.

İdrar ya da gata inkontinansı olan hastalar; engelli hasta bezi yardımı alamıyorlar.

Rektum ya da mesane kontrolleri henüz doktor tarafından yapılmamış olan engelli bireyler ve hasta çocuklar için günlük maksimum 4 adet hasta bezi alınabiliyor.

Çocuğun bel çevresi, boy ya da kilo ölçülerine dair herhangi bir bilginin bulunmaması halinde çocuk hastalar için A10049 SUT koduna sahip olan hasta alt bezi yardımı alınabiliyor.

Engelli Hasta Bezi Yardımı Nasıl Alınır?

Engelli bireyler; doktordan aldıkları hasta bezi raporları ve hasta bezi reçeteleri ile birlikte kendilerine en yakın SGK anlaşmalı bir eczaneye giderek, buradan hasta bezlerini ücretsiz bir şekilde alabiliyorlar.

Kişilerin reçetelerinin geçerli olabilmesi için mutlaka reçetelerinde alabilecekleri hasta bezi miktarının yazılı olması; hasta bezi raporlarında ise doktor imza ve kaşesinin bulunması şartları aranıyor.

Hasta bezleri; en fazla 2 ay için alınabiliyor. Bu durumda engelli bireyler, eczaneye gittiklerinde tek seferde 240 adet hasta bezi alabiliyorlar. Yani günlük 4 adet hasta bezi yardımı alabiliyorlar.

Engelli Hasta Bezi SGK Online Başvuru

Engelli hasta bezi SGK online başvuru için internetten https://gss.sgk.gov.tr/SahisOdemeOnlineBasvuru/ bu linke tıklayarak başvurunuzu yapabilirsiniz.

Hasta bezi Hak sahibi ya da yakını iseniz TC kimlik numaranızı ve cep telefonunu yazarak DEVAM Butonuna tıklayınız. Telefonunuza gelen SMS kodunu girerek başvurunuzu öğrenebilirsiniz.

Hasta Bezi Raporu Nasıl Çıkarılır?

Hasta bezi raporları, devlet hastanelerinden alınabileceği gibi sağlık ocaklarındaki aile hekimlerinden de alınabiliyor.

Doktorun mutlaka alanında uzman bir doktor olması gerekiyor.

Dışarıya gidemeyecek durumda olan engelli hastalar; hasta bezi raporu alabilmek adına 444 38 33 evde bakım hizmetleri telefon numarasını arayarak, evlerine sağlık personeli gönderilmesi talebinde bulunabiliyor.

Bu durumda engelli hasta bireylerin evine alanında uzman bir doktor gönderiliyor.

Yani hasta, kendi evinde muayene ediliyor.

Hasta bezi raporu başvuru şartlarına ve başvuru detaylarına dair bilgi almak isteyen engelli hasta kişiler; ‘evde bakım hizmetleri’ telefon numarasını arayıp, konuyla ilgili olarak ayrıntılı bilgi edinebiliyorlar.

Hasta Bezi Raporu Geçerlilik Süresi Nedir?

Hasta bezi raporlarının 2 yıllık geçerlilik süreleri bulunuyor.

Hastalar, reçete süreleri dolduğunda yani her iki ayda bir hasta bezi reçeteleri ile birlikte SGK anlaşmalı eczanelerden engelli hasta bezlerini alabiliyorlar.

Hastaların her seferinde eczaneye giderken yanlarında hasta bezi raporlarını ve reçetelerini götürmeyi asla unutmamaları gerekiyor.

Hasta bezi yardımı ve hasta bezi parası için Hasta Bezi Raporu Nasıl Alınır? Kimlere Verilir? Başvurusu Nasıl Yapılır? yazısını okuyabilir. Ayrıca Hasta Bezi Yardımı Nasıl Alınır? Ne Kadar? E-Devlet Başvurusu yazısını inceleyebilirsiniz.

Hasta Bezi Reçetesi Geçerlilik Süresi

Hasta bezi reçetelerinin ise 5 günlük geçerlilik süreleri bulunuyor.

Yani hastalar; doktorlarına hasta bezi reçetesi yazdırdıktan sonra en fazla 5 iş günü içerisinde eczaneye giderek, hasta bezlerini alabiliyorlar.

5 günlük süre dolmasına rağmen eczaneye gidip, hasta bezlerini almayan engelli hastaların ise tekrar doktorlarına hasta bezi reçetesi yazdırmaları gerekiyor.

Hastalar, 2 aylık hasta bezlerini kullandıklarında tekrar sağlık ocaklarındaki aile hekimlerine ya da kendi doktorlarına hasta bezi reçetelerini yazdırabiliyorlar.

SGK Tarafından Karşılanan Hasta Bezi Türleri Nelerdir?

SGK tarafından karşılanan yani engelli bireylerin ücretsiz temin edebilecekleri hasta bezi türlerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

Hasta alt bezleri
Çocuk hasta alt bezleri
Külotlu hasta alt bezleri
Çocuk külotlu hasta alt bezleri

Yukarıdaki bez türleri,  SGK tarafından karşılanıyor.

Devletten Hasta Bezi Yardımı

Daha önce de bahsettiğimiz gibi idrar ve büyük tuvalet tutamama sorunu olan engelli bireyler; devletten hasta bezi yardımı alabiliyorlar.

Devlet, hasta bezi yardımlarını nakit ödeme yani nakdi yardım şeklinde yapmıyor.

Yardım; kişinin 2 aylık hasta bezi ihtiyacının ücretsiz bir şekilde karşılanması şeklinde yapılıyor.

Hastalar, günlük 4 adet yani 2 ay için toplam 240 adet hasta bezini ücretsiz olarak SGK anlaşmalı eczanelerden alabiliyorlar.

Emekli Sandığı, SGK ya da Bağkur sigorta kollarından herhangi birine tabi olmayan yani sosyal güvencesi mevcut olmayan hastaların ise hasta bezi yardımı alabilmeleri için ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gitmeleri gerekiyor.

Bu durumda başvuru sahiplerinin başvuruları, başvurdukları sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı mütevelli heyeti tarafından inceleniyor.

Başvuru şartlarını taşıyan ve başvurusu onaylanan hastalar için hasta bezi yardımı yapılıyor.

Başvuru sonuçları, engelli bireylerin başvuru formunda belirttikleri telefon numaralarına SMS ile gönderiliyor.

Hastalar, engelli hasta bezi başvuru detaylarını öğrenmek adına ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını arayabiliyorlar.

Hasta Bezi Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

Hasta bezi yardımı almak isteyen kişilerin öncelikle doktordan hasta bezi raporu ve hasta bezi reçetesi almaları gerekiyor.

Engelli kişiler; rapor ve reçeteleri ile SGK anlaşmalı bir eczaneden hasta bezlerini alabiliyorlar.

Ancak hastaların daha sonra da birtakım işlemler yapmaları gerekiyor.

Hasta bezlerini eczaneden alan engelli kişilerin daha sonra ikametgahlarının bulunduğu yerdeki ilçe ya da il sağlık müdürlüğüne gitmeleri ve buradaki yetkili kişilere Hasta Alt Bezi Raporu, Hasta Kimlik Fotokopisi, Hasta Alt Bezi Reçetesi ve Hasta Alt Bezi faturası olacak şekilde dört belgeyi ve kendilerinden talep edilen diğer belgeleri de teslim etmeleri gerekiyor.

Hasta Bezi Yardımı için Gerekli Belgeler

Hasta bezi yardımına başvuran kişilerin il ya da ilçe sağlık müdürlüğüne teslim etmeleri gereken belgeleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Sağlık ocağındaki ya da devlet hastanesindeki uzman tarafından yazılan, üzerinde uzman hekiminin isminin, soyisimin, imzasının ve kaşesinin bulunduğu hasta bezi raporu
  • Alınabilecek hasta bezi sayısının açıkça yazıldığı reçete
  • Engelli bireyin TC kimlik kartı ile kartının ön ve arka yüz fotokopisi
  • Engelli bireye ait son 6 ay içerisinde çekilmiş olan 4 adet vesikalık fotoğraf
  • Engelli hasta bezi başvuru formu
  • 2024 engelli belgesi

Hasta Bezi Yardımı Başvuru Sorgulama

Sigortası ve düzenli geliri mevcut olmayan ve sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına hasta bezi yardımı alabilmek için başvuranlar; başvuru sonuçlarını öğrenmek istediklerinde ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarından birini arayabiliyorlar.

Ya da başvurdukları vakfa gidebiliyor veya vakfa ait telefon numarasını arayabiliyorlar.

Belediyenin hasta bezi yardımına başvuranlar ise ALO153 Beyaz Masa hattını arayıp, başvuru sonuçlarını öğrenebiliyorlar.

Başvurdukları belediyeyi arayarak ya da belediyeye giderek de başvuru sonuçlarına dair bilgi edinebiliyorlar.

E-devlet belediye sosyal yardım başvuru sayfası üzerinden de başvuru sonuçlarını görüntüleyebiliyorlar.

Aile Hekimi Hasta Bezi Yazabiliyor mu?

Hasta bezleri biten hastalar; sağlık ocaklarındaki aile hekimlerine giderek, hasta bezi yazdırabiliyorlar.

Yani aile hekimlerinin hasta bezi reçetesi yazma yetkileri bulunuyor.  Hasta bezi reçetesi, bir aylık yazılabileceği gibi iki ay için de yazılabiliyor.

Hasta Alt Bezi Raporu Hangi Doktor Yazar?

Hasta bezi raporları, üroloji uzmanlarının yanı sıra nöroloji doktorları tarafından da yazılabiliyor.

Raporun mutlaka alanında uzman doktor tarafından yazılması gerekiyor.

Belediye Hasta Bezi Yardımı Yapıyor mu?

Herhangi bir sosyal güvencesi olmayan ve düzenli geliri mevcut olmayan engelli bireyler; sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarının yanı sıra belediyelere de hasta bezi yardımı almak için başvurabiliyorlar.

Ülkemizde İzmir, İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyeleri başta olmak üzere birçok büyükşehir belediyesi ve ilçe belediyesi; muhtaçlık sınırının altında yaşayan engelli bireyler için hasta bezi yardımında bulunuyor.

Hasta bezi yardımı almak isteyen ihtiyaç sahibi engelli bireylerinin ikametgahlarının bulunduğu yerdeki belediyeye ya da sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvurmaları gerekiyor.

Ön başvurular ise e-devlet platformu üzerinden hızlı bir şekilde yapılabiliyor. 

E-devlet platformu üzerinden hasta bezi yardımına başvurmak isteyen engelli bireylerin https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671linkine tıkladıktan sonra başvuru formunu doldurmaları ve formun altında yer alan sosyal yardım türleri arasından ‘engelli yardımları’ seçeneğini işaretlemeleri gerekiyor.

İhtiyaç sahibi engelli bireyler; form üzerinden aynı zamanda gıda ve erzak yardımı, odun ve kömür yardımı, para yardımı vb. belediyelerin diğer sosyal yardımlarına başvurabiliyorlar.

Hasta Bezi Devlet Ödemesi Ne Kadar 2024?

Devlet; engelli bireyler için günlük 4 adet yani aylık 120 adet hasta bezinin ücretini karşılıyor.

2 aylık reçeteye sahip olan hastalar ise aylık 240 adet hasta bezini ücretsiz olarak temin edebiliyorlar.

Hasta bezi yardımı, günümüzde bez yardımı şeklinde yapılıyor. Yani hastalara herhangi bir ödeme yapılmıyor.

Devlet tarafından bir adet bez için 1,88 TL ödeniyor.

Yani 1 aylık hasta bezi için 266,2 TL; 2 aylık hasta bezi için 532,4 TL ödeniyor.

Bu fiyatların üzerine KDV de ekleniyor.

Fiyatlarda artış olması halinde SGK tarafından tekrar düzenleme yapılıyor.

Engelli Bez Parası Ne Kadar 2024?

2024 yılında devlet, her bir hasta bezi için 1,88 TL ödeme yapıyor.

Toplam hasta bezi yardımına KDV’de ekleniyor.

1 aylık hasta bezi için KDV dahil 226, 208 TL ödeniyor.

Engelli Raporu ile Hasta Bezi Alınır Mı?

Engelli raporu ile hasta bezi alınır mı sorusuna cevap vermek gerekirse Engelli birey gerekli şartları taşıyorsa ve Doktorunuza rapor yazdırarak hasta bezi yardımı alabilirsiniz.

Bu yazımızda engelli hasta bezi fiyatları nelerdir? Engelli hasta bezi yardım başvurusu nasıl yapılır? vb. soruları yanıtlamaya çalıştık. Engelli hasta bezi parası nasıl alınır ve Engelli hasta bezi yardımı nasıl alınır sorusuna cevap vermeye çalıştık.

Sizler de hasta bezi yardımı alıyorsanız ya da almayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu