E-Devlet

Genel Sağlık Sigortası Başvurusu ve E-Devlet Başvuru Formu

Genel Sağlık Sigortası Başvurusu, Genel Sağlık Sigortası İçin İstenen Belgeler, Genel Sağlık Sigortası Başvuru Formu, detayları yazımızda.

Genel Sağlık Sigortası Başvurusu, İstenen Belgeler, E-Devlet Başvuru Formu; 1 Ocak 2012 tarihinde zorunluluk haline getirilen ve günümüzde hala geçerli olan Genel Sağlık Sigortası ile sigortalı bir işte çalışan TC vatandaşlarının yanı sıra işsiz ve gelirsiz vatandaşların da sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri mümkün bir hale geliyor.

Genel Sağlık Sigortası; hükümlü tutuklular, yurtdışından sağlık hizmeti alanlar hariç Türkiye’de ikamet eden tüm TC vatandaşlarını kapsıyor.

Sigortalı olarak çalışan kişilerin bakmakla yükümlü oldukları kişilerin yanı sıra bakmakla yükümlü olmadıkları kişiler de GSS kapsamında değerlendiriliyorlar.

Bu yazımızda kısaca GSS başvurusu nasıl yapılır? GSS kimleri kapsar? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Genel Sağlık Sigortası Nedir? Kimleri Kapsar?

En genel tanımıyla genel sağlık sigortası; sigortalı ya da sigortasız tüm TC vatandaşlarını kapsayan ve TC vatandaşlarının sağlık hizmetlerinden faydalanabilmelerine olanak tanıyan sigorta türünü ifade ediyor.

Genel Sağlık Sigortası; sigortalı çalışanları, Bağ-kur kapsamında kendi sigorta primlerini ödeyenleri, kamu işçilerini, kamu memurlarını, kurumlardan 65 yaş aylığı, engelli aylığı, şeref aylığı gibi aylık alanları, işsizlik ya da kısa çalışma ödeneği alanları ve stajyer avukatları kapsıyor.

Kısacası hükümlü tutuklular ve yurtdışından sağlık hizmeti alma hakkı olanlar dışında herkes; Genel Sağlık Sigortasından faydalanabiliyor.

Genel Sağlık Sigortası öncesinde TC vatandaşları; gelir testine tabi tutuluyorlar. Gelir testi sonrasında vatandaşlar; G0 ve G1  sınıfı olacak şekilde iki sınıfa ayrılıyorlar.

G0 sınıfına tabi tutulan kişilerin sigorta primleri, devlet tarafından karşılanıyor. Yani bu kişilerden hiçbir şekilde sigorta primlerini ödemeleri beklenmiyor.

G1 sınıfına tabi tutulan kişilerin ise sigorta primleri işverenleri ya da kendileri tarafından ödeniyor.

Yapılan gelir testi sonrasında hane halkı kişi başı net aylık kazancı, güncel net asgari ücretin 1/3’ünün altında kalan kişiler; G0, 1/3’ü ve üstünde olanlar ise G1 sınıfına tabi tutuluyorlar.

G0 sınıfında olanların sağlık hizmetlerinden faydalanabilmeleri için herhangi bir ücret ödemeleri gerekmezken, G1 sınıfında olanların ise sağlık hizmeti alabilmeleri için brüt asgari ücretin 1/3’ü kadar aylık sigorta primlerini ödemeleri gerekiyor.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 73. maddesinin ikinci fıkrasına göre TC vatandaşlarından ek yani ilave ücret de talep edilebiliyor.

Alınacak ilave ücretin miktarını Bakanlar Kurulu belirliyor.

Ancak kanunda ilave ücret talep edilemeyecek kişiler de belirtiliyor.

Kanuna göre kimlerden ilave ücret talep edilemeyeceğini ise aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • 1005 sayılı kanun hükümlerine göre şeref aylığı alanlar
  • 2330 sayılı kanun hükümlerine göre aylık alanlar
  • 3713 sayılı kanun hükümlerine göre aylık alanlar
  • Harp malulü aylığı alanlar
  • 3173 sayılı kanunun 21. Maddesinde bahsi geçen olaylara maruz kaldıkları için yaralanan kişiler(tedavileri sonuçlanana dek ya da maluliyetleri kesinleşinceye kadar)

İstisnai sağlık hizmetleri ve otelcilik hizmetleri hariç yukarıda bahsi geçen TC vatandaşlarından ve vatandaşların bakmakla yükümlü oldukları kişilerden ilave ücret alınmıyor.

Genel Sağlık Sigortası Yaptırmak Zorunlu Mu?

Genel Sağlık Sigortası yapılan yasal düzenleme ile beraber 01/01/2012 tarihinden itibaren zorlunlu olmuştur. Genel Sağlık Sigortası yaptırmak artık zorunlu olduğu için her Türk vatandaşı sisteme zorlunlu olarak kayıt edilir.

2024 GSS Prim Tutarı Ne Kadar?

Gelir testi sonrasında G1 sınıfında değerlendirilen kişilerin daha önce de bahsettiğimiz gibi her ay güncel asgari ücretin 1/3’ü kadar genel sağlık sigortası primi ödemeleri gerekiyor.

2024 yılı için geliri brüt asgari ücretin üçte birinin üstünde olan yani G1 sınıfındaki kişilerin temel sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için aylık 402 TL ödemeleri gerekiyor.

Bağkur kapsamında çalışanların primlerini kendilerinin ödemeleri gerekirken; SSK ve Emekli Sandığı kapsamında çalışan personellerin primleri ise işverenleri tarafından ödeniyor.

SSK ve Emekli Sandığı sigorta türlerine tabi olanların sigorta primleri işverenlerince ödendiğinden bu kişilerin GSS primi ödemeleri gerekmiyor.

Genel Sağlık Sigortasından Yararlanma Şartları

Genel sağlık sigortasından tüm TC vatandaşları yararlanabiliyorlar. G0 sınıfına tabi olan kişilerin sağlık sigortasından yararlanabilmeleri için öncelikle gelir testine girmeleri gerekiyor.

G1 sınıfına tabi olanlarda ise gelir testine girme zorunluluğu aranmıyor.

G0 sınıfında olan kişiler; ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına girerek, gelir testine girebiliyorlar.

TC vatandaşlarının genel sağlık sigortası kapsamında sağlık hizmeti alabilmeleri için ikametgahlarının mutlaka TC sınırlarında olması da gerekiyor.

E-devlet üzerinden de gelir testine girilebiliyor. E-devlet üzerinden gelir testine girmek ve gelir testi sonucunuzu öğrenmek için hemen https://www.turkiye.gov.tr/ashb-gelir-testi-sonucu-sorgulama linkine tıklayabilirsiniz.

Genel Sağlık Sigortası Başvurusu Nereye Yapılır?

Genel Sağlık Sigortası ön başvuruları; e-devlet platformu üzerinden kolaylıkla yapılabiliyor.

SGK resmi internet sitesi üzerinden de ön başvurular, yapılabiliyor.

Vatandaşların kendilerine online platformda verilen randevu tarihinde mutlaka kendilerinden talep edilen belgelerle birlikte SGK ilçe müdürlüğüne gitmeleri gerekiyor.

Yani nihai başvurular; SGK ilçe müdürlüğüne yapılıyor.

G0 sınıfına tabi olanların SGK ilçe müdürlüğüne gitmeden önce mutlaka ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gidip, burada gelir testine girmeleri gerekiyor.

Gelir testi sonuçları, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı tarafından SGK ilçe müdürlüğüne iletildikten sonra G0 sınıfına tabi olanlar; SGK ilçe müdürlüklerine giderek, bizzat GSS başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

Genel Sağlık Sigortası Başvurusu için İstenen Belgeler

Genel Sağlık Sigortasına başvuran kişilerin SGK ilçe müdürlüklerine teslim etmeleri gereken belgeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • GSS başvuru formu
  • Muhtarlıktan alınabilen fakirlik belgesi
  • Başvuru sahibine ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Aile bireylerine ait TC kimlik kartı fotokopileri
  • SGK ya da sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı tarafından yapılan güncel gelir testi
  • Başvuru sahibine ait ikametgah belgesi
  • Başvuru sahibinin ve hane bireylerinin aylık gelir durumlarını gösteren belgeler
  • Başvuru sahibinin ve hane bireylerinin en son sigorta prim ödemelerini gösteren SGK prim kayıtları
  • Başvuru sahibinin ve hane bireylerinin mal beyanlarına ilişkin mülkiyet belgeleri
  • 2024 engelli belgesi bulunan engelli bireyler için engelli kimlik kartı
  • 65 yaş ve üstü aylığı alanlara ilişkin belgeler
  • Harp malullülerinin kendilerine ve birinci derece yakınlarına ilişkin belgeler

Başvuru sahiplerinden özel durumlarına göre ek belgeler de istenebiliyor. Örneğin; eşi vefat eden ve düzenli işi ve geliri olmayan kadınların vefat eden eşlerine dair ölüm belgesi teslim etmeleri gerekiyor.

Teslim etmeniz gereken belgelerle ilgili detaylı bilgi için ALO170 SGK Çalışma Hayatı ve İletişim Merkezi’ni arayabilirsiniz.

Genel Sağlık Sigortası E-Devlet Başvurusu Nasıl Yapılır?

TC vatandaşları, e-devlet platformu üzerinden GSS ön başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

E-devlet üzerinden GSS başvurunuzu gerçekleştirmeniz için yapmanız gerekenleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • gov.tr sitesine giriş yapın.
  • Ardından TC kimlik no ve e-devlet şifre bilgileriniz ile e-devlet sistemine giriş yapın.
  • Ana sayfada yer alan E-Hizmetler kategorisine tıklayın.
  • Daha sonra kurumlar arasından Sosyal Güvenlik Kurumu seçeneğine dokunun.
  • Sosyal Güvenlik Kurumu ana sayfasındaki Genel Sağlık Sigortası seçeneğine tıklayın.
  • Genel Sağlık Sigortası başvuru formunu detaylı bir şekilde doldurun. Mutlaka güncel bilgilerinizi paylaşın.
  • Daha önce gelir testine girmediyseniz; gelir testinde size yöneltilen tüm soruları yanıtlayın.

Yukarıdaki adımları takip ederek; GSS başvurunuzu gerçekleştirebiliyorsunuz. Daha önce gelir testine girdiyseniz; sistemde G0 ya da G1 sınıfından birine tabi olduğunuzu görebiliyorsunuz.

Daha önce gelir testine girmediyseniz; gelir testini doldurduktan sonra hangi sınıfta yer aldığınızı e-devlet üzerinden görüntüleyebiliyorsunuz.

Sonraki aşamalarda ise GSS başvurunuzu tamamlayabilmeniz için gerekli belgelerle birlikte SGK ilçe ya da il müdürlüğüne başvurmanız gerekiyor.

GSS başvuruları, başvuru tarihinden sonra genellikle bir iki hafta içerisinde sonuçlanıyor.

Başvuru sonuçları, vatandaşların GSS başvuru formunda belirttikleri telefon numaralarına SMS şeklinde gönderiliyor.

Başvuru sonuçları; SGK resmi sitesinden ya da e-devlet üzerinden de görüntülenebiliyor.

Başvuruların açıklanmasıyla birlikte G0 sınıfına tabi olanlar, sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir şekilde faydalanmaya başlayabiliyorlar.

Genel Sağlık Sigortası Sorgulama E-Devlet

GSS sorgulama işlemi, e-devlet platformu üzerinden kolaylıkla yapılabiliyor.

Vatandaşlar, G0 ya da G1 sınıflarından hangisine tabi olduklarını e-devlet platformu üzerinden öğrenebiliyorlar.

E-devlet üzerinden GSS sorgulamak için hemen https://www.turkiye.gov.tr/ashb-gelir-testi-sonucu-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.

Alternatif olarak ALO170 Çalışma Hayatı İletişim Merkezini arayabilirsiniz.

Ya da başvurduğunuz SGK il veya ilçe müdürlüğünü arayabilir, başvuru sonucunuzu yetkili kişilerden öğrenebilirsiniz.

Bizzat başvurduğunuz SGK il ya da ilçe müdürlüğüne giderek de başvuru sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Başvuru sonuçları; vatandaşların telefonlarına SMS ile de gönderildiğinden GSS başvuru formunda güncel telefon bilgilerinizi paylaşmayı da asla unutmamanız gerekiyor.

GSS Borç Sorgulama TC Kimlik No İle

Gelir testi sonrasında G0 sınıfında değerlendirilen kişilerin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için herhangi bir sigorta primi ödemeleri gerekmiyor.

Bu kişiler, devlet hastanelerinde, araştırma hastanelerinde ve sağlık ocaklarında ücretsiz muayene olabiliyorlar.

Ancak özel hastanelerdeki sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanamıyorlar.

Gelir testi sonrasında G1 sınıfında değerlendirilen kişilerin ise her ay sigorta primlerini yani brüt asgari ücretin 1/3’üne tekabül eden rakamı ödemeleri gerekiyor.

Kamu işçilerinin, kamu memurlarının ya da SSK kapsamında çalışan işçilerin ise sigorta primleri; çalıştıkları kurum ya da işveren tarafından karşılandığından bu kişilerin tekrar GSS primi ödemeleri gerekiyor.

G1 sınıfında olan ve sigortalarını kendileri ödeyen kişiler; GSS prim borçlarını e-devlet üzerinden görüntüleyebiliyorlar.

Birikmiş sigorta primlerini ya da mevcut sigorta primlerini e-devlet üzerinden kredi kartı bilgileri ile ödeyebiliyorlar.

TC kimlik no ile GSS borç sorgulama ve ödeme işlemi için https://www.turkiye.gov.tr/sgk-gss-borc-dokumu linkini tıklayabilirsiniz.

Ödeme işlemini de bu link üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

Genel Sağlık Sigortası Ödeme

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi G1 sınıfında olan kişiler, sigorta prim borçlarını e-devlet platformu üzerinden ödeyebiliyorlar.

Ödeme işlemi; SGK resmi sitesi üzerinden de yapılabiliyor.

SGK resmi sitesi üzerinden sigorta primlerinizi kredi kartı bilgileriniz ile hemen ödemek için http://e.sgk.gov.tr/wps/portal/vatandas/Ilgili+Diger+Uygulamalar/esgkKartPrimOdeme linkine tıklayabilirsiniz.

Genel Sağlık Sigortası Kapsamına Kimler Girer?

Genel Sağlık Sigortası; daha önce de bahsettiğimiz gibi işsiz ve sigortasız vatandaşların yanı sıra kamu memurlarını, SSK ve Bağkur kapsamında çalışanları kısacası tüm TC vatandaşlarını kapsıyor.

Genel Sağlık Sigortası kapsamına kimlerin girdiğini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Herhangi bir sosyal güvencesi olmayanlar(SSK, Bağkur ya da Emekli Sandığı’na tabi olmayanlar)
  • TC sınırlarında ikamet eden yabancılar
  • SSK ve Emekli Sandığı’na tabi olanlar
  • Bağkura tabi olarak, kendi sigorta primlerini kendileri ödeyenler
  • İşsizlik ödeneği ve işgöremezlik ödeneği alanlar
  • Stajyer avukatlar

Hükümlü vatandaşlar ve yurtdışında sağlık hizmeti alanlar dışında tüm TC vatandaşlarının genel sağlık sigortasından yararlanma hakları bulunuyor.

Gelir Testine Kimler Girmelidir?

G1 sınıfına tabi olanlar; gelir testine girmeden sağlık sigortasından faydalanabiliyorlar.

Yani kamuda işçi ya da devlet memuru olarak çalışanların ya da kendi işyeri olanların gelir testine girmeleri gerekmiyor.

Bu kişiler, gelir testine girmeksizin G1 sınıfında değerlendiriliyorlar.

SSK, Bağkur ya da Emekli Sandığı sigorta kollarından birine tabi olmayanların ise mutlaka gelir testine girmeleri gerekiyor.

Bu kişiler; girdikleri test sonrası G0 ya da G1 sınıflarına dahil edildikten sonra sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyorlar.

25 yaşından büyük olan ve sigortalı bir işte çalışmayan erkeklerin bekar ya da evli olup olmadıkları fark etmeksizin gelir testine mutlaka girmeleri gerekiyor.

18 yaş altındaki kız ya da erkek çocuklar ise ücretsiz bir şekilde sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyorlar.

Gelir Testinin Yenilenmesi Gereken Durumlar Nelerdir?

Gelir testinde başvuru sahibine mesleğine, aylık kazancına, aylık hane halkı kazancına, hanedeki çalışan kişi sayısına, hanedeki çocuk sayısına, kendisinin ve ailesindeki bireylerin mal beyanlarına ilişkin bazı sorular soruluyor.

Kişinin aylık gelirlerinin yanı sıra giderlerine yönelik soruları da doğru yanıtlaması gerekiyor.

Gelir testi sonrasında kişiler G0 ya da G1 sigorta kollarından birine tabi tutuluyorlar.

Ancak hanedeki kişi sayısında artış ya da azalma olması, hane bireylerinden birinin sigortalı bir işe girmesi, hanenin muhtaçlığının sona ermesi, hane bireylerinden birinin üzerine değerli menkul ya da gayrimenkul alınması vb. ailenin toplam aylık gelirini etkileyen durumların ortaya çıkması halinde mutlaka başvuru sahibinin tekrar gelir testine girmesi gerekiyor.

Yapılan gelir testi sonrası kişi; G0 sınıfından G1 ya da G1 sınıfından G0 sınıfına geçebiliyorlar.

Gelir testinin yenilenmesine neden olan en önemli faktörleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Aile bireylerinden birinin vefat etmesi
  • Haneye yeni bir bireyin katılması(yeni bebeğin doğması)
  • Ailenin muhtaçlığının sona ermesi(örneğin hane bireylerinden birinin dolgun maaşla işe girmesi)
  • Hane bireylerinden birinin üzerine kayıtlı değerli menkul(araba vb.) ya da gayrimenkul(ev, arsa, tarla vb.) alınması

Gelir Testine Nasıl İtiraz Edilir?

Gelir testi sonrasında G0 sınıfında çıkmaları gerekirken G1 sınıfında değerlendirilen ve bu yüzden sigorta primi ödemekle yükümlü olan kişiler; GSS sonuçlarına dilekçe ile itiraz edebiliyorlar.

Gelir testi sonuçları, başvuru sahiplerine posta yoluyla da gönderiliyor yani tebliğ ediliyor.

Gelir testi sonuçlarına itiraz etmek isteyen kişilerin tebliğ tarihinden sonra en fazla 15 gün içerisinde sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına itiraz dilekçesi yazmaları gerekiyor.

15 günlük süre olduğunda itiraz etme hakkı da zaman aşımına uğramış oluyor.

Kimler GSS Primi Ödemez?

G0 sınıfında olanların sağlık hizmeti alabilmeleri için sigorta primi ödemeleri gerekmiyor.

Kimlerin GSS primi ödemeden ücretsiz sağlık hizmeti alabileceğini ise aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • 1055 sayılı kanun kapsamında şeref maaşı almaya hak kazanan kişiler
  • 4A-4B-4C kapsamında emekli aylığı alan kişiler(Bağkur, Emekli Sandığı ya da SSK’ya tabi olanlar)
  • 2330 sayılı kanun kapsamında düzenli olarak aylık alanlar(yaşlılık maaşı vb.)
  • Harp malulü aylığı alanlar ve bu kişilerin birinci derece yakınları
  • 3713 sayılı kanun kapsamında aylık alanlar
  • En az %40 engel oranına sahip olup, engelli maaşı alan engelliler
  • TC Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden fakirlik maaşı alanlar
  • 18 yaşından küçük olan erkek ya da kız çocukları

Yukarıda bahsi geçen vatandaşların yanı sıra bu vatandaşların bakmakla yükümlü oldukları kişilerin de GSS prim borcu ödemeleri gerekmiyor.

Genel Sağlık Sigortası Kapsamı Dışında Kalanlar

Genel sağlık sigortası kapsamı dışında kalanları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Hükümlü tutuklular
  • Yurtdışında sağlık hizmeti alanlar

Memurlar, SSK kapsamında çalışanlar, Bağkur-a tabi olanlar, işsizler kısacası yukarıdaki 2 grup dışında kalan herkes, GSS kapsamına giriyor.

Bu yazımızda Genel Sağlık Sigortası başvuru ve sorgulama işlemleri ile ilgili olarak merak edilenleri aydınlatmaya çalıştık.

Sizler de konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir; önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu