Güncel Konular

Özel Güvenlik Kimlik Kartı Nasıl Alınır? Başvurusu Nasıl Yapılır?

Özel Güvenlik Kimlik Kartı Nasıl Alınır? Özel güvenlik olan veya olmak isteyen binlerce kişi özel güvenlik kimlik kartını nasıl alabileceğini araştırmaktadır.

Aşağıdaki yazımızda birçok kişi tarafından merak edilen “Özel güvenlik kimlik kartı nasıl alınır?, Özel güvenlik kimlik kartı randevusu nasıl alınır?” gibi merak edilen soruların cevapları yer almaktadır.

Özel Güvenlik Kartı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Özel güvenlik kimlik kartı başvuruları, başvuru yapacak olan kişinin ikamet ettiği ilin Özel Güvenlik Şube Müdürlüğü’nden yapılmaktaydı. Günümüzde her şeyin dijitalleşmesi ile artık online olarak da yapılabilmektedir.

Online olarak başvuru yapmak isteyen kişiler, https://www.turkiye.gov.tr/emniyet-ozel-guvenlik-kimlik-karti-basvurulari linkine tıkladıktan sonra T.C. kimlik numarası ve şifresi ile sisteme giriş yapmalıdır. Ardından başvuru formunda gerekli alanları doldurmalıdır. Bu alanları doldurduktan sonra kimlik kartı başvuru işleminiz gerçekleşecektir.

E-Devlet Üzerinden Özel Kimlik Kartı Başvurusu Nasıl Yapılır?

E-Devlet sisteminden özel kimlik kartı başvurusu yapmak oldukça kolaydır. Başvuru yapacak olan vatandaşların https://www.turkiye.gov.tr/emniyet-ozel-guvenlik-kimlik-karti-basvurulari llinkine tıklaması gerekmektedir. Linke tıkladıktan sonra T.C. kimlik numarası ve şifresi ile sisteme giriş yapmalıdır. Ardından başvuru formunu doldurarak kolayca özel güvenlik kimlik kartı başvuru işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

E-Devlet üzerinden başvuru yapmak isteyenler vergi dairesine ve Halk Bankasına ücret yatırmalar gereklidir.

E-Devlet üzerinden özel kimlik kartı başvuru yapmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz;

  • E-devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra e-hizmetler bölümüne tıklıyoruz.
  • Güvenlik butonuna tıklayın
  • Emniyet Genel Müdürlüğü logosuna tıklayınız
  • Özel güvenlik kimlik kartı başvuruları sekmesine tıklayınız
  • Sağ üst köşedeki Yeni Başvuru linkine tıklayınız
  • Açılan sayfada kişisel bilgilerimizi kontrol edip tüm seçenekleri doğru işaretleyiniz
  • Açılan sayfanın en alt kısmında dosya ekleyin butonuna basarak JPG Formatında taranmış olan imzamızı yüklüyoruz. Bu işlemi imzanızın etrafında kalan beyaz boş kısmı kırparak yapınız. Cep telefonunuzla imzanızın fotoğrafını çekerek de yükleme yapabilirsiniz.
  • Sistemin sizi yönlendirmesiyle sağlık raporu adli sicil kaydı gibi belgelerinizi kontrol edip (Yenileme Başvurularında İstenmez) devam et butonuna basarak adım adım ilerleyip işleminizi tamamlıyorsunuz. Daha sonrasında

E-Devlet Üzerinden Özel Güvenlik Kartı Başvurusu Kimler Yapabilir?

Özel güvenlik kartı başvurusu yapmadan önce bazı noktalara dikkat edilmelidir. Dikkat edilmesi gereken noktalar aşağıda yer almaktadır.

Özel güvenlik eğitim sertifikanızın olduğundan emin olun.

Parmak izinizin Emniyet Genel Müdürlüğü’nde kayıtlı olduğundan emin olun.

Temel silahlı, temel silahsız veya silahsızdan silahlıya geçiş yapan kişilerin devlet hastanesinden almış olduğu sağlık kurulu raporunun e-Nabız ’da gözükebilir olması gerekmektedir.

Daha önce güvenlik sertifikası almamış olanlar özel güvenlik ruhsat harcını yatırmış olmalıdır. Bununla birlikte özel güvenlik kimlik kartı ücretinin de ödenmiş olması gerekir.

Özel Güvenlik Kimlik Kartı İçin Gerekli Evraklar

Özel güvenlik kimlik kartı almak isteyen kişilerden birtakım belgeler talep edilmektedir. Talep edilen belgelerin listesi aşağıda yer almaktadır.

  • Dilekçe
  • Kimlik fotokopisi
  • Diploma fotokopisi (Aslı gözükecek)
  • Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırma formu (2 adet imzalı ve fotoğraflı olmalı, T.C. kimlik numarası bulunmalı)
  • Özel güvenlik görevlisi ruhsat harcı yatırıldığını gösteren ruhsat
  • Sağlık raporu (Silahlı ve silahsız güvenlik olabileceğinin yazılı olması gerekmektedir.)
  • Kimlik kartı ücreti ve banka dekontu ile birlikte il emniyet müdürlüklerine müraacat edilmelidir.)

Özel Güvenlik Kimlik Kartı Ücreti Ne Kadar?

5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Kanunu’na göre özel güvenlik kart ücreti 150 TL’dir. Özel güvenlik kimlik kartı almak isteyen kişiler Polis Teşkilatı Güçlendirme Vakfı Halk Bankası Opera Şubesi’ne ödeme yapmalıdır.

IBAN: TR02 0001 2009 4130 0016 0000 96 (0413-1600096) nolu hesabına ödeme yapmalıdır.

Halk Bankası ödemesi farklı yöntemlerle yapılmaktadır. Bu yöntemler;

  • Halk Bankası şubeleri,
  • Halk Bankası ATM’leri
  • Halk Bankası mobil uygulamalarıdır.

Önemli:  Ödemeyi yapmadan önce ilgili birimlerden hangi IBAN’a göndermeniz gerektiği ile ilgili detaylı bilgiler edinmelisiniz. Çünkü bazen IBAN’larda değişiklik olabilmektedir.

Özel Güvenlik Kimlik Kartı Alma Şartları

Özel güvenlik olarak çalışmak isteyen kişilerin çıkarması gereken özel güvenlik kimlik karşı başvuru şartları ise;

  • T.C vatandaşı olmak
  • Vücut ve akıl sağlığında herhangi bir engel bulunmamak
  • 18 veya 21 yaşını doldurmuş olmak
  • En az ilköğretim veya ortaöğretim mezunu olmak
  • Mahkumiyeti bulunmamak
  • Güvenlik soruşturması olumlu olmak

Özel Güvenlik Kartı Nasıl Teslim Edilir?

Özel Güvenlik kartı almaya hak kazana kişiler, gerekli müracaat işlemlerini yaptıktan sonra, PTT kargo aracılığı ile kimlik kartını alabilecektir. Özel güvenlik kartı e-Devlet sisteminde kayıtlı olan adrese teslim edilecektir.

Kimler Özel Güvenlik Kartı Alabilir?

Özel güvenlik olmak isteyen birçok genç “Kimler özel güvenlik kartı alabilir?” sorusuna cevap aramaktadır. Aşağıda kimlerin özel güvenlik kartı alabileceği bilgisi yer almaktadır.

  • C. vatandaşı olmalıdır.
  • Özel güvenlik kartı almak isteyen kişiler 18 veya 21 yaşını doldurmuş olmalıdır.
  • Kart almak isteyen kişiler, en az 8 yıllık ilköğretim, ortaokul, lise veya dengi okullardan mezun olmuş olmalıdır.
  • İşini yapmasına engel olacak fiziksel ve zihinsel bir engeli olmamalıdır.

Özel Güvenlik Kimlik Kartı Kaç Günde Gelir?

Özel güvenlik kimlik kartı almayı hak eden kişilere kimlik kartları PTT aracılığı ile 15 gün ile 30 gün içerisinde teslim edilmektedir.

Özel Güvenlik Kimlik Kartı Hangi Durumlarda İptal Olur?

Özel güvenlik kimlik kartı aşağıdaki durumlarda iptal edilmektedir.

  1. Personelin görev sırasında ya da görev süresi dışında kasıtlı olarak bir suç işlenmesi ve bu suç nedeniyle 1 yıl ya da daha fazla süreyle hapis cezası alınması halinde kimlik kartı iptal edilir.
  2. Personelin affa uğramış olsa bile özel güvenlik hizmetleri kapsamında çalışan güvenlik görevlisi devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, özel hayata ve hayatın gizli alanına ve cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar ile uyuşturucu veya uyarıcı madde suçları, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık ve fuhuş suçlarından birinden mahkûm olursa kimliği iptal edilir.
  3. Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, özel hayata ve hayatın gizli alanına, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar ile uyuşturucu veya uyarıcı madde suçlarından dolayı güvenlik şirketleri görevlileri hakkında açılmış ve devam etmekte olan bir soruşturma veya kovuşturma bulunması durumunda, yargılama sonuçlanmamış olsa dahi kimliği iptal edilir. Soruşturma veya kovuşturma sonucunda kişinin lehine karar verilmesi halinde kimliğin iade edilmesi mümkündür.
  4. Personel göreve başladığı anda mevcut olmasa bile, göreve başladıktan sonra güvenlik görevini yerine getiremeyecek bir akıl veya vücut sağlığı engelinin yaşanması durumunda kimlik iptal edilir.
  5. Görev süresi içerisinde kimlik kartını yenilemeyen özel güvenlik şirketleri çalışanlarının kimlik kartı iptal edilir.
  6. Görevi dışında üniforması ile toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katıldığı tespit edilen özel güvenlik firmaları görevlilerinin özel güvenlik kimlik kartı iptal edilir.
  7. Genel kolluk kuvvetlerine görevini yapmasını engellemek amacıyla direnen ve karşı gelen, silahını kanunda kendisine tanınan yetkilere ve görevine aykırı olarak kullanan görevlilerin kimlik kartı iptal edilir. Bu kişiler bir daha özel güvenlik alanında çalışamazlar.
  8. Terör örgütleriyle irtibatı olduğu tespit edilen güvenlik görevlilerinin kimliği iptal edilir.

Özel Güvenlik Kimlik Kartı Geçerlilik Süresi

Özel güvenlik kimlik kartı sınava girip başarılı olduğunuz tarihten sonra 5 yıl boyunca geçerlidir.

Özel Güvenlik Kimlik Kartı İptal Sebepleri

Özel Güvenlik Görevlileri, 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun ve ilgili yönetmeliklerde belirtilen şartları taşımak zorundadır. Bu şartlardan herhangi birinin kaybedilmesi halinde Özel Güvenlik Kimlik Kartı iptal edilir.

Özel Güvenlik Kimlik Kartı’nın iptal edilmesine sebep olan durumlar şunlardır:

1. Suç İşlemek:

  • Görev sırasında veya görev süresi dışında kasıtlı olarak bir suç işlemek ve bu suç sebebiyle 1 yıl veya daha fazla süreyle hapis cezası almak.
  • Devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, özel hayata ve hayatın gizli alanına, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar ile uyuşturucu veya uyarıcı madde suçlarından mahkum olmak.
  • Zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık ve fuhuş suçlarından mahkum olmak.
  • Affa uğramış olsa bile yukarıda sayılan suçlardan mahkumiyet.

2. Sağlık Şartlarını Kaybetmek:

  • Görevini yapmasını engelleyecek bir akıl veya vücut sağlığı engelinin oluşması.
  • Görevini yaparken gerekli olan fiziki ve psikolojik yeterliliği kaybetmesi.

3. Yasal Şartları Kaybetmek:

  • Türk Vatandaşlığını kaybetmek.
  • Askerlik görevini yapmamış olmak veya ertelemiş olmak.
  • Kamu hizmetlerinden yasaklı olmak.
  • Özel güvenlik görevlisi olarak çalışmaya engel bir hüküm veya tedbirin bulunması.
  • Eğitim ve sınav şartlarını kaybetmek.

4. Görevden Ayrılmak:

  • Özel güvenlik şirketinden istifa etmek veya işten çıkarılmak.
  • Emeklilik veya yaşlılık nedeniyle görevden ayrılmak.

5. Diğer Sebepler:

  • Kimlik kartının kaybolması veya çalınması.
  • Kimlik kartında sahtecilik yapılması veya tahrifat yapılması.
  • Kimlik kartının kötüye kullanılması.

Özel Güvenlik Kimlik Kartı’nın iptal edilmesi halinde:

  • İlgili kişiye 7 gün içinde tebligat yapılır.
  • İlgili kişi, tebligat tarihinden itibaren 30 gün içinde idari dava açabilir.
  • İdari dava sonucuna kadar kimlik kartına el konulur.

Özel Güvenlik Kimlik Kartı E-Devlette Görünür Mü?

Evet, Özel Güvenlik Kimlik Kartı E-Devlette görünür. E-Devlet Kapısı’na giriş yaptıktan sonra, arama kısmına “Özel Güvenlik Kimlik Kartı” yazmanız yeterlidir.

E-Devlette Özel Güvenlik Kimlik Kartı’nı görüntülemek için:

  1. E-Devlet Kapısı’na giriş yapın: https://www.turkiye.gov.tr/
  2. Arama kısmına “Özel Güvenlik Kimlik Kartı” yazın.
  3. “Özel Güvenlik Kimlik Kartı Sorgulama” hizmetine tıklayın.
  4. Kimlik bilgilerinizi girin ve sorgulamayı başlatın.

Eğer Özel Güvenlik Kimlik Kartınız E-Devlette görünmüyorsa, aşağıdaki sebeplerden biri olabilir:

  • Kimlik kartınız henüz basılmamış olabilir.
  • Kimlik kartınız kaybolmuş veya çalınmış olabilir.
  • Kimlik kartınız iptal edilmiş olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu