Güncel Konular

İŞKUR İşsizlik Maaşı Sorgulama (PTT ve E-Devlet Sorgulama Ekranı)

iŞKUR İşsizlik Maaşı Sorgulama 2024; İşsizlik maaşı İŞKUR aracılığı ile işten çıkarılan kişilere devlet tarafından belirli süre zarfında verilen ödenektir.  İşsizlik maaşı başvuruları e-Devlet sisteminden yapılmaktadır. Başvuru sonucunu öğrenmek isteyenler ise, e-Devlet ve PTT üzerinden öğrenebilir.

Aşağıdaki yazımızda işsizlik maaşına başvuru yapan veya yapacak olan kişilerin konu ile ilgili merak ettiği detaylar yer almaktadır.

İşsizlik Maaşı Nedir?

İşsizlik maaşı sigortalı işsizlere, işsiz kaldıkları için belirli bir süre verilen ödenektir. Maaştan faydalanmak isteyen kişiler devlet tarafından belirlenen şartları yerine getirmelidir. Şartları yerine getiren kişiler maaştan faydalanabilecektir.

İşsizlik Maaşından Faydalanma Şartları

İşsizlik ödeneğinden faydalanmak isteyen kişilerin aşağıda belirtilen şartları eksiksiz karşılamalıdır.

  • Kendi isteği dışında işsiz kalmış olması
  • İşsiz kaldıktan önce en az 400 gün süre ile işsizlik sigorta priminin ödenmiş olması
  • İşsiz kaldıktan sonra 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine bizzat giderek veya web sitesine giriş yaparak başvurmak
  • İşsiz kalmadan önce son 120 gün içerisinde çalışmış olmak

İŞKUR İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

İşsizlik maaşına başvuru yapmak isteyen kişiler, işsiz kaldıktan sonra 30 gün içerisinde en yakın İŞKUR şubelerine giderek veya web sitesine giriş yaparak başvuru yapabilir. İşsiz kaldıktan sonra 30 gün içerisinde başvuru yapmayan kişiler, geciken süre, hak sahipliği süresinden düşülmektedir.

İşsizlik maaşını başvurusu internetten yapmak için www.iskur.gov.tr linkine tıklayarak hemen başvurunuzu yapabilirsiniz.

Ayrıca işsizlik maaşının ödenebilmesi için sigortalı işsizlerin çalışmaya hazır durumda olması gerekmektedir. Başvuru yapan kişilerin iş arayan kaydı yapılmakta ve güncellenmektedir.

İşsizlik Maaşı Sorgulama Nereden Yapılır?

İşsizlik maaşına başvuru yapan kişiler sonuçların nasıl öğrenileceğini araştırmaktadır. İşsizlik maaşı sorgulama farklı platformlardan yapılabilmektedir. Sorgulama yapmak isteyen kişiler, e-Devlet sisteminden, PTT’den ve telefon ile arayarak sonuçlar hakkında bilgi edinebilir.

İşsizlik maaşı sonuçları ortalama 1 ayda açıklanmaktadır. Bu süre başvuru yoğunluğuna göre değişebilir.

E-Devlet İle İşsizlik Maaşı Sorgulama

İşsizlik maaşı sorgulamak için en kolay yöntem e-Devlet sistemidir. e-Devlet sisteminden işsizlik maaşı sorgulaması yapmak isteyen kişiler, https://www.turkiye.gov.tr/issizlik-odenegi-odemesi  linkine tıklayarak, T.C. kimlik numarası ve şifresi ile giriş yapmalıdır. Ardından işsizlik maaşı sonucunuzu öğrenebilirsiniz

İŞKUR İşsizlik Maaşı Sorgulama Telefon Numarası

İşsizlik maaşı sorgulama iletişim telefon numarası “ALO 170” i 7 gün 24 saat arayarak bilgi alabilirsiniz. ALO 170 hattını arayarak İşsizlik ödeneği sorgulama başta olmak üzere tüm sorularınızı sorabilirsiniz.

İŞKUR işsizlik maaşı, iletişim danışmanları aracılığı ile sorgulanabilmektedir. Telefonla işsizlik maaşı sorgulamak isteyen kişiler ALO 170 hattını aramalıdır. Hattı arayan kişiler başvuru yoğunluğuna göre bağlanmakta sıkıntı yaşayabilir. Bu nedenle en pratik sorgulama yöntemi olan e-Devlet’e giriş yaparak işsizlik maaşı sorgulaması yapabilirsiniz.

İŞKUR İşsizlik Maaşı Sorgulama PTT

İşsizlik maaşı sorgulama PTT aracılığı ile yapılamamaktadır. PTT aracılığı ile yalnızca işsizlik maaşı alan kişiler ödenen tutarları görüntüleyebilir. İşsizlik maaşından faydalanmaya hak kazanan kişiler, en yakın PTT şubelerine giderek maaşını alabilir. Bunun için yapılması gerekenler aşağıda yer almaktadır.

En yakın PTT şubesine giderek, kimliğinizi gişe görevlisine vermelisiniz. Ardından görevli tarafından ödenmiş veya ödenecek olan bir miktar olup olmadığını görüntülenebilir.

İşsizlik Maaşı Sorgulama Kayıt Bulunamadı

Sadece “İşsizlik ödeneği” yazıldığında da bu seçeneğe ulaşmak mümkün olur. Bu seçeneği kullanarak işsizlik ödeneği sorgulama işlemi gerçekleştirilir. Eğer sorgulamayı yapan kişi adına bu konuda herhangi bir kayıt yok ise, “Kayıt bulunamadı” ibaresi görülür.

İşsizlik Maaşı Ne Kadar?

İşsizlik maaşı miktarı sigortalının son 4 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanmaktadır. Hesaplama yapılırken günlük brüt kazancın %40’ı hesaplanmaktadır. Bu şekilde hesaplandığı takdirde işsizlik maaşı miktarı, asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçmemektedir. İşsizlik maaşından damga vergisi kesintisi yapılmaktadır. Aşağıda 2024 yılında işsizlik maaşı ödeneğinin miktarı yer almaktadır.

2024 yılı için aylık işsizlik ödeneği hesabı

 Son 4 Aylık Prime Esas Kazançların Aylık OrtalamasıHesaplanan İşsizlik Ödeneği MiktarıDamga Vergisi

Oranı

Ödenecek İşsizlik Ödeneği Miktarı
Son 4 Ay 2024 Yılına Ait Asgari Ücretle Çalışan20.002,508.001,000,007597.940,27
Son 4 Ay 25.000 TL ile Çalışan25.000,0010.000,000,007599.924,10
Son 4 Ay 41.000 TL ile Çalışan41.000,00 16.002,00(*)0,0075915.880,54

İşsizlik Maaşı Hangi Durumlarda Kesilir?

İşsizlik maaşı alan kişiler, aldıkları süre zarfında bazı hususlara dikkat etmelidir. Dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıda yer almaktadır.

  • İşsizlik maaşı alırken yurt dışına çıkılması
  • İkamet adresinde değişiklik yapılması
  • Bir işte çalışmaya başlanması
  • Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan yaşlılık maaşı alması
  • Silahaltına alınması
  • Yetkili bir sağlık kurulunca istirahatli sayılması

Yukarıda belirtilen durumlarda işsizlik maaşı kesilmektedir. Ayrıca yanlış beyanda bulunan kişiler aldıkları parayı faizi ile geri ödemek zorunda kalacaktır.

İşsizlik Maaşı Ne Kadar Süre Verilir?

İşsizlik maaşı belirli bir süre verilmektedir. İşsizlik maaşından faydalanacak olan kişiler hizmet akdinin feshinden sonra 3 yıl içinde;

  • 600 gün sigorta primi ödenen sigortalı işçiler, 180 gün işsizlik maaşı alabilir.
  • 900 gün sigorta primi ödenen sigortalı işçiler, 240 gün işsizlik maaşı alabilir.

1080 gün sigorta primi ödenen sigortalı işçiler, 300 gün işsizlik maaşı alabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu