Engelli

Engelli Raporu ile Araba Alma Şartları Nelerdir? Limit Ne Kadar?

Engelli Raporu ile Araba Nasıl Alınır? Engelli Raporu ile Araba Alma Şartları, Engelli Raporu ile Araba Alma Limiti, Engelli Raporu ile Araba Alma Hesaplama, Engelli Raporu ile Araba Alınca Bakım Maaşı Kesilir Mi? Engelli Raporu ile Araba Alma Sınırı detayları yazımızda.

Engelli Raporu ile Araba Alma Şartları Nelerdir? Limit Ne Kadar? 2024; Araba almak için gerekli belgeler nelerdir? Engelli raporu ile araç satın alarak ÖTV muafiyetinden yararlanabilirsiniz.

Ülkemizde bulunan yargı şartlarına göre engelli vatandaşlar %40-89 ve %90 üstüne göre iki farklı ÖTV indirim uygulamasından geçmektedir. Bu sayede engelli vatandaşlar daha uygun fiyata araca sahip olabilirler. Fakat engelli raporu ile araç satın almak için belirtilen bazı şartlar mevcuttur. Kişinin araç sahibi olması için araba satın alma şartlarını sağlaması gerekmektedir. Sağlayan kişiler engel derecesine uygun şekilde indirimden yararlanarak araç satın alabilirler.

Engelli Raporu ile Araba Nasıl Alınır ?

Engelli raporu ile araba nasıl alınır? ÖTV ödemeden araç satın almak için gereken belgeleri tahsil etmeniz gerekmektedir. Daha sonrasında bu belgeleri ilgili kurumlara iletecek bir bayiye götürmeniz ve arabayı satın almanız kalır.

Tam teşekküllü bir hastaneden alınması gereken engelli rapor ile birlikte engel durumu yüzdesi belirlenmektedir. Bu raporu aldıktan sonra kişinin araç kullanmaya müsait olup olmama durumu belirlenmektedir. Belgeleri tamamlayan adaylar sıfır araç alma bayilerine giderek belirtilen şartlarda arabayı seçerler. Daha sonrasında parayla birlikte gerekli evrakları bayiye teslim ederler. Ülkemizde genellikle bayiler engelli raporu ile araç alma sürecinde belgeleri kendiler almaktadır. Bu belgeleri sizin yerinize gerekli kurumlara vermektedirler.

Engelli Raporu ile Araba Alma Belgeleri Nelerdir?

Engelli raporu ile araba nasıl alınır? Rapor ile araba satın almak için gerekli belgelerin tamamlanması gerekmektedir.

Engelli raporu ile araba alma belgeleri nelerdir?

  • Engelli kişinin nüfus cüzdanı ve 3 adet fotokopisi gereklidir.
  • Kişinin 5 tane vesikalık fotoğrafı gereklidir.
  • Genellikle bayiler tarafından verilen başvuru formunun doldurulmuş hali gereklidir.
  • Engelli Sağlık Kurulu Raporu başvurusu gereklidir. Bundan dolayı tam teşekküllü bir hastaneden verilen dilekçe ve onay verilmiş muayene bilgisi gereklidir. Burada engel oranının belirlenmesi de gerçekleşmektedir.
  • Engelli birey 18 yaşından küçükse de ÖTV ödemeden araç satın alabilir. Fakat bunun için de vasi kararının belirtildiği bir belgeye ihtiyacı vardır. Aynı zamanda engelli birey işlemleri kendisi gerçekleştiremeyecek durumda ise vasi kararının bildirilmesi gereklidir.

Engelli Raporu ile Araç Alma Şartları

Engelli raporu ile araba nasıl alınır? Araç satın almak için gerekli belgeler ve bazı şartlar bulunmaktadır. Eğer gerekli belgeleri tamamladı iseniz araç şartlarına da uygun olmanız gerekmektedir.

Engelli raporu ile araç alma şartları nelerdir?

  • ÖTV muafiyeti ile araç satın almak isteyen kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının olması gerekmektedir.
  • Tam teşekküllü bir hastaneye giderek kişinin engel durumunu belirten raporun çıkarılması gerekmektedir.
  • Engelli raporu süreli ve süresiz olmak üzere 2 farklı çeşitte verilmektedir. Bundan dolayı ya süresiz rapor almalısınız ya da süresi dolduğu zaman güncellemeniz gerekmektedir.
  • Satın alacağınız aracın 1.6 ve daha alt seviyede motora sahip olması şarttır.
  • Engelli raporu ile araç satın alındığında ÖTV muafiyeti ödenmez. Bundan dolayı da aracın 5 yıl kimseye satılmaması gerekmektedir.
  • Engel durumu %40 ila %89 arasında bulunan kişilerin H sınıfı ehliyete sahip olması gerekmektedir.
  • Engel durumu %90 üzerinde olan bireylerin vasilerinin ehliyete sahip olmaları gerekmektedir. Trafik tescil işlemleri de bu kişinin adına yapılmaktadır.

Engelli Raporu ile Araç Alma Limiti

Engelli raporu ile araç satın almada belirlenen limitlere uyulmak zorundadır. Çünkü bu limitlerin dışında kalan araçların alımı, kötüye kullanım olarak belirtilmiştir.

Engelli raporu ile araç alma limiti nedir? Özel Tüketim Vergisi muafiyetine sahip olan araçların satın alınmasında belirtilen limitlere uyulması gerekmektedir. Resmi Gazete’de en son yayınlanan değişikliğe göre alınacak otomobilin en fazla 1.004.000 TL olması gerekmektedir. 2024 yılı öncesinde 1.004.000 TL’ye olan bu limit yeni yıl ile birlikte güncellemeye gitmiştir.

1 Ocak 2024 tarihinde güncellenen ÖTV’siz araç satın alma fiyat güncellemesi ile birlikte 1.004.000 TL’ye kadar araç satın alınabilir. Söz konusu olan fiyat limiti aracın motor ve silindir hacmine bağımsız olarak geçerlidir. Eğer araç 1.6 motorun üzerinde ise yine satın alamazsınız.

Engelli Raporu ile Alınan Araba Kimin Üzerine Olur

Engelli raporu ile alınan araba kimin üzerine olur sorusuna cevap vermek gerekirse engelli raporu ile alınan araç rapor sahibi kim ise onun üzerine olur. Aileden birinin üzerine aldığınız engelli raporu ile araba %40, %70 ve %90 engelli raporu bulunan birinin aldığı araç engelli raporu kime aitse onun üzerine yapılır ancak 1 Ocak itibari ile eşi, annesi, babası, çocukları, kardeşi, kan bağı olmayan sıhhi hısımları arasından Tse onayı almış 3 kişiler engelli aracı kullabilir.

Engelli Raporu ile Kaç CC Araç Alınabilir?

İnsanlar genelde motor silindir hacmi 1.6 yı geçmeyen binek otomobillerde (fiat linea, Renault Clio, ford focus vb. gibi) ÖTV indirimi olduğunu düşünmektedir.

Tebliğde tam olarak şu ifadeler kullanılır;

Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinin (c) alt bendi uyarınca, (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi mallardan, Türk Gümrük Tarife Cetvelinin,

  • 87.03 tarife pozisyonunda yer alan, 1600 cm³ veya altında motor silindir hacmine sahip binek otomobil, panelvan, pick-up, arazi taşıtı, ATV, jeep, steyşın vagon, vb. taşıtların,
  • 87.04 tarife pozisyonunda yer alan, eşya taşımaya mahsus, 2800 cm³ veya altında motor silindir hacmine sahip van, panelvan, kamyonet, pick-up, vb. taşıtların,
  • 87.11 tarife pozisyonunda yer alan, motor silindir hacmine bakılmaksızın, motosikletler.

Engelli raporu ile kaç cc aaraç alınabilir sorusuna ner olarak cevap vermek gerekirse 1.6 motora kadar olan binek otomobiller ve eşya taşımacılığında kullanılan ve motor hacmi 2.8 i geçmeyen araçları engelliler ÖTV muafiyetli alabilir.

Engelli Raporu ile Araç Veren Firmalar 2024

Engelli raporu olan kişiler indirimli olarak aşasıdaki firmalardan indirimli olarak olarak araç satın alabilirler. Engelli raporu ile araç veren firmaların mutlaka yetkili bayisine gitmeniz gereklidir.

  • Toyota
  • Volkswagen
  • Honda
  • Renault
  • Opel
  • Dacia
  • Volvo

Engelli Raporu ile Başkasına Araç Alınabilir Mi?

Engelli raporu ile başkasına araç alınabilir mi? Bu durum aslında ülkemizde yanılgı olarak bilinse de başkasına araç satın alma işlemi yapılamaz.

Ülkemizde sosyal hayatın daha iyi olması açısından milyonlarca engelli vatandaşımızın araç sahibi olması amaçlanmıştır. Sağlanan bu araçlar hem kişinin hastalık durumunda hem de gündelik hayatında kolaylık sağlanması amaçlanarak tahsil edilmektedir. Ülkemiz bu durumla ilgili engelli bireylerin araç satın alımlarında ÖTV istisnasından faydalanmasını sağlamıştır. Eğer engelli bireyler trafiğe çıkmak için uygunsa ÖTV indirimi uygulanarak araç satın alabilirler. Fakat trafiğe çıkması uygun değilse kişinin varisine araç verilmektedir. Yani satın alacağınız araç, 2 veya 3. dereceden yakın akrabalarınız tarafından kullanılabilir. Fakat başkasına bir araç alınması söz konusu değildir.

Yapılan açıklamalar sonucunda da ruhsatta ismi olmadığı halde engelli aracı bir birey tarafından kullanılırsa araç bağlanır. Aracın bağlanmasının yanı sıra ağır para cezalarına maruz bırakılması da görülmektedir.

Engelli Raporu ile Araç Alınırsa Bakım Maaşı Kesilir Mi?

Engelli raporu ile araç satın alanların en çok merak ettiği konulardan bir tanesi de bakım maaşı hakkındadır. Satın aldığınız araçtan sonra bakım maaşı kesiliyor mu?

ÖTV ödemesinden muaf olarak satın alınan araçlar, engelli bireyin hayatını kolaylaştırmaya yönelik bir adımdır. Engelli bireyin hayatını kolaylaştıran bir diğer durum ise bakım maaşıdır. Bundan dolayı iki durumun da engelli bireyler için sunulduğunu söyleyebiliriz. Engelli bireylerin araç satın almaları durumunda doğrudan bakım maaşlarının kesilmesi yapılamaz. Bireyin yakınları bakım maaşını almaya devam ederler. Fakat ÖTV indirimi ile araç satın alındığı zaman, ailenin Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne araç satın aldığını beyan etmesi gerekmektedir. Yapılan bu beyanda ailenin aracı satın alacağı paranın nereden geldiği belirtilmelidir. Eğer bu beyanı yaparsanız ve karşısında hiçbir sorunla karşılaşmaz iseniz, engelli bakım maaşı yatmaya devam edecektir.

Engelli Raporu ile Kaç Defa Araç Alınır?

Ülkemizde yapılan engelli bireylerin hayatını kolaylaştırma çalışmalarında, araç satın alımlarında ÖTV muafiyeti uygulanmaktadır. Yapılan bu ÖTV muafiyeti ile yalnızca 1 araç satın alabilirsiniz. Bu araç 5 yıl hanede kullanıldıktan sonra tekrardan ÖTV muafiyeti kullanılarak bir araç satın alabilirsiniz.

Engelli Raporu ile 2. El Araç Alınır Mı?

Ülkemizde engelli vatandaşların araç sahibi olmalarını sağlayan fırsat ÖTV indirimi olarak geçmektedir. Bundan dolayı da ikinci el araçlarda geçerli değildir. Engelli bireylerin raporu ikinci el araba satın alımlarında herhangi bir yetkiye sahip olmadığından dolayı, rapor ile satın alınamaz. Fakat engelli birey kendisine uygun 2. el bir araç satın almak isterse, satın alabilir. Alınan bu 2. el araçta herhangi bir ötv indirimi uygulanmaz. Yalnızca aracın engelli aracı olarak kayıt ettirilmesi MTV ödemesinden muaf olmasını sağlamaktadır.

Engelli Raporu ile Araç Almak
Engelli Raporu ile Araç Almak

Engelli Raporu ile Araç Almak İçin Nereye Başvurulur?

Rapor ile araba almak isteyenlerin belgeleri ve gerekli şartları sağlaması gerekmektedir. Bu şartları sağlayan kişiler, araç satın almak için başvuru yapabilirler.

Yapılacak olan ilk başvuru 18 yaşından büyük kişiler için Engellilik Sağlık Kurulu Raporu’dur. Eğer satın alınacak kişi 18 yaşından küçük ise ÇÖZGER raporu çıkarılmak zorundadır. Çıkarılan bu belgeler noter onaylı bir şekilde araç satışı yapılan bayiye verilmektedir. Araç satışı yapan bayilerin bu belgeleri ve diğer belgeleri Vergi dairesine iletilmesi gerekmektedir. İletilecek belgeler:

  • Engelli raporu,
  • Aracın tertibatların düzenlendiğine dair belge,
  • Satış faturası.

Engelli Raporu ile Alınan Araç Kaç Yıl Satılamaz?

Engelli raporu ile alınan araç kaç yıl satılamaz? ÖTV muafiyeti sayesinde satın alınan araçlar 5 yıl içerisinde satılamaz.

Engelli raporu ile alınan araç 5 yıl dolmadan satılmak istenirse aracın ÖTV tutarının devlete ödenmesi gerekmektedir. Eğer ÖTV ücreti devlete ödenir ise daha sonrasında aracın satışı yapılabilir. Araç satılması ile ilgili bazı istisnai durumlar mevcuttur. Örnek olarak araçlar kaza sonrasında perte çıkar ve trafikten çekilirse; ÖTV ödenmeden yeni bir sıfır araç alınabilir.

Engelli Raporu ile Alınan Arabayı Başkası Kullanabilir Mi?

Engelli raporu ile alınan kimlerin kullanabileceği yasalar ile belirlenmiştir. Engellilik derecesi %90 ve üzeri olan birinin adına alınan arabaya eşi, annesi, babası, çocukları, kardeşi ve sözleşmeli kişiler kullanırken %90 altı raporlu kişiler aracını kendisi kullanabilir.

Engelli Raporu ile Kaç Defa Araba Alınır

Engelli raporu ile kaç defa araç alınacağı mevzuatta nelirlenmiştir. Engelli raporu ile 5yılda 1 defa araç alma hakkınız vardır. 5 yıl dolduğunda tekrar araç alabilirsiniz.

Engelli Raporu ile Araç Aldıktan Sonra Sahibi Vefat Ederse Ne Olur?

Engelli bireylerin hayatlarını daha kolay yaşamaları için sunulan fırsatlardan biri olan ÖTV muafiyeti, kişinin gerekliliklerini karşılamak için verilmektedir.

Peki Engelli raporu ile araç aldıktan sonra sahibi vefat ederse ne olur? Engelli şahıslara devletin sağlamış olduğu ÖTV indirim iile araç satın alınması, kişinin hayatını kolaylaştırmaya yöneliktir. Satın alınan kişinin herhangi bir sebeple vefat etmesi, aracın ailesine miras olarak kalması ile sonuçlanmaktadır. Satın alınan araç ailede 1. dereceden akraba olan kişilere miras olarak kalmaktadır. Ayrıca muristen varise bir geçiş olacağından dolayı ÖTV ödenmesine gerek kalmamaktadır. Yalnızca engelli şahsın vefatından sonra aracın MTV ödemelerinin artık varisler tarafından ödenmesi gerekmektedir. MTV ödemeleri bir sonraki dönem ödemelerinden itibaren başlamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu