Devlet Yardımları

Prefabrik Ev Yardımı Nedir? Başvuru Şartları ve E-Devlet Başvuru Formu

Prefabrik Ev Yardımı Nedir? Prefabrik Ev Yardımı Başvuru Nasıl Yapılır? Prefabrik Ev Yardımı Başvuru Şartları, Prefabrik Ev Yardımı Kimlere Verilir? Prefabrik Ev Yardımı Ne Kadar? Devletten Prefabrik Ev Yardımı hakkında detaylar yazımızda...

Prefabrik Ev Yardımı Nedir? Şartları ve Başvuru Formu 2024; Ev sahibi olmanın hayalini kuran yoksul ve dar gelirli vatandaşlarımız; artık prefabrik ve betonarme ev yardımı alabilecekler! Para yardımı şeklinde yapılan prefabrik ve betonarme ev yardımı almak isteyenler; ikametgahlarının mevcut olduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvurarak, bu yardımdan yararlanabilecekler.

Kısa bir süre önce Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamaya göre yardım dahilinde prefabrik ev yaptırmak isteyenlere 300 bin TL, betonarme ev yaptırmak isteyen dar gelirlilere ise 500 bin TL yardımda bulunulacak.

Bu yazımızda yoksul ve dar gelirli vatandaşlar tarafından merak edilen prefabrik ev yardımı başvurusu nasıl yapılır? Prefabrik ev yardımı ne kadar? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Prefabrik Ev Yardımı Nedir?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan ‘barınma yardımı’ kapsamında yer alan prefabrik ev yardımı; muhtaçlık sınırının altında yaşayan vatandaşların prefabrik ev yapım giderlerinde kullanmaları için yapılan para yardımına deniliyor.

Yardım kapsamında 2024 yılında yoksul ve dar gelirli vatandaşlara toplamda 11.5 milyar lira yardım parası ödenmesi planlanıyor.

İhtiyaç sahipleri; sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvurarak betonarme ev yardımı dahilinde 500 bin lira para yardımı alabiliyorlar.

Ev onarım ihtiyaçlarını karşılamakta zorlananlara ise ev onarım yardımı dahilinde 150 BİN TL veriliyor.

Prefabrik Ev Yardımı Kimlere Verilir?

Prefabrik ve betonarme ev yardımı; muhtaçlık sınırının altında yaşayanlara veriliyor.

Yani hane halkı kişi başına düşen aylık kazancı güncel asgari ücretin 1/3’ünün altında olanlar, bu yardımı alabiliyorlar.

İşsiz ve gelirsiz olanlar, prefabrik veya betonarme ev yardımından öncelikli şekilde faydalanabiliyorlar.

Prefabrik ev yardımı dahilinde kimlerin para yardımı alabileceğini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • İşsiz ve gelirsiz vatandaşlar
  • Muhtaçlık sınırının altında yaşayanlar
  • Engelliler veya kronik hastalar
  • Şehit, gazi, asker yakınları
  • Muhtaç ve gelirsiz dul kadınlar
  • Afetzede vatandaşlar
  • 65 yaş üstü yaşlı ve gelirsiz vatandaşlar

**SGK, Bağkur ya da Emekli Sandığı kapsamında sigortalı bir işte çalışmalarına rağmen muhtaçlık sınırının altında yaşayanlar da betonarme ya da prefabrik ev yardımı parası alabiliyorlar.

Prefabrik Ev Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Muhtaçlık sınırının altında yaşayan vatandaşlar; ikametgahlarının mevcut olduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek, başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

Ön başvurular ise ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatları aranarak, yapılabiliyor.

İhtiyaç sahipleri; ön başvurularını TC kimlik no ve e-devlet şifre bilgileri ile e-devlet platformu üzerinden de kolaylıkla yapabiliyorlar.

Prefabrik ya da betonarme ev yardımı ön başvurularınız için hemen https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti linkini tıklayabilirsiniz.

Bu link üzerinden Bakanlığın gıda ve erzak yardımı, yakacak yardımı, şartlı eğitim ve şartlı sağlık yardımı, elektrik tüketim desteği yardımı vb. diğer tüm yardımlarına da başvurabilirsiniz.

Prefabrik Ev Yardımı Başvurusu E-Devlet

Prefabrik ev yapımı yardımı başvurusu e-devlet üzerinden ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığı ile yapılmaktadır. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Sosyal Yardım Programları kapsamında Prefabrik ev yapımı yardımı başvurusu e-devlet üzerinden yapmak isteyenler https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-ekonomik-destek-on-basvuru bu link üzerinden yapabilir.

Prefabrik Ev Yardımı Başvuru Sorgulama

Betonarme ya da prefabrik ev yardımı başvurularının başvurdukları vakıf tarafından onaylanıp onaylanmadığını öğrenmek isteyenler, başvuru sonuçlarını ALO183 veya ALO144 Sosyal Destek hatlarını arayıp, öğrenebiliyorlar.

Başvuru sonuçları, e-devlet platformu üzerinden de görüntülenebiliyor.

E-devlet üzerinden prefabrik ya da betonarme ev yardımı başvuru sonuçlarını görüntülemek isteyen dar gelirli vatandaşların ise https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkine tıklamaları gerekiyor.

Başvuru sahipleri, başvurdukları vakfa giderek ya da vakfı arayarak da prefabrik ev yardımı ya da diğer yardım başvuru sonuçlarını da öğrenebiliyorlar.

Prefabrik Ev Yardımı Başvurusu Telefon Numarası

Ev sahibi olmanın düşünü kuran dar gelirliler; ön başvuruları için ALO183 veya ALO144 Sosyal Destek hatlarının yanı sıra bağlı oldukları yani ikametgahlarının mevcut olduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfını da arayabiliyorlar.

Prefabrik Ev Yardımı Başvuru Formu

Prefabrik ya da betonarme ev yardımına başvurmak isteyenlerin gerek e-devlet başvuruları esnasında gerekse bağlı oldukları vakfa giderek gerçekleştirdikleri başvurularında mutlaka başvuru formu doldurmaları gerekiyor.

Kişilere aylık kazançlarına, mesleklerine, giderlerine, hane kazançlarına, hane giderlerine dair sorular soruluyor.

Prefabrik ve betonarme ev yardımı, yalnızca belirli başvuru şartlarını taşıyan kişiler için yapılıyor.

Vakıf; bu sorulara verilen yanıtlar doğrultusunda başvuru sahiplerinin muhtaçlık sınırının altında yaşayıp yaşamadıklarını tespit ediyor.

Bu yüzden de başvuru sahiplerinin formdaki tüm sorulara doğru yanıtlar vermeleri gerekiyor.

Muhtaç olmamalarına rağmen kendilerini muhtaç beyan edenler ve bu yardımı alanlar hakkında daha sonra vakıf tarafından cezai yaptırım uygulanıyor.

Bu kişilerin aldıkları prefabrik ya da betonarme ev yardımı parasını güncel faiziyle geri ödemeleri gerekiyor.

Ödeme yapmayanlar, mahkemeye veriliyor ve bu kişiler hakkında yasal süreç başlatılıyor.

Prefabrik Ev Yardımı Başvuru Şartları

Prefabrik ve betonarme ev yardımı başvuru şartlarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Muhtaçlık sınırının altında yaşıyor olmak
  • TC vatandaşı olmak
  • Ev inşa edilecek yerin tam hisseli tapusuna haiz olmak

Yukarıdaki 3 şartı taşıyan dar gelirli ve yoksul vatandaşların prefabrik ev yardımı alma şansları bulunuyor.

Prefabrik Ev Yardımı Ne Kadar?

2024 yılında prefabrik ev yardımı kapsamında başvurusu onaylananlara 300 BİN TL yardım parası ödeniyor.

Yardım parası, başvurusu onaylanan hak sahiplerinin PTT hesabına yatırılıyor.

İhtiyaç sahipleri, 500 BİN TL betonarme ev yardımı alabiliyorlar.

Prefabrik Ev Yardımı Başvurusu için Gerekli Belgeler

Prefabrik ya da betonarme ev yardımı almak isteyenlerin öncelikle sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfında kayıtlarının mevcut olması gerekiyor.

Kaydı olanlar; ev yaptıracakları arsanın tam hisseli tapusu ile başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

Başvuru için gerekli olan belgeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Başvuru sahibine ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • İkametgah belgesi
  • Hane bireylerinin mal beyanlarına ilişkin belgeler
  • Hane bireyleri için SGK’dan alınması gereken gelir belgesi veya gelirsizlik belgesi
  • Hanedeki engelli bireyler için 2024 engelli belgesi
  • Kronik hastalar için Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş tam teşekküllü bir hastaneden alınması gereken sağlık kurulu raporu
  • Gelirsiz dul kadınlar için vefat eden eşlerine dair ölüm belgesi
  • Ev kira kontratı
  • Muhtarlıktan alınabilen fakirlik belgesi
  • Ev yaptırılacak arsanın tam hisseli tapusu

Başvuru için gerekli belgelerin tam listesini öğrenmek adına ALO183 veya ALO144 Sosyal Destek hatlarını arayabilirsiniz.

Devletten Ev Yardımı Nasıl Alınır?

Devletten prefabrik ya da betonarme ev yardımı almak isteyenler; yazımızda da belirttiğimiz gibi sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvurabiliyorlar.

Başvurulan vakıf; başvuru sahibi tarafından doldurulan başvuru formunu ve teslim edilen belgeleri inceliyor.

Vakıf mütevelli heyeti, gerekli gördüğü hallerde başvuru sahiplerinin evine inceleme komisyonu gönderebiliyor.

Bu komisyon tarafından başvuru sahibinin ve hane bireylerinin başvuru şartlarını taşıyıp taşımadıklarına, sosyo-ekonomik durumlarına ilişkin rapor hazırlanıyor.

Vakıf mütevelli heyeti; bu formu da değerlendirip, prefabrik veya betonarme ev yardımı alacak kişileri kararlaştırıyor.

Başvuruların değerlendirilmesi; birkaç hafta ile birkaç ay sürebiliyor.

Başvuru sonuçları, kişilerin telefonlarına SMS ile bildiriliyor.

Sonuçlar, aynı zamanda e-devlette de açıklanıyor.

Devletten ev yardımı almaya hak kazananlar, PTT hesaplarına yatırılan yardım parasını kendilerine en yakın PTT şubesinden çekebiliyorlar.

Prefabrik Ev Yardımı İçin Nereye Başvurulur?

Prefabrik ev yapımı yardımı başvurusu e-devlet üzerinden yada Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığı ile yapılmaktadır. Başvuruda bulunmak isteyen kişiler kimlikleri ile beraber Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına giderek başvuruda bulunabilirler.

Bu yazımızda kısaca prefabrik ev yardımı başvurusu nasıl yapılır? sorusunu yanıtlamaya, konuyla ilgili olarak merak edilenleri aydınlatmaya çalıştık.

Sizler de konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

3 Yorum

  1. Merhaba haber çok güzel. Fakaaaat neden böyle yapıyor devletimiz. Üzerine arsası dahi olmayan, bütçesini oturduğu evin kirasını bile karşılamayan ,yoksul Ailelere , devlet arazisi tahsis edip öyle bu desteği vermesi en uygun olanı. Arsası olan bir şekilde evide yapar bence. Buna bir düzenleme gelmeli, vakıflar ilgisiz bu konuda. Hiç bir şey haberde anlatıldığı kadar kolay değil . ALLAH yar ve yardımcımız olsun

    1. Ya arkadaş nasıl bir yardım bu devletin verdiğinden geri kalanını nasıl ödeyecek çok fakir olması gerekiyor diyorsunuz evin tamamını yaptır o zaman kabul ihtiyacı olmayan zaten başvuru yapmaz devlet yokuş yapıyor vermemek için nasıl bir adeletiniz var anlamadım TOKİ yapıyorsun evi olana verirsin gariban fakir ne yapsın hakkımı helal etmiyorum gerisi devletin işi

  2. Devlet 150.000 TL olanı destekliyor diyorsunuz bugün 2+1 prefabrik evin maliyeti 500 600 bin liradan başlıyor geliri olmayan bir vatandaş geri kalan kısmını nasıl ödeyecek. cok saçma bir uygulama olduğunu düşünüyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu