Devlet Yardımları

Şartlı Gebelik Yardımı Nasıl Alınır? Başvurusu ve Sorgulama

Şartlı Gebelik Yardımı Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir? Başvurusu ve Sorgulama; Hamilelik sürecindeki ihtiyaç sahibi annelerin sosyal yardım programı kapsamında belirlenen şartları ve koşulları yerine getirmesi halinde verilmekte olan Şartlı Gebelik Parası hakkındaki konu başlıkları ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Hamilelik Maaşı Alma Şartları, Şartlı Gebelik Yardımı Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir? Başvurusu ve Sorgulama gibi merak ettiğiniz konu başlıklarına yazımız içerisinden ulaşabilirsiniz.

Şartlı Gebelik Yardımı Nedir?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Doğum Yardımı parasından farklı olan Şartlı Gebelik Yardımı (ŞGB) bir şartı yardım türüdür. Şartlı Sağlık Yardımı kapsamında verilmekte olan bu yardım türü, herhangi bir sosyal güvencesi olmayan ve ihtiyaç sahipliği tespit edilmiş annelerin hamilelik süresi boyunca sağlık kontrollerini ve gerekli izlenim ile takiplerini düzenli olarak yaptırmalarını amaçlayan bir yardım programıdır.

Gebelik yardımı kapsamında Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmiş sağlık kontrol aylarında takiplerini ve izlenimlerini düzenli olarak yaptıran ve şu şartları yerine getiren anne adaylarına gebelik, doğum ve lohusalık dönemi için nakit yardımı yapılmaktadır.

Şartlı Gebelik Yardımı 2024

Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü tarafından verilmekte olan Sağlık Yardımları içerisindeki Doğum Yardımı ve Şartlı Gebelik Yardımı hamile ve doğum yapmak üzere olan anneler arasında sıklıkla araştırılmaktadır. Doğum Yardımı ve Şartlı Gebelik Yardımı aynı olmayan, farklı koşul ve şartlarda annelerin yararlanmasını sağlayan desteklerdir.

Gebe annelerin hamileliğinin başlangıcından doğumda dahil olmak üzere lohusalığının bitişine kadar desteklenmesini, takip edilmesini ve izlemlerini düzenli olarak yaptırmalarını sağlayan Şartlı Gebelik Yardımı (ŞGY) nakit desteği olarak verilmektedir.

Şartlı Gebelik Yardımı Nereden Alınır?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Yardım Programı Şartlı Gebelik Yardımı almak isteyen ihtiyaç sahibi anne adayları ikamet ettiği il ve ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına kimlik kartı ve Sosyal Yardım Bilgi Sistemi içerisinde yapılan sorgulamada anne adayının gebelik durumu gözükmediği durumlarda gebeliği gösteren belge ile müracaat etmesi yeterlidir.

Başvuru işlemi gebeliğin herhangi bir döneminde yapılabilmektedir. Şartlı Gebelik Yardımı Başvuru süresi içerisinde herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır.

Şartlı Gebelik Yardımı Kimlere Verilir?

Şartlı Gebelik Yardımı Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen muayene izlem takibine uyan ve gebeliğin herhangi bir sürecinde başvuru yapan ihtiyaç sahibi gebe kadınlara verilmektedir.

Şartlı Gebelik Yardımı Alma Şartları

Şartlı Gebelik Yardımı Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir? Başvurusu ve Sorgulama konu başlığında en önemli husus bu yardımdan yararlanabilme şartlarıdır. Şartlı Gebelik Yardımı Hak Sahibi olabilmek ve gebelik süresince nakit desteği alabilmek için yardım başvurusu yapan anne adaylarının bir takım koşulları ve “Şartlı” gebelik yardımı alma şartlarını taşıması gerekmektedir. Şartlı Doğum Yardımı nakit desteği için belirlenen şartlar ise şunlardır:

  • Başvuru sahibi annenin ve bulunduğu hanede sosyal güvencenin bulunmaması
  • Gebelik süresi içerisinde başvuru yapılması
  • Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından ihtiyaç sahipliğinin tespit edilmesi
  • Sağlık Bakanlığı’nca belirlenen takip ve izlem dönemlerinde sağlık kontrollerinin yaptırılması
  • Anne adayının 18 yaşından küçük olması durumunda resmi nikahlı olması

Gebelik Yardımı başvurusu sonrasında yapılan Sosyal Güvenlik Kurumu sorgulamalarında kendisinde veya hane içerisinde sosyal güvencesi bulunan anne adaylarının başvuruları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından onaylansa dahi Şartlı Gebelik Yardımı ödeneğinden yararlanamadığını ifade etmek gerekir. Bu nedenle gebelik yardımı alacak olan annelerin ve hane içerisindeki diğer kişilerin herhangi bir sosyal güvencesinin olmaması ilk koşuldur.

Şartlı Gebelik Yardımı Kontrol ve İzlem Süreleri Nelerdir?

Şartlı Gebelik Yardımı Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir? Başvurusu ve Sorgulama işlemlerinde bir diğer önemli basamak başvuru sonrası hak sahipliğinin devam etmesidir. Şartlı Gebelik Yardımı başvurusu olumlu sonuçlanan anne adaylarının ödenek ve nakit desteği alabilmesi için Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen kontrollerini ve izlemlerini aksatmaması gerekmektedir. Gebelik Yardımı şartları içerisinde belirlenen bu izlem takiplerinin yaptırılması sonrasında ve ödemeler anne adaylarının hesaplarına yatırılmaktadır.

Şartlı Gebelik Yardımı kontrol, takip ve izlem süreleri şunlardır:

  • Birinci izlem 14. haftaya kadar
  • İkinci izlem 18 – 24 haftaları arasında
  • Üçüncü izlem 28 – 32 haftalar arasında
  • Dördüncü izlem 36 – 38 haftalar arasında

Bu izlem sürelerinin aksatılmaması ve sisteme girilmesi ile anne adaylarının hesaplarına belirlenen tarih ve tutarlarda Şartlı Gebelik Yardımı yatırılmaktadır. İzlem ve takibi yapılmayan anne adaylarına ödeme yapılmamaktadır.

Şartlı Gebelik Yardımı için Gerekli Belgeler

Şartlı Gebelik Yardımı başvurusu için ikamet edilen il ve ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına müracaat ederek T.C. kimlik numarasının bulunduğu kimlik kartının beyan edilmesi yeterlidir. Başvuru işlemi esnasında istenen ek bilgi ve belge bulunmamaktadır. Ancak anne adayının gebelik durumu sistemde gözükmediği durumlarda ilgili vakıf yetkilileri tarafından gebeliği ispatlar nitelikte resmi bir belge talep edilmektedir.

Şartlı Gebelik Yardımı Başvurusu

Hamilelik maaşı bir diğer adı ile Şartlı Gebelik Yardımı almak isteyen anne adayları ya da 18 yaşından büyük yakınları resmi olarak ikamet edilen il ve ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına anne adayına ait T.C. kimlik kartı ile başvuru yapabilmektedirler.

Şartlı Gebelik Yardımı için herhangi bir süre ve kısıtlama bulunmamaktadır. Gebeliğin herhangi bir dönemi içerisinde yardım başvurusunu gerçekleştirmek mümkündür. Anne adayının 18 yaşından küçük olduğu durumlarda ise resmi nikah şartı bulunduğu için resmi nikahı bulunmayan 18 yaşından küçük anne adaylarının başvuruları geçersiz sayılmaktadır.

Herhangi bir SYD Vakfına gitmeden ön başvuru talebi oluşturabilmek için Alo 144 Sosyal Yardım Hattı ve Alo 183 Sosyal Hizmet Hattı üzerinden ön başvuru ve ilgili SYD Vakfı bilgilerini de almak mümkündür.

Şartlı Gebelik Yardımı E-Devlet Başvurusu

Şartlı Gebelik Yardımı online başvuru işlemi için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Yardım Başvuru Hizmeti ekranından ön başvuru talebi oluşturulabilmektedir. Şartlı Gebelik Başvuru Formu içerisinde anne adayına, çocuk ve gebelik durumuna ilişkin bilgilerin eksiksiz girilmesi sonrasında ön başvuru talebi ilgili Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yönlendirilmektedir. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından alınan bu talep doğrultusunda ŞGY ile ilgili süreç başlatılmaktadır.

Şartlı Gebelik Yardımı Online Başvuru Ekranı ve Başvuru Formu için linke tıklayınız. https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti

Şartlı Gebelik Yardımı Başvuru Formu

E-Devlet Şartlı Gebelik Yardımı Başvuru Formu ekranına ulaşabilmek için anne adaylarının kimlik doğrulama işlemini gerçekleştirmesi gerekmektedir. E-Devlet kapısı üzerinden T.C. kimlik numarası ve kimlik doğrulama yöntemlerinden herhangi birinin kullanılarak giriş yapılmasının ardından Sosyal Yardım Başvuru Hizmeti üzerinden E-Devlet Şartlı Gebelik Yardımı Başvurusu yapılabilmektedir.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı başvuru hizmeti ekranından yapılan bu ön talep ilgili SYD Vakfı yetkililerine yönlendirilmekte ve Şartlı Gebelik Yardımı için başvuru sahibi anne ile irtibata geçilmektedir.

E-Devlet Şartlı Gebelik Yardımı Başvuru Formu için linke tıklayınız. https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti

Şartlı Gebelik Yardımı Ne Kadar 2024?

Şartlı Gebelik Yardımı almaya hak kazanmış anne adayları yani hak sahiplerinin Sağlık Bakanlığı tarafınca belirlenmiş olan kontrolleri ve izlemleri yaptırmaları halinde gebelik dönemi boyunca 9 aylık süre ile aylık 100 TL ödeme yapılmaktadır.

Şartlı Gebelik Yardımı Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir? Başvurusu ve Sorgulama işlemlerinde 9 aylık süre sonrasında doğumun hastanede gerçekleşmesi şartı ile annenin ilgili hesabına Şartlı Doğum Yardımı adı altında tek seferlik 150 TL ödeme daha yapılmaktadır. Doğum sonrasında Şartlı Lohusalık Yardımı adı altında da doğumu takip eden ilk 2 ay süre ile 150 TL daha yatırılmaktadır. Ödemeler ise her ay için hesaplanmakta olup 2 ayda bir yapılmaktadır.

Şartlı Gebelik Yardımı Kaç Ayda Verilir?

Şartlı Gebelik Yardımı ödemeleri 9 aylık süre ile sınırlı olarak verilmektedir. Gebeliğin sonlanması ve doğumun hastanede gerçekleşmesinin ardından tek seferlik olarak şartlı doğum yardımı yapılmaktadır. Doğumun canlı / ölü gerçekleşmesi ile birlikte de annenin ilgili hesabına 2 aylık süre ile şartlı lohusalık takibi ödemesi yapılmaktadır.

Gebeliğin 9 ay öncesinde sonlanması ya da daha kısa sürmesi veya düşük yapılması halinde doğum / düşük tarihine kadar ödeme yapılmaktadır.

Şartlı Gebelik Yardımı Nereye Yatar?

Anne adaylarının hamilelik süresince belirlenen izlenim ve kontrollerini yaptırması şartı ile verilen Şartlı Gebelik Yardımı, Şartlı Doğum Yardımı ve Şartlı Lohusalık Yardımı ödemeleri nakdi yardım programı olduğu için ödemeler belirlenen tarihlerde anne adayına açılan PTT hesabına yatırılmaktadır. PTT aracılığı ile yapılan ödemelerin ise 1 yıl içerisinde teslim alınması gerekmektedir. 1 yıllık süre içerisinde geri alınmayan Şartlı Sağlık Yardımı adı altındaki gebelik, doğum ve lohusalık yardımları iade olmaktadır.

Şartlı Gebelik Yardımı Başvuru Sonucu Sorgulama

Şartlı Gebelik Yardımı Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir? Başvurusu ve Sorgulama işleminde Şartlı Gebelik Yardımı Başvurusu maksimum 2 hafta içerisinde sonuçlanmaktadır. İlgili Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yapılan sosyal inceleme ve Mütevelli Heyetinin değerlendirme sürecine bağlı değişen bu sürenin ardından Şartlı Gebelik Yardımı sonucu hakkında anne adayı iletişim numarası üzerinden bilgilendirilmektedir.

Başvuru süreci, değerlendirme sonucu ve ödemeler hakkında detaylı bilgi almak için ilgili Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına ait iletişim numarası üzerinden görüşme yapmak yeterlidir.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çağrı merkezleri üzerinden de başvuru süreci, takibi ve sonucu hakkında bilgi alınabilmektedir. Alo 144 Sosyal Yardım ve Alo 183 Sosyal Hizmet çağrı merkezleri yetkililerinden T.C. kimlik beyanı ile bilgi almak mümkündür.

Şartlı Gebelik Yardımı Başvuru Sorgulama E-Devlet

E-Devlet Şartlı Gebelik Yardımı Sorgulama işlemi için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Yardım Bilgileri Sorgulama ekranını kullanmak yeterlidir. İhtiyaç sahibi anne adayı için sağlanan gebelik yardımı ödeneği ve detayları hakkındaki tüm bilgiler bu sorgulama ekranında görüntülenmektedir.

E-Devlet Gebelik Yardımı Başvuru Sonucu Sorgulama işlemi için linke tıklayınız. https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama

Şartlı Gebelik Yardımı Ne Zaman Yatar 2024

Şartlı gebelik yardımı ödemelerinin hak sahibi anne adaylarının ilgili PTT hesaplarına yatması için izlem ve takip bilgilerinin sistem üzerinden gelmesi beklenmektedir. Hak sahibi yani şartlı gebelik yardımı almaya hak kazanmış anne adaylarının her birinin izlem ve takip süreleri ile gebelik haftaları birbirinden farklı olduğu için ilgili Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile görüşme yapılarak ya da PTT bakiye sorgulama işlemleri yapılarak ödemelerin kontrol edilmesi gerekmektedir.

Şartlı Gebelik Yardımı Neden Kesilir?

Şartlı Gebelik Yardımı alma şartlarını taşıyan ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Mütevelli Heyetince hak sahibi olan ihtiyaç sahibi anne adaylarına yatırılan Şartlı Gebelik Yardımı bazı durum ve koşullarda kesilmektedir: Şartlı Gebelik Yardımı Kesilmesi, Şartlı Gebelik Yardımı Durdurulması ve Feshedilme nedenleri şunlardır:

  • Hak sahibi anne adayının vefat etmesi
  • Yardım alan anne adayının ilgili SYD Vakfına haber vermeden ikamet değiştirmesi
  • Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yapılan kontrollerde muhtaçlığın ortadan kalktığının tespit edilmesi
  • Anne adayının sosyal güvencesinin başlaması
  • Hane içerisinde herhangi birisinin sosyal güvencesinin başlatılması
  • Gebeliğin sonlanması

Şartlı Gebelik Yardımı Neden Yatmadı

Şartlı gebelik yardımı ne yatmadı sorusuna cevap vermek gerekirse 0-6 yaş arası çocuklarını sağlık kontrolün düzenli olarak yapılması adına verilmektedir. PTT aracılığı ile hak sahiplerine verilen para yardımı 2 ayda bir defa ödenmektedir. Aylık olarak yapılmadığı için mutlaka 2 ay bir defa PTT şubelerine gidebilirsiniz.

Şartlı Gebelik Yardımı Neden Kesilir?

Şartlı gebelik yardımı aşağıdaki durumlarda kesilmektedir.

  • Sağlık Bakanlığının belirlemiş olduğu tarihlerde sağlık kontrollerinin yaptırılmaması,
  • 72 ayını doldurması,
  • Yardım kaydının bulunduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına haber verilmeksizin ikamet adresinin değişmesi,
  • Hanesinin Mütevelli Heyeti tarafından muhtaçlık durumunun ortadan kalktığının tespit edilmesi,
  • Vefat etmesi,
  • Hak sahibi ebeveyninin vefat etmesi, halinde yardım durdurulur.

Şartlı Nakit Transferi Gebelik Yardımı Fayda Sahibi Hak Sahibi Ne Demek?

Şartlı Gebelik Yardımı almaya hak kazanmış ve ihtiyaçlığı tespit edilmiş anne adayları “hak sahibi” olarak adlandırılmaktadır. Şartlı Gebelik Yardımı Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir? Başvurusu ve Sorgulama işlemi yaptığında hak sahibi annelerin altında bulunan yani Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yardım programlarından anneleri aracılığı ile yararlanan çocuklar ise “fayda sahibi” olmaktadır.

Şartlı Gebelik Yardımı Devam Ediyor Ne Demek?

Şartlı Gebelik Yardımı sorgulama işlemlerinde görüntülenen “devam ediyor” ibaresi, gebelik yardımı almaya hak kazanmış anne adayına ve anneye ilişkin yapılan incelemelerde şartların hala taşındığı, ödemelerin herhangi bir kesinti, durdurma veya feshedilme gibi etkenler olmadan düzenli olarak doğumun gerçekleşeceği tarihten lohusalığa kadar yapılacağı anlamını taşımaktadır.

Şartlı Gebelik Yardımı Ayın Kaçında Yatar?

Şartlı gebelik yardımı ayın akçında yatar? ve Şartlı gebelik yardımı kaç ayda bir verilir sorusuna cevap vermek gerekirse ödemler aylık olarak hesaplanmasına karşın 2 ayda bir defa toplu olarak ödenmektedir. Şartlı gebelik yardımı ayın son haftası PTT hesaplarına yatmaktadır.

Şartlı Gebelik Yardımı Reddedildi

Şartlı gebelik yardımı başvuru yaptıktan sonra Şartlı gebelik yardımı reddedildi ise bunun sebepleri arasında gelir durumunuz ve hanedeye yaşayan kişi sayısının asgari ücretin 3/1 oranından yüksek olmasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu