Güncel Konular

Ölüm Aylığı Başvurusu Nasıl Yapılır? E-Devlet Başvurusu

Ölüm Aylığı Başvurusu Nasıl Yapılır? Vefat eden sigortalı kişinin mirasçılarına bağlanan ölüm aylığı; sanılanın aksine kadınların yanı sıra hayatta kalan erkek eşe de bağlanabiliyor.

Vefat eden kişinin öncelikle eşine ve çocuklarına bağlanan ölüm aylığı; halk arasında dul ve yetim aylığı olarak adlandırılıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ölen sigortalının mirasçılarının başvurabileceği ölüm aylığı; ölen kişinin eşinin ya da çocuklarının yanı sıra anne ve babasına da bağlanıyor.

Bu yazımızda 2024 ölüm aylığı ne kadar? Ölüm aylığı başvurusu nasıl yapılır? vb. konuya dair en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Ölüm Aylığı Nedir?

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda bahsi geçen ölüm aylığı, sigortalı olarak vefat eden kişinin eşine, çocuklarına ya da anne ve babasına bağlanan aylığa deniliyor.

Dul ve yetim aylığı olarak da adlandırılan ölüm aylığı, yalnızca belirli şartları taşıyan kişilere bağlanıyor.

Vefat eden kişinin eşinin ölüm aylığı yani dul maaşı alabilmesi için sigortalı olarak ölen kişi ile yasal evlilik bağının bulunması gerekiyor.

Yani imam nikahlı eşler, ölüm aylığına başvuramıyorlar.

E-Devlet Ölüm Aylığı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Ölüm aylığı başvurularının Sosyal Güvenlik il merkezlerine yapılması gerekiyor.

Sigortalı kişilerin başvuru esnasında yanlarında Gelir/Aylık/Ödenek Talep belgesini götürmeyi unutmamaları gerekiyor.

Vatandaşlar; kendilerinden talep edilen diğer belgelerle birlikte başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

E-Devletten Ölüm Aylığı Başvurusu Nasıl Yapılır

Ölüm aylığına e-devlet üzerinden de başvurulabiliyor. E-devlet başvuruları, ön başvuru olarak kabul ediliyor. Ölüm aylığına e-devlet üzerinden başvurmak için hemen https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-olum-yardimi-ve- dul-yetim-ayligi-talebi linkini tıklayabilirsiniz.

Ölüm Aylığı Başvuru Formu

Ölüm aylığı başvuru formu e-devlet üzerinden doldurulmaktadır. Ölüm aylığı başvuru formu doldurmak için https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-olum-yardimi-ve-dul-yetim-ayligi-talebi linke tıklayarak hemen başvuru formunu doldurabilirsiniz.

Ölüm aylığı yardım talebi için mutlaka başvuru formunu doldururken yakınızın T.C. kimlik numarasını girerek onaylamanız gereklidir.

Ölüm Aylığı Şartları Nelerdir?

Kanunen ölüm aylığı şartları yasalar ile belirlenmiştir. Ölüm aylığı için gerekli olan şartlar ise;

  • a-) En az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş veya,
  • b-) 4/1-(a) sigortalıları için, her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması şartıyla ölüm aylığı bağlanır. Ayrıca;
  • 1. Malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı almakta iken veya malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanmış olup henüz işlemleri tamamlanmamış,
  • 2. Bağlanmış bulunan malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı, sigortalı olarak çalışmaya başlamaları sebebiyle kesilmiş durumda iken ölen sigortalıların hak sahiplerine yazılı istekte bulunmaları halinde ölüm aylığı bağlanır.
  • Ölüm aylığı bağlanabilmesi için sadece 4/1-(a) sigortalıları için öngörülen her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması şartında; gerek ölen sigortalı tarafından, gerekse hak sahipleri tarafından yapılan tüm borçlanmalar bu şartların oluşmasında dikkate alınmamaktadır.

Ölüm Aylığı Kimlere Bağlanır?

Vefat eden sigortalı kişinin mirasçılarına ölüm aylığı bağlanabilmesi için vefat eden kişinin bazı şartları taşıyor olması gerekiyor.

Ölüm aylığının hangi sigortalı çalışanların mirasçılarına bağlandığını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • En az 1800 gün için malullük, yaşlılık veya ölüm sigortası primi bildirilmiş olan sigortalılar,
  • 4/1(a) sigortalılar için her türlü borçlanma süreleri dışında en 5 yıl için sigortalı olan ve toplam 900 günlük malullük, yaşlılık ya da ölüm sigortası primi bildirilmiş olanlar
  • Malullük, yaşlılık aylığı ya da vazife malullüğü alırken ya da kendilerine aylık bağlanmasına hak kazanmalarına rağmen henüz işlemleri tamamlanmamışken vefat edenler
  • Kendilerine bağlanan malullük, vazife malullüğü ya da yaşlılık aylığı, sigortalı işe girmeleri yüzünden kesilmiş iken vefat edenler

Yukarıdaki son 2 durumda vefat eden kişilerin mirasçılarına ölüm aylığı bağlanabilmesi için mirasçıların yazılı istekte bulunmaları gerekiyor.

Ölüm aylığı; yukarıdaki şartları taşıyan kişinin öncelikli olarak eşine ve çocuklarına bağlanıyor.

Ölüm aylığı, vefat eden sigortalının anne ve babasına kişinin eşi ve çocuklarından geriye kalan hisse şeklinde bağlanıyor.

Sigortalı vefat eden kişinin eşi, %50 oranında ölüm aylığı alabiliyor.

Eşin çocuğunun olmaması durumunda ise hayatta kalan eş %75 oranında maaş alıyor.

Kız çocukları, evlenene ya da sigortalı bir işe girene dek ölüm aylığı alabiliyorlar.

Kız çocukları, evlendiklerinde ise aldıkları yetim aylığı kesiliyor.

Evlenen kişi, daha sonra eşinden ayrıldığında tekrar yetim aylığı almak adına başvurabiliyor. Bu durumda kesilen maaşı kendisine tekrar bağlanıyor.

Erkek çocukları ise herhangi bir eğitim görmemeleri durumunda 18 yaşlarını doldurana dek yetim aylığı alabiliyorlar.

Ortaöğretim gören öğrenciler, 20 yaşlarını doldurana dek yetim aylığı alabiliyorlar.

Yükseköğrenim eğitimi alan erkek öğrenciler ise 25 yaşını doldurana kadar yetim aylığı almaya devam edebiliyorlar.

Malul çocuklara ise evli olup olmadıklarına ya da yaşlarına ve cinsiyetlerine bakılmadan ölüm aylığı bağlanıyor.

Malul çocuklarının ölüm aylığı alabilmeleri için en az %60 engel oranına sahip olmaları gerekiyor. Yani çalışma gücünü en az %60 oranında kaybeden erkekler, 25 yaşlarını doldursalar ya da evlenseler dahi ölüm aylığı alabiliyorlar.

5510 sayılı kanun kapsamında vefat eden sigortalının anne ve babasına ölüm aylığı bağlanabilmesi için birtakım şartlar aranıyor.

Anne ve babanın 65 yaş altında olması durumunda anne ve babaya vefat eden kişinin eş ve çocuklarından sonra geriye artan hisse, ölüm aylığı olarak bağlanıyor.

Aynı zamanda anne ve babanın hane halkı toplam gelirlerinin asgari ücretten az olması gerekiyor.

Kendisine gelir ve aylık bağlanmış olan 65 yaş altı anne ve babalara ölüm aylığı bağlanmıyor.

Anne ve babanın 65 yaş üstünde olması durumunda hane halkı toplam geliri, asgari ücretten az olan ve kendilerine herhangi bir gelir ya da aylık bağlanmamış olan anne ve babalar; eş ve çocuktan artan hisse kalmamış olsa dahi ölüm aylığı alabiliyorlar.

Kısacası ölüm aylığı vefat eden sigortalının

  • Eşine
  • Çocuklarına
  • Anne ve babasına

bağlanıyor.

SGK Ölüm Aylığı Sorgulama

Dul ve yetim aylığı sorgulama işlemi, e-devlet üzerinden kolaylıkla yapılabiliyor.

Dul ve yetim aylığı; SGK tarafından bağlandığından SGK resmi sitesi üzerinden de sorgulama işlemi yapılabiliyor.

E-devlet üzerinden sorgulama yapmak için https://www.turkiye.gov.tr/sgk-sahis-odemeleri-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.

Alternatif olarak ALO170 SGK Çalışma Hayatı İletişim Merkezi’ni de arayabilir, yetkililerden başvurunuzun son durumuna dair bilgi edinebilirsiniz.

Ölüm Aylığı Başvuru Sonucu Nasıl Öğrenilir?

Ölüm aylığı başvuru sonucunu öğrenmek için iki yol vardır:

1. e-Devlet üzerinden sorgulama

e-Devlet şifresi olan herkes, e-Devlet üzerinden ölüm aylığı başvuru sonucunu sorgulayabilir. Bunun için aşağıdaki adımları takip edin:

  1. e-Devlet Kapısı’na giriş yapın.
  2. Ana sayfanın sağ üst köşesinde yer alan arama çubuğuna “Ölüm Yardımı ve Dul / Yetim Aylığı Talebi” yazın ve arama sonuçlarından ilgili hizmeti seçin.
  3. Kimlik doğrulama yöntemlerinden birini kullanarak sisteme giriş yapın.
  4. Başvuru durumunuzu görüntüleyin.

2. Alo 170’i arayarak bilgi alma

Alo 170 Sosyal Güvenlik Kurumu’nun çağrı merkezidir. Alo 170’i arayarak ölüm aylığı başvuru sonucunuzu öğrenebilirsiniz.

Çağrı merkezini aradığınızda, müşteri temsilcisine başvuru numaranızı vermeniz yeterlidir. Müşteri temsilcisi, başvurunuzun durumunu kontrol ederek size bilgi verecektir.

Ölüm aylığı başvuru sonucunun sonuçlanma süresi, başvurunun yapıldığı kuruma ve başvurunun eksiksiz olup olmadığına göre değişmektedir. Genellikle başvurular, 15-30 gün içinde sonuçlanmaktadır.

Ölüm aylığı başvuru sonucunun olumsuz olması durumunda, başvurunun reddedilmesi için gerekçeler başvuru sahibine bildirilmektedir. Başvuru sahibi, gerekçelere itiraz etmek isterse, 15 gün içinde SGK’ya itiraz başvurusunda bulunabilir.

SGK Ölüm Aylığı Başvurusu için Gerekli Belgeler

SGK ölüm aylığı başvurusu için gerekli belgeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Gelir/aylık/ödenek talep belgesi
  • Engelli çocuklar için sağlık kurulu raporu
  • Hak sahiplerine vasi tayin edilmesi halinde vasi ilamı
  • Ziraat Bankası hesap numarası
  • 2 adet vesikalık fotoğraf
  • TC nüfus cüzdanı arkalı ve önlü fotokopisi
  • Eşler ve çocuklar arasında sigortalı bir işte çalışanlar varsa bu kişilere dair SGK’dan alınması gereken gelir belgesi ya da gelirsizlik belgesi
  • Çocuklar için öğrenim belgesi
  • Hak sahipleri için beyan ve taahhüt belgesi

SGK Ölüm Aylığı Ne Kadar 2024

Vefat eden kişinin eşine, çocuklarına ya da anne ve babasına ne kadar ölüm aylığı bağlanacağı, ölen kişinin maaşına göre değişiklik gösteriyor.

Aynı zamanda ölen kişinin SSK, Bağkur ya da Emekli Sandığı sigorta kollarından hangisine bağlı olduğu da ölüm aylığının hesaplanması üzerinde belirleyici oluyor.

Son olarak, mirasçılarının yüzde kaç oranında ölüm aylığı alacakları da ölüm aylığı miktarını etkiliyor.

Normal şartlar altında kişinin eşine %50, çocuklarına ise %50 oranında aylık bağlanıyor.

Çiftin çocuklarının olmaması durumunda aylık, eşe %75 oranında bağlanıyor.

Temmuz ayında yapılan son artış ile SSK’lı ya da Bağkur’lu olarak vefat eden kişinin mirasçılarına bağlanan en düşük dul ve yetim aylığı, %50 hisse oranına göre 7000 TL’ye çıktı.

En yüksek ölüm aylığı ise %50 hisse oranına göre 30.000 TL olarak karşımıza çıkıyor.

 

Ölüm Aylığı Hangi Hallerde Kesilir?

Vefat eden kişinin mirasçılarına bağlanan ölüm aylığı, belirli durumlarda kesilebiliyor.

Dul Aylığı Kesilme Nedenleri

  • Türk vatandaşlığından çıkma ya da çıkarılma
  • Tekrar evlenme

Yukarıdaki iki durum, eşe bağlanan dul aylığının kesilmesine neden oluyor.

Dul aylığı alırken SSK, Bağkur ya da Emekli Sandığı kapsamında işe girenlerin aldığı dul aylığı kesilmese de kendilerine bağlanan aylık bağlanma oranları değişiyor.

Yetim Aylığı Kesilme Nedenleri

  • Türk vatandaşlığından çıkarılma
  • Evlenme
  • Sigortalı bir işe girme
  • Erkek yetimlerin yaş sınırını doldurması

Eğitim görmeyen erkekler, 18 yaşlarını doldurana, ortaöğrenim gören öğrenciler ise 20 yaşlarını doldurana dek ölüm aylığı alabiliyorlar.

Yükseköğrenim gören öğrenciler ise 26 yaşlarına girene dek ölüm aylığı alabiliyorlar.

Malul erkek çocuklar, evlenseler dahi yetim aylığı almaya devam edebiliyorlar.

Ölüm Aylığı Başvurusu Kaç Günde Sonuçlanır

Ölüm aylığı başvuru ne zaman sonuçlanır ve Ölüm aylığı başvurusu kaç günde sonuçlanır sorusuna cevap vermek gerekirse Sigortalı kişinin vefat tarihinden sonraki takip eden ay itibari ile başlar. Çalışan sigortalın ölmesi halinde hak sahiplerine bağlanacak aylıklar ölüm tarihini izleyen aybaşından itibaren yapılır.

Ölüm Aylığı Bağlanma Dilekçesi

Ölün aylığı bağlanma dilekçesi SGK Genel Müdürlüklerinden yada e-devlet üzerinden doldurabilirsiniz. Ölüm aylığı başvurusu SGK üzerinden yapacak kişiler alacakları dilekçeyi doldurmaları gereklidir.

Anne ve Baba Yetim Aylığı Kesilme Nedenleri

  • TC vatandaşlığından çıkma ya da çıkarılma
  • Asgari ücretin net tutarından daha fazla maaş alabilecekleri bir işe girme
  • Evlenme

Aylık alırken evlenen babanın aldığı yetim aylığı kesilmezken, anneye bağlanan yetim aylığı kesiliyor.

Vazife ve harp malullerinin annelerine bağlanmış olan aylıklar ise anneleri evlense dahi kesilmiyor.

Bununla birlikte vazife ve harp malullerinin anne ve babaları, sigortalı bir işe girseler dahi yetim aylığı alabiliyorlar.

Ölüm Aylığı Şartları Ölüm aylığı almak için aşağıdaki şartları taşımanız gereklidir. a-) En az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş veya, b-) 4/1-(a) sigortalıları için, her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olma şartı

Ölüm Aylığı Almak İçin Kaç Gün Gerekli sigortalıları için, her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş, olması şartıyla ölüm aylığı bağlanır.

Ölüm Aylığı Alan SSK’lı Çalışabilir Mi Ölüm aylığı alan kişi eğer dul kişi ise çalışması halinde yüzde 75 üzerinden aylık bağlanma oranı sadece yüzde 50’ye düşer.

Ölüm Aylığı Yaş Sınırı Orta öğretime devam eden erkek çocuk 20, yüksek öğrenime devam eden erkek çocuk ise en fazla 25 yaşına kadar ölüm aylığı alabilir. Yaş şartını geçen erkek çocukların aylıkları kesintiye uğrar.

Bu yazımızda dul ve yetim maaşına dair merak edilenleri yanıtlamaya çalıştık.

Sizler de ölüm aylığı alıyorsanız ya da almayı düşünüyorsanız, konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu