Devlet Yardımları

Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Devletten Nakit Para Yardımı Başvurusu

Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Devletten Nakit Para Yardımı Başvurusu 2024; Ülkemizde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile belediyeler başta olmak üzere eşi vefat eden gelirsiz ve dul kadınlara kurumlar tarafından birçok ayni ve nakdi yardımlar yapılıyor.

Sigortalı çalışan eşi vefat eden kadınlar dul ve yetim maaşına başvurup, düzenli olarak aylık alabilirken, vefat eden eşinin sosyal güvencesi bulunmayan kadınlar ise Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ‘Eşi Vefat Etmiş Kadına Yardım’ programından yararlanabiliyorlar.

Eşi vefat etmiş, muhtaç dul kadınlar belediyelere gıda ve erzak yardımı, çocukları için kırtasiye yardımı, vakıflara ise şartlı eğitim ve şartlı sağlık yardımı vb. yardımlar almak adına başvurabiliyorlar.

Kısacası ülkemizde birçok kurum; dul kadınlara yönelik olarak yardımlarda bulunuyor.

Bu yazımızda kısaca eşi vefat etmiş kadınlara yapılan yardımlar nelerdir? Eşi vefat etmiş kadınlara yönelik düzenli nakit yardım şartları nelerdir? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Düzenli Nakit Yardım Nedir?

Makalede Neler Var?

Eşi vefat etmiş kadınlara yönelik düzenli nakit yardım programı maddi zorluk çeken eşi vefat etmiş dul kadınlara verilen sosyal para yardımlarından biridir. Her hangi bir sosyal güvencesi ve geliri bulunmayan kişiler başvuruları halinde yapılacak inceleme sonrası düzenli olarak para yardımı almalarıdır.

Eşi vefat etmiş kadınlara yönelik düzenli para yardımı eşi vefat ettikten sonra dul kalan ve evlenmeyen kişilere verilmektedir.

Eşi vefat etmiş kadınlara devlet destekleri ve yardımları ise;

  • Dul Maaşı
  • EVEK Yardımı
  • Emekli Maaşı
  • Ölüm Aylığı
  • Cenaze Ödeneği
  • Belediye Yardımları
  • Dernek ve Vakıf Yardımları

Eşi Vefat Etmiş Kadınlar İçin Sosyal Yardım Başvuru Şartları

Eşi vefat etmiş dul kadınların sosyal yardıma başvuru yapmaları için bazı şartları taşımaları gereklidir. Eşi vefat etmiş kadınlar sosyal yardım başvuru yapmak ve yardımdan yararlanmak için;

  • Resmi nikahlı eşinin vefat etmiş olması
  • Evli olmaması
  • Hane yaşayan kişileri sosyal güvencesinin bulunmaması
  • Fakir ve muthaç olması

Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Devlet Yardımı 2024

Eşi vefat eden kadınların aylığı EVEK kapsamında aylık 1000 TL olacak şekilde ödeme yapılırken Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ise aylık 1000 TL olacak şekilde 2 ayda bir defa 2000 TL ödeme yapılmaktadır. Ayrıca eşi vefat eden kadına emekli olması halinde eşinin maaşının %50’si ile %75’i arasında aylık ödeme yapılmaktadır.

Eşi vefat eden kadına eğer eşi vefat ettikten sonra çocukları varsa ek olarak çocuklara SED Yardımı, eğitim yardımı ve çocuklar için yetim maaşı ödemesi ek olarak yapılmaktadır.

EVEK Para Yardımı Nedir?

EVET para yardımı ne demek sorusuna cevap vermek gerekirse EVEK açılımı eşi vefat etmiş kadınlar kelimesinin baş harflerinin kısaltmasıdır. Devlet tarafından dul maaşı adı altında 2 ayda bir yapılan ödemelerden biridir. EVEK (Eşi Vefat Etmiş Kadın- Dul Kadın Maaşı) aylık olarak hesaplanmasına karşın 2 ayda hesaplama yatmaktadır.

Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Devlet Para Yardımı EVEK Başvuru Şartları Nelerdir

Son resmi nikâhlı eşi vefat etmiş, evli olmayan, kendisi ya da içinde bulunduğu hanedeki herhangi bir kişi kanunla kurulu sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olmayan, fakir ve muhtaç durumda olduğu Mütevelli Heyeti kararıyla tespit edilen kadınlar bu yardım programından faydalandırılır.

Bu yardım programından yararlanmak isteyen kadın için herhangi bir yaş şartı aranmaz. Bu yardım programından faydalanmak için, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 364 ve devamı maddelerinde ifade edilen nafaka yükümlülüğü şartı aranmaz.

Eşi vefat eden kadın, eşinin ölümünden önce eşiyle resmi olarak boşanmışsa, bu yardım programından yararlanamaz. Koca ile kadın arasında boşanma davası devam ederken yani, mahkeme kararı kesinleşmeden koca vefat etmişse, kadın kişi bu yardım programından faydalanır.

Başvuru yapan kadın, çocuklarından ayrı yaşıyorsa ve sadece onların sağlık güvencelerinden yararlanıyorsa (sağlık provizyonu yakınından dolayı verilmişse), Mütevelli Heyeti tarafından muhtaç kabul edilmesi kaydıyla, bu yardım programından faydalanır.

Hükümlü ve tutukluların iaşe ve ibate giderleri 1721 sayılı Hapishane ve Tevkifhanelerin İdaresi Hakkında Kanun kapsamında karşılandığından, bu durumda olanlar EVEK yardım programından faydalanamaz. Ayrıca, huzurevinde kalan kişilerin temel ihtiyaçları huzurevi tarafından karşılandığından, EVEK yardım programından huzurevinde kalanlar da faydalandırılamaz.

Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yardım Başvurusu E-Devlet

Eşi Vefat Etmiş Kadınlara yönelik nakit para yardımı başvurusu e-devlet üzerinden yapılmamaktadır. Eşi vefat etmiş dul kadınlar yardım başvurusu ve maddi yardımların başvurularını ikametgah adreslerine yakın olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yapmaları gereklidir.

Eşi Vefat Etmiş Kadına Devlet Para Yardımı Başvuru Nereye Yapılır

EVEK eşi vefat etmiş kadını yardım ve destek programından yararlanmak ve dul maaşı almak için İkamet edilen il/ilçede bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına kimliğiniz ile beraber bizzat başvuruda bulunmanız gereklidir.

Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Düzenli Nakdi Yardım Ne Kadar? 2024

Eşi vefat etmiş kadına düzenli nakdi yardım ne kadar sorusuna cevap vermek gerekirse eşi vefat etmiş dul kadına aylık 1000 TL para yardımı yapılacaktır. EVEK kapsamında aylık 1000 TL olarak ödenir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 2 ayda bir olacak şekilde ödenir.

Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yapılan Sosyal Yardımlar Nelerdir?

Eşi vefat etmiş kadınlara yönelik düzenli nakit yardım ve Eşi vefat etmiş kadınlara yönelik düzenli yardım şartları hakkında bilgi vermeden önce  Eşi vefat etmiş kadınlara yapılan en önemli yardım türlerini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

Belediyeler Tarafından Eşi Vefat Etmiş Kadınlar için Yapılan Yardımlar

Belediyeler tarafından dul kadınlar için yapılan yardımlara sigortalı çalışan eşi vefat etmiş, dul ve yetim aylığı alan kadınların yanı sıra vefat eden eşi sigortalı olmayan ve muhtaç dul kadınlar da başvurabiliyorlar.

Yani belediye yardımlarından muhtaçlık sınırının altında yaşayan tüm dul kadınlar faydalanabiliyorlar.

Eşi vefat etmiş kadınlar, belediyelere gıda ve erzak yardımı, kömür ve odun yardımı, giysi yardımı, mobilya yardımı, eşya yardımı, para yardımı, eğitim gören çocukları için burs ve eğitim yardımı, sosyal destek kartı yardımı vb. farklı yardımlar almak adına başvurabiliyorlar.

Belediyeler; dul kadınlara yaptıkları gıda ve erzak yardımı dahilinde onlara içerisinde makarna, pirinç, bulgur, hazır çorba, zeytin ve peynir gibi malzemelerin yer aldığı gıda ve erzak içeren koliler teslim ediyorlar.

Bu koliler, ortalama dört kişilik bir ailenin bir aylık ihtiyaçlarını karşılayan besinlerden oluşuyorlar.

Belediyeler; dul kadınların çocukları için her eğitim ve öğretim yılı başlangıcında ise giysi ve kırtasiye yardımı yapıyor.

Yapılan bu yardımlar ile yoksul çocuklara mont, kaban, önlük, ayakkabı gibi giyseler; silgi, kalem, kitap, defter gibi okulda kullanmaları gereken temel kırtasiye malzemeleri dağıtılıyor.

Kış aylarında ise dul kadınlar; kömür ve odun yardımı alabiliyorlar. Böylelikle hem dul kadınlar hem de bakmakla yükümlü oldukları yoksul çocukları, soğuk havalardan korunabiliyorlar.

Eşi vefat etmiş kadınlar; belediyelere sosyal yardım kartı almak adına da başvurabiliyorlar.

Başvurusu kabul edilen kadınlara sosyal destek kartı dağıtılıyor.

Kadınlar; kartlarına yüklenen limitler ile bağlı oldukları belediye anlaşmalı marketlere giderek, bu marketlerden gıda malzemeleri, temizlik malzemeleri, kişisel bakım malzemeleri vb. malzemeleri satın alabiliyorlar.

Örneğin, kartına aylık 400 TL yüklenen bir kadın, 400 TL ile ihtiyaç duyduğu malzemeleri alabiliyor.

Ancak belediyeler tarafından ihtiyaç sahibi vatandaşlar için dağıtılan sosyal destek kartları ile tütün ve alkol ürünleri hiçbir şekilde satın alınamıyor.

Bu kartlar, BİM, Carrefoursa, Migros, ŞOK ve A101 gibi anlaşmalı marketlerde kullanılabiliyorlar.

Eşi vefat etmiş kadınlar; belediyelerden giysi yardımı da alabiliyorlar. Yapılan giysi yardımı dahilinde ihtiyaç sahiplerine hırka, pantolon, mont, kaban gibi kıyafetler dağıtılıyor.

Vatandaşlar; belediyelere ait olan Aile Destek Evleri’ne bizzat giderek, ihtiyaç duydukları kıyafetleri ücretsiz bir şekilde alabiliyorlar.

Dul kadınlara zaman zaman belediyeler tarafından para yardımı da yapılıyor.

Acil nakdi yardıma ihtiyacı olan kadınlara para yardımı, tek seferli yapılabileceği gibi birkaç seferli ya da düzenli olarak da yapılabiliyor.

Bu noktada başvurulan belediyenin bütçesi, ailedeki kişi sayısı, ailenin muhtaçlık durumu gibi faktörler; yardımların tek seferli mi yoksa sürekli mi olacağı üzerinden belirleyici oluyor.

Belediyeler, eşi vefat etmiş, çocuğuna tek başına bakmakla görevli olan çocukların ilköğretim, lise ya da üniversite eğitimi gören çocuklarına burs ve eğitim yardımı da sunabiliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi gibi belediyeler; öğrencilere sunduğu burs desteği ile öğrencilerin geleceklerini şekillendirebilmelerine yardımcı oluyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Tarafından Eşi Vefat Etmiş Kadınlar için Yapılan Yardımlar

Özellikle yoksul ailelere, kadınlara ve muhtaç çocuklara yaptığı yardımlar ile bilinen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; dul kadınlara gıda ve erzak yardımı, yakacak yardımı, elektrik yardımı, şartlı eğitim ve şartlı sağlık yardımları, SED yardımı gibi yardımlar sunuyor.

Sigortalı çalışan eşi vefat edenler; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na başvurarak, kendilerine dul ve yetim aylığı bağlanması talebinde bulunabiliyorlar.

Vefat eden eşi sigortalı olmayanlar ise Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yıllardır yürütülmekte olan ‘Eşi Vefat Eden Kadınlara Yönelik Yardım’ programından faydalanabiliyorlar.

Dul kadınların Bakanlık yardımlarından faydalanabilmeleri için ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına bizzat gitmeleri ve burada hane kayıt talep formu doldurmaları gerekiyor.

Eşi vefat etmiş kadınların sosyal yardımlardan faydalanabilmeleri için hanelerinde sigortalı çalışan bir bireyin bulunmaması gerekiyor.

Aynı zamanda evlenmeleri halinde de bu kadınlara Bakanlık tarafından yapılan yardımlar kesiliyor.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Dul Maaşı Kaç TL

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı dul maaşı 2024 yılı için yapılan son düzenleme ile beraber 2 ayda 2000 TL olacak şekilde ödenmektedir. Dul maaşı 2024 yılında aylık 1000 olacak şekilde 2 ayda bir defa 2000 TL olarak ödenmektedir.

Vakıflar Genel Müdürlüğü Tarafından Eşi Vefat Etmiş Kadınlar için Yapılan Yardımlar

Eşi vefat etmiş kadınlar; Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne kuru gıda ve aşevi yardımı almak adına başvurabiliyorlar.

Aynı zamanda İstanbul il sınırlarında ikamet eden kadınlar, Eyüp ilçesindeki aşevinde her gün ücretsiz bir şekilde karınlarını sıcak ev yemekleri ile doyurabiliyorlar.

Sahipsiz ve kimsesiz kadınlar, vakıf evlerinde bir süreliğine konaklayabiliyorlar.

Dul kadınların muhtaç çocukları, TC Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne burs yardımı almak için başvurabiliyorlar.

Kısacası Vakıflar Genel Müdürlüğü; gelirsiz ve sahipsiz dul kadınlar ve çocukları için kuru gıda yardımı, burs yardımı, aşevi yardımı gibi yardımlar sunuyor.

Dernek ve Vakıflar Tarafından Eşi Vefat Etmiş Kadınlar için Yapılan Yardımlar

Dul kadınlar, ülkemizin en önemli sivil toplum kuruluşları olan dernek ya da vakıflara da ayni ya da nakdi yardımlar almak adına başvurabiliyorlar.

Ülkemizde muhtaç kadınlara dernek ve vakıflar; para yardımı, gıda ve erzak yardımı, giysi yardımı, eşya yardımı gibi yardımlar sunuyor.

Özellikle son zamanlarda adından sıkça bahsettiren Ahbap Derneği; derneğe gönüllü olan üyeleri ile ihtiyaç sahiplerine umut olmaya devam ediyor.

Haluk Levent tarafından kurulan ve kısa sürede binlerce üyeye kavuşan dernek, dul kadınlara ve çocuklarına gıda yardımı, para yardımı, sağlık ve eğitim yardımı gibi yardımlar yapıyor.

Kardeşeli Derneği, Beşir Derneği, Yardımeli Derneği, Umut Kervanı Derneği, Ayhan Şahenk Vakfı, Diyanet Vakfı, Suna ve İnan Kıraç Vakfı, Rüştü Akın Vakfı gibi dernek ve vakıflar; dul kadınlar dahil muhtaç ve gelirsiz vatandaşlara yardımlar yapan kurumlar listesinde ilk sıralarda yer alıyorlar.

Bu vakıflara ait olan internet siteleri üzerinden vakıf iletişim bilgilerine erişebilir; sosyal yardım başvurularınızı bu iletişim bilgileri aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz.

Ünlü İş Adamları ve Sanatçılar Tarafından Eşi Vefat Etmiş Kadınlar için Yapılan Yardımlar

Eşi vefat etmiş, acil nakdi yardıma ya da ayni yardımlara ihtiyaç duyan kadınlar; ünlü iş adamlarına ait olan holdinglere ya da ünlü sanatçılara da yardım almak için başvurabiliyorlar.

Dul kadınların yardım almak için başvurabilecekleri ünlü sanatçılar arasında Seda Sayan, Müge Anlı, Haluk Levent, Esra Erol gibi program sunucuları bulunuyor. İhtiyaç sahipleri, bu programlar aracılığıyla seslerini duyurabiliyorlar.

Dul kadınlar ünlü iş adamlarına ait holdingleri arayarak da yardım ihtiyaçlarını iletebiliyorlar.

Dul kadınlara ve muhtaç vatandaşlara yardım eden en önemli iş adamlarını ve sahip oldukları holdingleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Murat Dedeman: Dedeman Holding
  • Sinan Tara: ENKA
  • Mustafa KOÇ: KOÇ Holding
  • Ahmet Kocabıyık: Borusan Holding
  • Hacı Boydak: Boydak Holding
  • Tuncay Özilhan: Anadolu Endüstri Holding
  • Şevket Sabancı: Sabancı Holding
  • Ali Ağaoğlu: Ağaoğlu Şirketler Grubu
  • Hüsnü M. Özyeğin: Fiba Holding
  • Fikret Öztürk OPET:

Yukarıdaki holdinglere ait olan genel müdürlük telefon numaraları üzerinden yetkili kişilerle iletişime geçebilir, yardım taleplerinizi iletebilirsiniz.

Eşi Vefat Etmiş Kadına Yardım Başvurusu ve Sorgulama

Dul kadınlar; belediyelere, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına ya da yukarıda bahsettiğimiz diğer kurumlara yardım almak için kolaylıkla başvurabiliyorlar.

Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Belediye Yardım Başvurusu 

Eşi vefat etmiş kadınlar, belediyelerin yardımlarına belediyelere giderek başvurabiliyorlar.

E-devlet üzerinden de başvuru yapılabiliyor.

E-devlet üzerinden başvuru ve başvuru sorgulama işlemi yapmak için https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkini tıklamak gerekiyor.

Dul kadınlar; başvuru formunda yer alan gıda yardımı, para yardımı, sosyal destek kartı yardımı vb. yardımlara başvurabiliyorlar.

Başvuru sonuçlarını öğrenmek istediklerinde ise ALO153 Beyaz Masa hattını arayabiliyorlar.

Eşi Vefat Etmiş Kadın Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Yardım Başvurusu 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yardımlarına başvurmak isteyen eşi vefat etmiş kadınların ise ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına kayıt olmaları gerekiyor.

Başvuruların şahsen dul kadınlar tarafından yapılması gerekiyor.

Sorgulama işlemi ise e-devlet üzerinden yapılabiliyor.

E-devlet başvuru sorgulama işlemi için https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.

Alternatif olarak başvuru sonucunuzu öğrenmek için ALO183 ya da ALO144 Sosyal destek hatlarını arayabilirsiniz.

Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Vakıflar Genel Müdürlüğü Yardım Başvurusu 

TC Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün kuru gıda yardımı, aşevi yardımı ve diğer yardımlarına başvurmak için Bölge Müdürlüklerine gidebilir ya da e-posta yoluyla başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Başvurunuzun olumlu ya da olumsuz sonucunu öğrenmek istediğinizde ise https://www.turkiye.gov.tr/vakiflar-kisi-yardim-bilgisi-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.

Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Düzenli Nakit Yardımı Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

Eşi vefat etmiş kadınların belediyelerden, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarından ya da diğer başvurdukları kurumlardan yardım alabilmeleri için muhtaçlıklarını kanıtlamaya yönelik bazı belgeleri kuruma teslim etmeleri gerekiyor.

Başvurulan kurumlar, başvuru formunu ve bu belgeleri inceledikten sonra yardım edecekleri dul kadınlara dair bir liste hazırlıyorlar.

Yardım başvurusu esnasında talep edilen bu belgeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • İkametgah belgesi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • SGK’dan alınması gereken gelir belgesi ya da gelirsizlik belgesi
  • Muhtarlıktan alınabilen fakirlik belgesi
  • Vefat eden eşe dair ölüm belgesi
  • Kirada oturanlar için kira sözleşmesi
  • Mal beyanına ilişkin belgeler

Kişilerden özel durumlarına ya da başvurdukları yardım türüne göre ek belgeler talep edilebiliyor.

Örneğin, çocuğu için şartlı eğitim yardımına başvuran annenin çocuğuna dair öğrenci belgesi teslim etmesi gerekiyor.

Hanesinde engelli birey olanlardan ise engelli kişiye dair tam teşekküllü bir hastaneden alınan 2024 engelli belgesi talep ediliyor.

Eşi Vefat Etmiş Kadına 2024 Para Yardımı EVEK Desteği Nasıl Alınır

Eşi vefat etmiş kadına para yardımı EVEK desteği almak isteyen dul kadınlar en yakın kaymakamlık binalarında bulunan Sosyal Yardımlaşama ve Dayanışma Vakfına bizzat başvuruda bulunmaları gereklidir. Her hangi bir geliri ve sosyal güvencesi bulunmayan dul kadınlar gerekli inceleme sonrası maaş almaya hak kazanırlar.

EŞİ Vefat Etmiş Kadına Para Yardımı PTT Yardım Başvurusu

Eşi Vefat etmiş kadına para yardımı PTT üzerinden ödemesi yapılmaktadır. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı bizzat başvuruda bulunduktan sonra ödemeler PTT şubelerinden yapılmaktadır.

Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Düzenli Nakit Yardım Şartları

Eşi vefat etmiş kadınlara yönelik düzenli nakit yardım şartları arasında belirli bir muhtaçlık seviyesinin bulunması ve maddi durumunun kötü olması gelmektedir. Eşi vefat etmiş kadınlara yönelik düzenli nakit yardım başvurusu yapmak ve para yardımı almak için Hane içerisinde yaşayan kişilerin kişi başı gelirleri asgari ücretin 1/3’ünden az olması gerekmektedir.

Eşi vefat etmiş kadınlara yönelik düzenli nakit yardım şartları arasında bulunan bir diğer önemli husus ise her hangi bir sosyal yardım almıyor olması gelmektedir. Ayrıca resmi nikahlı olma zorunluluğu bulunmaktadır. Dini nikahla yaşayan yada boşanan kişiler bu yardımdan yararlanamazlar.

Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Düzenli Nakit Yardım 2024

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; Eşi Vefat Eden Kadınlara Yönelik Yardım programı kapsamında hanesinde sigortalı çalışan bulunmayan, vefat eden eşinden de kendisine dul maaşı bağlanmamış olan kadınlara düzenli nakit yardımında bulunuyor.

Muhtaçlık sınırı altında yaşamalarına rağmen üzerlerine kayıtlı değerli menkulü ya da gayrimenkulü olan kadınlar; bu yardım programından faydalanamıyorlar.

Bu yardım programı kapsamında başvurusu kabul edilen hak sahiplerine iki ayda bir 650 TL yani aylık 325 TL ödeme yapılıyor.

Bu programdan yararlanmak isteyen kadınların ise ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvurmaları gerekiyor.

Eşi vefat eden kadınların bu programdan yararlanabilmeleri için vefat eden eşleri ile resmi nikahlarının bulunması şartı aranıyor.

Yani vefat eden eşi ile imam nikahı olan kadınlar, bu yardımı alamıyorlar.

Kişinin evlenmesi halinde de kişiye yapılan düzenli yardım, sona eriyor.

Eşi Vefat Eden Kadınlara Yönelik Yardım alan kadınlar, aynı zamanda çocukları için şartlı eğitim ve şartlı sağlık yardımları da alabiliyorlar.

Eşi vefat eden kadınlar, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarından gıda ve erzak yardımı, yakacak yardımı, kira yardımı, elektrik yardımı vb. diğer yardımları da alabiliyorlar.

Tekrar evlenen kadınların evlendiklerine dair yardım aldıkları sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına mutlaka bilgi vermeleri de gerekiyor.

Aksi halde bu kadınlar, cezai yaptırıma maruz kalıyorlar.

Ceza olarak da evlendikleri tarih itibariyle aldıkları tüm yardımları güncel faizleriyle geri ödemekle yükümlü oluyorlar.

Ödeme yapmayanlar ise vakıf tarafından mahkemeye veriliyor.

Aynı şekilde muhtaçlıkları ortadan kalkmasına rağmen örneğin, sigortalı bir işe girmelerine rağmen yardım almaya devam eden dul kadınlar için de cezai yaptırım uygulanıyor.

Eşi Vefat Eden Kadına Ne Kadar Maaş Verilir?

Eşi vefat etmiş kadına para yardımı 650 TL nakit para yardımı yapılmaktadır. Düzenli para yardımı olarak verilen dul maaşı atlık 325 TL olmak üzere 2 ayda 1 defa 650 TL verilmektedir.

Eşi Vefat Etmiş Kadına Dul Maaşı Nasıl Alınır?

Yalnızca sigortalı çalışan eşi vefat eden kadınların başvurabileceği dul maaşı başvurularının da sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına yapılması gerekiyor.

Herhangi bir sigortalı işte çalışmayan, Bağkur’lu olmayan ya da SGK’dan emekli maaşı almayan dul kadınlar, dul ve yetim aylığına başvurabiliyorlar.

Kişinin yeniden evlenmesi ya da sigortalı bir işe girmesi hallerinde ise aldığı dul ve yetim aylığı kesiliyor.

Dul maaşına hane halkı kişi başı aylık ortalama kazancı, güncel asgari ücretin 1/3’ünün altında olan dul kadınlar başvurabiliyorlar.

Dul maaşına başvuracak kadınların vefat eden eşlerinin en az 9000 gün için sigorta primlerinin yatırılmış olması şartı aranıyor. Vefat eden eşinin mevcut sigorta prim borcu olan kişiler, dul maaşı alamıyor.

Muhtarlıktan alınabilen fakirlik belgesi; kişiye dul maaşı bağlanma şansını yükseltiyor.

Üzerine kayıtlı değerli menkulü ya da gayrimenkulü olan kadınlara ise dul maaşı bağlanmıyor.

Dul aylığı ön başvuruları, e-devlet üzerinden hızlı bir şekilde yapılabiliyor.

TC kimlik no ve e-devlet şifre bilgileri ile dul maaşına başvurmak isteyen kadınların ise https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-olum-yardimi-ve-dul-yetim-ayligi-talebi linkine tıklamaları gerekiyor.

Eşi Vefat Eden Kadına Maaş Ne Zaman Yatar

Eşi vefat eden kadın EVEK başvurusu sonra gelecek olan ayın başında ödemeler yapılmaya başlanır. 2 ayda bir defa yapılan dul maaşı ödeme yapılan ayın ay başında hesaplara yatırılmaktadır.

  • 4a emeklisi eşin ölmesi üzerine maaş, tahsis numaralarının son rakamına göre belirlenir. Ayın 17 ve 26’ncı günleri arasında maaş yatar
  • 4b emeklisi eşin ölmesi üzerine maaş, tahsis numaralarının son rakamına göre belirlenir. Ayın 25’i ve 28’nci günleri arası maaş yatar.
  • Ödemeler, Cumartesi gününe denk gelenler için Cuma, Pazar gününe denk gelenler için de Pazartesi yatmaktadır.

Dul Maaşı Ne Kadar?

Eşi vefat eden kadınlara bağlanan dul maaşı miktarı, vefat eden eşin aldığı aylığa göre değişiklik gösterebiliyor.

2024 yılı için dul kadınlara en düşük aylık 3500 TL ödeniyor.

Bu yazımızda eşi vefat etmiş kadınlar için yapılan yardımlara dair sizleri bilgilendirmeye çalıştık.

Sizler de kurumlardan yardım alıyorsanız ya da yardım almayı düşünüyorsanız, konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu