Devlet Yardımları

Silikozis Aylığı Nedir? Ne Kadar? Nasıl Alınır?

Silikozis Aylığı Nedir? Ne Kadar Oldu? Nasıl Alınır? Ülkemizde genellikle kot kumlama ve kot taşlama gibi meslek dallarında çalışan kişilerde görülen, tedavi edilmediği müddetçe ölümcül sonuçlar doğurabilen silikozis hastalığına yakalanan ve hastalığı yüzünden işinden ayrılmak zorunda kalanlara bağlanan aylığa silikozis aylığı ismi veriliyor.

Uzun yıllar boyunca hastada hiçbir belirti göstermeyen silikozis hastalığı; ileri evrede ise nefes darlığı, kuru öksürük gibi ciddi semptomlar gösteriyor.

İşçinin normal rutin yaşamına devam edebilmesine engel olan ve işçinin yaşam kalitesini ciddi anlamda düşüren silikozis hastalığı; ilerlediğinde kişinin akciğer kanseri, verem ve kalp yetmezliği gibi ölümcül hastalıklara yakalanmasına da neden olabiliyor.

Bu yüzden de kendisine silikozis teşhisi konulan hastaların düzenli bir şekilde doktora gitmeleri ve sağlık kontrollerini aksatmamaları gerekiyor.

Silikozis hastalarına destek olmak ve sağlık kontrollerini periyodik bir şekilde yaptırmalarını sağlamak adına devlet tarafından bu hastalara bağlanan aylık maaşa ise silikozis aylığı ismi veriliyor.

Bu yazımızda kısaca silikozis maaşı kimlere verilir? Silikozis aylığına nasıl başvurulur? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Silikozis Hastalığı Nedir?

Kristal yapıda olan ve kuvars şeklindeki silika tozlarının bir süreliğine solunması sonrasında kişide baş gösteren ve ilerlediği takdirde akciğer kanseri, kalp yetmezliği gibi ölümcül hastalıklara neden olabilen meslek hastalığına silikozis hastalığı deniliyor.

Özellikle silika tozlarına kişinin uzun bir süre boyunca maruz kalması, maruziyetin yoğun olması, çalışan ortamın kapalı olması, çalışan ortamdaki havalandırma koşullarının yetersiz olması halinde işçilerin bu hastalığa yakalanma olasılığı artıyor.

Hastalık genellikle tünel açma, kazma, delme vb. sektörlerde ya da taş ocağı ya da madenlerde çalışan işçilerde görülüyor.

Mücevher kesme ve işleme, kurşun kalem yapımı, seramik, porselen ve çini yapımı, kot taşlama, taşlanmış kot imalatı vb. mesleklerde çalışan kişiler de bu hastalığa yakalanabiliyorlar.

Silikozis hastalığı, kişinin solunum sistemini bozarak, nefes darlığı, kuru öksürük, akciğer yetmezliği, akciğer kanseri gibi hastalıkları beraberinde getirebiliyorlar.

Hastalık, çoğunlukla 20-30 yıl gibi uzun yıllar sonrasında hastalık belirtilerini gösterse de maruziyetin yoğun olduğu durumlarda 3-5 yıl gibi kısa bir sürede de hasta, silikozise yakalanabiliyor.

Hastalığın henüz kesin bir tedavi yöntemi bulunmamakla birlikte kendisine silikozis teşhisi konulan hastaların bir an önce mesleklerinden ayrılmaları gerekiyor.

Hastaya gerekli görüldüğü hallerde oksijen tedavisi ya da akciğer nakli gibi tedaviler uygulanabiliyor.

Silikozis Aylığı Nedir?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından silikozis hastalarına bağlanan, hastaların daha iyi yaşam koşullarına sahip olmalarını sağlayan aylığa silikozis aylığı deniliyor.

Bu aylık; yalnızca hastalığa dair birtakım semptomları taşıyan ve doktor tarafından kendisine silikozis teşhisi konulan kişilere bağlanıyor.

Şiddetli silikoz hastalarının yanı sıra orta ya da hafif seviye hastalara da bu aylık bağlanıyor.

Silikozis Aylığı Nasıl Alınır?

Silikozis aylığı almak isteyen hastaların öncelikle tam teşekküllü bir devlet hastanesine gitmeleri, kendilerine doktor tarafından silikozis teşhisi konulduktan sonra ise SGK’ya bizzat başvurmaları gerekiyor.

Vatandaşlar; sosyal güvenlik kurumunun yanı sıra sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek ve burada başvuru formu doldurarak da bu aylığa başvurabiliyorlar.

Başvuru esnasında kişiden birtakım belgeler talep ediliyor. Bu belgeleri kısaca aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz:

  • TC kimlik kartı ya da nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
  • Tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınması gereken ve kişinin hastalık oranının da yer aldığı sağlık raporu

Hastalar; yukarıdaki iki belgeyle birlikte SGK’ya bizzat giderek, silikozis aylığına başvurabiliyorlar.

Sigortalı bir işte çalışan ve bu hastalığa yakalanan kişilere SGK tarafından her ay düzenli bir şekilde ödeme yapılıyor. Silikozis hastaları, kendilerine silikosiz teşhisi konulduğunda işlerinden ayrılabiliyorlar.

SGK tarafından hastalara bağlanan maaşla birlikte işsiz kalan kişilerin mağdur olmaları engellenmiş oluyor.

İşten ayrılan silikozis hastalarının hastalıklarının ilerlememesi noktasında mutlaka istiharat etmeleri, sağlıklı beslenmeleri, tütün ve alkol ürünleri gibi ürünler kullanmaktan kaçınmaları ve düzenli bir şekilde doktor kontrollerine gitmeleri gerekiyor.

Sigortası olmayan yani sigortası olmamasına rağmen kot taşlama, kot kumlama vb. riskli mesleklerde çalışan ve silikosiz hastalığına yakalan işçilerin ise kendilerine maaş bağlanabilmesi noktasında ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gitmeleri gerekiyor.

2024 Silikozis Aylığı Ne Kadar?

Silikozis aylığı; her ay asgari ücrete göre güncellenerek, artış gösteriyor.

Kişiye bağlanan aylık; kişideki silikozis oranına göre de değişiyor.

Bu bağlamda;

  • Silikozis oranı, %15-%34 arasında olan hastalara aylık net 4.050 TL
  • Silikozis oranı, %35 ile %54 arasında olan hastalara aylık net 4.629 TL
  • Silikozis oranı %55 ve üstünde olan hastalara ise aylık net 5.158 TL

aylık bağlanıyor.

18 yaş altı engelli yakını olan vatandaşlara ödenen engelli yakını aylığının da 1250 TL’den 2300 TL’ye yükseldiğini kaydeden Bakan Özdemir hafif silikozis aylığı 3.445 TL’den 4.050 TL’ye, orta silikozis aylığı 3.938TL’den 4.629 TL’ye, ağır silikozis aylığı ise 4.388 TL’den 5.158 TL’ye çıktığını açıkladı.

Silikozis Aylığı Başvuru Şartları

Doktor tarafından kendisine silikozis teşhisi konulan kişiler; silikozis aylığına başvurabiliyorlar.

Hastaların başvuru esnasında silikozis oranının yazılı olarak belirtildiği sağlık kurulu raporunu teslim etmeleri gerekiyor.

Sigortasız işçiler ise SGK yerine sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvurabiliyorlar.

Silikozis Aylığı Kimlere Verilir?

Daha önce de bahsettiğimiz gibi kendisine silikozis teşhisi konulan ve silikozis oranı en az %15 olan hastalara silikozis aylığı bağlanıyor.

Sigortalı çalışanların yanı sıra sigortasız çalışanlar ve bu hastalığa yakalananlar da bu aylığa başvurabiliyorlar.

2024 Silikozis Aylığı Ne Zaman Yatar?

Başvurular, ortalama 1 ay içerisinde SGK tarafından sonuca bağlanıyor.

Bazen yoğunluk durumuna göre bu süre daha da uzun olabiliyor.

Silikozis aylığı başvurusu kabul edilen kişilerin ilk maaşları, Ziraat Bankası hesaplarına yatırılıyor.

Sonraki aylarda ise maaşlar, PTT hesabına yatırılıyor.

Hastalar; herhangi bir PTT şubesine gidip, TC kimlik kartlarını göstermek yani ibraz etmek şartıyla aylıklarını çekebiliyorlar.

Hastanın vefat etmesi halinde aldığı maaşın %50’si hayatta kalan eşe bağlanıyor.

Hastanın çocuğunun olmaması durumunda ise maaşın %75 gibi büyük bir kısmı dul kalan eşe bağlanıyor.

2024 Silikozis Aylığı Sorgulama

Silikozis aylığına başvuran hastalar; başvurularının kabul edilip edilmediğini SGK resmi internet sitesi üzerinden sorgulayabiliyorlar.

E-devlet üzerinden de başvurunun son durumu takip edilebiliyor.

E-devlet üzerinden sorgulama yapmak adına https://www.turkiye.gov.tr/acshb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.

Bu yazımızda silikozis hastalığına ve kimlere silikozis aylığı bağlandığına dair merak edilen soruları yanıtlamaya çalıştık.

Sizler de konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu