Maddi Yardım

Evde Bakım Parası Hangi Durumlarda Kesilir? Neden Kesilir?

Evde Bakım Parası Neden Yatmadı? Evde Bakım Parası Neden Kesilir? Evde Bakım Parası Neden Gecikti? Evde Bakım Parası Neden Ödenmiyor? Evde Bakım Parası Kesilme Nedenleri, Evde Bakım Parası Kesildi Mi? detayları yazımızda.

Evde Bakım Parası Hangi Durumlarda Kesilir? Ülkemizde TC Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından en az %40 engel oranına sahip olan ve 18 yaşını henüz doldurmamış olan engelli bireylerin bakımını üstlenen yakınlarına yani velilerine ya da vasilerine engelli bakım maaşı bağlanıyor.

Evde bakım parası olarak da adlandırılan engelli bakım aylığı ile engelli bireylerin bakımını üstlenen velilerinin ya da vasilerinin engelli bireylerin temel ihtiyaçlarını karşılayabilmelerine yardımcı olmak amaç ediniyor.

18 yaşını doldurmuş olan engelli bireyler; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı olan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına giderek, engelli maaşına başvurabiliyorlar.

18 yaş altı engelli bireylerin yakınları ise ikametgahlarının bulunduğu yerdeki Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine giderek, engelli bakım aylığı başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

Başvurusu kabul edilen kişilere Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından engelli bakım aylığı bağlanıyor.

Engelli bireylerin bakımıyla ilgilenen yakınları, engelli bakım aylığını engelli bireylerin gıda, giyim, kişisel bakım malzemesi vb. ihtiyaçlarını karşılamak adına kullanabiliyorlar.

Engelli bakım aylıkları da tıpkı engelli maaşları gibi başvuru sahiplerinin PTT hesaplarına yatırılıyor.

Lakin engelli bakım aylıkları, bazı durumlarda kesilebiliyor.

Bu yazımızda kısaca engelli bakım aylığı hangi durumlarda kesilir? sorusunu yanıtlamaya, konuyla ilgili olarak en çok merak edilenleri aydınlatmaya çalışacağız.

Engelli Bakım Aylığı Nedir?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından henüz 18 yaşını doldurmamış olan, en az %40 engel oranına sahip olduğuna dair 2024 engelli raporu bulunan engelli bireylerin bakımlarıyla ilgilenen velilerinin ya da vasilerinin başvurabileceği aylığa engelli bakım aylığı deniliyor.

Engelli maaşından farklı olarak, bu maaş; engelli bireyin kendisine değil de yakınlarına bağlanıyor.

Engelli bakım aylıkları; engelli kişinin bakımını üstlenen velisinin veya vasisinin PTT hesabına yatırılıyor.

Engelli Bakım Aylığı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Engelli bireyin velileri ya da vasileri ikametgahlarının bulunduğu yerdeki Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine giderek, engelli bakım maaşına başvurabiliyorlar.

Başvuru sahipleri, e-devlet platformu üzerinden ya da farklı bir platformdan bu maaşa başvuramıyorlar.

Ancak başvuru sonuçlarını e-devlet platformu üzerinden görüntüleyebiliyorlar.

Engelli yakınları, engelli bakım aylığı başvuru detaylarını, başvuru için gerekli belgeleri ve başvuru şartlarını öğrenmek adına ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarından birini arayabiliyorlar.

Evde bakım maaşı başvuru için Evde Bakım Parası Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir? yazısını okuyabilirsiniz.

Evde Bakım Maaşı Başvurusu için Gerekli Belgeler

Evde bakım maaşına başvurmayı düşünen kişilerin başvuru esnasında teslim etmeleri gereken belgeleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Başvuru sahibi veli ya da vasiye ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Engelli bireye ve hane bireylerine ait TC kimlik kartı fotokopisi
  • Engelli bakım aylığı başvuru formu
  • Engelli bireye dair 2024 engelli belgesi
  • Engelli bireyin hane bireylerine ilişkin SGK’dan alınması gereken gelir belgesi veya gelirsizlik belgesi
  • İkametgah belgesi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Muhtarlıktan alınabilen fakirlik belgesi
  • Ev kira sözleşmesi
  • Engelli bireyin hane bireylerinin mal beyanlarına ilişkin belgeler
  • Diğer belgeler

Teslim edilmesi gereken diğer belgeler; hanedeki kişilerin özel durumlarına göre değişebiliyor.

Örneğin; engelli çocuğu için engelli bakım aylığına başvuran, eşi vefat etmiş ve gelirsiz dul kadınların vefat eden eşlerine dair ölüm belgesi teslim etmeleri gerekiyor.

Teslim etmeniz gereken belgelerin tam listesi için ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarından birini arayabilirsiniz.

Engelli Bakım Aylığı Kimlere Verilir?

Engelli bakım aylığı; muhtaçlık sınırının altında yaşayan engelli bireyin velilerine veya vasilerine bağlanıyor.

Yani hane halkı kişi başı aylık net kazancı, güncel asgari ücretin 1/3’ünün altında olan engelli bireyler için evde bakım maaşına başvurulabiliyor.

Engelli bireyin velileri, şayet velileri yoksa kendilerine mahkeme tarafından atanan vasileri; engelli bakım aylığı alabiliyorlar.

Muhtaçlık sınırının altında yaşamalarına rağmen kendileri üzerine ya da hane bireyleri üzerine kayıtlı değerli menkul ya da gayrimenkul bulunan engelli bireylerin yakınları için evde bakım aylığı bağlanmıyor.

Kendisine engelli bakım aylığı bağlanan bireylerin aylıklarını mutlaka engelli bireyin ihtiyaçları için harcamaları gerekiyor.

Engelli Bakım Aylığı Sorgulama

Evde bakım maaşına başvuranlar, başvuru sonuçlarını öğrenmek adına ALO183 ya da ALO144 hatlarını arayabiliyorlar.

E-devlet üzerinden de evde bakım aylığı başvuru sonuçlarını görüntüleyebiliyorlar.

Başvurular, çoğunlukla birkaç hafta içerisinde sonuçlanmakla birlikte yoğunluk halinde bu süre uzayabiliyorlar.

E-devlet platformu üzerinden evde bakım aylığı başvurularının olumlu ya da olumsuz sonucunu görüntülemek isteyen kişilerin https://www.turkiye.gov.tr/ashb-engelli-evde-bakim-odeme-sorgu linkine tıklamaları gerekiyor.

Engelli yakınları, başvurdukları Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünü arayarak ya da bizzat müdürlüğe giderek de başvuru sonuçlarına dair ayrıntılı bilgi alabiliyorlar.

2024 Evde Bakım Maaşı Ne Kadar?

Evde bakım maaşları, her yıl asgari ücretteki artışa paralel bir şekilde artış gösteriyor.

2024 yılında engelli yakınlarına evde bakım maaşı olarak 2 bin 706 TL ödeniyor.

Evde Bakım Maaşı Başvuru Formu

Engelli bakım aylığına başvuran kişilerin doldurmaları gereken evde bakım maaşı başvuru formu; kişinin muhtaçlık durumunu tespit etmeye yönelik birtakım sorulardan oluşuyor.

Engelli yakınlarına formda mesleklerine, aylık kazançlarına, engelli bireydeki engel oranına, aylık giderlerine, hanelerindeki kişi ve çalışan sayılarına dair bazı sorular soruluyor.

Evde bakım maaşı başvurusunun olumlu sonuçlanmasını isteyen kişilerin formdaki tüm sorulara doğru ve eksiksiz yanıtlar vermeleri gerekiyor.

Engelli bakım aylığı alabilmek uğruna muhtaç olmamalarına rağmen bu formda kendilerini muhtaç olarak gösterenler ve düzenli olarak evde bakım maaşı alanlar, sonradan muhtaç olmadıklarının fark edilmesi üzerine cezai yaptırım olarak aldıkları aylıkları faizleriyle geri ödemekle yükümlü oluyorlar.

Ödeme yapmayanlar ise mahkemeye veriliyorlar.

Evde Bakım Maaşı Başvurusu Telefon Numarası

Evde bakım maaşı başvuru detaylarını öğrenmek, aylık alıp alamayacağınıza dair ayrıntılı bilgi alabilmek adına ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını arayabilirsiniz.

Alternatif olarak başvurduğunuz sosyal hizmetler il müdürlüğünü arayabilir ya da bizzat müdürlüğe gidebilirsiniz.

Evde Bakım Maaşı Hangi Hallerde Kesilir?

Evde bakım maaşının kesilmesine neden olan en önemli faktörleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Engelli bireyin vefat etmesi

Engelli bireyin vefat etmesi halinde engelli bireyin yakınlarına bağlanan evde bakım maaşı, süresiz olarak kesiliyor.

Engelli birey, vefat etmesine rağmen aylık almaya devam eden engelli yakınları ise yasal anlamda suç işlemiş oluyorlar.

Bu yüzden de vefat halinde engelli bireyin yakınlarının vefata dair sosyal hizmetler il müdürlüğüne haber vermeleri gerekiyor.

  • Engelli bireyin 18 yaşını doldurması:

18 yaşını dolduran engelli bireylerin yakınlarına bağlanan evde bakım maaşı da kesiliyor.

Engelli birey ise ikametgahının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek, engelli maaşına başvurabiliyor.

  • Engelli bireyin TC vatandaşlığından çıkması ya da çıkarılması

Engelli bireyin kendi isteğiyle TC vatandaşlığından çıkması ya da çıkarılması halinde de yakınlarına bağlanan engelli maaşı kesiliyor.

  • Engelli bireyin ve yakınlarının ikametgah değişikliğinde bulunması:

Engelli bireyin bakımıyla üstlenen yakınlarının şehirler arası ikametgah değişikliğinden en az birkaç ay öncesinde yardım aldıkları sosyal hizmetler il müdürlüklerine yeni adreslerine dair bilgi vermeleri gerekiyor.

Aksi halde engelli yakınlarına bağlanan engelli bakım maaşı, şehirler arası ikametgah değişikliği doğrultusunda kesiliyor.

Bu durumda engelli yakınlarının yeni ikametgah adreslerindeki Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine gitmeleri gerekiyor.

Şehir içi yapılan adres değişikliklerinde ise il müdürlükleri tarafından görevlendirilen personeller, zaman zaman engelli yakınının evine inceleme komisyonu gönderebiliyor.

İnceleme komisyonunun engelli kişiyi ve yakınlarını ev adresinde bulamaması halinde engelli yakınına bağlanan aylık kesiliyor.

Şehir içi ikametgah değişikliklerinde de adres değişikliğinden sonra aylık alan engelli yakınlarının mutlaka adres değişikliğiyle ilgili sosyal hizmetler il müdürlüğüne bilgi vermeleri gerekiyor.

  • Engelli kişinin muhtaçlığının sona ermesi:

Engelli bireyin muhtaçlığının sona ermesi halinde de engelli yakınlarına bağlanan engelli evde bakım maaşı kesiliyor.

Örneğin, engelli bireyin bakımıyla ilgilenen velisinin dolgun maaşla bir işe girmesi halinde bu kişiye bağlanan aylık kesiliyor.

Kişinin işten ayrılması ve hanenin tekrar muhtaç duruma düşmesi durumunda ise kişi, tekrar engelli bakım aylığına başvurabiliyor.

Evde bakım maaşı alan kişilerin gelir gelir durumunu hesaplamak için Evde Bakım Maaşı Kişi Başına Düşen Gelir Hesaplama yazısını okuyabilirsiniz.

  • Engelli bakım aylığının bir yıl boyunca çekilmemesi:

Engelli bakım aylığının en az 1 yıl boyunca PTT şubesinden çekilmemesi de kişiye bağlanan evde bakım maaşının kesilmesi ile sonuçlanıyor.

  • Engelli bireyin engel oranının %40 altına düşmesi:

Engelli bireyin bakımını üstlenen yakınlarının maaş alabilmeleri için engelli kişideki engel oranının en az %40 oranında olması gerekiyor.

Engelli bireylere süreli olarak verilen engelli raporunun süresinin dolması dolayısıyla engelli bireyin engelli belgesi almak için sağlık kontrolüne gittiğinde engel oranının %40 altına düştüğünün sağlık kurulu raporu tarafından tespit edilmesi doğrultusunda engelli yakınına bağlanan aylık kesiliyor.

Engelli kişinin engel oranının %40’a tekrar çıkması halinde engelli bakım aylığına tekrar başvurulabiliyor.

  • Evde bakım aylığının engelli bireyin ihtiyaçları için kullanılmaması:

Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü; belirli aralıklarla engelli bireyin evine bir inceleme komisyonu gönderiyor.

Bu komisyon, engelli bireyinin bakımının eksiksiz bir şekilde yapılıp yapılmadığına dair rapor hazırlıyor.

Engelli bakım aylığının engelli bireyin ihtiyaçları için kullanılmadığının tespit edilmesi üzerine engelli yakınına bağlanan engelli aylığı kesiliyor.

  • Engelli birey ile engelli yakının farklı evlerde yaşaması:

Engelli birey ile bu kişinin bakımını üstlenen velisinin veya vasisisin farklı evlerde yaşadığının tespit edilmesi durumunda da evde bakım maaşı kesiliyor.

Evde Bakım Maaşı Hangi Durumlarda Kesilir 2024

Evde bakım maaşı hangi durumlarda kesilir 2024 sorusu maaşı kesilen bir çok kişinin araştırdığı konuların başında gelmektedir.  Evde bakım maaşı aşağıdaki durumlarda hemen kesilir.

  • Engelli kişinin vefat etmesi
  • Hanede yaşayan kişi sayısına göre asgari ücretin 2/3 oranından fazla olması durumunda
  • Engelli birey özel rehabilitasyon merkezine yada özel bakım merkezine yatırıldığı tarih itibari ile kesilir
  • Engelli kişi yada engelli kişiyebakan kişi eğer tutuklanır yada ceza evine girerse hemen evde bakım maaşı parası kesilir
  • Evde bakım maaşı alan kişi gereken yükümlülüğü yerine getirmediği tesbit edilirse
  • Engelli bireye bakan ve engelli kişi aynı evde yaşamadığı tesbit edilirse
  • Evde bakım maaşı alan kişi şehir dışına çıkıp engelli bireye bakmıyorsa
  • İkametgah adresi değişikliği yapıldıysa

Evde bakım maaşı hemen kesilir.

Evde Bakım Maaşı Kesildiğini Nasıl Öğrenebilirim?

Engelli evde bakım maaşı kesilip kesilmediğini e-devlet üzerinden hmeen öğrenmeniz mümkün. Evde bakım maaşı alan kişi evde bakım maaşının kesildiğini öğrenmek için https://www.turkiye.gov.tr/ashb-engelli-evde-bakim-odeme-sorgu linke tıklayarak hemen ssorgulama yapabilir.

Evde bakım parası alanlar ayrıca maaşlarının kesilip kesilmediğiniz öğrenmek için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 144 Sosyal Yardım Hattı numarasını arayabilirler.

Sigortalı İşe Girince Evde Bakım Maaşı Kesilir Mi?

Çok fazla kafa karıştıran ve bir çok kişinin araştırdığı konuların başında gelen Sigortalı İşe Girince Evde Bakım Maaşı Kesilir Mi? sorusuna cevap vermek gerekirse evde bakım parası hasta yada engelliye bakmak için verilen bir ödemedir. Ayrıca muhtaç ailelere verilen bu yardımı almak için hane halkı geliri hesaplaması yapılır. Hane yaşayan kişi başına düşen gelir asgari ücretin 2/3 oranında fazla ise evde bakım parası hemen kesilir.

Sigortalı bir işe girdiğinizde haneye giren parayı kişi sayısına böldüğünüzde eğer asgari ücretin 2/3 geçiyorsa yardım hemen kesintiye uğrar.

Örnek vermek gerekirse siz evde bakım parası alıyorsanız işe girdiğinizde alacağınız evde bakım parası hemen kesilir ancak siz evde bakım parası alıyor ve eşiniz ise girerse alacağı ücret bağlı olarak kesilmeyecektir. Asgari ücret ile eşiniz işe girerse evde bakım parası ödenmeye devam eder.

Engelli Araç Alırsam Evde Bakım Maaşı Kesilir Mi?

Engelli birey üzerine araş alındığında evde bakım maaşı kesilir mi? bir çok kişi bu konu kafa karışıklığı yaşadığı için araç almamaktadır. Hanede yaşayan ve kişi başına düşen aylık gelir almak istediğiniz aracın kasko veya rayiç değerinin 120/1 aşması durumunda kesilir. Ancak aracın kasko veya rayiç değerinin 120/1 altında kalırsa kesintiye uğramaz.

Evde Bakım Maaşı Yatmadı Nereyi Arayabilirim

Evde bakım parası ev evde bakım maaşı ile alakalı aklınıza takılan tüm soruları cevaplamak için alo 144 Numarasını arayabilirsiniz. Özellikle evde bakım maaşı yatmadı yada kesildiyse ALO 144 arayarak bilgi alabilirsiniz.

Evde Bakım Maaşı Kesilme Nedenleri

Evde bakım maaşı kesilme nedenleri sorusuna cevap vermek gerekirse aşağıdaki nedenlerden dolayı evde bakım maaşı kesintiye uğrar.

  • Evde bakım yardımı alan kişinin vefat etmesi
  • Engelli bireyin 18 yaşına girmesi
  • Engelli bireyin TC vatandaşlığından çıkması ya da çıkarılması
  • Adres değişikliği
  • Gelir durumunda değişiklik
  • Muhtaçlık durumunun ortadan kalkması
  • 1 yıl boyunca paranın çekilmesi
  • Engel oranın %40 altına düşmesi
  • Engelli bireyin ve bakıcının farklı adreslere yaşadığının tespit edilmesi

Evde Bakım Parası Neden Yatmadı?

Evde bakım parası ve evde bakım maaşı neden yatmadı? sorusuna cevap vermek gerekirse belirli süreli raporu bulunanlar, adres değişikliğinin bildirilmemesi ve gelir durumun değişmesi durumunda evde bakım parası yatmamaktadır. Bunun haricinde bazı aylar evde bakım parası geç yatmaktadır.

Evde bakım maaşını yatmama nedenleri ve sebepleri için Evde Bakım Maaşı Neden Yatmadı? Ne Zaman Yatar? yazımızda okuyabilirsiniz.

Evde Bakım Maaşı Alan Kişinin Banka Hesabında Para Olabilir Mi

Evde bakım parası ve evde bakım maaşı alan kişilerin merak ettiği sorulardan biride banka hesabında para varsa ve hesaptaki paradan gelir elde ediyorsanız hane geliri olarak sayılır ve geliriniz yüksek ise evde bakım maaşı kesintiye uğrayabilir.

Evde bakım parası alan kişinin banka hesabında yüklü miktarda para yada altın hesabı varsa bu haneden yaşayan kişi sayısına bölünerek kişi başına düşen gelirden yüksek ise bu durumda hane geliri kesintiye uğrayabilir. Bankaya yatan paranın aylık faiz geliri evde bakım maaşı hesaplaması yaparken eklenmektedir.

Evde Bakım Parası Alırken Miras Kalırsa Ne Olur

Evde bakım maaşı alan kişiye miras kalırsa evde bakım maaşı kesintiye uğrayabilir. Tamamen gelir durumunuza göre alınan evde bakım parası alan kişinin gelirinin artması durumunda evde bakım parası kesilir. Evde bakım parası aldığınızda mutlaka Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına bildirmeniz gereklidir.

Evde Bakım Parası Alan Engelli Maaşı Alır Mı

Evde bakım parası alan engelli maaşı alabilir mi sorusuna cevap vermek gerekirse evde bakım parası alan kişi engelli maaşı için başvuruda bulunabilir.

Bu yazımızda kısaca evde bakım maaşı neden kesilir? Evde bakım maaşı ne kadar? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilenleri yanıtlamaya çalıştık.

Sizler de engelli bakım aylığı alıyorsanız ya da almayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Bir Yorum

  1. Benim annem ikinci evlilik yapti esiyle birlikte agir sizofren engelli annemi bakimevinden cikardim yanima aldim engelli ayligi ve bakim ayligi yaptim bir yandan vasisiyim ama esinin mal varligi var esi belediyedende emekli ve vasisi var emekli maasida bloke bankada annem hicbir sekilde destek almiyor onlardan annemin uzerine bisey yok ama engelli maasi muhtac deyil diye kesildi bakim maasida ben oglu olarak sigortasizim anneme bakiyorum bakim maasim kesilirmi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu