Sosyal Yardımlar

Kaymakamlık Yardım Başvurusu ve E-Devlet Başvuru Formu

Kaymakamlık Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır? Kaymakamlık Yardım Başvuru Şartları, Kaymakamlık Yardım Başvurusu Formu, E-Devlet Kaymakamlık Yardım Başvurusu, Kaymakamlık Yardım Başvuru Sorgulama, Kaymakamlık Yardım Başvuru Dilekçesi Örneği ve Kaymakamlık Yardım Başvuru Linki detayalar yazımızda.

Kaymakamlık Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır? Muhtaç ve yoksul vatandaşlara para yardımı, yakacak yardımı, gıda ve erzak yardımı gibi birçok yardımlar yaparak, ihtiyaç sahiplerine yardım eli uzatan kaymakamlıklar; Ekonomik zorluk dolayısıyla daha da yoksullaşan vatandaşlara ayni ve nakdi yardımlar yapmaya devam ediyor.

Ülkemizdeki kaymakamlıklar; yardımlarını Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile işbirliği içerisinde yürütüyor.

Yani kaymakamlık yardımlarına başvurmak isteyen ihtiyaç sahibi vatandaşların ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gitmeleri gerekiyor.

Bu yazımızda kaymakamlık yardım başvurusu nasıl yapılır? Kaymakamlık para yardımı nereden alınır? vb. konuyla ilgili olarak merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Kaymakamlık Tarafından Yapılan Yardımlar Nelerdir?

Kaymakamlıklar tarafından yapılan yardımları kısaca aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz:

  • Gıda ve erzak yardımı
  • Yakacak yardımı
  • Mobilya ve eşya yardımı
  • Para yardımı
  • Kira yardımı
  • Kırtasiye yardımı
  • Eğitim yardımı
  • Burs yardımı
  • Giysi yardımı
  • Sağlık yardımı
  • Engelliler ve kronik hastalar için yapılan yardımlar
  • Muhtaç asker, şehit ve gazi yakınlarına yapılan yardımlar
  • Dul ve yetim aylığı
  • Yaşlılık maaşı
  • Engelli maaşı
  • Evde bakım maaşı
  • Şartlı eğitim yardımı
  • Şartlı sağlık yardımı
  • SED yardımı
  • Kira yardımı
  • Elektrik yardımı
  • Asker ailelerine maaş yardımı

Kaymakamlıklar da tıpkı belediyeler gibi ihtiyaç sahibi ailelere para yardımı, giysi yardımı, yakacak yardımı vb. yardımlar yapıyor.

Bu noktada öncelikle sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giden ve yardımlara başvuran ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlık seviyelerini tespit ediyor.

Ardından da yardım edeceği kişilere dair bir liste hazırlıyor.

Kaymakamlıklar; sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla yoksul ve dar gelirli vatandaşlara gıda ve erzak içeren koliler dağıtıyor.

Bu kolilerde makarna, bulgur, şehriye, mercimek, zeytin, peynir, reçel gibi yemeklik ve kahvaltılık malzemeler yer alıyor.

Kaymakamlık tarafından yapılan para yardımları ise başvuru sahibinin ekonomik durumuna yani muhtaçlığına göre tek seferli, birkaç seferli ya da düzenli olabiliyor.

Yoksul ailelerin lise, üniversite ya da ortaöğretim gören öğrencilerine kırtasiye yardımı ve eğitim yardımı yapan kaymakamlıklar, başarılı öğrencilere ise burs bağlıyor.

Giysi yardımı dahilinde muhtaç ailelere ve çocuklarına kıyafetler dağıtan kaymakamlıklar; evinde oturacak eşyası ve mobilyası bulunmayan vatandaşlarına da bütçesi doğrultusunda eşya yardımı yapabiliyor. Bazen de hayır severler tarafından bağışlanan ikinci el mobilya ve eşyaları ihtiyaç sahipleri ile buluşturuyor.

Ülkemizde kaymakamlıklar tarafından yapılan bir diğer yardım olan yakacak yardımı dahilinde her yıl kış ayları yani soğuk havalar yaklaşmaya başladığında fakir ailelere odun, kömür vb. yakacak malzemeler dağıtılıyor. Evinde sobası olmayan vatandaşlara da soba hediye ediliyor.

Kaymakamlıklar; sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla engelli vatandaşlara ya da kronik hastalara ise tekerlekli sandalye, akülü tekerlekli sandalye, havalı yatak vb. malzemeler dağıtıyor.

Muhtaç asker, şehit ve gazi yakınlarına para yardımı ve ayni yardımlar yapan kaymakamlıklar, eşi vefat eden dul kadınlara ise şartlı eğitim yardımı, şartlı sağlık yardımı, SED yardımı vb. yardımlar yapıyor.

Vatandaşlar; kaymakamlık tarafından yapılan ayni ya da nakdi yardımlara e-devlet üzerinden başvurup, başvuramayacaklarını da merak ediyorlar.

Şu an için kaymakamlık yardım başvurusu, e-devlet üzerinden yapılamıyor.

Kaymakamlık Yardımı Başvuru Şartları

Kaymakamlık sosyal yardım başvurusunda bulunmak isteyenler aşağıdaki şartalar taşımaları gereklidir.

  • SGK yada BAĞ-KUR’dan maaşı alıyor olmamanız gerekli,
  • Her hangi bir sosyal güvencenin bulunmaması
  • Gelir testini yaptırmış olmanız
  • Her hangi bir yerden gelirinizin olmaması
  • Üzerinize kayıtlı hiç bir şekilde mal varlığınız olmaması. (Ev, arsa, araba gibi.)

Kaymakamlıktan Yardımı Almak İstiyorum

Kaymakamlık yardım almak istiyorum diyorsanız mutlaka yaşadığınız ilçedeki Kaymakamkamlık binalara kimliğiniz ile beraber gitmeniz gereklidir. Kaymakamlıktan yardım almak için yardım başvuru formunu doldurmanız ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı yetkilisine teslime etmeniz yeterlidir.

Kaymakamlık Yardımı Kimlere Verilir?

Kaymakamlık tarafında der gelirli vatandaşlara verilen para yardımı ve gıda yardımı almak için maddi zorluk çeken muhtaç aile olmanız gereklidir. Hane halkı geliri geliri asgari ücretten az olması her hangi bir sosyal güvencenin bulunmaması gereklidir.

Kaymakamlık para yardımı başvurusu için Kaymakamlık Para Yardımı Başvurusu ve Başvuru Formu yazısını okuyabilirisniz.

Kaymakamlık Para Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kaymakamlık para yardımına başvurmak isteyen ihtiyaç sahibi vatandaşların ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gitmeleri gerekiyor.

Daha önce vakıf kaydı olmayan vatandaşların öncelikle hane kayıt formu doldurmaları gerekiyor.

Kaymakamlık tarafından yapılan para yardımının miktarı, ailenin ya da kişinin muhtaçlık durumuna ve kaymakamlık bütçesine göre değişiyor.

Bu bağlamda yardımlar, her ay düzenli olarak yapılabileceği gibi yılda birkaç sefer de yapılabiliyor.

2024 yılında kaymakamlıklar tarafından ilköğretim, ortaöğretim ya da lise eğitimi gören çocukları olan yoksul ailelere 500-800 TL arasında para yardımı yapılıyor.

Bazı şehirlerde ise yoksul vatandaşlara yapılan nakdi yardım miktarı daha da yüksek olabiliyor.

Kaymakamlık Yardım Başvurusu E-Devlet

Kaymakamlık yardım başvurusu e-devlet üzerinden yaparak sizlerde maddi yardım ve para yardım alabilirsiniz. Her hangi bir geliri yada sosyal güvencesi bulunmayan kişiler kaymakamlık yardımlarına e-devlet üzerinden başvuruda bulunmak için https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-ekonomik-destek-on-basvuru linke tıkladıktan sonra kullanıcı girişi yaparak yeni başvuru yap linki üzerinden başvuruda bulunabilirler.

Kaymakamlık yardım başvurusu yaptıktan sonra yapılacak inceleme sonrası uygun görülen ailelere sosyal yardım yapılacaktır.

Kaymakamlık Para Yardımı Ne Kadar?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi eğitim ve öğretim gören çocuğu olan ailelere 500-800 TL arasında bir yardım yapılıyor.

Yapılan yardım miktarı, kişinin hangi sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvurduğuna yani yaşadığı ilçeye göre değişebiliyor.

Yapılan para yardımı miktarı üzerinde kaymakamlık bütçesi de belirleyici oluyor.

Anaokuluna giden çocuklar için genellikle 500 TL, ilköğretime giden çocuklar için 750 TL, lise öğrencileri için 800 TL ve üniversite öğrencileri için 900 TL yardım yapılıyor.

Yoksul ailelere yapılan para yardımı ile muhtaç ailelerin çocuklarının eğitim, kırtasiye, sağlık ve beslenme vb. asgari ihtiyaçlarının karşılanması amaç ediniyor.

Kaymakamlık Para Yardımı Başvurusu Formu

Kaymakamlık para yardımından ve diğer yardımlardan faydalanmak isteyenlerin doldurmaları gereken başvuru formunda başvuru sahibinin gelir, gider, aylık kazanç ve meslek bilgilerine yönelik sorular bulunuyor.

Bu sorular ile başvuran kişilerin muhtaç olup olmadıkları tespit edilmeye çalışıyor.

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları; başvuru formundaki bilgiler ve teslim edilen belgeler ışığında para yardımı ve diğer yardımları yapacakları kişilere dair karar veriyorlar.

Bu yüzden de başvuru sahiplerinin başvuru formunda mutlaka gerçekçi bilgiler paylaşmaları gerekiyor.

Muhtaç ve yoksul olmamalarına rağmen kendilerini ihtiyaç sahibi gösterenler, sonradan durumun vakıf tarafından fark edilmesi halinde cezai yaptırım olarak, aldıkları tüm yardımları faizleriyle ödemekle yükümlü oluyorlar.

Borçlarını ödemeyen kişilere ise vakıf tarafından dava açılıyor ve kişilerin borçları tahsil ediliyor.

Böylelikle hem kaymakamlık yardımlarının suiistimal edilmesi önlenmiş oluyor hem de yardımların gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşması sağlanmış oluyor.

Kaymakamlık Yardım Başvurusu Telefon Numarası

Kaymakamlık ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı yardımlarından yararlanmak için arayabileceğiniz numara ALO 144’dur. Kaymakamlık yardımlarının yanında gıda yardımı, kömür yardımı, sağlık yardımı, eğitim yardımı, barınma yardımı, doğum yardımı ve eşi vefat etmiş olan kadınlara yönelik yardımları için ALO 144 sosyal yardım hattını arayabilirsiniz.

Kaymakamlık Gıda Yardımı Ne Kadar?

Kaymakamlıklar, genellikle muhtaç ve yoksul vatandaşlara gıda ve erzak içeren yardım kolileri dağıtmakla birlikte bazen vatandaşların kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri adına onlara para yardımı da yapabiliyor.

Özellikle Ramazan aylarında ve bayramlarda yoksul vatandaşlara bayram harçlığı adı altında bir miktar para dağıtılıyor.

Kaymakamlıklar tarafından ihtiyaç sahibi vatandaşlara aylık 150-200 TL gıda yardım parası ödeniyor. Bu miktar; ailedeki kişi sayısına göre de değişiklik gösteriyor.

Örneğin; 4 kişiden daha fazla sayılı ailelere aylık 300-400 TL gıda yardım parası veriliyor.

Kaymakamlık gıda yardım parasını almak isteyen vatandaşların da sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gitmeleri gerekiyor.

Kaymakamlık Dul Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır? 

Eşi vefat eden kadınların başvurabileceği dul maaşı kapsamında dul kadınların yaşamlarını daha iyi koşullar altında devam ettirebilmeleri amaç ediniyor.

Kişinin dul maaşı alabilmesi için vefat eden eşinin mutlaka sigortalı bir işte çalışmış olması şartı aranıyor.

Dul maaşına başvurmayı düşünen kadınların da kaymakamlıklara bağlı olan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvurmaları gerekiyor.

Dul maaşı, yalnızca vefat eden eşi ile resmi nikahı olan kadınlara veriliyor. Yani eşi ile imam nikahıyla evli olan kadınlar, eşleri vefat ettiğinde bu maaştan faydalanamıyorlar.

Dul kadınlara kaymakamlıklar tarafından dul maaşı bağlanırken, yetim kalan öksüz çocuklara ise yetim aylığı bağlanıyor.

Yetim aylığı başvurularının da sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına yapılması gerekiyor.

Kaymakamlık Engelli Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

En az %40 engel oranına sahip olan, mevcut engeli yüzünden düzenli bir sigortalı işte çalışamayan engelli vatandaşların başvurabileceği engelli maaşı da vatandaşlara sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla ödeniyor.

Engelli maaşına başvurmayı düşünen kişilerin tam teşekküllü bir hastaneden engel oranlarını da belirten 2024 sağlık kurulu raporu almaları yani engelli olduklarını kanıtlamaları gerekiyor.

Kişinin engelli maaşına başvurabilmesi için muhtaçlık sınırının altında yaşıyor olması şartı aranıyor. Yani hane halkı aylık kazancı, asgari ücretin 1/3’ünün altında olanlar engelli aylığına başvurabiliyorlar.

Engelli vatandaşlara bağlanan engelli maaşı miktarı, engellilerin sahip oldukları engel oranına göre değişiklik gösterebiliyor.

2024 yılı için engel oranı %40 ile %69 arasında olanlara aylık 712,51 TL; engel oranı %70 üstünde olanlara ise 1.110 TL ödeniyor.

Yaşlılık Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Muhtaç ve gelirsiz 65 yaş ve üstü vatandaşlara bağlanan yaşlılık maaşına başvurmayı düşünen kişilerin de sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına bizzat gitmeleri gerekiyor.

65 yaş aylığı; muhtaç ve kimsesiz olan, üzerine kayıtlı değerli menkulü ya da gayrimenkulü bulunmayan, sigortalı bir işte çalışmayan TC vatandaşlarına bağlanıyor.

65 yaş aylığı; 2024 sayılı 65 yaşını doldurmuş, muhtaç, güçsüz ve kimsesiz Türk vatandaşlarına aylık bağlanması hakkında kanun kapsamında 65 yaşını doldurmuş kişilere ödeniyor.

Şartlı Eğitim Yardımı Nedir? Başvurusu Nasıl Yapılır?

Muhtaç ve yoksul ailelerin yani düzenli bir sigortalı işi ve geliri olmayan ailelerin eğitim çağındaki çocukları için maddi yardım alabilmek adına başvurabilecekleri şartlı eğitim yardımı kapsamında ihtiyaç sahibi ailelere çocuklarının eğitim giderlerini karşılarken kullanmaları için her ay bir miktar para yardımı yapılıyor.

Şartlı eğitim yardımı dahilinde

  • İlköğretime giden erkek öğrenciler için 45, kız öğrenciler için 50;
  • Ortaöğretime giden erkek öğrenciler için aylık 55, kız öğrenciler için aylık 75 TL

ödeme yapılıyor.

Muhtaç ailelerin şartlı eğitim yardımı alabilmeleri için çocuklarının herhangi bir mazeret bildirmeksizin bir ay içerisinde 4’den daha fazla sefer okula gitmemiş olması yani derslerini aksatmaması gerekiyor.

Aksi halde çocuklar için ailelerine ödenen şartlı eğitim yardımı, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı tarafından kesiliyor.

kaymakamlık yardımları nelerdir

Şartlı Sağlık Yardımı Nedir? Başvurusu Nasıl Yapılır?

0-6 yaş aralığında bebeği ya da çocuğu olan annelere yapılan şartlı sağlık yardımı başvurularının da sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına yapılması gerekiyor.

Bu yardım dahilinde ailelere çocuklarının aşılarını düzenli olarak yaptırmaları ve çocuklarını sağlık kontrolleri için doktora götürmeleri adına aylık 45 TL yardım parası ödeniyor.

Şartlı sağlık yardımından hanesinde sigortalı çalışan olmayan kişiler faydalanabiliyorlar.

Çocuğun aşılarının aksatılması halinde annelerin PTT hesaplarına yatırılan şartlı sağlık yardımı ödemeleri durduruluyor.

SED Yardımı Nedir? Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kendi çocuklarının eğitim, gıda, sağlık vb. temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamayan, sigortalı bir işte çalışmayan anne ve babaların çocukları için bağlanan SED yardımı kapsamında ailelere çocuklarının masraflarını karşılarken kullanmaları amacıyla bir miktar para yardımı yapılıyor.

Genellikle yılda bir ya da iki sefer yapılan bu maddi yardım; bazen süreli olarak yani her ay düzenli olarak da yapılabiliyor.

SED yardımı dahilinde aileye her ay ne kadarlık bir yardım yapılacağı ise ailenin yoksulluk seviyesine göre değişebiliyor.

Ekonomik destek, aynı aileden en fazla 2 çocuk için alınabilmekle birlikte söz konusu hakkında bakım tedbir kararı alınmış, sosyal hizmetler kuruluşlarında yaşayan, ekonomik yardım aldıkları takdirde ailesi ya da yakınları ile yaşayabilecek durumda olan çocuklar olduğunda bu yardımdan 2’den fazla sayıda çocuk da faydalanabiliyor.

SED yardımı kapsamında çocuklara ekonomik desteğin yanı sıra psiko-sosyal destek de sunuluyor.

SED yardımı dahilinde aileye yapılan maddi yardım; ailenin ya da çocuğun muhtaçlığının sona ermesi halinde kesiliyor.

Kira Yardımı Nedir? Başvurusu Nasıl Yapılır?

Aylık kira giderlerini karşılamakta zorlanan ya da birikmiş kira borcu olan muhtaç vatandaşların barınma giderlerini karşılayabilmeleri adına yapılan kira yardımı ile yoksul vatandaşların sokakta kalmalarını engellemek amaç ediniyor.

Kira yardımı başvuruları da sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla yapılıyor.

Ülkemizde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı; kentsel dönüşüm kapsamında evleri yıkıma giren ve yenilenecek olan vatandaşlara da kira yardımı yapıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kira desteğine ise e-devlet üzerinden kolaylıkla başvurulabiliyor.

Kentsel dönüşüm kira yardımından faydalanmak isteyen hak sahibi vatandaşların ise https://www.turkiye.gov.tr/csb-kentsel-donusum-kira-yardimi-basvurusu-4621 linkine tıklamaları gerekiyor.

Evde Bakım Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bakıma muhtaç yaşlı ya da yaşı fark etmeksizin engelli vatandaşların bakımlarıyla ilgilenen aile yakınlarının ya da vasilerinin alabilecekleri evde bakım parası başvurusu da sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla yapılıyor.

Bakıcı olmak için evde bakım maaşına başvurulabilmesi için engelli kişideki engel oranının en az %70 olması gerekiyor.

Temmuz ayında yapılan zamla birlikte 2024 yılı için bakıcılara aylık 1.797 TL evde bakım maaşı ödeniyor.

Elektrik Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Düzenli bir sigortalı işi olmayan, üzerine kayıtlı gayrimenkulü ya da değerli menkulü bulunmayanlar; sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına giderek, elektrik yardımına da başvurabiliyorlar.

Başvurusu kabul edilenler; kaymakamlık elektrik yardımı almaya hak kazanıyorlar.

Yardım kapsamında ihtiyaç sahibi vatandaşların aylık elektrik faturalarının bir kısmı devlet tarafından karşılanıyor.

Yardım dahilinde 1-2 kişilik aileler için aylık 75 KW, 3 kişilik aileler için aylık 100 KW, 4 kişilik aileler için aylık 125 KW, 5 ve daha fazla kişilik aileler içinse ayılık 150 KW elektrik, devlet tarafından ödeniyor.

Bu yardımı almak isteyen hak sahiplerinin elektrik faturaları ile birlikte PTT’ye gitmeleri gerekiyor.

Muhtaç Asker Ailesi Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

Er ya da erbaş olarak askerlik görevini yapmakta olan muhtaç asker ailelerine yapılan yardım kapsamında asker eşlerine 2024 yılında her ay için 400 TL ödeniyor.

Ödemeler, 2 ayda 1 800 TL olacak şekilde yapılıyor.

En fazla 12 ay için yapılan muhtaç asker ailesi yardımı dahilinde askerdeki er ve erbaşlara ise aylık 300 TL ödeniyor.

Muhtaç asker ailesi yardımına hane halkı kişi başı aylık net kazancı, asgari ücretin 1/3’ünün altında olan haneler başvurabiliyorlar.

Kaymakamlık Yardım Başvurusu Sorgulama

Vatandaşlar; yukarıda bahsettiğimiz yardım başvuru sonuçlarının sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı tarafından kabul edilip edilmediğini öğrenmek adına ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarından birini arayabiliyor, yetkili kişilerden bilgi alabiliyorlar.

E-devlet üzerinden de başvuru sonuçlarını takip edebiliyorlar.

E-devlet üzerinden kaymakamlık yardım başvuru sonuçlarını görüntülemek isteyen vatandaşların https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkini tıklamaları gerekiyor.

Vatandaşlar, dilerlerse başvuru yaptıkları sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfını arayarak ya da vakfa direk giderek de başvuru sonuçlarını öğrenebiliyorlar.

Kaymakamlık Yardımı Kimlere Verilir?

Kaymakamlık yardımları; öncelikli olarak işsizlere yani kimsesiz ve muhtaç vatandaşlara yapılıyor.

Yardımlardan kimlerin yararlanabileceği, başvurulan yardım türüne göre de değişiklik gösterebiliyor.

Örneğin; 65 yaş üstü yaşlılık maaşına yalnızca sigortası olmayan ve 65 yaşını doldurmuş olan muhtaçlar başvurabiliyorlar.

Engelli maaşına en az %40 oranında engele sahip olanlar başvurabilirlerken, SED, şartlı eğitim ve şartlı sağlık yardımları hanede sigortalı bir çalışan olmayan ailelere yapılıyor.

Gıda ve erzak yardımı, yakacak yardımı, giysi yardımı vb. ayni yardımlar; muhtaç ve kimsesizlere, engelli ve kronik hastalara, dar gelirli ve yoksullara, eşi vefat etmiş dul kadınlara, yoksul asker, şehit ve gazi yakınlarına yapılıyor.

Ayni yardımların büyük bir kısmı muhtaç ve işsiz vatandaşların yanı sıra muhtaçlık sınırının altında yaşayanlara yani hane halkı kişi başı aylık net kazancı, asgari ücretin 1/3’ünü aşmayan kişilere de yapılıyor.

Kısacası kaymakamlık yardımları; toplumun muhtaç, kimsesiz, temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan yoksul kesimine yapılıyor.

Kaymakamlık Yardımı Başvurusu için Gerekli Belgeler

Kaymakamlık yardım başvurusu esnasında başvuru sahiplerinden talep edilen belgeler; başvurulan yardım türüne ve başvuru sahibinin özel durumuna göre değişiklik gösterebiliyor.

Örneğin; engelli maaşına başvuran kişilerin 2024 sağlık kurulu raporu teslim etmeleri gerekiyor.

Dul ve yetim aylığına başvuran dul kadınlardan ise vefat eden eşlerine dair ölüm belgesi talep ediliyor.

Şartlı eğitim yardımına başvuran annelerin çocuklarına dair öğrenci belgesi teslim etmeleri gerekirken, söz konusu şartlı sağlık yardımı olduğunda yeni doğan bebekler için çocuğa ait doğum belgesi, doğum raporu vb. belgeler istenebiliyor.

Kaymakamlık yardım başvurusu esnasında talep edilen belgeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Aileye ait vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Aileye ait ikametgah belgesi
  • Aile bireylerine ait gelir belgesi
  • İşsiz kişilerin SGK’dan almaları gereken ve işsiz olduklarını gösteren belge
  • Muhtarlıktan alınması gereken fakirlik belgesi
  • Engelliler için 2024 engelli belgesi
  • Kronik hastalar için sağlık kurulu raporu
  • Dul kadınlar için eşlerine dair ölüm belgesi
  • Afetzedeler için bilirkişi raporu

Teslim etmeniz gereken belgelere dair bilgi edinmek için ALO183 ya da ALO144 hatlarından birini ya da başvuracağınız sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına ait telefon numarasını arayabilirsiniz.

Kaymakamlık Yardım Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır

Oldukça fazla kişinin başvuruda bulunduğu kaymakamlık yardımlarına başvuruda bulunduktan sonra 1 hafta içerisinde sonuçlanmaktadır. Kaymakamlık yardımlarına başvuruda bulunduktan sonra 1 hafta içerisinde başvurunuz sonuçlanmaz ise bizzat Kaymakamlık binalarında bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına giderek başvuru sonucunu öğrenebilirsiniz.

Açık Kapı Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

İhtiyaç sahibi vatandaşlar; valilik ya da kaymakamlık sosyal yardımlarına Açık Kapı uygulaması üzerinden de başvurabiliyorlar.

Vatandaşlar; her türlü soru, görüş, talep ve önerileri için Açık Kapı uygulamasını kullanabiliyorlar.

Aynı zamanda kaymakamlık ve valiliklerle gıda yardımı, para yardımı, yakacak yardımı vb. yardımları almak adına da Açık Kapı üzerinden iletişime geçebiliyorlar.

Vatandaşlar; https://www.acikkapi.gov.tr/ sitesi üzerinden başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

E-devlet üzerinden de Açık Kapı uygulamasına girilebiliyor.

Açık Kapı üzerinden kaymakamlık yardımlarına başvurmayı düşünen vatandaşların https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-acik-kapi-basvurusu-ve-takibi linkini tıklamaları gerekiyor.

Bu yazımızda kısaca kaymakamlık yardım başvurusu nasıl yapılır? Kaymakamlık yardımları nelerdir? vb. soruları yanıtlamaya çalıştık.

Sizler de kaymakamlık yardımı alıyorsanız ya da almayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

8 Yorum

  1. Selamün aleyküm yardım almak istiyorum 3 tane cocugum var 2 si okula gider 1 yasında bebegim var böbrek hastası ameliyat oldu şükür şimdi iyi ev kira yardımınızı bekliyorum şimdiden Allah razı olsun

  2. Merhaba benim adım sevgi sofi 4 çocuk annesiyim 3 tane engelli çocuğum var 1 normal çocuğum var heryere borcum var bakkala borcum var sağdon soldan borç aldım onu bile ödeyemedim 2 aylık kiram birikti onu bile ödeyemedim eşim yurt dışında ceza aldı 5 sene Türkiye’ye girememez kırmızı mühür yedi ahlah için nolur bana yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden hayırlı günler dilerim size

  3. Merhaba bende yardım almak istiyorum iki çocuğum var biri okula gidiyor diğeri bebek daha

  4. Merhaba bende yardımdan yararlanmak istiyorum küçük bebegim var gidemiyorum pek biyere.

  5. eşim akciger kanseri kiradayı kiran600 sizen yardım talep ediyorum 3tene öğrencim var neyapayïm

  6. Eşim epleks hastası 2 kız çocuğum var. Sizden aile destek ihtiyacımız var. Birisi 9 yaşında ilkokul 4 sınıfa geçti kırtasiye malzemesi ve tablet alamıyorum ihtiyacımız var. Küçük kız 2.5 yaşında bebek bezi ve lslak medil yardım edin. Mahallemizde hiç bir bakkalyok sizden erzak gıda ve temizlik yardım. Kurban bayramı harçlığı çocuklar için bayram elbise ve ayakkabı yardım etmenizi istiyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu