E-Devlet

Prim Eksiği Olan Nasıl Emekli Olur? Eksik Prim Tamamlama

Prim Eksiği Olan Nasıl Emekli Olur? Eksik Prim Tamamlama 2024; Ülkemizde çalışan kişilerin emekli olabilmesi için yaş, yıl ve prim ödeme sayısını doldurması gerekmektedir. Fakat birçok kişi prim eksikliği nedeniyle emekli olamamaktadır. Bu nedenle emeklilik yaşı tutsa dahi prim eksikliğini tamamlamak için çalışmak zorundadırlar. Devlet’ten gelen müjdeli haber de prim eksiği olan kişilerin emekli olabileceği duyurulmuştur.

Herkesin merak ettiği konulardan biri de eksik primlerin nasıl tamamlanacağıdır. Aşağıdaki yazımızda bu konu ile ilgili detaylı bilgiler yer almaktadır.

Eksik Prim Nedir?

Eksik prim, emekli olmak için yaş şartını yerine getiren fakat prim ödeme gün sayısı eksikliğinden dolayı emekli olamama durumuna denilmektedir. Emekli olmak isteyen vatandaşlar eksik olan prim ödemesini, yaparak emekli olabilecektir.

Eksik prim ödemeleri 2000-2008 yılları arasında yapılamamaktaydı. Fakat Yargıtay kapsamında alınan kararla yeniden eksik prim ödemeleri yapılabilmektedir.

Prim Günü Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Prim sorgulaması e-Devlet sisteminden yapılmaktadır. Sorgulama yapmak isteyen kişiler https://www.turkiye.gov.tr/4a-hizmet-dokumu linkine tıklayarak T.C. kimlik numarası ve şifresi ile sisteme giriş yapmalıdır.

Şifresi olmayan kişiler en yakın PTT şubesine bizzat girerek şifre edinebilir. E-Devlet şifresini unutanlar ise, “Şifremi Unuttum” seçeneğine tıklamalıdır. Daha sonra istenilen bilgileri doldurarak yeni bir şifre belirleyebilecektir.

Eksik Prim Ödemesi Miktarı Nasıl Hesaplanır?

Sigorta prim ödemelerinin ne kadar yapılacağı her yıl değişmektedir. Prim ödemeleri hesaplanırken işçinin brüt maaşı ve ek ödemelere göre hesaplama yapılmaktadır. Aşağıda yüzdelik oranlara göre sigorta primlerinin nasıl hesaplanacağı bilgisi yer almaktadır.

  • İşçi sigorta prim oranı: %14,
  • İşveren payı oranı: %20,5
  • İşçi işsizlik oranı: %1
  • İşveren işsizlik oranı: %2

Eksik Prim Ödeyerek Emekli Olma Şartları

Emeklilik süresi kişinin sigortalı ise başlama süresine göre ve çalışma statüsüne göre değişiklik göstermektedir. Çalışma hayatına 8 Eylül 1999 tarihinden önce başlayan kişiler, 3600 gün öderse, 15 yıl sigortalılık şartı ile SSK’dan emekli olabilirler. Bu koşullarla birlikte kadınlarda 50 yaş, erkeklerde ise 55 yaş şartı aranmaktadır. Bu koşullar yerine getiren kişiler erken emeklilik imkanından faydalanabilmektedir.

Eksik Prim Tamamlama Nasıl Yapılır?

Eksik prim tamamlama işlemleri yapmak isteyen kişiler farklı yöntemler ile eksik primleri tamamlayabilir.  Eksik prim ödemelerinin nasıl yapılacağı birçok kişi tarafından merak edilmektedir.

Eksik prim ödemeleri 3 farklı yöntem ile yapılmaktadır. Bunlardan ilki en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu’na bizzat giderek gerçekleşebilir. Diğer yöntemler ise, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun web sitesinden veya e-Devlet sisteminden yapılmaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu’na gidecek vatandaşlardan bazı belgeler talep edilmektedir. Talep edilen belgeler aşağıda yer almaktadır.

  • Başvuru yapacak kişinin kimlik belgesi ve fotokopisi
  • SGK hizmet döküm belgesi (e-Devlet’ten alınabilir.)
  • Borçlanmaya neden olan durum ile ilgili belgeler)
  • Borçlanma başvuru formu

Eksik Primler Toplu Ödenebilir Mi?

Sigorta başlangıcı tarihinden itibaren SSK’dan emekli olacak birinin, 51 yaş ve 5540 gün prim ödemesi gerekmektedir. Prim günü 3600 günden fazla, 5540 günden az olan kişiler 60 yaşında emekli olabilecektir.

Eksik prim günü nedeniyle emekli olamayan kişiler, eksik primleri tamamlama şartlarını araştırmaktadır. Eksik prim günleri kadınlarda doğum, erkeklerde de askerlik gibi durumlarda tamamlanabilmektedir. Bunların dışında geçmişe yönelik prim ödemeleri yapılmamaktadır. Ancak kişi eksik günlerini isteğe bağlı olarak ödeyebilir.

Aşağıda eksik prim günlerini tamamlamak için borçlanma yapılabilecek sürelerin neler olduğu yer almaktadır.

  • Daha önce sigortalı bir işte çalışan kadınların, üç çocuğa kadar, her çocuk için çalışmadıkları süreden 2 yıla kadar ki bölümü
  • Ücretsiz doğum izinleri
  • Er ve erbaş olarak göre yapan kişilerin eğitim için geçen süreler
  • Kamu görevlilerine aylıksız izin verme
  • Doktorların fahri asistanlıktan geçen süreleri
  • Sigortalıların beraatla sonuçlanan tutukluluk veya göz altı süreleri
  • Grev ve lokovtta geçen süreler

Doğum ve Askerlik Borçlanması

Sigorta başlangıcından sonra yapılan 3 doğuma kadar, kadınlar 2160 gün (6 yıl) prim kazanabilmektedir. Askerlik borçlanması da 540 güne kadar prim kazanma şansı bulunmaktadır. Bu sayede doğum ve askerlik borçlanması nedeniyle emeklilik prim süresini dolduramayan kişiler , daha az primle emekli olma şansı elde edebilmektedir.

Eski İş Yerinde Sigorta Yatmadıysa Ne Yapılmalı?

İşçilerin sık karşılaştığı problemlerden biri de işveren tarafından sigorta ödemesinin yapılmamasıdır. İşe giriş tarihinden emeklilik sürecine kadar yapılması gereken en önemli şey primlerin eksiksiz yatırılmasıdır. Eksik prim ödemesi olan kişiler, eğer sigortasız bir iş yerinde çalıştıysa, sigortasız çalıştıkları süreleri, işten ayrıldıktan sonra 5 yıl içerisinde tespit davası açabilmektedir. Bu nedenle eksik olan günlerin prim ödemelerini tamamlayabilmektedir.

Emeklilik Yaşım Tutuyor Ama Prim Gün Sayım Eksik Nasıl Emekli Olabilirim?

Birçok kişi yaşı tutmasına rağmen eksik prim ödemesi nedeniyle emekli olamamaktadır. Böyle bir sorunla karşılaşan kişilerin prim ödemelerini yapması gerekmektedir. Prim ödemelerini yapan kişiler, yeni belirlenen tarihte emeklilik fırsatından faydalanabilmektedir.

Prim günü eksik olduğunda ilk olarak erkekler askerlik borçlanmasını kadınlar ise doğrum borçlamasını yapmaları gereklidir. Prim eksik günü halen tamamlanmadıysa mutlaka kalan günler için isteğe bağlı rpim ödemesi yapılmalı yada sigortalı olarak çalışması gereklidir.

Prim Borcu Nasıl Sorgulanır?

Prim borcu sorgulama e-Devlet sisteminden yapılabilmektedir. Sorgulama yapmak isteyen vatandaşlar https://www.turkiye.gov.tr/sgk-gss-borc-dokumu linkine tıklamalıdır. Linke tıkladıktan sonra T.C. kimlik numarası ve şifre ile sisteme giriş yaparak prim borcunu öğrenebilir.

Eksik Prim Taksitle Ödenebilir Mi?

Prim ödemelerinde eksiklerini tamamlamak isteyen kişiler peşin veya taksitle ödeme yapabilmektedir. Peşin ödeme yapacak olan kişiler, yeni yapılan düzenleme ile %90’ı, 2 taksitle ödeme yapacak kişiler ise ödeme yapacakları miktarın %50’si silinerek ödeyecektir. Taksitle ödeme yapacak olan kişiler prim borcunu, 6, 9, 12, 18 ay taksitle ödeyebilecektir.

Prim Ödemesi Nasıl Yapılır?

Eğer Sosyal Güvenlik Kurumu’na herhangi bir borcunuz varsa prim ödeme işlemlerinizi bankalardan yapabilirsiniz. Prim ödemeleri yalnızca kamu bankalarından yapılabilmektedir. SGK prim ödemesi bankalardan yapılabilmektedir.  Prim ödemeleri SGK’nı e-Hizmetler sayfasından da yapılabilmektedir.

Eksik Prim Günüyle Yaştan Nasıl Emekli Olunur?

Emekli olup prim eksikliğine takılan kişiler, emekli olup olamayacağını araştırmaktadır. Prim günü dolmadan emekli olabilmek mümkündür. Fakat prim günü dolmadan emekli olan kişiler daha az maaş alacaktır. Bunun nedeni ise, belirlenen şartları karşılamadan emekli olmasından kaynaklanmaktadır.

Emeklilik Hesaplama Nasıl Yapılır?

İnsanlar işe başladığında kaç yaşında emekli olacağını merak etmektedir. Emeklilik hesaplama kişinin hangi sosyal güvenceye bağlı olduğuna göre değişmektedir.

Emeklilik hesaplama işlemi e-Devlet sisteminden yapılmaktadır. Bunun için https://www.turkiye.gov.tr/sgk-ne-zaman-emekli-olabilirim linkine tıklamalısınız. Ardından T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile sisteme giriş yapmalısınız. Daha sonra çalıştığınız kurumdaki sigorta kolu ve işe giriş tarihinizi seçmelisiniz.

Bu işlemleri yaptıktan sonra kaç yaşında emekli olacağınızı, ödenmesi gereken prim gün sayısı gibi detayları öğrenebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu