Engelli

Engelli Maaşı Kimlere Verilir? Şartları Nelerdir?

Engelli Maaşı Kimlere Verilir? Engelli Maaşı Başvuru Nereye Yapılır? Engelli Maaşı Alma Şartları Nelerdir? Engelli Maaşı Başvuru Formu, Engelli Maaşı Almak İçin Engel Oranı Kaç Olmalı? Engelli Maaşı Gelir Sınır 2024 detayları yazımızda.

Engelli Maaşı Kimlere Verilir? Engelli Maaşı Alma Şartları Nelerdir? Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından en az %40 engel oranına sahip olan ve engeli yüzünden sigortalı bir işte çalışamayan engelli vatandaşlara bağlanan engelli maaşı sayesinde vatandaşlar; maddi anlamda daha iyi bir yaşam sürebiliyorlar.

Vatandaşlar, kendilerine bağlanan engelli aylığı sayesinde kira, beslenme, giyim vb. ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar.

En az %40 engel oranına sahip olan kişiler engelli aylığına başvurabiliyor. Bununla birlikte engelli maaşı, yalnızca belirli şartları taşıyan kişilere bağlanıyor.

Bu yazımızda kısaca engelli maaşı nasıl alınır? Engelli maaşı başvurusu nasıl yapılır? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Engelli Maaşı Kimlere Verilir?

Engelli maaşı, daha önce de bahsettiğimiz gibi yalnızca belirli şartları taşıyan engelli vatandaşlara bağlanıyor.

18 yaşını doldurmuş olan, en az %40 engel oranına sahip olan, engeli dolayısıyla sigortalı bir işte çalışamayan, 65 yaşından küçük olan, üzerine kayıtlı değerli menkul ya da gayrimenkul bulunmayan engelli vatandaşlar, bu aylığa başvurabiliyorlar.

18 yaş altındaki engelli bireylerin bakımını üstlenen velileri, vasileri ya da yakınları ise engelli evde bakım aylığına başvurabiliyorlar.

Yani engelli maaşı, 18 yaş ve üstü kişilere bağlanıyor.

Engelli maaşı bağlanacak kişilerin muhtaçlık sınırının altında yaşıyor olmaları da gerekiyor.

Yani hane halkı kişi başı aylık net kazancı, güncel asgari ücretin 1/3’ü ve altında olanlar; engelli maaşı alabiliyorlar.

Örneğin, engeli yüzünden çalışamayan ancak eşi ya da çocukları çalışan bir kişinin hane halkı kişi başı aylık net kazancının mutlaka güncel asgari ücretin 1/3’ünü aşmaması gerekiyor.

Aksi halde kişi, engelli olsa dahi bu kişiye engelli aylığı bağlanmıyor.

Engelli Maaşı Alma Şartları 2024

Engelli maaşı başvuru şartlarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • TC vatandaşı olmak
  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • 65 yaşından küçük olmak(65 yaş ve üstü yaşlılar, yaşlılık maaşına başvurabiliyorlar)
  • Sigortalı bir işte çalışmıyor olmak
  • SGK, Bağkur ya da Emekli Sandığı sigorta kollarından birine tabi olmamak
  • Tam teşekküllü bir hastaneden en az %40 engel oranına sahip olduğunu gösteren sağlık kurulu raporu (2024 engelli belgesi) almak
  • Diğer sosyal yardım kurumlarından herhangi bir aylık veya maaş almıyor olmak
  • Kendisine nafaka bağlanmamış olması
  • Kendisine nafaka bağlanma ihtimalinin bulunmaması
  • Üzerine kayıtlı değerli menkul ya da gayrimenkul bulunmaması

UYARI:

65 yaş ve üstündeki engelli bireyler; artık tam teşekküllü devlet hastanelerine giderek sağlık kurulu raporu alamadıklarından engelli maaşına başvuramıyorlar.

Ancak gelirsiz ve sahipsiz 65 yaş ve üstü yaşlılar, yaşlılık maaşına başvurabiliyorlar.

Engelli bireyin ya da hane bireylerinden birinin üzerine kayıtlı değerli menkul(araba vb.) ya da gayrimenkul(tarla, arsa, ev vb.) bulunması durumunda da bu kişilere engelli aylığı bağlanmıyor.

Örneğin, engelli bireyin ya da eşinin üzerine kayıtlı araba ya da ev olması durumunda bu kişinin başvurusu kabul edilmiyor.

Engelli Maaşı Alma Şartları Kişi Başına Düşen Gelir 2024

Engelli maaşı almak için kişi başına düşen gelir asgari ücrete göre her yıl değişmektedir. Engelli maaşı kişi başına düşen gelir 2024 yılında 3800 TL olarak belirlenmiştir. Engelli maaşı almak için hanede yaşayan kişiler için kişi başına düşen gelir 3800 TL altında olması gereklidir.

Engelli Maaşı için Gerekli Evraklar

Engelli maaşına başvuran kişilerin başvurdukları sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına teslim etmeleri gereken belgeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Engelli kişi ya da vasisi tarafından doldurulan engelli maaşı talep beyanı
  • Engelli kişiye ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Hane bireylerine ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • 2024 engelli raporu
  • Muhtarlıktan alınması gereken fakirlik belgesi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Engelli kişinin ve aile bireylerin mal beyanlarına ilişkin belgeler
  • Ev kira sözleşmesi
  • Engelli kişi ve aile bireyleri için SGK’dan alınması gereken gelir belgesi veya gelirsizlik belgesi
  • Engelli kişiye ait son 6 ay içerisinde çekilmiş 2 adet vesikalık fotoğraf

**18 yaşını doldurmuş olan ve akli dengesi yerinde olan engelliler; yukarıdaki belgelerle birlikte engelli maaşına kendileri başvurabiliyorlar.

Akli dengesi yerinde olmayanların başvuruları ise kendilerine atanan vasileri tarafından gerçekleştiriliyor.

18 yaş altındaki engelliler ise engelli maaşına başvuramıyor.

18 yaş altındaki engellilerin velileri ya da vasileri engelli bakım aylığına başvurabiliyorlar.

Bu durumda başvurusu kabul edilen, engelli kişinin bakımını üstlenen kişilere Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından engelli bakım aylığı bağlanıyor.

Engelli Maaşı Almak İçin Nereye Başvurulur?

Engelli maaşı almak için nereye başvurulur sorusu engelli maaşı almak isteyenler tarafından merak edilmektedir. 2024 sayılı kanun kapsamında engelli maaşı almak için ev adresinize yakın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına kimliğiniz ile beraber başvuruda bulunabilirsiniz.

Engelli Maaşı Başvuru Formu

Engelli maaşına başvuran kişilerin doldurmaları gereken engelli maaşı başvuru formu ile başvuru sahiplerinin muhtaçlık seviyelerinin yanı sıra engelli maaşı alma şartlarını taşıyıp taşımadıkları da tespit ediliyor.

Bu formda kişilere mevcut engel oranlarına, hanedeki kişi sayılarına, hanedeki çalışan sayılarına, mesleklerine, aylık gelir ve giderlerine yönelik sorular yöneltiliyor.

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı; engelli maaşı başvuru formunu ve engelliler tarafından teslim edilen belgeleri inceledikten sonra maaş bağlayacağı kişileri kararlaştırıyor.

Başvuru sonuçlarını e-devlet platformu üzerinden açıklıyor.

Engelli maaşı başvuru sonuçlarının kabul edilmesini isteyenlerin engelli maaşı başvuru formunda mutlaka doğru ve güncel bilgiler paylaşmaları gerekiyor.

Kendisine aylık bağlanması adına muhtaç olmadıkları halde kendilerini bu formda muhtaç ve yoksul olarak beyan edenler ve kendilerine maaş bağlananlar; yoksul olmadıklarının vakıf tarafından daha sonra anlaşılması üzerine cezaya tabi tutuluyorlar.

Ceza olarak bu kişilerin aldıkları tüm engelli aylıklarını güncel faizleriyle birlikte geri ödemeleri gerekiyor.

Kişilerin ödeme yapmamaları durumunda ise bu kişiler; vakıf tarafından mahkemeye veriliyorlar.

Engelli Maaşı Başvurusu Telefon numarası

Engelli maaşı başvuru detaylarını öğrenmek adına ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarından birini arayabilirsiniz.

Bu hatları arayıp, engelli maaşı başvuru şartlarına, başvuru için gerekli belgelere ve engelli maaşı alıp alamayacağınıza dair detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Engelli Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Engelli bireyler; bağlı oldukları yani ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına giderek, burada engelli maaşı başvuru formu doldurup, engelli maaşına başvurabiliyorlar.

Engeli yüzünden evden çıkamayacak durumda olan kişilerin başvuruları ise vasileri tarafından yapılabiliyor.

Kişinin vasisisin olmaması durumunda engelli kişi; sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfını veya ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarından birini arayıp, ev adresine bir vakıf personeli gönderilmesi talebinde bulunabiliyor.

Eve gelen vakıf personelinin kendine verdiği engelli maaşı başvuru formunu doldurmak suretiyle engelli maaşı başvurusunu gerçekleştirebiliyor.

Engelli bireyler; sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarının yanı sıra vakıf müdürlüklerine gitmek suretiyle de engelli aylığına başvurabiliyorlar.

Daha önceden sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfında hane kayıt başvuru formu doldurmamış olan kişiler; öncelikle burada gelir testine tabi tutuluyorlar.

Gelir testi sonrasında muhtaçlık sınırının altında olduğu tespit edilen ve başvuru şartlarını taşıyan kişilerin başvuruları başvurdukları vakıf tarafından onaylanıyor.

Engelli Maaşı İnternetten Başvuru Yapılır mı?

Engelli maaşına başvurmak isteyen kişiler, başvurularını e-devlet platformu üzerinden ya da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı resmi sitesi üzerinden gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceklerini de merak ediyorlar.

Şu an için engelli maaşına e-devletten ya da farklı bir platform üzerinden başvurulamıyor.

Başvuruların sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına ya da vakıf müdürlüklerine yapılması gerekiyor.

Ancak başvuru sonuçları, e-devlet platformu üzerinden takip edilebiliyor.

2024 Engelli Maaşı Sorgulama

Engelli maaşı başvuru sonuçlarını e-devlet platformu üzerinden görüntüleyebiliyorsunuz.

Engelli maaşını e-devlet üzerinden sorgulamak için hemen https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.

Bu link üzerinden başvurduğunuz diğer sosyal yardım sonuçlarını da görüntüleyebilirsiniz.

Engelli maaşı başvurunuzun son durumunu öğrenmek adına ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını arayabileceğiniz gibi başvurduğunuz sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfını da arayabilirsiniz.

Ya da başvurduğunuz vakfa giderek de başvuru sonucunuzu öğrenebilirsiniz.

TC NO ile Engelli Maaşı Sorgulama

TC kimlik no ve e-devlet şifre bilgileriniz ile e-devlet platformuna girerek, yukarıda sizlerle paylaştığımız link üzerinden başvurunuzun olumlu ya da olumsuz sonucunu görüntüleyebilirsiniz.

ALO183 ya da ALO144 hatlarını aradığınızda müşteri temsilcisine TC kimlik no bilginizi iletebilir, başvuru sonucunuzu müşteri temsilcisinden öğrenebilirsiniz.

PTT Engelli Maaşı Sorgulama E-Devlet

E-devlet PTT kurum ödemeleri sorgulama sayfası üzerinden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından engelli maaşının PTT hesabınıza yatırılıp yatırılmadığını görüntüleyebilirsiniz.

Bu amaçla hemen https://www.turkiye.gov.tr/ptt-ptt-uzerinden-yapilan-kurum-odemeleri-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.

Aynı zamanda PTT hesabınıza yatırılan diğer kurum ödemelerini de bu link üzerinden görebilirsiniz.

Engelli Maaşı Ne Kadar 2024?

Engelli maaşları, her yıl asgari ücrete yapılan zam doğrultusunda artış gösteriyor.

Engelli vatandaşlara ödenen engelli maaşı; hak sahibi kişideki engel oranına göre değişiklik gösteriyor.

2024 yılında engel oranı %40-%69 arasında olan engelli bireyler için aylık 2797 TL; engel oranı %70 ve üstünde olanlara ise aylık 4196 TL ödeniyor.

2024 güncel engelli maaşı ise;

  • Engel oranı %40-69 arasında olanlara aylık 2797 TL,
  • Engel oranı %70 üstünde olanlara ise aylık 4196 TL

Engelli Maaşı Nereye Yatar?

Engelli maaşları, hak sahibi kişinin PTT hesabına yatırılıyor. Ödemeler; kişilerin TC kimlik numaraları üzerinden yapılıyor.

Kişiler, PTT şubelerinden kendilerine yatırılan maaşlarını çekebiliyorlar.

PTT ATM’lerinden de engelli maaşı çekilebiliyor.

PTT Engelli Maaşı Ne Zaman Yatar?

Engelli maaşları; kişinin TC kimlik no son rakamına göre ayın 5’i ile 9’u arasında yatırılıyor. Son hanesi 0 ya da 5 olanlara ayın 5’inde, 1 ya da 6 olanlara ayın 6’sında, 2 ya da 7 olanlara ayın 7’sinde, 3 ya da 8 olanlara ayın 8’inde, 4 ya da 9 olanlara ise ayın 9’unda ödeme yapılıyor.

  • Doğum tarihinin son rakamı 0 – 5 olan kişilere her ayın 5. günü
  • Doğum tarihinin son rakamı 1 – 6 olan kişilere her ayın 6. günü
  • Doğum tarihinin son rakamı 2 – 7 olan kişilere her ayın 7. günü
  • Doğum tarihinin son rakamı 3 – 8 olan kişilere her ayın 8. günü
  • Doğum tarihinin son rakamı 4 – 9 olan kişilere her ayın 9. günü

Engelli Maaşı Almak İçin Yüzde Kaç Raporlu Olmak Gerekli

Engelli Maaşı Almak İçin Yüzde Kaç Raporlu Olmak Gerekli sorusuna cevap vermek gerekirse engelli maaşı almak için gerekli olan rapor yüzdesi en az %70 ve üzeri  olması gereklidir. Tam teşekküllü sağlık kuruluşundan alınacak engelli raporunda rapor yüzdesi %70 ve üzeri ise engelli maaşı alırsınız.

Engelli raporu veren hastaneler için Tam Teşekkülü Sağlık Raporu Veren Hastaneler yazımızı okuyabilirsiniz.

Engelli Maaşı Gelir Sınırı ve Kriteri 2024

Engelli maaşı kişi başına düşen gelir asgari ücrete göre hesaplanmaktadır. Engelli maaşı kişi kişi başına düşen geliri hesaplamak için hanede yaşayan kişi sayısı haneye giren toplar gelir mutlaka asgari ücretin 3/2 oranından düşük olmalıdır.

Engelli Maaşı gelir sınırı ve kriterini hesaplamak için Engelli Maaşı Kişi Başına Düşen Gelir Hesaplama yazısını okuyabilirsiniz.

engelli maaşı şartları

Engelli Maaşı PTT ATM’den Çekilir mi?

Engelli maaşları, PTT ATM’lerden çekilebiliyor. Yeni çipli kimlik kart sahipleri, şifreleri ile hesaplarına yatırılan parayı çekebiliyorlar.

Engelli maaşları, PTT veznelerinden de çekilebiliyor. Kişiler, TC kimlik kartlarını veznedarlara göstererek, maaşlarını çekebiliyorlar.

Engelli maaşları, veznedarlar tarafından hak sahibi dışında hiç kimseye verilmiyor. Bu yüzden kişilerin vezneye giderken yanlarında TC kimlik kartlarını götürmeyi unutmamaları gerekiyor.

Engelli Maaşı Hangi Hallerde Kesilir 2024?

Kişinin muhtaçlığının sona ermesi halinde kişiye bağlanan engelli maaşı kesiliyor.

Kişinin vefat etmesi, engellilik oranının %40 altına düşmesi ya da sigortalı bir işe girmesi durumunda da maaşı kesiliyor.

Engelli maaşının kesilmesine neden olan etmenleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Hak sahibi kişinin şehirlerarası adres değişikliği yapmasına rağmen adres değişikliğine ilişkin vakfa bilgi vermemesi
  • Hak sahibi kişinin engellilik oranının %40 altına düşmesi
  • Kişinin kendi hakkından feragat ettiğine dair aylık aldığı vakfa bildirmesi
  • Hak sahibi kişinin vefat etmesi
  • Hak sahibi kişinin muhtaçlığının sona erdiğine dair vakfa bilgi vermesi
  • Hak sahibi kişinin muhtaçlığının sona erdiğinin vakıf tarafından fark edilmesi
  • Hak sahibi kişinin sigortalı bir işe girmesi
  • Hak sahibi kişinin TC vatandaşlığından ayrılması
  • Hak sahibi kişinin en az 1 yıl boyunca maaşını çekmemesi

Yukarıdaki maddelerden herhangi birinin söz konusu olması durumunda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından kişiye bağlanan engelli aylığı kesiliyor.

Sigortalı bir işe girmelerine rağmen muhtaçlıklarının sona erdiğine dair vakfa haber vermeyen ve maaş almaya devam eden engelli kişiler; yasal anlamda suç işlemiş oluyorlar.

Bu yüzden de bu kişilerin muhtaçlıklarının sona erdiğiyle ilgili olarak mutlaka vakfa bilgi vermeleri gerekiyor.

Aksi halde bu kişiler; cezai yaptırıma tabi tutuluyorlar.

Bu kişilerin ceza olarak, aldıkları tüm aylıkları güncel faizleriyle ödemeleri gerekiyor.

Ödeme yapmayanlar hakkında ise dava açılıyor.

Şehirler arası ikametgah değişikliklerinde de kişiye bağlanan engelli maaşı kesiliyor. Kesinti olmamasını isteyen engelli bireylerin adres değişikliği öncesinde yardım aldıkları vakfa en az birkaç ay öncesinde haber vermeleri gerekiyor.

Bu durumda kişinin maaş almaya devam edebilmesi için yeni ikametgah adresindeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına tekrar başvurması gerekiyor.

Engelli bireyin vefat etmiş olmasına rağmen maaşlarını çekmeye devam eden aile bireyleri de suç işlemiş oluyorlar.

Bu kişilerin de aldıkları tüm maaşları güncel faizleriyle geri ödemeleri gerekiyor.

Engelli Maaşı Kesildikten Sonra Tekrar Alınır mı?

Engelli maaşları, süreli ya da süresiz olarak kesilebiliyor. Örneğin; kişinin vefat etmesi halinde kişiye bağlanan maaş, süresiz olarak kesiliyor. Dolayısıyla kişiye tekrar maaş bağlanmıyor.

Şehirlerarası ikametgah değişikliklerinde ise kişiler, yeni ikametgah adreslerindeki vakfa başvurup, tekrar maaş alabiliyorlar.

Aynı şekilde engel oranı %40 altına düşen kişi; engel oranı %40’a çıktığında tekrar engelli maaşına başvurabiliyor.

Sigortalı işe girdikleri için aldıkları engelli maaşı kesilenler; işten çıkmaları halinde yine engelli maaşı alabiliyorlar.

Engelli Maaşı Nasıl Alınır? 

Engelli maaşı başvuruları, başvurulan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı personelleri tarafından oluşturulan vakıf mütevelli heyetince inceleniyor.

Vakıf mütevelli heyeti, değerlendirme aşamasında başvuru sahipleri tarafından teslim edilen belgeleri ve başvuru formunu değerlendiriyor.

Gerekli gördüğü durumlarda engelli bireylerin ikametgah adreslerine bir rapor hazırlaması üzerine inceleme komisyonu gönderebiliyor.

Bu komisyonun engelli kişinin sosyo-ekonomik durumuna dair hazırladığı raporu da inceledikten sonra yardım edeceği engelli bireylere karar veriyor.

Engelli maaşı başvurularının sonuçlanması, genellikle birkaç ay sürüyor.

Başvuru sonuçları, e-devlet platformunda yayınlanmanın yanı sıra SMS ile başvuru sahiplerine de iletiliyor.

Başvurusu olumlu sonuçlanan bireyler; her ayın 5’i ile 9’ u arasında TC kimlik numaraları üzerinden PTT hesaplarına yatırılan maaşlarını çekebiliyorlar.

Engelli Maaşı Muhtaçlık Sınırı

Engelli maaşı muhtaçlık sınırı asgari ücret ile doğru bağlantılıdır. Asgari ücret 17002TL olduğunuza göre asgari ücretin 3/1 oranından az kazanan kişi muhtaçlık sınırı altındadır demektir. Engelli maaşı almak için muhtaçlık sınırı 5667 TL’dir.

Engelli maaşı için muhtaçlık sınırı gelir kriterlerinden biridir ve değerlendirmeye alınmaktadır. Engelli maaşı muhtaçlık sınırı hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık geliri asgari ücretin aylık net tutarının 1/3’ünden (2024 yılı için 5667-TL) az olması gerekmektedir.

Engelli Maaşı Üzerine Kredi Çekilir Mi?

Engelli maaşı üzerine kredi çekilir mi ve kredi çıkar mı hakkında bilgi vermek gerekirse Engelli maaşı alan kişiler engelli maaşı ile kredi çekebilir. Bir çok banka engelli maaşı alan kişilere özel kredi fırsatı sunmaktadır. Özellikle PTT engelli maaşı alan kişilere özel düşük faizli uygun kredi imkanı tanımaktadır.

Engelli Bakım Maaşı Nedir?

18 yaş altındaki engelli vatandaşların bakımını üstlenen yakınlarına yani velilere ya da vasilere bağlanan maaşa engelli bakım maaşı ismi veriliyor.

Engelli yakınları, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine giderek, engelli bakım maaşına başvurabiliyorlar.

Engelli yakınlarına bağlanan engelli aylığı ile engelli yakınlarının engelli bireylerinin temel ihtiyaçlarını karşılayabilmelerine yardımcı olmak amaçlanıyor.

Engelli Bakım Maaşı Ne Kadar 2024?

2024 yılında engelli bakımıyla ilgilenen engelli yakınlarına 5682 TL ödeniyor.

Engelli bakım aylığı, vatandaşların PTT hesabına yatırılıyor.

Engelli Evde Bakım Başvurusu Nasıl Yapılır?

Engelli vatandaşların bakımlarını üstlenen engelli yakınları, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine giderek, burada engelli yakını aylığı başvuru formunu doldurup engelli aylığına başvurabiliyorlar.

Engelli maaşı için sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvurulabilse de engelli yakını maaşı başvurularının mutlaka Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine yapılması gerekiyor.

Engelli evde bakım maaşına e-devlet üzerinden veya internette farklı bir platformdan ise başvurulamıyor.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Engelli Maaşı Nasıl Alınır? Başvurusu Nasıl Yapılır?

E-Devlet Engelli Maaşı Sorgulama

E-Devlet Engelli Kimlik Kartı Başvurusu

Engelli Maaşı Hesaplama Nasıl Yapılır

Engelli Maaşı Sorgulama İletişim Hattı ve Telefon Numarası

Engelli Raporu Vermeye Yetkili Hastaneler

TC No ile Engelli Maaşı Sorgulama

Engelli Kimlik Kartı Nasıl Alınır


Engelli Evde Bakım Başvuru Sorgulama

ALO184 ya da ALO144 Sosyal Destek hatları aranarak, başvuru sorgulama işlemi gerçekleştirilebiliyor.

Engelli bakım maaşına başvuran engelli yakınları, başvuru sonuçlarını e-devlet platformu üzerinden de görüntüleyebiliyorlar.

Bu noktada başvuru sahiplerinin https://www.turkiye.gov.tr/ashb-engelli-evde-bakim-odeme-sorgu linkine tıklamaları gerekiyor.

Vatandaşlar, başvurdukları sosyal hizmetler il müdürlüklerine giderek ya da il müdürlüklerini arayarak da başvuru sonuçlarını öğrenebiliyorlar.

Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama

Engelli evde bakım maaşının PTT hesabınıza yatırılıp yatırılmadığını öğrenmek için daha önce sizlerle paylaştığımız PTT kurum ödemeleri sorgulama sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

PTT Bank kullanıyorsanız; PTT resmi sitesi üzerinden ya da mobil telefonlarınıza indirebileceğiniz PTT Matik üzerinden hesap bakiyenizi kontrol edebilirsiniz.

Engelli Maaşı Kaç Ayda Bir Alınır?

Kanun kapsamında engelli bireylere verilen engelli maaşı 3 ayda bir verilen sosyal yardım paradır. Maaş olarak verilen engelli aylığını 3 ayda bir çekebilirsiniz.

Engelli Bakım Aylığı Nasıl Alınır?

Engelli bakım aylığı başvuruları, başvurulan Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından incelendikten sonra başvuru sonuçları, e-devlet üzerinde açıklanıyor.

Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü; engelli yakını veli ya da vasi tarafından doldurulan başvuru formunu ve teslim edilen belgeleri inceleyip, engelli bakım aylığı almaya hak kazanan kişilere dair bir liste hazırlıyor.

Başvuru sonuçları, vatandaşlara SMS ile de gönderiliyor.

Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri, gerekli gördükleri zaman başvuru sahiplerinin ev adreslerine inceleme komisyonu gönderebiliyor.

Başvuru sonuçları, ortalama birkaç ay içerisinde sonuçlanıyor.

Engelli Maaşı Evlenince Kesilir Mi?

Engelli maaşı evlenince kesilir mi hakkında bilgi vermek gerekirse engelli maaşı evlenince kesilmez. Evlenseniz bile engelli maaşı almaya devam edersiniz. Ancak evlendikten sonra adres değişikliğini bildirmediğinizde engelli maaşınız kesilir.

Bu yazımızda engelli maaşı ve engelli bakım aylığı başvuru detaylarını sizlerle paylaşmaya çalıştık.

Sizler de engelli maaşı ya da engelli bakım aylığı alıyorsanız ya da bu maaşlardan birine başvurmayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Bir Yorum

  1. merhaba engelli bireyin üstünde arsa olması bağlanmama nedeni midir bu zamana kadar alıyorduk bir anda arsanız var maaş kesilebilir dediler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu