Devlet Yardımları

Hane Yardımı Kaç Ayda Bir Verilir? Tek Seferlik Mi? Kimlere Verilir?

Hane Yardımı Kaç Ayda Bir Verilir? Ülkemizde yoksul ve muhtaç vatandaşlara belediyeler, vakıflar, dernekler, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü vb. kurumlar tarafından yapılan hane yardımları sayesinde asgari ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan aileler; içerisinde bulundukları maddi zorlukları daha kolay bir şekilde atlatabiliyorlar.

Gıda ve erzak yardımı, yakacak yardımı, para yardımı, giysi ve mobilya yardımı vb. hanelere yani ailelere yönelik olarak yapılan yardımlara muhtaç ve yoksul aileler başvurabiliyorlar.

Hane yardımlarına başvurmayı düşünen kişiler; bu yardımları ne kadar sıklıkla alabileceklerini de merak ediyorlar.

Bu yazımızda kısaca hane yardımı kaç ayda bir verilir? Hane yardımı her ay veriliyor mu? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Hane Yardımı Nedir?

Gıda ve erzak yardımı, kömür ve odun yardımı gibi yalnızca yardım başvurusu kabul edilen hak sahibinin değil de onunla birlikte yaşayan yani evde ikamet eden diğer aile bireylerinin de yararlanabilecekleri sosyal yardım türlerine hane yardımı ismi veriliyor.

Örneğin; belediyeler tarafından yapılan gıda ve erzak yardımları; ortalama 4 kişilik bir ailenin 1 aylık beslenme ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olan gıdalardan oluşuyor.

Gıda ve erzak paketlerinde yağ, bulgur, makarna, peynir gibi aile bireylerinin sağlıklı bir şekilde beslenebilmelerine olanak tanıyan malzemeler bulunuyor.

Haneler için yapılan yakacak yardımı kapsamında da ailelerin kış aylarında ısınabilmeleri, soğuktan ve hastalıklardan korunabilmeleri amaç ediniyor.

Kısacası aile bireyleri için yapılan hane yardımlarından yalnızca başvuru sahibi değil aile bireyleri de kazanım sağlamış oluyorlar.

Hane Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Hane yardımı başvurularınızı nasıl yapacağınız başvuracağınız yardım türüne ve kuruma göre değişebiliyor.

Belediyelerin gıda ve erzak yardımı, kömür ve odun yardımı, para yardımı, eşya yardımı, giysi yardımı vb. hane yardımlarına ikametgahınızın bulunduğu yerdeki belediyeye giderek ve burada sosyal yardım başvuru formu doldurarak veya e-devlet üzerinden başvurabiliyorsunuz.

E-devlet üzerinden belediye sosyal yardımlarına başvurmak adına hemen https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkini tıklayabilirsiniz.

Muhtaç ve dar gelirli vatandaşlar e-devlet üzerinden sosyal yardım başvurusu yani hane yardımına başvuruda bulunmak için https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti linke tıklayarak başvuru formunu doldurmaları gereklidir.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yardımlarına başvurmanız için ikametgahınızın mevcut olduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gitmeniz ve burada öncelikle kayıt işlemlerini tamamlamanız gerekiyor.

TC Vakıflar Genel Müdürlüğü de hanelere yönelik olarak kuru gıda yardımı, aşevi yardımı vb. yardımlar yapıyor. Muhtaç ve gelirsiz ailelere ise fakirlik maaşı bağlıyor. Fakirlik maaşından engelli ve gelirsiz bireyler, gelirsiz dul kadınlar, yetim ve öksüzler ile 65 yaş üstü gelirsiz yaşlılar faydalanabiliyorlar.

Vakıflar Genel Müdürlüğü hane yardımlarına Bölge Müdürlüklerine giderek ya da müdürlüklere posta yoluyla başvuru dilekçenizi ve başvuru için gerekli belgeleri göndererek, başvurabiliyorsunuz.

Hane Yardımı Başvurusu Sorgulama

Gıda yardımı, sosyal destek kartı yardımı, yakacak yardımı vb. yardım başvurularınızın kabul edilip edilmediğini kolaylıkla öğrenebiliyorsunuz.

Belediye sosyal yardım başvuru sonucunuzu sorgulamak için https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkini tıklayabilirsiniz.

Başvurunuzu gerçekleştirdiğiniz belediyeye giderek veya belediyeyi arayarak başvuru sonucunuzu öğrenebileceğiniz gibi her türlü soru ve görüşleriniz için ALO153 Beyaz Masa hattını arayabilirsiniz.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı başvuru sonucunuzu https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linki üzerinden öğrenebilirsiniz.

ALO144 ve ALO183 sosyal destek hatlarından birini arayarak da başvurunuza dair ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

Vakıflar Genel Müdürlüğü başvuru sonuçlarınızı öğrenmek adına Bölge Müdürlüğünü arayabilirsiniz.

E-devlet üzerinden Vakıflar Genel Müdürlüğü başvuru sonucunuzu sorgulamak içinse https://www.turkiye.gov.tr/vakiflar-kisi-yardim-bilgisi-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.

Hane Yardımı Başvurusu için Gerekli Belgeler

Kurumlara gıda, yakacak, giysi, para yardımı vb. yardımlara başvuran kişilerden birtakım belgeler talep ediliyor.

Talep edilen bu belgeler; başvurulan sosyal yardım türüne ve başvurulan kuruma göre değişiyor.

Talep edilen en önemli belgeleri aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz:

  • TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Aile bireylerine ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • İkametgah belgesi
  • Aile bireylerine dair vukuatlı nüfus kayıt örnekleri
  • Kiralık evde oturan aileler için kira sözleşmesi
  • Aile bireylerine ait gelir belgesi
  • Muhtarlıktan alınması gereken fakirlik belgesi
  • Mal beyanı
  • Engelli bireyler için 2025 sağlık kurulu raporu
  • Kronik hastalar için sağlık kurulu raporu
  • Afetzedeler için bilirkişi raporu
  • Öğrenciler için öğrenci belgesi

Başvurulan kurumlar; başvuru sahibinden farklı belgeler de talep edebiliyorlar.

Örneğin; kaza, deprem, yangın vb. olağanüstü durumlara ya da afetlere maruz kalanlardan bilirkişi raporu talep ediliyor.

Dul kadınların kendileri ve çocukları için hane yardımı alabilmeleri için eşlerine ait ölüm belgesini teslim etmeleri gerekiyor.

Hane Yardımı Başvuru Formu

Kurumlara hane yardımı almak adına başvuran ihtiyaç sahiplerinin doldurmaları gereken hane yardımı başvuru formunda kişiye aylık kazancına, hane halkı toplam aylık kazancına, hanedeki kişi sayısına, hanedeki çalışan sayısına, hanede sigortalı çalışan olup olmadığına dair sorular soruluyor.

Aynı zamanda kişilerin ve ailelerinin yoksul ve muhtaç olup olmadıklarını tespit etmek adına bu kişilere aylık hane giderlerine yönelik sorular da soruluyor.

Belediyeler, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları ve diğer kurumlar; ailelere hane yardımı yapmadan önce başvuru formunda başvuru sahibinin sorulara verdiği yanıtları inceliyorlar.

Bu yüzden de kişilerin hane halkı başvuru ve talep formunda mutlaka ailelerine, gelir ve giderlerine dair doğru bilgiler paylaşmaları gerekiyor.

Kurumlar; karar aşamasında başvuru formunun yanı sıra başvuru sahibi tarafından teslim edilen belgeleri de inceliyorlar.

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarında vakıf mütevelli heyeti; belediyelerde ise belediye değerlendirme kurulu tarafından başvurular, değerlendiriliyor.

Kimlere yardım edileceğine dair karar verilirken üyelerin salt çoğunluğu dikkate alınıyor.

Daha sonra kurumlar, yardım edecekleri hanelere dair bir liste hazırlıyorlar.

Sosyal yardım almak adına kurumları yanıltan, başvuru formunda yanlış bilgiler paylaşan, kurumlara sahte belgeler teslim edip, sosyal yardım almaya hak kazanan kişiler; daha sonra bu durum fark edildiğinde cezai yaptırıma maruz kalıyorlar.

Ceza olarak, bu kişilerin aldıkları tüm hane yardımlarının güncel nakdi karşılıklarını faizleriyle birlikte yardım aldıkları kuruma geri ödemeleri gerekiyor.

Ceza ödemeye yanaşmayan kişiler hakkında ise dava açılıyor.

Aynı şekilde muhtaçlığı ortadan kalkmasına rağmen bu duruma dair yardım alınan kuruma haber vermeyen, hane yardımı almaya devam eden kişiler de suç işlemiş olarak kabul ediliyorlar.

Bu kişilerin de para yardımı, gıda yardımı vb. aldıkları tüm yardımları faizleriyle kuruma iade etmeleri gerekiyor.

Hane Yardımı Nasıl Alınır?

Kurumlara hane yardımı başvurusunda bulunan kişilerin yardım alabilmeleri için başvuru şartlarını taşıyor olmaları ve başvuru için gerekli tüm belgeleri eksiksiz bir şekilde zamanında yardım almayı planladıkları kuruma teslim etmeleri gerekiyor.

İlk aşamada belgeler, kurumlar tarafından detaylı bir şekilde inceleniyor. Bu noktada belgelerin doğruluğu da araştırılıyor.

Kurumlar; hanelere gıda yardımı, para yardımı, yakacak yardımı vb. yardımlar yapmadan önce başvuru sahiplerinin ailelerinin ekonomik durumlarıyla ilgili bilgi almak adına bu kişilerin ikametgah adreslerine bir inceleme komisyonu gönderiyorlar.

Bu komisyon; ailelerin maddi durumlarına, yaşam standartlarına ve muhtaçlık seviyelerine dair hazırladıkları raporu kurumlara teslim ediyor.

Kurumlar; başvuru sahibi tarafından teslim edilen belge, başvuru formu ve inceleme komisyonunun teslim ettiği raporu son bir kez inceledikten sonra hane yardımı yapacakları kişileri kararlaştırıyorlar.

Bu süre; genellikle birkaç ay sürse de yardım başvurusunun yoğun olduğu dönemlerde başvuruların sonuçlanması ve hak sahiplerinin yardım almaya başlamaları 5-6 aya kadar uzayabiliyor da.

Hane Yardımı Başvuru Sonucu

Hane yardımı başvuru sonucu; kurumlar tarafından ortalama birkaç ay içerisinde açıklanıyor.

Başvuru sahiplerinin başvuru sonuçlarından zamanında haberdar olabilmeleri için başvuru formunda ve başvuru dilekçesinde adres ve iletişim bilgilerini mutlaka doğru yazmaları ve güncel bilgilerini paylaşmayı da unutmamaları gerekiyor.

Hane yardımı başvuru sonuçlarınızı öğrenmek adına e-devlet üzerinden başvuru sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Daha önce de bahsettiğimiz gibi başvurduğunuz kuruma bizzat gidebilir ya da bu kuruma ait telefon numarasını arayabilirsiniz.

Hane Yardımı Kimlere Verilir?

Hane yardımları, genellikle işsiz ve muhtaç kişilere ve bu kişilerin ailelerine yönelik olarak yapılsa da hane halkı kişi başı aylık net kazancı, net asgari ücretin 1/3’ünü aşmayan aileler yani muhtaçlık sınırı altında olanlar da hane yardımı alabiliyorlar.

İşsiz ya da dar gelirli olmalarına rağmen üzerlerine kayıtlı araba vb. değerli menkulü ya da ev, arsa, tarla vb. gayrimenkulü olanlar, hane yardımı alamıyorlar.

Hane yardımı alacak ailelerin mutlaka yoksul ya da muhtaç olmaları gerekiyor.

Kısacası ülkemizdeki geliri olmayan engelli vatandaşlar, işsizler, dar gelirliler, gelirsiz ve muhtaç dul kadınlar, muhtaç asker yakınları, muhtaç şehit ve gazi yakınları, yetimler ve öksüzler; gıda yardımı, kömür yardımı, giysi yardımı gibi hane yardımlarından faydalanabiliyorlar.

Hane yardımı hakkında merak ettiğiniz diğer konular için aşağıdaki yazıları inceleyebilirsiniz.

Hane Yardımı Ne Zaman Yatar? Ne Zaman Verilir?

Hane Yardımı Teslim Edilebilir Ne Demek?

Hane Yardımı Nedir? Ne Demek? Nasıl Alınır? Ne Kadar?

Hane Yardımı Ne Zaman Sonuçlanır?

Hane Yardımı Nedir? Başvurusu ve Sorgulama

Hane Yardımı Kaç Ayda Bir Verilir?

Hane yardımlarının kaç ayda bir verileceği; yardım yapan kurumun bütçesine, yardım yapan kuruma, sosyal yardım türüne, yardım edilen hanenin muhtaçlık durumuna, yardım edilen ailedeki kişi sayısına göre değişebiliyor.

Belediyeler tarafından yapılan gıda ve erzak yardımları, ailelere genellikle 3-4 ayda bir sefer dağıtılıyor.

Yakacak yardımı kapsamında kömür ve odun dağıtımı ise her yıl kış ayları yaklaşmaya başladığında yani Kasım veya Aralık aylarında yapılıyor.

TC Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından muhtaç kişilere bağlanan muhtaçlık aylığını hak sahipleri her ay düzenli bir şekilde PTT hesaplarından çekebiliyorlar.

Belediyeler tarafından muhtaç kişilere dağıtılan sosyal yardım kartlarına ise genellikle her ay bir miktar para yükleniyor. İhtiyaç sahipleri; sosyal yardım kartlarına tanımlanan limitlerle her ay anlaşmalı marketlerden ailelerinin beslenme ihtiyaçlarına yönelik gıda malzemeleri, temizlik malzemeleri, kişisel bakım malzemeleri vb. malzemeler alabiliyorlar.

Hane Yardımı Her Ay Verilir Mi?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi gıda ve erzak hane yardımları; 3-4 ayda bir ailelere dağıtılırken, fakirlik maaşı her ay hak sahibinin hesabına yatırılıyor.

İhtiyaç sahiplerinin sosyal yardım kartlarına da her ay belediyeler tarafından bir miktar para yükleniyor.

Yakacak yardımları ise yılda bir sefer Kasım ya da Aralık aylarında yapılıyor.

Yani hane yardımlarının bir kısmı her ay düzenli bir şekilde yapılırken, bir kısmı ise yılda bir sefer ya da iki sefer yapılabiliyor.

Belediyeler tarafından yapılan nakdi yardımlar da belediyenin bütçesine göre yılda birkaç sefer olabileceği gibi süreli de olabiliyor.

Hane Yardımı Teslim Edildi Ne Demek?

Kurumların sosyal yardımlarına başvuran ve başvurularını e-devlet üzerinden sorgulamak isteyen kişiler; bazen e-devlet sayfalarında ‘hane yardımı teslim edildi’ ifadesi ile karşılaşabiliyorlar.

Bu ifade; kişiye yönelik yapılan gıda ve erzak yardımı, yakacak yardımı vb. başvurulan yardımların aileye teslim edildiği yani kişinin bu yardımdan yararlandığı anlamına geliyor.

Hane Yardımı Kapsam Dışına Çıktı Ne Demek?

Başvuru sahiplerinin e-devlet başvuru sonuçlarını sorgularken karşılaşabilecekleri hane yardımı kapsam dışına çıktı, ifadesi; kişinin başvurusunun olumlu sonuçlandığına, yardımın kısa bir süre içerisinde ikametgah adresine yetkili kişiler tarafından teslim edileceğine işaret ediyor.

Hane Yardımı Kapsam Dışı Ne Demek?

Kapsam dışı ile kapsam dışına çıktı ifadelerini birbiriyle karıştırmamak gerekiyor.

Hane yardımı kapsam dışı; kişinin başvuru için gerekli şartları taşımadığını ve bu yüzden de başvurusunun kabul edilmediğini yani reddedildiğini gösteriyor.

Yani kişinin başvurduğu hane yardımını ne yazık ki alamayacağını gösteriyor.

Hane Yardımı Reddedildi Feshedildi Ne Demek?

E-devlette başvuru sahiplerinin karşılaşabileceği ‘Hane Yardımı Reddedildi, Feshedildi, ifadesi; kişinin başvurusunun kabul edilmediği anlamına geliyor.

Red işleminin ardında kişinin başvuru şartlarını taşımıyor olması ya da muhtaçlık sınırının üstünde aylık kazancının olması vb. sebepler yer alabiliyor.

Feshedildi ifadesi ile kişinin bir süredir aldığı hane yardımını artık alamayacağı yani yardımların sona erdiği de kastedilebiliyor.

Fesih işlemi de yardım süresinin dolması, kişinin muhtaçlığının ortadan kalkmış olması, hak sahibinin haber vermeksizin ikametgah adresini değiştirmesi vb. sebeplerden kaynaklanabiliyor.

Hane Yardımı Ne Kadar 2025?

İhtiyaç sahibi birçok vatandaş; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sosyal destek yardımının ne kadar olduğunu da merak ediyorlar.

Geçtiğimiz dönemlerde 2500 TL olarak yapılan hane yardımı aylık gelir durumunuza göre değişlik gösteröektedir.

Yani e-devlet sosyal destek başvurusu kabul edilen kişilerin PTT hesaplarına 2500 TL yardım parası yatırılıyor.

Hane Yardımı Hangi Bankadan Alınır?

Muhtaç ve ihtiyaç sahiplerine yönelik olarak yapılan 2500 TL para yardımı, fakirlik maaşı vb. yardımlar; vatandaşların PTT hesaplarına yatırılıyor.

Hak sahipleri yani başvurusu kabul edilenler; herhangi bir PTT şubesine giderek, hesaplarına yatırılan parayı çekebiliyorlar.

İlk kez fakirlik maaşı alacak olanların maaşları ise Ziraat Bankası’ndan alınabiliyor. Vatandaşlar, sonraki muhtaçlık aylıklarını ise PTT şubelerinden alabiliyorlar. PTT şubelerinden alabilecekleri PTT kartları ile birlikte daha sonra maaşlarını PTT ATM’lerinden de çekebiliyorlar.

Hane Yardımı Nereye Yatıyor?

Nakdi hane yardımları yani para yardımları, kişilerin PTT hesaplarına yatırılıyor.

Hak sahibi dışında hiç kimse tarafından para yardımları, PTT şubelerinden çekilemiyor.

Hak sahibinin eşi, annesi ya da çocuğu bile onun adına para yardımını çekemiyor.

Hak sahibinin PTT şubesinden hane yardımını almaya giderken yanında TC kimlik kartını ya da nüfus cüzdanını da götürmeyi unutmaması gerekiyor.

Hane Yardımı Nereden Alabilirim?

Hane yardımı almak için belediyelere, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına, Vakıflar Bölge Müdürlüklerine başvurabileceğiniz gibi kaymakamlıklara, valiliklere, ülkemizdeki muhtaçlara yardım eden dernek ve vakıflara ve diğer sivil toplum kuruluşlarına başvurabilirsiniz. 

Hane Yardımı Tek Seferlik Mi

Hane yardımı tek seferlik mi sorusuna cevap vermek gerekirse devlet tarafından yapılan bu ödemesi yapılan yardımı göre değişiklik göstermektedir. Tek seferlik ve sürekli olarak yapılan hane yardımları maddi durumunuz ve gelirinize bağlı olarak derilmektedir. Ayni ve nakdi hane yardımları ek seferlik yada sürekli alıp almayacağınız gerekli inceleme sonrası size bildirilecektir.

Hane Yardımı Başvurusu Telefon Numarası

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan hane yardımlarına ve tüm sosyal yardımlara dair bilgi edinmek adına ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını ya da ikametgahınızın bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfını arayabilirsiniz.

Belediye hane yardım ön başvurularınız ve her türlü sorularınız için ALO153 Beyaz Masa hattı üzerinden yetkili kişilerle iletişime geçebilirsiniz. Alternatif olarak bağlı olduğunuz belediyenin telefon numarasını çevirebilirsiniz.

TC Vakıflar Genel Müdürlüğü hane yardımlarına dair bilgi için 0312 415 50 00 telefon numarasını ya da ikametgahınızın mevcut olduğu yerdeki Bölge müdürlüklerini arayabilirsiniz.

Bu yazımızda hane yardımı ile ilgili olarak merak edilenleri aydınlatmaya çalıştık.

Sizler de kurumlardan hane yardımı alıyorsanız ya da almayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, her türlü önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

16 Yorum

  1. Engelli ayligna icra haciz vb gibi uygulama yapilabiliyormu geçmisten gelen borc yuzunden

  2. Ben epleks hastasiyim çalışamıyorum 2 tane çocuğum var birisi ilkokula 2 sınıf gidiyor kırtasiye kırtasiye ve tablet lazım yardım. Biriside 6aylık bebek bezi ve ıslak mendil gıda sebze-meyve temizlik koli yardım. Aile ihtiyaçımız var sizden yardım ederseniz çok sevinirim benim sağ elimi doldurulacak çok ihtiyaç var sizden yardım istiyom.

  3. Merhaba kaymakamlıktan sosyal yardim aldim 2 kez başka hangi kurumlardan alabilirim acaba

  4. Dort cocugum var gelırım yok kendı ımkanımla cevız yaparak gecımımı saglıyrum sızden yardim ısıtıyorum ıhtıyacım var 3 tanesi okula gidiyor banada yardımcı olursanız sevinirim

  5. Vakıfların yaptıgı aile yardımı ve gıda yardımı kac ayda bir veriliyor

  6. Benim bu yardımlara çok ihtiyacım var kirada oturuyorum ve çocuklarımın ihtiyaclarini karşılayamıyor nafaka alıyorum oda yetmiyor

  7. Kiraciyim eşimde çalışmıyor doğru duruş iki çocuk okuyor geçim çok zor ben yardım istiyorum ne olursa olsun raziyim

  8. Aylık yardıma çok ihtiyacım var 6 tane çocuk okutuyorum lütfen bana yardım edin odun ve kömüre ihtiyacım var

    1. E devlet üzerinde başvura bilirsiniz sosyal ekonomik destek sed yardımı olarak geçiyor bulundugunuz yerde başvurabilirsiniz hepsinide alabilirsiniz tek tek kömür erzak yardımı içinde sosyal dayanışma vakfına başvurabilirsiniz

  9. Merhaba ben bir sefer hane yardım değer aile yardım bir daha almadım neden

  10. Merhaba benim ikizlerim var evim kira bigelirim yok borcum var eşim inşaat işcisi çalışmıyor durumum iyi değil yardım istiyorum lutfen yardım edin

  11. ben esimden ayriyim aldigim nafaka 400 tl benim ev kiram 500tl ben giderlemi karşilayamiyorum günlük çalisiyom ama saglik sebebiyle cslişamiyom sizden yardim talep ediyom saygilarimla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu