Muhtarlıktan Yardım Nasıl Alınır? Ülkemizde belediyelerin, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarının ve muhtaç vatandaşlar için sosyal yardımlar yapan diğer kurumların yardım alabilmeleri için başvuracakları kuruma giderken yanlarında belge olarak fakirlik belgesi götürmeleri gerekiyor.
Vatandaşlar; yoksulluk belgesi de olarak adlandırılan fakirlik belgesini ikametgahlarının bulunduğu yerdeki muhtarlığa giderek alabiliyorlar.
Aldıkları bu belge ile belediyelere, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına gıda yardımı, erzak yardımı, yakacak yardımı, kira yardımı, elektrik yardımı vb. yardımlar almak adına başvurabiliyorlar.
Vatandaşlar, aynı zamanda muhtarlıklara başvurmak suretiyle de bazı yardımlardan yararlanabiliyorlar.
Bu yazımızda kısaca muhtarlık yardımı nasıl alınır? Muhtarlık yardımına nasıl başvurulur? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.
Muhtarlık Tarafından Yapılan Yardımlar Nelerdir?
Yoksul ve ihtiyaç sahibi vatandaşlar; muhtarlığa başvurarak pek çok sosyal yardım alabiliyorlar.
Muhtarlıklar; yardımlara başvuran kişilerin başvurularını ilgili devlet kurumlarına iletiyorlar.
Muhtarlıklar tarafından yapılan en önemli yardım türlerini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
- Odun ve kömür yardımı
- Gıda ve erzak yardımı
- Temizlik malzemesi yardımı
- Giyecek yardımı
- Eşya ve mobilya yardımı
Muhtarlık tarafından yapılan odun ve kömür yardımı dahilinde her yıl kış ayları yaklaşmaya başladığında ailelere kömür ve odun dağıtılıyor. Evinde odun ve kömür sobası olmayan kişiler içinse soba yardımı yapılabiliyor.
Gıda ve erzak yardımı dahilinde ise muhtaç kişilerin ev adreslerine kadar makarna, bulgur, peynir, zeytin, yağ, salça gibi besinlerin yer aldığı gıda kolileri dağıtılıyor.
Muhtaç vatandaşlar; temizlik ve kişisel bakım malzemesi ya da kıyafet veya eşya yardımı almak için de muhtarlıklara başvurabiliyorlar.
Muhtarlıklar; kendi sınırlarında yaşayan ihtiyaç sahibi aileleri ve kişileri tespit ederek, bu kişileri sosyal yardım alabilecekleri ilgili devlet kurumlarına da bildirebiliyorlar.
Bu durumda yoksul ve muhtaç kişiler, sosyal yardımlara başvurmamış olsa bile devletten yardım alabiliyorlar.
Yani yardımlar, ihtiyaç sahibi kişiler tarafından herhangi bir başvuru yapılmaksızın da ilgili kurumlarca yapılabiliyor.
Vatandaşlar, yukarıda bahsi geçen yardımları muhtarlıklara başvurarak, alabiliyorlar.
Lakin eğitim yardımı, sağlık yardımı, kira yardımı vb. diğer sosyal yardımlardan faydalanmak isteyen kişilerin ilgili kuruma bizzat başvurmaları gerekiyor.
Vatandaşlar; ikametgahlarının bulunduğu yerdeki belediyeye ya da sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına giderek, yararlanabilecekleri sosyal yardım türlerine dair bilgi alabiliyorlar.
Muhtarlık Yardımı Kimlere Verilir?
Muhtarlık yardımı, yalnızca belirli şartları taşıyan kişiler için yapılıyor.
Herhangi bir düzenli geliri ve sabit bir işi olmayan yoksul kişiler ve aileleri için öncelikli şekilde yardım yapılıyor.
Bununla birlikte sigortalı işi bulunmalarına rağmen hane halkı kişi başı aylık ortalama kazancı, güncel asgari ücretin 1/3’ünün altında olan kişiler için de yardım yapılabiliyor.
Muhtarlık yardımlarından kimlerin yararlanabileceğini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
- İşsiz ve gelirsiz vatandaşlar
- Dar gelirli ve yoksul vatandaşlar(muhtaçlık sınırının altında yaşayanlar)
- Gelirsiz ve işsiz dul kadınlar
- Gelirsiz ve işsiz engelliler ve kronik hastalar
- Afetzede vatandaşlar
- Şehit, gazi ve asker yakınları
- Gelirsiz ve kimsesiz 65 yaş üstü yaşlılar
Muhtaçlık sınırının altında yaşamalarına rağmen hanesinde üzerine kayıtlı değerli menkulü ya da gayrimenkulü olan kişiler için muhtarlık yardımı yapılmıyor.
Muhtarlık Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?
Muhtarlıklara başvurarak, sosyal yardım almak isteyen yoksul ve muhtaç tüm vatandaşların ikametgahlarının bulunduğu yerdeki muhtarlığa gitmeleri gerekiyor.
Kişilerin muhtarlığa giderken yanlarında mutlaka TC kimlik kartlarını götürmeleri de gerekiyor.
Kişilerden özel durumlarına göre ek belgeler de istenebiliyor.
Örneğin, engeli yüzünden çalışamayan kişilerin yardım başvuruları esnasında yanlarında mutlaka en az %40 engel oranına sahip olduklarını gösteren engelli belgesini de götürmeleri de talep ediliyor.
E-devlet üzerinden sosyal yardımlara başvurmak isteyen lakin başvuru işlemini nasıl gerçekleştireceğini bilemeyen yaşlı, engelli ya da okuma ve yazması olmayan kişiler de muhtarlığa giderek, bu konuda yardım alabiliyorlar.
Muhtarlıklar, kişilere e-devlet üzerinden belediye sosyal yardımlarına başvurmaları aşamasında da yardımcı olabiliyor.
Muhtarlık Yardım Başvuru Sorgulama
Vatandaşlar, başvurdukları muhtarlığa giderek, başvuru sonuçlarını öğrenebiliyorlar.
Yardımların sonuçlanması, ortalama bir ay sürmekle birlikte bu süre daha da uzun olabiliyor.
Vatandaşlar, muhtarlığa ait olan telefon numarasını arayarak da başvurularının sonuçlanıp sonuçlanmadığına dair bilgi alabiliyorlar.
Bağlı olduğunuz muhtarlığın telefon numarasını öğrenmek için internette arama yapabilirsiniz.
Muhtarlık Yardım Başvuru Formu
Muhtarlığa başvurmak suretiyle devletin sosyal yardımlarından faydalanmak isteyen tüm vatandaşların başvuru sırasında başvuru formu doldurmaları gerekiyor.
Formda gıda yardımı, yakacak yardımı, eşya yardımı vb. yardımlara başvuran kişilere kişisel bilgilerine, aylık kazançlarına, aylık hane halkı toplam kazançlarına, hanedeki kişi sayılarına yönelik sorular yöneltiliyor.
Böylelikle başvuru sahiplerinin muhtaç olup olmadıkları tespit ediliyor.
Muhtarlıktan yardım almayı düşünen kişilerin formdaki tüm soruları eksiksiz ve doğru yanıtlamaları gerekiyor.
Muhtaç olmamalarına rağmen gıda, yakacak, eşya ve giysi yardımı alabilmek adına kendilerini muhtaç gösterip yardım alanlar; daha sonradan muhtaç olmadıklarının anlaşılması halinde yardım yapan kurum tarafından cezai yaptırıma tabi tutuluyorlar.
Bu kişilerin aldıkları tüm yardımları, güncel faizleriyle geri ödemeleri gerekiyor.
Ödeme yapmayan kişiler ise mahkemeye veriliyorlar.
Muhtarlıktan Gıda Yardımı Nasıl Alınır?
Muhtarlık tarafından yapılan gıda yardımı; birkaç seferli olabileceği gibi düzenli de olabiliyor.
Muhtarlıklar, gıda yardımına başvuran kişilerin yardımlarını belediyelere ve diğer ilgili kurumlara bildiriyor.
İlgili kurumlar; başvuruları değerlendirdikten sonra gıda ve erzak yardımı yapacağı aileleri kararlaştırıyorlar.
Yardımların birkaç seferli mi yoksa düzenli mi olacağı; ilgili kurumların bütçesine, başvuru sahibinin muhtaçlık seviyesine ve başvurulardaki yoğunluk durumuna göre farklı olabiliyor.
Gıda yardımı başvurusu kabul edilen kişilerin ev adreslerine gıda ve erzak içeren koliler, teslim ediliyor.
Bu kolilerin ağırlığı ve kolilerde yer alan malzemeler; hanedeki kişi sayısına göre de değişebiliyor.
Kolilerde genellikle makarna, bulgur, mercimek, hazır çorba, peynir, zeytin, salça, çay gibi temel yemeklik ve kahvaltılık malzemeler bulunuyor.
Muhtarlıktan Yakacak Yardımı Nasıl Alınır?
İhtiyaç sahibi ve zor durumda olan vatandaşlar, kış aylarında odun ve kömür yardımı alabilmek adına da muhtarlıklara başvurabiliyorlar.
Yakacak yardımları, genellikle Kasım aylarının sonlarında ya da Aralık aylarında yapılmaya başlıyor.
Bu noktada sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları, belediyeler ya da yakacak yardımı yapan diğer kurumlar tarafından başvuru sahiplerinin ekonomik durumu incelendikten sonra kişilere yakacak yardımı yapılıyor.
Yani muhtarlıklar; yardım yapan kurumlar ile yardımlara başvuran ihtiyaç sahipleri arasında bir köprü vazifesi üstleniyor.
Muhtarlıktan Giysi Yardımı Nasıl Alınır?
Kendisinin ya da ailesinin giysi ihtiyaçlarını karşılayamayan kişiler, muhtarlıklara giysi yardımı almak için de başvurabiliyorlar.
Bu durumda muhtarlıklar, hayırsever vatandaşlar tarafından bağışlanan birinci el ya da ikinci el kıyafetleri ihtiyaç sahiplerine dağıtabiliyor.
Aynı zamanda okula giden öğrenciler için mont, ayakkabı, önlük, çanta yardımları da yapılabiliyor.
Muhtarlık Para Yardımı Yapıyor Mu?
Maddi zorluk çeken ve her hangi bir sosyal yardım güvencesi bulunmayan kişiler verilen para yardımı ile nakdi yardım başvurusunu bizzat muhtarlıklar aracılığı ile belediyelere iletebilirsiniz. Bulunduğunuz mahalledeki muhtarlığa giderek maddi para yardımı almak istediğinizi söyleyerek yardım alabilirsiniz.
Muhtarlık Süt Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Büyükşehir Belediyeleri tarafından çocukların süt içme alışkanlığı kazanması için dağıtılan süt yardımı başvurusunu büyükşehir belediyesine yapabileceğiniz gibi bizzat muhtarlıklara iletebilirsiniz. Hanesinde bulunan çocuk sayısını muhtarlığa bildirdiğinizde muhtarlık sizin adınıza büyükşehir belediyesi ile iletişime geçer süt yardımı almanıza yardımcı olur.
Fakirlere Yardım Yapan Kurumlar Hangileri?
Muhtaçlık sınırının altında yaşayan, asgari ihtiyaçlarını karşılamakta zorluğa düşen kişiler; aşağıdaki kurumlara başvurarak da sosyal yardımlar alabiliyorlar.
Fakir ve yoksul vatandaşların devletten yardım almak için başvurabilecekleri kurumları aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
- Belediyeler
- Kaymakamlıklar ve valilikler
- Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları
- Kızılay
- Dernek ve vakıflar
- TC Vakıflar Genel Müdürlüğü
- Ünlü iş adamları
- Ünlü sanatçılar
Vatandaşlar; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı olan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları sayesinde gıda yardımı, yakacak yardımı, şartlı eğitim ve şartlı sağlık yardımı, SED yardımı, kira yardımı, elektrik yardımı gibi birçok yardımlar alabiliyorlar.
İyilik Derneği, Beşir Derneği, Umut Kervanı gibi derneklere; Nef Vakfı, Suna ve İnan Kıraç Vakfı, Anadolu Vakfı, Vehbi Koç Vakfı gibi vakıflara başvurmak suretiyle de para yardımı, gıda yardımı vb. yardımlardan faydalanabiliyorlar.
Afet anlarında mağdur ve afetzede vatandaşların yanında yer alan ve vatandaşların yaralarını sarmaya çalışan Kızılay da 81 ilindeki temsilcilikleri ile sosyal yardımlar yapıyor.
En az %40 engel oranına sahip olanlar ya da annesini veya babasını kaybetmiş yetim ve öksüzler; TC Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne fakirlik maaşı alabilmek için başvurabiliyorlar.
Fikret Öztürk, Ahmet Kocabıyık, Murat Dedeman, Hacı Boydak gibi ünlü iş adamları ise sahip oldukları holdingler aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine yardım eli uzatıyor.
Bu yazımızda muhtarlıktan yardım nasıl alınır 2024? ve Muhtarlıktan yardım alma sorusunu yanıtlamaya çalıştık.
Sizler de muhtarlık yardımı alıyorsanız ya da yardımlara başvurmayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.
Kiracıyım eşim engelliyor 3 tane çocuğum var geçinemiyorum iki tanesi öğrenci faturalarımı ödeyemiyorum para yardımı istiyorum Gıda temizlik malzemesi Kırtasiye malzemesi
Eşim çalışmıyor kirada oturuyoruz çocuklarım liseye gidiyor mümkünse bizlere de yardımcı olursanız minnettar olurum
biz kiracıyız evimiz yok birtek eşimin aldıgı asgari ücretle geçinemiyoruz iki çoçuğumuz var ikiside okuyor yardıma çok ihtiyacımız var yardım istıyoruz
Merhaba Yardima ihtiyacım var
Evimiz kira hiç bir gelirimiz yok kiralarımızı fatura larimizi odiyemiyoruz yardıma ihtiyacımız var bize yardımcı olursanız sevinirim
Kirada oturuyorum üç çocuğum var okula giden var eşim asgari üçretle çalışıyor bize yetmiyor yardıma ihtiyacımız var yardım istiyoruz
Esim çalışmıyor 2 çocuğum var gecimim yok kırtasiye yardımı istiyorum Allah izde razı olsun
yardimma ihtiyacim var sadece gida yardimi istiyorum
Yardıma ihtiyacım var gelirim yok
Gıda yardımı istiyorum Ramazan için eşim isten çıktı 1ay dır çalışmıyor kirada oturuyoruz 1kizimiz var evim arabam herhangi birikimim yok yardımınızı bekliyorz