SED Yardımı Hangi Hallerde Kesilir? Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; muhtaç ve yoksul ailelere yönelik yaptığı SED yardımı ile kendilerinin ve çocuklarının asgari ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan ailelere yardım eli uzatıyor.
İlköğretim, lise ya da üniversite eğitimi gören, maddi imkansızlıklar içerisindeki çocuklar için yapılan SED yardımından hakkında bakım tedbir kararı alınmış çocukların yanı sıra ekonomik yoksunluk içerisindeki ailelerin çocukları da faydalanabiliyorlar.
Yalnızca yoksul ve muhtaç ailelerin yararlanabileceği SED yardımı; bazı durumlarda ise kesiliyor.
Bu yazımızda kısaca SED yardımı başvurusu nasıl yapılır? SED yardımı hangi hallerde kesilir? vb. konuyla ilgili olarak merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.
SED Yardımı Nedir?
Kendilerinin ve çocuklarının beslenme, barınma, giyim, sağlık ve eğitim gibi en temel ihtiyaçlarını karşılarken bile maddi anlamda sıkıntı çeken ailelere yapılan maddi ve psiko-sosyal desteğe SED yardımı adı veriliyor.
Açılımı Sosyal ve Ekonomik Destek olan SED; yoksul ailelerin çocukları kendi ayakları üzerinde durana dek yani çocuklar; maddi anlamda kendilerine bakmaya başlayana kadar yapılıyor.
Bu noktada çocukların meslek sahibi olabilmeleri adına SED yardımı kapsamında çocuklar; İŞ-Kur’a ya da diğer meslek kurslarından birine kayıt ettiriliyor.
Maddi desteğin yanı sıra psiko-sosyal desteğe ihtiyacı olan çocuklara ise okulla uyumlu bir şekilde eğitimlerine devam edebilmeleri, aile içi sorunları daha kolay bir şekilde çözebilmeleri, aileleriyle ve çevrelerindeki kişilerle daha uyumlu olabilmeleri vb. konularda destek sunuluyor.
SED yardımı; yılda bir ya da iki sefer yapılabildiği gibi gerçek anlamda ihtiyaç sahibi ve muhtaç ailelere süreli olarak da yapılabiliyor.
Süreli yardımlar; 1 yıl için yapılmakla birlikte 1 yıllık süre dolduğunda ailenin muhtaçlığının hala devam ettiğinin tespit edilmesi halinde 2 yıl daha uzatılabiliyor. 2 yılın sonunda da tekrar 2 yıl için uzatılabiliyor. Yani yardımların ne kadar süreceği, vakıf mütevelli heyeti tarafından belirleniyor.
Bu noktada süreli SED yardımı alan aileler ve çocuklar; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı il müdürlükleri tarafından görevlendirilen yetkili kişiler tarafından üç ayda bir takip ediliyorlar.
Psikolog, sosyolog, rehber öğretmeni vb. mesleklere sahip olabilen yetkililer; üç ayda bir yaptıkları incelemeler sonrasında hazırladıkları raporu il müdürlüğüne teslim ediyor.
Bu raporda ailenin muhtaçlığının ortadan kalktığının belirtilmesi üzerine aileye yapılan SED yardımı kesiliyor.
SED Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
SED yardımına başvurmak isteyen ihtiyaç sahibi ve dar gelirli ailelerin ikametgahlarının bulunduğu yerdeki Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı olan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gitmeleri, burada başvuru formu doldurmaları gerekiyor.
Vatandaşlar; SED yardımına e-devlet üzerinden de başvurabiliyorlar.
E-devlet üzerinden yapılan başvurular ise ön başvuru olarak kabul ediliyor ve değerlendirmeye alınıyor.
E-devlet üzerinden SED yardımına başvurmak adına hemen https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-ekonomik-destek-on-basvuru linkini tıklayabilirsiniz.
SED Yardımı başvuru formu için SED Yardımı Başvuru Formu 2024 yazımızı okuyabilirsiniz.
SED Yardımı Başvurusu Sorgulama
Ekonomik yoksunluk içerisindeki aileler, çocuklarının eğitim, kırtasiye, beslenme, sağlık vb. temel giderlerini karşılamak adına başvurdukları SED yardımı başvurularının kabul edilip edilmediğini e-devlet üzerinden öğrenebiliyorlar.
Vatandaşlar; ALO183 ya da ALO144 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Destek hattını arayıp, yetkili kişilerden başvuru sonuçlarına dair detaylı bilgi edinebiliyor.
Alternatif olarak, başvurularını gerçekleştirdikleri sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfını arayarak ya da vakfa bizzat giderek de başvuru sonuçlarını öğrenebiliyorlar.
SED Yardımı Kimlere Verilir?
SED yardımından kimlerin yararlanabileceğini kısaca aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz:
- Hakkında bakım tedbir kararı alınmış olan ve sosyal hizmet kurumunda bakılan ancak ailesi SED yardımı ile desteklendiği takdirde ailesinin ya da yakınlarının yanında bakılabilecek çocuklar
- Hakkında bakım tedbir kararı alınmış olmamasına rağmen ailesi SED yardımı almadığı takdirde muhtaç hale düşecek olan çocuklar
- Daha önce hakkında bakım tedbir kararı alınmış olan, yaş sınırını doldurduktan sonra sosyal hizmet kurumundan ya da kendisine bakan koruyucu ailenin yanından ayrılan ve İş-Kur ya da meslek kurslarında eğitim almaya devam edenler
- Daha önce hakkında bakım tedbir kararı alınmış olan, yaş sınırını doldurduktan sonra sosyal hizmet kurumundan ya da koruyucu ailenin yanından ayrılan, iş bulmayı ve meslek sahibi olmayı başaramamış olan ve ailesine SED yardımı yapılmadığı takdirde muhtaç hale düşecek çocuklar
- Deprem vb. olağanüstü felaketler, kaza, hastalık vb. durumlardan ötürü mağdur olan, kendisine ve ailesine bakamayan, ölümcül hastalığı yüzünden yakında ameliyat olması gereken ya da vefat eden ailelerin çocukları
Yukarıda bahsettiğimiz mağdur ve muhtaç çocuklar için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; bu çocukların ailelerine ya da yakınlarına çocukların ihtiyaçlarını karşılamak üzere kullanmaları adına SED yardımı yapıyor.
Ailelerin çocukları için SED yardımı alabilmeleri için işsiz ve muhtaç ya da yoksul ve dar gelirli olmaları gerekiyor.
Muhtaçlık sınırının altında kalan aileler; SED yardımı alabiliyorlar.
Yani hane halkı kişi başı aylık ortalama net kazancı; asgari ücretin 1/3’üne ve altında bir rakama denk gelen aileler, SED yardımından faydalanabiliyorlar.
Muhtaçlık sınırının altında kalmalarına rağmen üzerlerine kayıtlı değerli menkulü ya da gayrimenkulü olan ailelere yardım yapılmıyor. Yardım yapılacak ailelerin gerçek anlamda muhtaç ya da yoksul olmaları gerekiyor.
SED yardımı; aynı aileden en fazla 2 çocuğa verilmekle birlikte hakkında koruma kararı alınmış olan ve sosyal hizmet kurumlarında bakılan, ailesine SED yardımı verildiği takdirde ailesi ya da yakınları tarafından bakılabilecek halde olan çocuklar söz konusu olduğunda 2’den fazla sayıda çocuğa da veriliyor. Bu durumda herhangi bir kişi sayısı sınırlaması bulunmuyor.
Sed Yardımı Nedir? Nasıl Alınır?
SED Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? Başvuru Sorgulama
SED Yardımı Başvurusu için Gerekli Evraklar
SED yardımına başvurmayı düşünen kişilerin öncelikle sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına kayıt olmaları gerekiyor.
Aileler; vakıfta başvuru formu doldurarak, şartlı eğitim yardımı, şartlı sağlık yardımı gibi diğer yardımlara da başvurabiliyorlar.
Başvuru esnasında başvuru sahibinden talep edilen belgeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
- SED yardımı başvuru dilekçesi
- Başvuru sahibine ve çocuğa ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
- İkametgah belgesi
- Sağlık raporu
- Çocuğun İş-Kur ya da meslek kurslarına kayıt olduğunu gösteren belge
- Çocuğa ait öğrenci belgesi
- Muhtarlıktan alınabilen fakirlik belgesi
- Başvuru sahibine ve ailesindeki bireylere ait gelir belgesi
- Kirada oturanlar için kira sözleşmesi
- Mal beyanı
Başvuru sahiplerinin özel durumlarına göre ek belgeler teslim etmeleri de gerekebiliyor.
Örneğin; engeli yüzünden çalışamayan ve ailesine bakamayan başvuru sahibinin tam teşekküllü bir hastaneden 2024 sağlık kurulu raporu alması gerekiyor.
Başvuru sonrasında başvuru sahibi tarafından doldurulan başvuru formundaki bilgiler ve başvuru sahibinin teslim ettiği tüm belgeler; vakıf mütevelli heyeti tarafından detaylı bir şekilde inceleniyor.
Muhtaç ve yoksul olduğu tespit edilen kişilere SED yardımı yapılıyor.
SED Yardımı Yattı MI? SED Yardımı Neden Yatmadı? yazımızı inceleyebilirsiniz.
SED Yardımı Ne Kadar 2024?
Temmuz ayında yapılan son zamla birlikte SED yardımlarında da artış oldu.
2024 yılı için SED yardımı kapsamında,
- Okul öncesi eğitimi 3.614 TL
- İlköğretim öğrencileri 5.421 TL
- Orta öğretim 5.782 TL
- Yüksek Okul SED miktarı 6.505 TL
ödeme yapılıyor.
SED yardımları, süreli olabileceği gibi yılda bir sefer ya da tek sefer de olabiliyor.
Bu noktada ailelerin muhtaçlık seviyeleri dikkate alınıyor.
Süreli olarak yardım yapılması kararlaştırılan ailelere her ay için ödeme yapılıyor.
Her ay için ödeme yapılmakla birlikte SED yardım ödemeleri, 3 ayda 1 olacak şekilde kişinin PTT hesabına yatırılıyor.
Yani hak sahibi; 3 ayda 1 SED yardım ödemesini PTT hesabından toplu bir şekilde çekebiliyor.
SED Yardımı Nereye Yatıyor?
SED yardımları, başvurusu kabul edilen hak sahiplerinin PTT hesaplarına yatırılıyor.
İlk kez SED ödemesi alacak kişiler ise ödemeleri Ziraat Bankası’ndan çekebiliyorlar. Sonraki ödemeleri ise herhangi bir PTT şubesinden alabiliyorlar.
2024 SED Yardımı Ne Zaman Yatacak?
SED yardımı, hak sahiplerinin PTT hesaplarına Mart, Haziran, Eylül, Aralık aylarında toplu olarak yatırılıyor.
SED yardımının hangi günlerde hak sahibinin hesabına yatırılacağı ise hak sahibinin doğum tarihinin son rakamına göre değişiyor.
Doğum tarihinin son rakamı 0 ya da 5 olanlara ayın 5’inde, 1 ya da 6 olanlara ayın 6’sında, 2 ya da 7 olanlara ayın 7’sinde, 3 ya da 8 olanlara ayın 8’inde, 4 ya da 9 olanlara ise ayın 9’unda ödemeler yapılıyor.
SED Yardımı Başvurusu Telefon Numarası
SED yardımı başvuru şartlarına, başvuru için gerekli belgelere, SED yardımı alıp alamayacağınıza dair detaylı bilgi edinmek adına daha önce de bahsettiğimiz gibi ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını arayabilirsiniz.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan yardımlarla ilgili soru, görüş ve önerileriniz için bu numarayı arayabilirsiniz.
SED Yardımı Hangi Hallerde Kesilir?
SED yardımı, yoksul veya muhtaç ailelere çocuklarının ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri adına yapılıyor. Düzenli olarak sed yardımı alan kişiler sed yardımı kesildiğinde SED Yardımı neden kesildi? SED yardımı neden yatmadı sorusunu sıklıkla sormaktadırlar.
Ailenin muhtaçlığının ortadan kalkmasıyla birlikte aileye yapılan SED yardımı da kesiliyor.
SED yardımının hangi durumlarda kesildiğini aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz:
- Ailenin muhtaçlığının ortadan kalkması
- Aileye SED yardımı verilmesine neden olan durumun sona ermesi
- Çocuğun kendi yaşamını devam ettirebileceğine ve kendi maddi imkanları ile ihtiyaçlarını karşılayabileceğine dair bir kanaatin oluşması
- Çocuğun vefat etmesi
- Hak sahibinin vefat etmesi
- İller arası ikametgah değişikliği
Çocuğun vefat etmesi durumunda Bakanlık tarafından yapılan SED yardımı süresiz olarak kesiliyor.
İller arası ikametgah değişikliğinde de aileye yapılan yardım durduruluyor. Tekrar SED yardımı almak isteyen kişinin yeni ikametgah adresinin bağlı olduğu sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gitmesi ve tekrar bu yardıma başvurması gerekiyor.
Ailenin muhtaçlığının ortadan kalkması, örneğin annenin ya da babanın geliri yüksek bir iş bulması durumunda da SED yardımı sona eriyor.
Çocuğun iyi bir iş bulması da yardımın sonlanmasını beraberinde getiriyor.
Ailenin ya da çocuğun muhtaçlığının ortadan kalkmasına rağmen bu durumun sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına bildirilmemesi ve SED ödemelerinin alınmaya devam edilmesi, yasal anlamda suç teşkil ediyor.
Bu durumunun daha sonra vakıf tarafından fark edilmesi halinde hak sahibinin muhtaçlığı ortadan kalktıktan sonra aldığı SED yardımlarının tamamını güncel faiziyle birlikte vakfa geri ödemesi gerekiyor.
Hak sahibinin ödeme yapmaması halinde ise kendisine dava açılıyor.
SED Yardımı Süresi Doldu Ne Yapmalıyım
SED Yardımı Süresi Doldu Ne Yapmalıyım diyorsanız SEN Yardımı süresi dolmadan önce tekrar başvuru yapmalısınız. Başvuru yaptıktan sonra SED Yardımı almaya devam edersiniz. SED Yardımı süresi dolduğunda mutlaka evraklarınız ile tekrar başvuru yapmalısınız.
SED Yardımı Kaç Yaşına Kadar Ödenir
SED Yardımı belirli süreli verilen sosyal destek ödemesidir. İlk okul, Ortaokul ve Liseye giden öğrencilere verilmektedir. SED Yardımı maddi zorluk çeken ailelerin çocuklarını desteklemek için geçici süre ile verilmketedir. Her hangi bir yasıtlaması olmamasına karşın Lise okuyan öğrencilerin ailelerine verilmektedir.
SED Yardımı Yatmadı
SED yardımı neden yatmadı sorusu bu sosyal yardımı alan kişilerin en çok merak ettiği konuların başında gelmektedir. SED yardımı ayın hangi günde yatacağı tam belli olmadığından mutlaka bu yardımın herkese yatıp yatmadığını öğrenmeniz gerekmektedir. Bazı aylar geç yattığı için beklemeniz gerekebilir. Muhtaçlığın ortadan kalkması yada ikametgah değişikliğinin bildirilmemesi sed yardımının yatmamasına neden olabilir.
SED Yardımı Kesildiğini Nasıl Anlarız?
Sed yardımı ödeme gününde ödemeniz yatmadığınızda sed yardımınız kesildiği anlamına gelir. SED yardımı kesildiğinde bulunduğunuz ilde başka kişilere ödeme yatıp size yatmadığında SED yardımını neden kesildiğini öğrenmek için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına gitmeniz gereklidir.
E-Devlet üzerinden SED yardımı durumunuzu değerlendirdiğinizde SED Yardımı kapsam dışına çıktı yazıyorsa SED yardımınızın kesildiğini anlayabilirsiniz.
SED yardımı yatıp yatmadığını öğrenmek için SED Yardımı Yatan İller – SED Yardımı Hangi İllere Yattı 2024 yazısını okuyabilirsiniz.
SED Yardımı Kesildi Ne Yapmalıyım
SED Yardımı alırken SED Yardımızın kesilirse mutlaka ikametgah adresinize yakın olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfna giderek kesilme nedenini öğrenebilirsiniz. Geçici destek ödemesi olarak verilen SED yardımı genelde ailenin gelirinde desğişklik olması halinde kesilir. Eğer sed yardımı kesilirse tekrar başvuru yapmalısınız.
SED Yardımı Kayıt Bulunamadı
Genelde ödeme sorulaması yapıldığında karşımıza çıkan SED Yardımı kayıt bulunamadı hatası sed yardımı alan ancak yardımı kesilen kişilerin karşılaştığı uyarılardan biridir. Eğer SED Yardımı ödemesi kayıt bulunmadı uyarısını görürseniz bu ödemenizin kesildiği anlamına gelir.
Bu yazımızda SED yardımı hangi durumlarda kesilir? SED yardımı kimlere verilir? vb. soruları yanıtlamaya çalıştık.
Sizler de SED yardımı alıyorsanız ya da almayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.
Ekim ayı sed yardımıni e devlette görünen varmi acaba
İki çocuğum var ve sed yardımından faydalanıyorum bu yardımi almaya başladığım da boşanma davam hala devam etmekteydi ve 6 sene kadar sürdü 6ekim 2021 de resmen boşanmış olduğumu avukatim haberdar etti beni bu yardım boşanma sonrası hala devam ederim etmezmi endişesi kapladı beni iki çocuğum var evim kira ev sahibim 550 TL olan kiramı Kasım ayında 700 TL yapacak ve kendim iki beyin ameliyatı geçirdim yaşadığım şehirde ne bir akrabam nede doğru düzgün çocuklarımı emanet edebileceğim kimsem yok ameliyatlar sonrası sağlığım çalışmama engel oluyor ve calisabilsem bile çocuklarımın okula gidip gelmesi bana bağlı ben götürüp getiriyorum çalışamıyorum bu durumda sed yardimim kesilir mi bir bilgisi olan Allah rızası için bir cvp verebilir mi yavrularimla çok iyi olmasada hayatımızı idame ettirmek için bu yardıma çok ihtiyacimiz var kararı duyduğum günden beri ASP gitmeye korkar hale geldim tabiki bildirimde bulunmam şart ve gideceğim ama korkuyorum
Ben ekonomik destek alan biriyim kızımı lise 1 de pansiyon kaydedersem desteğin kesilceni söylüyorlar babadan emeklim var fakat geçince bilmek için 700 kusur tele hepsi kredi borcuna kesiliyor kızımın ihtiyaçları pasiyona yatınca bitmiyor ki ben yeni ameliyat geçirdim daha 2 ameliyatı daha var kiradayim ne yapicami bilmiyorum lütfen çalışamıyorum rahatsızlık larim nedeniyle yalvarırım bana bir bilgi verin çok zor durumdayım
E devletinde 3 aydır sed yardımını kontrol ediyorum şimdi bakıyorum e devletinde sed yardımında kayıt bulunmuyor diyor. Yardımım kesilmiş olabilirmi?. Yardımın kalkması içim araştırdım hiç bi sorunum yok neden kesilmiş olabilir acaba
Ben çocuklarımın sed parasi alıyordum kesildi tekrar bağlanmasını istiyorum 5cocugumvar en ufagim 2aylik ondan sonra 3 yaşında çocuğum var
Ben yardım istiyorum benim 2 2taneçocum var sizden yarım bekliyorum kiraml veremiyorum çocuk birisi halam sizden yardım bekliyorum
Samsun’da sed yardımı yatan varmı
Suan yardim aliyorum son 1 ayim kaldi bitmesine ve nikah kiyacagim bu durum sosyal yardimda gorunurmu ve kesilirmi nikah kiyildigi için
İyi aksamlar ben set yardımı alıyor iki çocuğum var biri8sinif biri 6 tici sınıf bu yardımı kaç se daha ala bilcem
Ben il değişikliği yaptım bir yıllık bağlamdı taşınmadan haber verdim dilekçe dosyamı taşındığım sosyal yardıma istedim eve gelip kontrol ettiler banka hesap no istediler bu ay yatmadı süreci geçiren oldumu
Sonuç ne oldu bende taşınmayı düşünüyorum. Yardımınız yeni ikametinizde devam etti mi?
Ben anlamadım ben 4 tane çocuk okutuyorum devletimiz sağolsun hak tanımış madur oldumuz için 5 senedir eşimden ayriyim annem yeni vefat etti emekli babandan maaş alıyordu bende bunu bana gelen memur kardeşe izah ettim ailem dirlik vermiyor maaşı alamam diye yani doğru siyledim için memur aradı bu aydan snra kesilecek diye ben bu durumda nasıl çocuk okutuyum kendimden nefret ediyorum Suriyeliler heryerddn yardım alıyor son model arabalar evler ben bu bayran altında yasamiyormuyum yeter artık elinizi vicdaniza koyun devlet hak tanıyor diyelim emekli maaşına başvuru yaptım 2500 aylık alınıyordu bana düşen nekadar olcak bı ev bunla geçim olurmu ben şaşırdım nereye elimizi atsak boş borcum çok kendimi toparlayıp almicam kolaymi zannediyoruz biryerden yardım istemek en küçük çocuğum 5 yaşında 3 tane öğrenci okutuyorum evime 7 aydır et gitcek bana bı çare gösterin
Sed yardımı alıyorum tokiye yazılırsam ve ev çıkarsa sed yardımım kesilirmi?