Devlet Yardımları

Evde Bakım Parası Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir?

Evde Bakım Parası Nasıl Alınır? Evde Bakım Parası Başvurusu, Evde Bakım Parası Parası Başvuru Formu, E-Devlet Evde Bakım Parası Başvuru Şartları, Evde Bakım Parası Kimlere Verilir? Evde Bakım Parası Telefon Numarası detayları yazımızda.

Evde Bakım Parası Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir?; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından kendi temel ihtiyaçlarını karşılayamayan engelli vatandaşların ve muhtaç yaşlıların yakınlarına ya da vasilerine bağlanan evde bakım parası ile engellilerin ve muhtaç vatandaşların daha iyi şartlar altında bakımlarının gerçekleştirilmesi amaç ediniyor.

Evde bakım parası sayesinde ihtiyaç sahibi olan engellilerin ve muhtaç yaşlıların bakımlarının aile bireyleri ya da yakınları tarafından yapılabilmesi mümkün bir hale geliyor.

Evde bakım parasına başvuran engelli ya da muhtaç yaşlıların yakınlarının ise başvuru için gerekli birtakım şartları taşıyor olmaları gerekiyor.

Bu yazımızda kısaca evde bakım parası nasıl alınır? Evde bakım parası almak için gerekli şartlar nelerdir? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Evde Bakım Parası Nedir?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından muhtaç ya da dar gelirli engelli ya da yaşlı bireylerin yakınlarının veya vasilerinin hesabına her ay düzenli bir şekilde ihtiyaç sahibi engelli veya muhtaç yaşlıların bakımlarında kullanılmak üzere yatırılan maaşa evde bakım maaşı ismi veriliyor.

Evde bakım parası ağır engelli vatandaşların ya da bakıma muhtaç yaşlıların yakınlarının hesabına yatırılıyor.

Evde bakım parasına başvuran bakıcıların kendi hesaplarına yatırılan evde bakım maaşı ile bakıma muhtaç bireylerinin temel ihtiyaçlarını karşılamaları amaç ediniyor.

Evde Bakım Parası Gelir Kriteri 2024

Evde bakım parası gelir kriteri asgari ücret ile doğrudan bağlantılıdır. Asgari ücrete yapılan zam ile beraber Evde Bakım Ücreti Gelir Kriteri kişi başı sınırı 7601,33 TL‘ye yükseldi. Hanede yaşayan kişi başına düşen gelir kriteri 7601,33 TL olarak belirlenmiştir. 

Evde bakım parası kişi başına düşen geliri hesaplamak için Evde Bakım Parası Kişi Başına Düşen Gelir Hesaplama Yöntemi yazısını inceleyebilirsiniz.

Evde Bakım Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından bakıma muhtaç engelli ya da yaşlıların bakımlarını üstlenen kişilerin hesabına her ay yatırılan evde bakım parasına başvurmayı düşünen kişiler; başvurularını Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı il ya da ilçe temsilciliklerine giderek gerçekleştirebiliyorlar.

Bakıcı olmak isteyen adaylar; başvurularını engelli ya da bakıma muhtaç kişilerin ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek ve burada evde bakım maaşı başvuru formu doldurarak da gerçekleştirebiliyorlar.

Şu an için internetten ya da e-devlet platformu üzerinden evde bakım maaşına başvurulamıyor.

Vatandaşlar; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı olan ALO144 veya ALO183 Sosyal Destek hatlarından birini aramak suretiyle de ön başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

E-Devlet Evde Bakım Parası Başvurusu

Evde bakım parası başvuru e-devlet üzerinden yapılmamaktadır. Evde bakım parası başvurusu için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne, ilçelerde Sosyal Hizmet Merkezlerine kimliğiniz ile beraber giderek başvurunuzu yapabilirler. İkametgah adresinin yakın olduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına engelli bireyin yakını başvuruda bulunabilir.

E-Devlet üzerinden başvuru yapmak için Evde Bakım Maaşı Başvurusu ve E-Devlet Başvuru Formu linkine tıklayabilirsiniz.

Evde Bakım Parası Başvurusu Nereye Yapılır

Evde bakım parası başvurusu nereye yapılır sorusuna cevap vermek gerekirse başvurular bizzat engelli yada engelli yakını tarafından Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne, ilçelerde Sosyal Hizmet Merkezlerine gidilerek yapılmaktadır. Başvuru sırasında kimlik, engelli raporu ve başvuru formu teslim edilmesi gereklidir.

Evde Bakım Parası Başvuru Sorgulama

Evde bakım parası başvuru sorgulama işlemi, e-devlet üzerinden gerçekleştirilebiliyor.

Bakıcı olarak evde bakım maaşına başvuran kişiler; TC kimlik no ve e-devlet şifre bilgileri ile başvuru yapabiliyorlar.

E-devlet platformu üzerinden evde bakım maaşına başvurmak isteyen kişilerin https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkini tıklamaları gerekiyor.

Vatandaşlar; bu link üzerinden daha önce başvurdukları tüm Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sosyal yardımlarına da kolaylıkla başvurabiliyorlar.

Bakıcı adayları; dilerlerse ALO183 veya ALO144 Sosyal Destek hatlarını arayabiliyor ve yetkili kişilerden başvuru sonuçlarına dair ayrıntılı bilgi edinebiliyorlar.

Son olarak vatandaşlar; başvurularını gerçekleştirdikleri il ya da ilçe temsilciliğini veya sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfını arayarak da başvuru sonuçlarını hızlı bir şekilde öğrenebiliyorlar.

Güncel olarak evde bakım maaşı hangi illerde yatmış öğrenmek için Evde Bakım Parası Yatan İller linkine tıklayabilirsiniz.

Evde Bakım Parası Başvurusu Telefon Numarası

Evde bakım parası maaşı başvurusu ile ilgili olarak bilgi edinmek, başvuru için aranan şartları ve başvuru esnasında teslim etmeniz gereken belgeleri öğrenmek adına ALO183 veya ALO144 hatlarından birini arayabilirsiniz.

Evde Bakım Parası Başvuru Formu

İkametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına evde bakım parasına başvurmak için giden engelli ya da bakıma muhtaç yakınlarının veya vasilerinin burada öncelikle vakıf hane kayıt talep formu doldurmaları gerekiyor.

Bu formda kişiye kişisel bilgilerine ve bakımıyla ilgileneceği kişiye dair bazı sorular yöneltiliyor.

Bu form ile vakıflar; başvuru sahibi bakıcı adayının ve engelli bireyin muhtaçlık durumuna dair bilgi edinmeyi hedefliyor.

Formda hem bakıcının hem de engelli muhtaç kişilerin aylık kazançlarına, gelir ve giderlerine yönelik bazı sorular bulunuyor.

Evde bakım parasına başvuran kişilerin formdaki sorulara mutlaka doğru yanıt vermeleri gerekiyor.

Muhtaç olmamalarına rağmen bakımını üstlendikleri kişileri muhtaç olarak gösteren ve bir süreliğine evde bakım maaşı alan kişiler; sonradan bu durumun vakıf tarafından fark edilmesi halinde cezai yaptırıma maruz kalıyorlar.

Bu durumda hesaplarına evde bakım maaşı yatırılan kişilerden yatırılan tüm maaşlar; güncel faizleriyle birlikte geri talep ediliyor.

Ödeme yapmayan kişiler hakkında ise dava açılıyor.

Evde Bakım Parası Kimlere Verilir?

Evde bakım maaşı; ağır engelli vatandaşlar ve bakıma muhtaç olan yaşlılar için bağlanıyor.

Evde bakım maaşına başvuran kişilerin bazı başvuru şartlarını taşıyor olmaları gerekiyor.

Evde bakım parasının kimlere verildiğini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Ağır engelli vatandaşlar
  • Bakıma muhtaç yaşlılar
  • Hane halkı kişi başı aylık ortalama net geliri, asgari ücretin 2/3’ünü aşmayanlar

Yukarıdaki şartları taşıyan vatandaşlar; evde bakım maaşına başvurabiliyorlar.

Ülkemizde yalnızca ağır engelli vatandaşlar için evde bakım parası veriliyor. Yani kendisine maaş bağlanacak olan kişinin en az %70 engel oranına sahip olması gerekiyor.

Bu noktada tam teşekküllü devlet hastanesinden alınan sağlık kurulu raporu belirleyici oluyor.

Kişinin sağlık kurulu raporunda ‘ Çok ileri düzeyde özel gereksinimi var’, ‘Özel koşul gereksinimi var’ ya da ‘ Belirgin düzeyde özel gereksinimi var’; ifadelerinden birinin yer alıyor olması gerekiyor.

Sağlık kurulu raporunda ‘ Özel gereksinimi var’, ‘Hafif düzeyde özel gereksinimi var’ ya da ‘İleri düzeyde özel gereksinimi var’ ifadelerinden birinin yer aldığı engelliler ve bakıma muhtaç yaşlılar için evde bakım maaşı bağlanmıyor. Bu ifadeler; engel oranı %69 ve altında olan kişiler için kullanıldığından evde bakım maaşına başvurulamıyor.

Evde bakım maaşı; temel ihtiyaçlarını karşılayamayan yaşlı bireylere de bağlanıyor. Yani kişilerin yemek yeme, yemek pişirme, temizlik yapma, banyo yapma, tuvalete gitme gibi ihtiyaçlarını tek başlarına gerçekleştirememeleri şartı da aranıyor.

Evde Bakım Parası E-Devlette Gözükmüyor

Evde bakım parası e-devlette gözükmüyor ve Evde bakım parası e-devlette ne zaman görünür sorusu bakım parası alan bir çok kişinin yaşadığı soruların başında gelmektedir. Her ayın belli günlerde sistemsel güncelleme yapıldığı için e-devlette kaydınız görünmeyebilir. Her ayın ilk haftası genel güncelleme yapıldığından bu şekilde hata olmanız normaldir.

Evde Bakım Parası Hangi Durumlarda Kesilir

Evde bakım parası hangi durumlarda kesilir ve ence bakım parası neden kesilir sorusuna cevap vermek gerekirse aşağıdaki durumlarda engelli maaşı kesintiye uğrarayabilir.

  • Engelli raporu süresi bitmeden yenisi mutlaka çıkarılmalıdır
  • Yenilenen engelli raporunda 1ağır engellilik ibaresi kalkarsa evde bakım parası kesilir
  • Hane geliri artığında yada hanede yaşayan kişi sayısında değişiklik olduğunda mutlaka bildirimde bulunmanız gereklidir
  • Belli aralıklarla yapılan denetlemede hasta kişinin bakıcı olmaması durumunda maaş hemen kesilir
  • Hanede yaşayan kişilerden biri işe girdiğinde
  • Maaş kesildikten sonra yeni maaş bağlanma şartları oluşursa ilk defa başvuru yapılıyormuş gibi başvuruda bulunmanız gereklidir.
  • Evde bakım maaşı alan kişinin vefat etmesi halinde
  •  Adres değişikliğinde, değişim yapıldığında bildirim yapılmalıdır. Bildirim yapıldığına dair alınan belge, taşınılan yer farklı bir il/semt ise, gidilen yerdeki il müdürlüğüne bildirim yapılır. Aksi halde maaş kesilir.
  • Evde bakıma muhtaç olan birden fazla kişi varsa; bir bakıma muhtaç engelliden sonraki her bir bakıma muhtaç engelli kişi 2 kişi sayılır. Burada dikkat edilmesi gereken konu engelli kişilerin sağlık raporunda ağır engelli ifadesinin olmasıdır. Eğer bir engelli ağır engelli, diğeri hafif engelli ise ya da her ikisi de hafif engelli ise bu hüküm o hane için uygulanmaz. Ağır engelli her bir birey için maaş bağlanır.

Eğer bunları yaparsanız evde bakım maaşınızın kesilir işte evde bakım maaşının kesilme nedenler >>> Evde Bakım Maaşı Neden Kesildi

 

Evde Bakım Parası Almak için Aranan Şartlar 2024

Evde bakım parası almak isteyen engelli ve bakıma muhtaç yaşlılarda aranan temel şartları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Ailenin gelir şartını taşıyor olması:

Hane halkı kişi başı aylık ortalama net kazancı, güncel asgari ücretin 2/3’ünü aşmayan bakıma muhtaç yaşlılar ve engelliler için evde bakım parasına başvurulabiliyor.

2024 yılı için ailedeki kişi başına düşen aylık ortalama net gelirinin maksimum 1704,67 TL olması gerekiyor.

  • Engelli ya da yaşlı bireyin bakıma muhtaç olması:

Yemek yapma, yemek yeme, tuvalete gitme, banyo yapma gibi en önemli gereksinimlerini tek başlarına karşılayamayan ve başka birine ihtiyaç duyan kişiler için evde bakım parasına başvurulabiliyor.

Engelli bireylerin yanı sıra kendisine veya çevresindeki insanlara zarar verme riski bulunan akli dengesi zayıf olan veya yerinde olmayan kişiler için de başvuru yapılabiliyor.

  • Hastanın sağlık kurulu raporuna sahip olması:

Engelli bireyler için evde bakım maaşına başvurulacaksa engelli kişinin engel oranının yer aldığı sağlık kurulu raporunun mutlaka tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınması gerekiyor.

Daha önce de bahsettiğimiz gibi alınan engelli raporunda kişinin ağır engelli olduğuna dair ifadenin de bulunması gerekiyor.

Yani en az %70 engel oranına sahip kişiler için bu maaşa başvurulabiliyor.

Emekli Maaşı Olan Bakım Parası Alabilir mi?

Emekli maaşı alan engelli ve bakıma muhtaç kişiler için de evde bakım maaşına başvurulabiliyor.

Lakin bu kişilerde hane halkı kişi başı aylık ortalama net kazancın asgari ücretin 2/3’ünü aşmıyor olması şartı aranıyor.

Evde Bakım Maaşı için Gerekli Evraklar 2024

Evde bakım maaşına başvurmayı düşünen kişilerden talep edilen belgeleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Engelli ya da bakıma muhtaç yaşlının TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Bakıcı olarak başvuran kişinin TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Heyetten alınması gereken ve kişinin en az %70 engelli olduğunu gösteren sağlık kurulu raporu
  • Bakıcı olarak başvuran kişinin son 6 ay içerisinde çekilmiş 3 adet vesikalık fotoğrafı
  • Bakıcı olarak başvuran kişinin eğitim durumunu gösteren belge
  • Engelli bireye veya bakıma muhtaç yaşlıya dair gelir belgesi ve mal beyanına dair diğer belgeler
  • Bakıcıya ve engelli kişiye ait ikametgah belgesi
  • Bakıcı olarak başvuran kişinin şayet vasiyse vasi olduğunu gösteren mahkeme kararı
  • 18 yaş altında olan ve vesayet altına alınacak olan engelliler için vasi altına alınmalarına dair mahkeme kararı
  • 18 yaş üstünde olan, akli dengesi zayıf ya da yerinde olmayan, hem kendi hem de çevresindekilerin can ve mal güvenliğini tehdit eden kişiler için vasi altına alınmalarına dair mahkeme kararı

Evde bakım maaşına başvurmayı düşünen kişiler; yukarıdaki belgelerle birlikte ikametgahlarının olduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvurabiliyorlar.

Evde Bakım Maaşı Ne Kadar 2024

Temmuz ayında belirtilen enflasyon son rakamlarına göre Ağustos ayı itibariyle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından bakıcıların ve vasilerin hesaplarına her ay için 7608 TL yatırılıyor.

Evde bakım parası; her yıl memur maaşlarına ve enflasyon rakamlarına paralel bir şekilde artış gösteriyor.

Evde Bakım Parası İçin Heyet Kaç Günde Gelir

Evde bakım maaşı başvuruda bulunduktan sonra gerekli inceleme ve denetleme için heyet en geç 7 gün içerisinde gelmektedir. Genelde başvuru sonra genelde heyet 1 yada 2 gün içerisinde gelmesine karşın yoğunluk durumuna göre bu süre en geç 7 güne kadar çıkmaktadır.

Evde bakım parası için heyet eve geldiğinde mutlaka bakıcı ve engelli kişinin evde olması gereklidir.

Evde Bakım Parası İçin Kişi Başına Düşen Gelir

Evde bakım parası almak için aranan ön önemli şartlardan biride hane halkı gelir durumudur. Evde bakım parası yardımı hane başına düşen kişi geliri hesaplanırken asgari ücret üzerinden hesaplama yapılır. Evde bakım parası için kişi başına düşen gelir hesaplanırken asgari ücretin 3/2 alınır ve hanede yaşayan kişi sayısına bölünür.

Asgari ücret 17002 TL olduğuna göre Asgari ücretin 3/2 ise 11.334 TL olarak hesaplanmaktadır. Haneden yaşayan kişi sayısı 4 kişi olarak hesaplarsak 11.334*4: 45.338TL. Haneye giren toplan tutar 45.338 TL az ise evde bakım parası alabilirsiniz.

Evde bakım maaşı kişi başına düşen gelir hesaplaması için Evde Bakım Parası İçin Kişi Başına Düşen Gelir 2024 linkine tıklayabilirsiniz.

Evde Bakım Parası İkametgah Değişikliği Sonrası Kesilir Mi

Evde bakım parası adres değişikliği sonrası kesilmez ancak ikametgah değişikliği bildirilmediğinde kesinlikle kesilir. Mutlaka adres değişikliği yapacaksanız sosyal hizmetlere adres değişikliği olduğunu zamanında bildirmeniz çok önemlidir.

Maaşınızın kesilmemesi ve mağdur olmamanız için ikametgah değişikliği zamanında bir dilekçe ile bildirdiğinizde her hangi bir kesinti yaşamadan maaş alamaya devam ederseniz.

Evde Bakım Parası Alan Kişi Şehir Dışına Çıkabilir Mi?

Evde bakım parası engelli kişiye 7/24 destek olan kişiye verilen yardımlardan biridir. Evde bakım maaşı hasta yada engelli bireye bakan kişiye verildiği için evde bakım parası alan kişinin şehir dışına çıkması gerekiyorsa mutlaka bunu bildirmesi gereklidir. Uzun süreli şehir dışına çıktığınızda bu süre zarfında ödeme yapılmaz.

Evde bakım maaşı alan kişi şehir dışına çıktığı tesbir edildiğinde bunu bildirmediği zaman maaşı iptali gerçekleşmektedir. Aslında amaç maaşalan kişinin engelli ile ilgilenmesidir.

Evde Bakım Parası Müracaattan Sonra Toplu Para Alınıyor Mu

Evde bakım parası toplu ödeniyor mu sorusu genelde sosyal yardımı kesintiye uğrayan ve heyetin tekrar gelip inceleme sonrası evde bakım parası almaya hak kazananların sıkça sorduğu sorulardan biridir. Evde bakım parası asla toplu olarak alınmaz ve toplu olarak birikmez. Başvurunuz inceleme sonrası uygun görülmesi halinde her ay Ziraat Bankası hesabına yatar.

Evde Bakım Parası Alan Elektrik İndiriminden Yararlanabilir Mi?

Evde bakım parası alan elektrik indiriminden daha önce yararlanamıyordu ancak yapılan yasal düzenleme beraber ile evde bakım parası alan ailelere elektrik tüketim desteği indirimi sağlanacaktır. Evde bakım parası alan kronik hastalar elektrik tüketim desteğinde ek olarak yüzde 5 yapılacağı bildirildi.

Evde Bakım Parası Kaç Ayda Bağlanır?

Evde bakım parası kaç ayda bağlanır sorusuna cevap vermek gerekirse evde bakım parası başvuru sonrası evinize inceleme için heyet geldikten sonra olumlu olarak sonuçlanırsa hemen bağlanmaktadır. Heyetin eve gelmesi ve evde bakım parasının hesaba yatması ortalama 30 gün kadar sürmektedir.

Evde Bakım Parası Hafta Sonu Yatar Mı

Evde bakım parası devlet tarafından ödenen yardım parasıdır. Evde bakım parası Cumartesi yada Pazar günü yatması söz konusu değildir. Evde bakım parası hafta için mesai saatleri arasında banka hesabına yatırılır. Resmi kurumların çalışma saat 17:30 da bittiği için hafta içi 17:30 dan sonra yatmaz.

Evde Bakım Parası E-Devlette Gözüküyor Ama Hesaba Yatmadı

Evde Bakım Parası E-Devlette Gözüküyor Ama Hesaba Yatmadı sorusuna cevap vermek gerekirse belli aralıklarla e-devlet güncellemesi yapılmadığı için e-devlet üzerinden görülmesi normaldir. E-Devlet evde bakım parasını gördükten sonra ortalama 1 hafta içerisinde ödeme hesabınıza yatırılır.

Evde bakım maaşı e-devlette göremiyorsanız Evde Bakım Maaşı E-Devlette Görünmüyor? yazısını okuyabilirsiniz.

Evde Bakım Parası İletişim Telefon Numarası

Evde bakım parası başvurusu, sorgulama ve aklınıza takılan tüm soruları ALO 183 sosyal destek hattı üzerinden öğrenebilirsiniz.

Bu yazımızda evde bakım parası nasıl alınır? sorusunu yanıtlamaya ve evde bakım maaşı şartlarına dair merak edilenleri aydınlatmaya çalıştık.

Sizler de evde bakım maaşı alıyorsanız ya da almayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Bir Yorum

  1. Hasta yakını olmayan ama hastaya bakan kişi bakım parası alabilirmi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu