Sosyal Yardımlar

Kömür Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? Nereye Yapılır?

Kömür Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? Ülkemizde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile belediyeler başta olmak üzere birçok kurum tarafından yoksul ve dar gelirli ailelere kış ayları yaklaşmaya başladığında kömür ve odun yardımı yapılıyor.

Böylelikle kış aylarında kömür ve odun alacak maddi gücü olmayan kişiler; soğuk günlerde evlerinde ısınabiliyor; grip başta olmak üzere birçok hastalığa karşı da kendilerini koruyabiliyorlar.

Yoksul ailelerin yüzünü güldüren kömür ve odun yardımı sayesinde muhtaç ailelerin çocukları da soğuk havalarla daha iyi bir şekilde mücadele edebiliyorlar.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve belediyeler tarafından yapılan kömür ve odun yardımına muhtaç yani düzenli bir geliri olmayan kişiler başvurabiliyorlar.

Aynı zamanda sel, yangın, deprem gibi ciddi doğal afetlere ve kazalara maruz kalan, bu yüzden çalışma yeteneğini, işini ya da evini kaybeden kişilere de kömür ve odun yardımı yapılıyor.

Bu yazımızda kısaca kömür ve odun yardımı başvurusu nasıl yapılır? Kömür ve odun yardımından kimler yararlanabilir? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilenleri yanıtlamaya çalışacağız.

Kömür ve Odun Yardımı Nedir?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yanı sıra belediyeler tarafından muhtaç ailelere yönelik olarak yapılan ve muhtaç ailelerin kış aylarında ısınma giderlerini karşılamayı amaç edinen yardıma kömür ve odun yardımı yani yakacak yardımı ismi veriliyor.

Bakanlık ve belediyeler; muhtaç ailelere odun ve kömür yardımının yanı sıra soba yardımı da yapabiliyor.

Evinde kömür sobası bulunmayan, bu yüzden de kış aylarında ısınamayan muhtaç ve kimsesizler ve bu kişilerin aileleri; böylelikle kış aylarını daha kolay bir şekilde atlatabiliyorlar.

Bakanlık ve belediyeler tarafından yoksul vatandaşlar için yapılan diğer yardımlar gibi kömür ve odun yardımı da yalnızca muhtaç veya dar gelirli kişilere yapılıyor.

Bu yardımdan yoksullar ve dar gelirliler; yani hane halkı kişi başı aylık ortalama geliri asgari ücretin 1/3’ünü aşmayan aileler de faydalanabiliyorlar.

Devlet tarafından dar gelirli vatandaşlara verilen kömür yardımı TKİ aracılığı ile yapılmaktadır. detaylı bilgi için TKİ Kömür Yardımı Başvuru Nasıl Yapılır? yazımızı okuyabilirsiniz.

Kömür Yardımı Başvurusu Nereye Yapılır

Kömür yardımı almak isteyen bir çok kişi kömür yardımı başvurusu nereye yapılır sorusunun cevabını merak etmektedir. Kömür yardımı almak istiyorsanız mutlaka bizzat başvuruda bulunmaları halinde kömür yardımı yapılmaktadır. Kömür yardımı almak için ikametgah ettiğiniz il yada ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yada Kaymakamlık sosyal yardımı birimine başvurulması halinde verilmektedir.

Kömür yardımı başvurusunda bulunmak için bizzat Sosyal Yardımlaşama ve Dayanışma Vakfına gidebileceğiniz gibi e-devlet üzerinden kömür yardımına başvurabilirsiniz.

E-Devlet kömür yardımı başvuruda bulunmak için https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti linkine tıklayarak başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.

2024 Kömür Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kömür yardımı almak isteyen işsiz yani muhtaç vatandaşlar; bağlı oldukları büyükşehir belediyesine, ilçe belediyesine, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı olan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına, kaymakamlık binalarındaki sosyal hizmetler müdürlüklerine başvurabiliyorlar.

Kömür yardımı başvurusunun nasıl yapıldığını kısaca aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz:

Belediye Kömür Yardımı Başvurusu

Belediyeler; muhtaç ailelere her kış döneminde kömür ve odun yardımı yapıyor.

Üstelik evinde sobası olmayan ailelere de hayırseverler tarafından bağışlanan sobaları hediye ediyor.

Bazen de fakir aileler için kendi bütçesinden kömür sobası alabiliyor.

Belediyenin kömür ve odun yardımına başvurmak isteyenlerin bağlı oldukları belediyeye gitmeleri ve burada başvuru formu doldurmaları gerekiyor.

İhtiyaç sahibi vatandaşlar; sosyal yardım başvuru formundaki sosyal yardımlar arasından ‘kömür ve odun yardımı’ seçeneğini işaretlemek suretiyle bu yardıma başvurabiliyorlar.

İhtiyaç sahipleri; e-devlet üzerinden de belediye kömür ve odun yardımı başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

E-devletten kömür yardımı başvurusu yapmak isteyen vatandaşların öncelikle https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkine tıklamaları gerekiyor.

Sosyal yardım başvuru formundaki ‘sosyal yardım türleri’ başlığı altında yer alan ‘odun, kömür yardımı’ seçeneğini işaretleyen kişiler; yardıma başvurmuş oluyorlar.

Vatandaşlar; dilerlerse engelli yardımları, bebekler için bez ve mama yardımı, medikal malzeme yardımı, belediye yardım parası, kırtasiye yardımı gibi diğer yardımlara da aynı form üzerinden başvurabiliyorlar.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Odun ve Kömür Yardımı Başvurusu

İhtiyaç sahibi vatandaşlar; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı olan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gitmek ve burada form doldurmak suretiyle de odun ve kömür yardımına başvurabiliyorlar.

Aile ve Sosyal Hizmetler il ya da ilçe müdürlüklerine giderek, bizzat odun ve kömür yardımına ve diğer yardımlara da başvurabiliyorlar.

Kaymakamlıklar, valilikler, dernekler ve vakıflar; kömür ve odun yardımı yapan diğer kurumlar arasında bulunuyor.

Yakacak yardımı olarak verilen doğalgaz yardımı ve kömür yardımı almak için Yakacak Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? yazımızı okuyabilirsiniz.

Kaymakamlık Kömür Yardımı Başvurusu 2024

Kaymakamlık kömür yardımından yararlanmak için yardım talebinde bulunan kişinin bizzat kaymakamlık hizmet birimlerine kimliği ile beraber başvuruda bulunması gereklidir. Kaymakamlık kömür yardımı başvurusunda bulunmak için yaşadığınız il yada ilçedeki kaymakamlık binalarına gitmeniz yeterlidir. Gerekli inceleme sonrası uygun bulunmanız halinde düzenli olarak kömür yardımı alırsınız.

BAKINIZ >>> Doğalgaz Yardımı Başvuru Nasıl Yapılır? E-Devlet Başvuru Formu

Kömür Yardımı Başvuru Sorgulama 2024

Kömür yardımı başvuruları; ortalama bir ay içerisinde sonuçlanmakla birlikte başvurulardaki yoğunluğa göre bu süre daha da uzun olabiliyor.

Bu yüzden de ihtiyaç sahiplerinin kış ayları yaklaşmadan mümkünse en az 3-4 ay öncesinde başvurularını tamamlamaları gerekiyor.

Odun ve kömür yardımı başvurularının olumlu ya da olumsuz nasıl sonuçlandığını öğrenmek isteyen vatandaşlar; sorgulama işlemini e-devlet üzerinden hızlıca gerçekleştirebiliyorlar.

Kömür yardımı başvuru sorgulama yöntemlerini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

Belediye Odun ve Kömür Yardımı Başvuru Sorgulama

E-devlet sosyal yardım başvuru sayfası üzerinden aynı zamanda başvurunuzun son durumunu da takip edebiliyorsunuz.

Bu noktada https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkini tıklayabilir ve başvurunuzun sonuçlanıp sonuçlanmadığını öğrenebilirsiniz.

Başvurunuzu gerçekleştirdiğiniz belediyeye giderek ya da belediyeyi arayarak da başvurularınıza dair ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

ALO153 Beyaz Masa hattını arayarak, yetkili kişilere sosyal yardım başvurularınıza dair her türlü soru, talep ve önerilerinizi iletebilirsiniz.

Sosyal Hizmetler Kömür Yardımı Başvurusu Sorgulama 2024

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek ya da il veya ilçe sosyal hizmetler müdürlüklerinde form doldurarak gerçekleştirdiğiniz başvurularınızın sonucunu öğrenmek için başvuru adresine gidebilirsiniz. Ya da vakıf, il ya da ilçe müdürlüklerini arayabilirsiniz.

E-devlet üzerinden kömür ve odun yardımı başvurunuzun sonucunu https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linki üzerinden öğrenebilirsiniz.

E-devlet şifreniz yoksa şifrenizi size en yakın PTT şubesinden temin edebilirsiniz.

ALO183 Sosyal destek başvuru ve takip hattını arayarak da başvuru sonucunu öğrenebilirsiniz.

Kömür Yardımı Başvuru Formu

Belediye ya da sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına giderek, yakacak yardımına başvurmak istediğinizde bir form doldurmanız gerekiyor.

Dernek ve vakıflar söz konusu olduğunda ise odun ve kömür yardımına ihtiyacınız olduğuna dair bir dilekçe hazırlamanız gerekiyor.

Başvuru formunda ihtiyaç sahipleri; odun ve kömür yardımı dışında başvurabilecekleri tüm diğer yardımları da görebiliyor, bu yardımlara başvurabiliyorlar.

Başvuru formunda paylaşılan bilgiler doğrultusunda Sosyal Hizmetler il ya da ilçe müdürlükleri ve belediyeler; muhtaç aileleri tespit ediyor ve bu ailelere yakacak yardımı yapmaya başlıyor.

Ancak yakacak yardımı öncesinde bu kişilerin muhtaç olup olmadıklarını tespit etmek adına başvuru sahiplerinin ikametgah adreslerine komisyon gönderiyor.

Komisyon tarafından teslim edilen rapor; değerlendirme kurulu tarafından incelendikten sonra kömür yardımı yapılacak ailelere dair bir liste hazırlanıyor.

Yoksul aileler; başvurdukları kurumlardan yalnızca birinden yardım alabiliyorlar.

Yani belediye kömür yardımı alanlara vakıflar tarafından yardım yapılmıyor.

Kömür Yardımı Başvurusu Telefon Numarası

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kömür yardımına dair detaylı bilgi edinmek, kömür yardımı için talep edilen belgeleri öğrenmek ve diğer sosyal yardımlarla ilgili sorularınıza yanıt bulmak adına ALO 183 ya da ALO 144 sosyal yardım hatlarından birini arayabilirsiniz. Bu hatlar üzerinden ön başvurularınızı da gerçekleştirebilirsiniz.

Belediyeler tarafından her yıl kış ayları yaklaşırken yapılan kömür yardımıyla ilgili ön başvuru yapmak ya da başvuru sonucunu sorgulamak için belediyeyi arayabilir, ALO 153 Beyaz Masa üzerinden yetkililerden bilgi alabilirsiniz.

kömür yardımı başvurusu e-devlet
E-Devlet Kömür Yardımı Başvurusu

Kömür Yardımı Başvurusu için Gerekli Belgeler

Kömür yardımı başvurusu için gerekli belgeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • İkametgah belgesi
  • TC kimlik kartı ya da nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
  • Gelir belgesi
  • İşsiz kişilerin çalışmadıklarına dair SGK’dan almaları gereken belge
  • Kira sözleşmesi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Muhtarlıktan alınması gereken fakirlik belgesi

Kömür yardımına başvuran kişilerden yukarıda belgelerin yanı sıra birtakım ek belgeler de talep edilebiliyor.

Örneğin; engelli olduğu için çalışamayan kişinin en az %40 engelli olduğunu gösteren belgeyi tam teşekküllü bir hastaneden alması gerekiyor.

Kömür Yardımından Kimler Yararlanabilir?

Muhtaç ve işsizler, engelliler, gelirsiz yaşlılar, dar gelirli ve yoksullar; kömür yardımı alabiliyorlar.

Belediyeler ve vakıflar; eşi vefat eden dul kadınlara da yakacak yardımı yapıyor.

Belediyeler; kömür yardımına başvurmasalar dahi muhtaç oldukları zabıta ya da muhtarlık tarafından belediyeye bildirilen kişi ve ailelere de yakacak yardımı, gıda yardımı ve para yardımı gibi birçok yardım yapabiliyor.

Kömür yardımından kimlerin yararlanabileceklerini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Muhtaç ve işsizler
  • Dar gelirli ve yoksul aileler
  • Engelliler
  • Kronik hastalar
  • Gelirsiz ve kimsesiz yaşlılar
  • Afetzedeler
  • Eşi vefat eden ya da eşinden ayrılan kadınlar
  • Yoksul asker, şehit ve gazi yakınları
  • TC vatandaşlığına geçen mülteciler

E-Devletten Kömür Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Daha önce de bahsettiğimiz gibi e-devlet üzerinden belediyelerin yakacak yardımına başvurabiliyorsunuz.

Ancak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı başvuruları e-devlet üzerinden yapılamıyorlar.

Gerek Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı gerekse kömür yardımı başvurularınızı e-devlet üzerinden takip edebiliyorsunuz.

Başvuru sayfasına erişmek için https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkini tıklayabilirsiniz.

BAKINIZ >>> Kömür Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? E-Devlet Başvuru Formu

TC No ile Kömür Yardımı Başvurusu

TC no ile kömür yardımı başvuruda bulunmak istiyorsanız e-devlet üzerinden kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yaptıktan sonra Sosyal Yardımlar Başvuru Hizmetleri sayfası üzerinden başvuruda bulunabilirsiniz.

E-devlet üzerinden tc no ile kömür yardımdan yararlanmak için başvuruda bulunmak için 18 yaşından büyük olmalı ve açık adres bilgilerinin bulunması gereklidir.

Sigortalılara Kömür Yardımı Yapılır mı?

Kömür ve odun yardımları; kurumlar tarafından öncelikli olarak işsiz ve gelirsiz yani muhtaç vatandaşlara yapılıyor.

Bununla birlikte sigortalı olanlar da zaman zaman kömür yardımından yararlanabiliyorlar.

Sigortalı çalışanların kömür yardımı alabilmeleri için hane halkı kişi başı aylık ortalama net gelirlerinin asgari ücretin 1/3’ü ve altında olması gerekiyor.

Yani 2024 yılı için hane kişi başı aylık net geliri 940 TL altında olanlar; belediyelerin ve vakıfların kömür ve odun yardımına başvurabiliyorlar.

2024 Kömür Yardımı Başvurusu Ne Zaman?

Kömür ve odun yardımına ihtiyacı olan muhtaç ve dar gelirli vatandaşların Eylül, Ekim ve en geç Kasım aylarında mutlaka başvurularını tamamlamaları gerekiyor.

Başvurular; daha önceden de yapılabiliyor.

Kömür Yardımı Başvurusu Kaç Günde Sonuçlanır

E-devlet üzerinden yada kaymakamlık binalarına giderek Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına aracılığı ile kömür yardımına başvurulması halinde gerekli inceleme sonrası 1 hafta içerisinde kömür yardımı başvurusu sonuçlanmaktadır. Başvurunuz eğer 2 hafta içerisinde sonuçlanmazsa bizzat Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına gitmeleri gereklidir.

Kömür Yardımı Ne Zaman Dağıtılacak 2024

Belediyeler ya da sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları; muhtaç ailelere kış ayları yaklaştığında her yıl yaklaşık 30 torba kömür dağıtıyor.

Dağıtım tarihi ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından kararlaştırılıyor.

Kararlaştırılan tarihte Türkiye Taşkömürü Kurumu ve Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından kömür dağıtımı başlatılıyor.

Kömür yardımı; muhtaç ailelere genellikle Aralık-Ocak aylarında yapılıyor.

Bu yazımızda kömür yardımı ile ilgili olarak merak edilenleri aydınlatmaya çalıştık.

Sizler de daha önce yakacak yardımı aldıysanız ya da yakında almayı planlıyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

6 Yorum

  1. Eşim işten çıkarıldı fatura mızıödemiyoruz kömür yardımı istiyoruz

  2. Antalya kerpez yeni emek malesin de oturuyorum 3 cocum var evde sormam yok yakacak birseyim yok kömür yardımı istiyorum 12 aylık bebeğim var çok zordurumdayiz

  3. Benim durumum yok yardım istiyorum kömür Allah rızası icin yardim

  4. Eşim buaranin yabancısı hiç bir işe almıyorlar kışın ortasında dışarda kalacağız nolur yardım edin bize evim kira yakacağım yok hiç bir yerden gelirimiz yok aylelerimizle konuşmuyorum beni de kömür yardımına yazın dönmenizi bekliyorum

  5. Yakacak yardım için sizden destek istiyorum odun kömür destek istiyorum Allah rızası için destek verin bana ev ısınmıyor çocuklar hasta zor geçiniyoruz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu