E-Devlet

Sigorta İçin Gerekli Belgeler ve Evraklar Nelerdir?

Sigorta İçin Gerekli Belgeler ve Evraklar Nelerdir? İş hayatına yeni başlayanlar ve iş değişikliği yapan kişilere sigorta yapılması gerekmektedir. Çalışma hayatına yeni başlayanlar veya iş değiştiren kişilerin sigorta girişinin yapılabilmesi için işverene bazı evrakların teslim edilmesi gerekmektedir. Bu evraklar teslim edildiğinde Sosyal Sigortalar Kurumu adı altında sigorta başlangıcı yapılmaktadır.

Aşağıdaki yazımızda sigorta için gerekli evrakların neler olduğu belgelerin listesinin neler olduğu bilgisi yer almaktadır.

Sigorta Başlangıcı İçin Gerekli Evraklar

Sigorta başlangıcının yapılabilmesi için kuruma bazı evrakların teslim edilmesi gerekmektedir. Aşağıda sigorta için gerekli evrakların listesi yer almaktadır.

  • Sağlık raporu
  • İkametgah belgesi
  • Adli sicil kaydı
  • Mezuniyet belgesi veya diploma fotokopisi
  • Aile bildirimi formu
  • 2 adet vesikalık fotoğraf
  • İş yeri tarafından verilen form
  • Kan grubu kartı
  • Kimlik fotokopisi
  • SGK işe giriş bildirgesi
  • İş sözleşmesi ve hizmet sözleşmesi

Sigorta Başlangıcı İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır?

İşe başlayan kişilerden istenilen evraklardan biri de sağlık raporudur. Sağlık raporu kanun gereği sigorta başlangıçlarında talep edilen belgelerin başında gelmektedir. Raporun amacı tehlikeli ya da çok tehlikeli iş yerlerinde çalışacak olan kişilerin işe uygun olup olmadığını belirlemek amacıyla istenmektedir.

Sağlık raporu işe başlamadan önce sizin işte çalışmaya engel durumunuz olup olmadığını belirlenmek için talep edilir.

İş İçin Alınan Sağlık Raporu Neden Alınır?

İş yerinde işe başladığınız yada yada iş değişikliği yaptığınızdan sizden işe başladığınızda sağlık raporu istenir. Sağlık raporu Aile Hekimi, Sağlık Ocağı, Devlet Hastanesi yada Özel Hastaneden alınabilir.

  • İşe girişlerde sağlık raporu alınması gerekmektedir.
  • İş değişikliğinde sağlık raporu alınması gerekmektedir.
  • İş kazası, meslek hastalığı gibi durumlarda sağlık raporu alınmalıdır.
  • Çok tehlikeli iş yerlerinde belirli aralıklarla sağlık raporu alınmalıdır.

Sağlık Raporu Ücretleri Ne Kadar?

Sağlık raporu ücretleri kuruma göre değişmektedir. Aşağıda sağlık raporu ücretleri yer almaktadır.

  • Sağlık Bakanlığı’ndan alınan olan sağlık raporu ücreti 200 TL’dir.
  • Üniversite hastanelerinden alınan olan sağlık raporu ücreti 500 TL’dir.
  • Çok tehlikeli iş yerleri için sağlık kurulu raporu talep edilmektedir. Sağlık kurulu raporu ücreti ise, 1000 TL’dir.
  • İş yeri hekimleri tarafından verilen sağlık raporu ise ücretsizdir.

İşe Giriş Bildirgesi Nedir? Nasıl Alınır?

İşe yeni girenler veya iş değişikliği yapan kişilerin, sosyal güvencesi işveren tarafından yapılmalıdır. İşe giriş bildirgesi de işveren tarafından SGK’ya bildirilmesi gereken bildirgedir.

Bu işlem oldukça kolaydır. İşverenin ilk önce SGK hesabına giriş yapması gerekmektedir. Daha sonra işe giriş bildirgesi alanına tıklayarak, çalışanının T.C. kimlik numarasını sorgulatmalıdır. Son olarak çalışanın bilgilerinin doğruluğundan emin olduktan sonra onay butonuna tıklayarak işe giriş bildirgesi alabilecektir.

İkametgah Belgesi Nasıl Alınır?

İkametgah belgesi kişinin resmi olarak hangi adreste yaşadığını gösteren belgedir. Belge bundan birkaç yıl öncesine kadar kişinin ikamet ettiği yerin mahalle veya köy muhtarlıklarından alınmaktadır. e-Devlet sistemine bu hizmetin eklenmesi ile günümüzde belge  e-Devlet üzerinden alınabilmektedir. e-Devlet’ten ikametgah belgesi almak isteyen vatandaşlar https://www.turkiye.gov.tr/nvi-yerlesim-yeri-ve-diger-adres-belgesi-sorgulama linkine tıklamalıdır. Linke tıkladıktan sonra T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapmalıdır. Ardından belgeyi bilgisayarınıza indirerek çıtı alabilirsiniz.

Adli Sicil Belgesi Nasıl Alınır?

Adli sicil belgesi işe giren kişinin daha önceden herhangi bir suçunun olup olmadığını gösteren belgedir. İşe giren kişiler e-Devlet sisteminin olmadığı zaman bu belgeyi adliyeden alabiliyordu. Günümüzde ise, bu belge e-Devlet sisteminden alınabiliyor.

E-Devlet’ten almak isteyen kişiler, https://www.turkiye.gov.tr/adli-sicil-kaydi linkine tıkladıktan sonra T.C. kimlik numarası ve şifresi ile sisteme giriş yapmalıdır. Ardından bilgisayara indirerek işverene teslim etmek için çıktı alabilirsiniz.

Aile Bildirim Formu Nasıl Alınır?

Aile bildirim formu, işe başlayan kişinin evli olup olmadığını, eğer evli ise çocuğunun olup olmadığını gösteren belgedir. Ayrıca bu form AGİ başvurusu için ve çocuklu ailelerin çocuk yardımından faydalanabilmesi için teslim edilmelidir. Aile bildirim formu da internetten alınabilmektedir.

2 Adet Vesikalık Fotoğraf Nasıl Alınır?

Sigorta başlangıcının yapılması için son 6 ay içersinde çekilen vesikalık fotoğraf olması gerekmektedir. Diğer evraklar teslim edilirken mutlaka iki adet vesikalık fotoğraf eklemelisiniz.

Mezuniyet Belgesi veya Diploma Fotokopisi Nasıl Alınır?

Mezuniyet belgesi veya diploma fotokopisi sigorta başlangıcı için gerekli belgeler arasında değildir. Diploma mezun olduktan bir süre sonra okuldan alınabilir. Mezuniyet belgesi ise, e-Devlet sisteminden alınabilmektedir.

E-Devlet’ten mezuniyet belgesi almak isteyen kişiler, https://www.turkiye.gov.tr/yuksekogretim-mezun-belgesi-sorgulama linkine tıklamalıdır. Daha sonra T.C. kimlik numarası ve şifre ile sisteme giriş yapmalısınız. Ardından mezuniyet belgenizi sorgulatarak bilgisayarınıza indirmelisiniz.

Sigorta İçin Gerekli Evraklar E-Devlet

Gelişen teknoloji ile beraber bir çok evrak ve belgesi e-devlet üzerinden hemen alabilirsiniz. İş için yada diğer kurumlara vermek için ihtiyaç olan resmi evrakları kimlik bilgilerinizi girerek e-devlet üzerinden hemen alabilirsiniz.

Sigorta başlangıcı için gerekli olan adli sicil kaydı, SGK hizmet dökümü, İkametgah bilgileri, Vukuatlı nüfus kayıt örneği ve öğrenim durumunu belgeyi e-devlet üzerinden alıp sigorta için işe başlayacağınız yere verebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu