E-Devlet

Sosyal Yardım Parasını Banka Hesabına Aktarma

Sosyal Yardım Parasını Banka Hesabına Aktarma 2023; Ülkemizdeki yoksul ve dar gelirli vatandaşlar; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile belediyeler başta olmak üzere birçok kuruma sosyal yardım alabilmek için başvurabiliyorlar.

Kurumlar tarafından yapılan sosyal yardımlar; kendi içerisinde ayni ve nakdi sosyal yardımlar olacak şekilde iki sınıfa ayrılıyor.

Kurumların nakdi yardım olarak gerçekleştirdikleri para yardımı, şartlı eğitim yardımı, şartlı sağlık yardımı, SED yardımı vb. yardımlar; para yardımı olarak adlandırılıyor.

Gıda ve erzak yardımı, eşya yardımı, giysi yardımı vb. yardımlar ise ayni yardım olarak isimlendiriliyor.

Para ve ayni yardımların çoğunluğu; muhtaçlık sınırının altında yaşayan vatandaşlar için yapılırken, bu yardımların bir kısmı ise sadece hanesinde düzenli geliri ve işi bulunan bireyler mevcut olmayan haneler için yapılıyor.

SED yardımı, şartlı gebelik yardımı, şartlı doğum yardımı vb. yardımlar; başvurusu onaylanan kişilerin PTT hesabına yatırılıyor.

Başvurusu onaylanan hak sahipleri, kurumlar tarafından hak sahiplerinin TC kimlik numaraları üzerinden PTT hesaplarına yatırılan sosyal yardım parasını PTT şubelerinden çekebiliyorlar.

Aynı zamanda PTT hesaplarına yatırılan sosyal yardım ödemelerini e-devlet platformu üzerinden kendi diğer banka hesaplarına da aktarabiliyorlar.

Bu yazımızda kısaca hak sahiplerinin PTT hesaplarına yatırılan sosyal yardım parasını banka hesabına aktarma nasıl yapılır? sorusunu yanıtlamaya, konuyla ilgili olarak merak edilenleri aydınlatmaya çalışacağız.

Sosyal Yardım Parası Nedir?

Ülkemizdeki ihtiyaç sahiplerinin gıda, giyim, barınma, eğitim ve sağlık başta olmak üzere asgari ihtiyaçlarını karşılayabilmelerine yardımcı olmak adına kurumlar tarafından bu kişilerin PTT hesaplarına yatırılan yardım parasına sosyal yardım parası deniliyor.

Sosyal yardım paraları, kişilerin hesaplarına her ay düzenli olarak yatırılabileceği gibi belirli aralıklarla da yatırılabiliyor.

Bu noktada kişilerin muhtaçlık seviyesi, ekonomik durumu, hanelerindeki kişi sayısı ve yardım yapan kurumun bütçesi vb. faktörler belirleyici oluyor.

Ülkemizde ihtiyaç sahipleri için sosyal yardımlarda bulunan en önemli kurumları aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Belediyeler
  • Kaymakamlıklar
  • Valilikler
  • Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları
  • TC Vakıflar Genel Müdürlüğü
  • TC Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı

İhtiyaç sahipleri; dernek ve vakıflara, ünlü iş adamlarına, ünlü sanatçılara da para yardımı veya ayni yardım alabilmek için başvurabiliyorlar.

Kurum ve kişiler; genelde sosyal yardım paralarını ihtiyaç sahiplerinin PTT hesaplarına yatırıyor.

Sosyal Yardım Parası Kimlere Verilir?

Nakdi yardımlar; yalnızca belirli şartları taşıyan kişiler için yapılıyor.

Şartlar; başvurulan nakdi yardım türüne bağlı olarak farklılık gösterebiliyor.

Örneğin, SED yardımı, şartlı eğitim ve şartlı sağlık yardımı, şartlı doğum yardımı; hanesinde düzenli geliri ve düzenli işi olmayanlar için yapılıyor.

Belediyeler ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan para yardımına ise muhtaçlık sınırının altında yaşayanlar yani hane halkı kişi başı aylık kazancı, güncel net asgari ücretin 1/3’ünün altında olanlar başvurabiliyorlar.

Nakdi yardımlardan kimlerin yararlanabileceğini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • İşsiz ve gelirsiz vatandaşlar
  • Muhtaçlık sınırının altında yaşayan vatandaşlar
  • En az %40 engel oranına sahip olan ve bu yüzden çalışamayan engelli bireyler
  • İşsiz ve gelirsiz dul kadınlar
  • Kronik rahatsızlığı dolayısıyla çalışamayan hastalar
  • Muhtaç asker yakınları
  • Şehit ve gazi yakınları
  • Gelirsiz ve sahipsiz 65 yaş ve üstündeki yaşlı bireyler
  • Kimsesizler ve sahipsizler

PTT Adıma Yatan Para Sorgulama E-Devlet

Sosyal yardım parası alan ihtiyaç sahipleri; SED yardımı, şartlı eğitim ve şartlı sağlık yardımı vb. para yardımlarının PTT hesaplarına yatırılıp yatırılmadığını e-devlet platformu üzerinden TC kimlik no ve e-devlet şifre bilgileri ile takip edebiliyorlar.

Hak sahipleri; https://www.turkiye.gov.tr/ptt-ptt-uzerinden-yapilan-kurum-odemeleri-sorgulama linki üzerinden hangi kurum tarafından hangi yardım parasının PTT hesaplarına yatırıldığını görüntüleyebiliyorlar.

E-Devlet Banka Hesabı Tanımla

Sosyal yardım parasını banka hesabına yatırmak isteyenler; bu işlemi yukarıda da bahsettiğimiz gibi e-devlet platformu üzerinden kolaylıkla gerçekleştirebiliyorlar.

İhtiyaç sahiplerinin transfer işlemi yapabilmeleri için öncelikle kendi şahsi banka hesaplarını e-devlette tanımlamaları gerekiyor.

Yani e-devlette güncel banka hesap bilgilerinin mevcut olması gerekiyor.

Sosyal yardım parası alan ihtiyaç sahipleri; e-devlet banka hesabı tanımla işlemini https://www.turkiye.gov.tr/sgk-sahis-odemeleri-banka-hesabi-tanimlama linki üzerinden kolaylıkla gerçekleştirebiliyorlar.

PTT Sosyal Yardım Parasını Banka Hesabına Aktarma

Sosyal yardım ödemeleri PTT hesaplarına yatırılan kişiler; hesaplarına yatırılan yardım parasını e-devlette tanımlı olan banka hesaplarına aktarabiliyorlar.

Böylelikle herhangi bir PTT şubesine ve ATM’sine gitmeden yardım parasını kendi banka hesaplarına aktardıktan sonra banka şubelerinden çekebiliyorlar.

PTT sosyal yardım parasını banka hesabına aktarma işlemi ise https://www.turkiye.gov.tr/ptt-ptt-uzerinden-yapilan-kurum-odemeleri-sorgulama linki üzerinden yapılabiliyor.

Sosyal yardım ödemesi alanlar, bu link üzerinden hem hesaplarına yatırılan kurum ödemelerini görüntüleyebiliyor hem de ödemeleri kendi banka hesaplarına transfer edebiliyorlar.

Sosyal Yardım Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Belediyelerden veya Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan sosyal yardım almak isteyen ihtiyaç sahipleri, ön başvuru işlemlerini e-devlet şifre ve TC kimlik no bilgileri ile e-devlet platformu üzerinden gerçekleştirebiliyorlar.

E-Devlet Sosyal Yardım Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

E-devlet üzerinden belediye sosyal yardım parasına ve diğer yardımlarına başvurmak için https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkini tıklayabilirsiniz.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ön başvurularınız içinse https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti linkini tıklayabilirsiniz.

Belediye sosyal yardım parası başvurularınız için bağlı olduğunuz belediye binasına, sosyal hizmet merkez ya da müdürlüklerine gidebilirsiniz.

Bakanlık başvurularınız içinse ikametgahınızın bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gidebilirsiniz.

Sosyal Yardım Parasına Haciz Konulabilir mi?

2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu’nun 26.maddesi kapsamında SED yardımına, 29.maddesi kapsamında ise yapılan diğer sosyal yardım ödemelerine hiçbir şekilde haciz ya da bloke konulamıyor.

Sosyal Yardım Parası Ne Kadar Oldu 2023?

Yoksul vatandaşlar için ödenen sosyal yardım paralarının miktarı, yardım türüne göre değişiklik gösterebiliyor.

Örneğin; belediyeler tarafından yapılan aylık ödemeler; 500-1000 TL arasında değişebiliyor.

Yapılan son zamla birlikte 2023 yılında SED yardımı dahilinde ise öğrenciler için aylık 1259 TL ödeniyor.

Yoksul vatandaşlar için belediyelerce ödenen yardım paralarının üzerinde belediye bütçesi, ailenin muhtaçlık durumu gibi faktörler belirleyici oluyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Aile Destek Paketi Programı dahilinde ise 2023 yılında haneler için aylık 850 TL ile 1250 TL arasında ödeme yapılıyor.

Sosyal Yardım Parası Ne Zaman Yatacak?

Sosyal yardım parasının ne zaman yatacağı da yardım türüne göre değişiklik gösteriyor.

Örneğin, düzenli olarak yapılan SED yardımları, her ay için yatırılıyor.

Şartlı eğitim ve şartlı sağlık yardımları ise iki ayda bir her ay için yatırılıyor.

Belediye para yardımları ise yılda tek sefer, birkaç sefer olacağı gibi her ay için de ödenebiliyor.

E-devlet PTT kurum ödemeleri sorgulama sayfası üzerinden hak sahipleri, yardım ödemelerinin yatırılıp yatırılmadığını görüntüleyebiliyorlar.

Bu yazımızda kısaca PTT sosyal yardım parası banka hesabına nasıl aktarılır? sorusunu yanıtlamaya çalıştık.

Sizler de konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu