Maddi Yardım

SYDV 65 Yaş Aylığı Başvuru Formu ve Sorgulama

SYDV 65 Yaş Aylığı Başvuru Formu ve Sorgulama: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından Emekli Sandığı, Bağkur ya da SSK sigorta kollarından birine tabi olarak emekli olmayan dar gelirli ve yoksul 65 yaş ve üstündeki yaşlı vatandaşlarımıza bağlanan aylığa 65 yaş aylığı ismi veriliyor.

65 yaş aylığına başvurmak isteyen gelirsiz ve sahipsiz yaşlı vatandaşlarımız; başvurularını ikametgahlarının mevcut olduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek, gerçekleştirebiliyorlar.

Ön başvurular ise e-devlet platformu üzerinden TC kimlik no ve e-devlet şifre bilgileri ile kolaylıkla yapılabiliyor.

Bu yazımızda kısaca 65 yaş aylığı başvurusu nasıl yapılır? 65 yaş aylığı başvuru sorgulama yöntemleri nelerdir? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

65 Yaş Aylığı Nedir?

65 yaş aylığı, halk arasında bilinen adıyla yaşlılık maaşı; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 2024 sayılı Kanun kapsamında 65 yaş ve üstündeki ihtiyaç sahibi ve yoksul erkek ya da kadın vatandaşlarımıza bağlanan aylığa deniliyor.

2024 sayılı 65 yaşını doldurmuş, güçsüz, kimsesiz ve muhtaç Türk vatandaşlarına aylık bağlanması hakkındaki kanun hükümlerine göre yaşlı ve gelirsiz vatandaşlar için bağlanan 65 yaş aylığı; her ay ihtiyaç sahiplerinin PTT hesabına yatırılıyor.

Bağlanan bu aylık ile vatandaşların gıda, giyim, barınma, kira vb. giderlerini daha kolay bir şekilde karşılayabilmelerine yardımcı olmak amaç ediniyor.

Bununla birlikte kişilerin yaşlılık maaşı başvurularının kabul edilebilmesi için birtakım başvuru şartlarını taşıyor olmaları gerekiyor.

Yaşlılık maaşı; Emekli Sandığı, Bağkur ya da SSK kapsamında emekli maaşı almayan, düzenli bir geliri ve düzenli bir işi olmayanlara bağlanıyor.

Aynı zamanda yaşlı kişilerin muhtaçlık sınırının altında yaşıyor olmaları da en önemli başvuru şartları arasında bulunuyor.

Yani kişilerin hane kişi başı aylık kazançlarının güncel asgari ücretin 1/3’ünün altında olması gerekiyor.

Hane geliri hesaplanırken başvuru sahibinin ve eşinin aylık gelirleri dikkate alınıyor.

65 Yaş Aylığı Başvuru Şartları

65 yaş aylığı başvuru şartlarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • TC vatandaşı olmak
  • 65 yaşını doldurmuş olmak
  • Nafaka almıyor olmak
  • Herhangi bir sosyal güvenceye tabi olmamak(Emekli Sandığı, SSK ya da Bağkur sigorta kollarından birine bağlı olmamak)
  • Herhangi bir düzenli gelire sahip olmamak
  • En az asgari ücretle sigortalı bir işte çalışmıyor olmak
  • Herhangi bir bireysel sağlık sigortası sahibi olmamak
  • Üzerine kayıtlı gelir getirici değerli menkul ya da gayrimenkul sahibi olmamak
  • Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında harçlık alıyor olmamak

Yaşlılık Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yaşlılık maaşı yani 65 yaş aylığı almak isteyenler, kendilerinden talep edilen belgelerle birlikte ikametgahlarının mevcut olduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek, başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

Daha önce Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın sosyal yardımlarına e-devlet üzerinden başvurulamıyordu.

Ancak yapılan son güncelleme ile birlikte artık e-devlet platformu üzerinden de Bakanlığın yardımlarına başvurulabiliyor.

65 yaş aylığına başvurmak isteyenler, https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti linki üzerinden başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatları aranarak da ön başvurular yapılabiliyor.

UYARI:

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gidebilecek durumda olmayacak kadar yaşlı ve hasta olanlar; Sosyal Destek hatlarını arayıp, evlerine vakıf personeli gönderilmesini talep edebiliyorlar.

Bu durumda yaşlı kişiler, vakıf personelleri tarafından kendilerine verilen 65 yaş aylığı başvuru formunu doldurmak suretiyle başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

Yaşlılık maaşı olarak bilinen 65 yaş maaşı başvuru ve başvuru formu için Yaşlılık Maaşı Nasıl Alınır? Başvuru Şartları ve Başvuru Formu yazımızı okuyabilirsiniz.

65 Yaş Aylığı için Gerekli Evraklar

Yaşlılık maaşı başvurusu için gerekli evrakları aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Başvuru sahibine ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Muhtarlıktan alınabilen fakirlik belgesi
  • Başvuru sahibinin ve eşinin mal beyanlarına ilişkin belgeler
  • İkametgah belgesi
  • Ev kira sözleşmesi
  • Başvuru sahibi ve eşi için SGK’dan alınması gereken gelir belgesi ya da gelirsizlik belgesi

65 yaş ve üstü gelirsiz ve yoksul vatandaşlar; yukarıdaki belgelerle birlikte sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına yaşlılık maaşı almak için başvurabiliyorlar.

Teslim etmeniz gereken belgelere ilişkin ayrıntılı bilgi edinmek adına ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını arayabilirsiniz.

Yaşlılık Maaşı Başvuru Formu

Gerek sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına giderek gerekse e-devlet platformundan yaşlılık maaşına başvuran kişilerin başvuruları esnasında başvuru formu doldurmaları gerekiyor.

65 yaş aylığı başvuru formunda kişilere aylık kazançlarına, herhangi bir meslek sahibi olup olmadıklarına, aylık giderlerine, iletişim ve adres bilgilerine, TC kimlik no vb. kişisel bilgilerine dair sorular yöneltiliyor.

Bu sorular ile kişilerin yoksul ve muhtaç olup olmadıkları tespit ediliyor.

Bu yüzden de 65 yaş aylığı başvurusunun onaylanmasını isteyenlerin formdaki tüm sorulara doğru ve eksiksiz yanıtlar vermeleri gerekiyor.

Sigortalı olmalarına rağmen kendilerini maaş alabilmek adına sigortasız olarak gösteren ve bir süreliğine maaş alanlar hakkında sonradan durumun vakıf tarafından anlaşılması üzerine cezai yaptırım uygulanıyor.

Yaptırım kapsamında bu kişilerin aldıkları tüm maaşları güncel faizleriyle geri ödemeleri gerekiyor.

Ödeme yapmayan kişiler ise mahkemeye veriliyorlar.

UYARI:

65 yaş aylığı başvuru sonuçları, kişilerin telefonlarına SMS ile bildirildiğinden yaşlılık maaşı başvuru formunda güncel iletişim bilgilerinizi paylaşmayı ihmal etmemelisiniz!

Yaşlılık Maaşı Başvurusu Telefon Numarası

Gerek 65 yaş aylığı ön başvurularınızı gerçekleştirmek gerekse mevcut başvuru sonuçlarınızı öğrenmek adına ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını 7/24 yani dilediğiniz zaman arayabilirsiniz.

Bu numaraları arayıp, yaşlılık maaşı başvuru detaylarını, sizden talep edilen belgelerin tam listesini, başvuru şartlarını ve yaşlılık maaşı alıp alamayacağınızı da öğrenebilirsiniz.

Evi Olan 65 Yaş Maaşı Alabilir mi?

Üzerine kayıtlı gelir getirici değerli menkul ya da gayrimenkul mevcut olanların başvuruları kabul edilmiyor.

Yani kendisi üzerine veya eşi üzerine kayıtlı gelir getirici ev, arsa, tarla vb. gayrimenkul ya da otomobil vb. taşıt bulunanların yaşlılık maaşı alma hakları bulunmuyor.

Yaşlılık Maaşı Kimlere Verilir?

Yaşlılık maaşına başvuru şartlarını taşıyan kişiler başvurabiliyorlar.

Emekli Sandığı, SSK ya da Bağkur sigorta kollarından birine mensup olmayanların 65 yaş aylığı alma şansları bulunuyor.

Ayı zamanda maaş, muhtaçlık sınırının altında yaşayan yaşlılara bağlanıyor.

Eskiden kişinin muhtaçlık sınırının altında olup olmadığı hesaplanırken tüm hane bireyleri yani çocukları da hesaba katılıyordu.

Ancak yapılan son güncelleme sonrasında artık hane kişi başı aylık kazancı hesaplanırken yalnızca başvuru sahibinin ve eşinin gelirleri dikkate alınıyor.

Yani başvuru sahibinin ve eşinin muhtaçlık sınırının altında yaşıyor olması gerekiyor.

65 Yaş Aylığını Kimler Alamaz?

Muhtaçlık sınırının altında yaşayan kişiler; kendileri üzerine veya eşlerinin üzerine kayıtlı gelir getirici değerli menkul veya gayrimenkul bulunması durumunda yaşlılık maaşı alamıyorlar.

Aynı Evden İki Kişi Yaşlılık Maaşı Alabilir mi?

Aynı evden iki kişinin de 65 yaş aylığı alma şansı bulunuyor. Ancak iki kişinin de muhtaçlık sınırının altında yaşıyor olması gerekiyor.

Bununla birlikte eşlerden ikisinin de sigortalı bir işte çalışmıyor olmaları ya da SSK, Bağkur veya Emekli Sandığı sigorta kollarından birine tabi olmamaları gerekiyor.

65 Yaş Aylığı Başvuru Formu Sorgulama

65 yaş aylığına başvuranlar; başvurularının başvurdukları vakıf tarafından kabul edilip edilmediğini öğrenmek adına başvurdukları vakfa gidebiliyor ya da vakfı arayabiliyorlar.

65 yaş aylığı başvuru formuna e-devlet platformu üzerinden ulaşabilirsiniz.

Başvurunuzun kabul edilip edilmediğini de e-devlet üzerinden görüntüleyebilirsiniz.

E-devlet üzerinden başvuru sonucunuzu sorgulamak adına https://turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.

E-Devletten ve PTT Yaşlılık maaşı sorgulamak için Yaşlılık Maaşı Sorgulama Nasıl Yapılır? E-Devlet ve PTT Yaşlılık Maaşı Sorgulama linkine tıklayabilirsiniz.

Yaşlılık Maaşı Sorgulama 2024

Yaşlılık maaşı başvurunuzu sorgulamak için aşağıdaki yöntemleri de deneyebilirsiniz.

TC ile Yaşlılık Maaşı Sorgulama

TC kimlik numaranız ile birlikte başvuru sonucunuzu öğrenmek için ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını arayabilirsiniz.

PTT 65 Yaş Aylığı Sorgulama

Yaşlılık maaşı alanlar, e-devlet üzerinden maaşlarının PTT hesaplarına yatırılıp yatırılmadığını da görüntüleyebiliyorlar.

Bu noktada vatandaşların https://www.turkiye.gov.tr/ptt-ptt-uzerinden-yapilan-kurum-odemeleri-sorgulama linkine tıklamaları gerekiyor.

Yaşlılık Maaşı Nereye Yatar?

Yaşlılık maaşları; başvurusu onaylananların her ay düzenli bir şekilde PTT hesaplarına yatırılıyor.

Kişiler, TC kimlik kartları ile herhangi bir PTT şubesinden hesaplarına yatırılan aylıklarını çekebiliyorlar.

PTTKart kullanıcıları PTTMatiklerden maaşlarını çekebiliyorlar.

Aynı şekilde yeni çipli kimlik kartı sahipleri, şifreleri ile PTTMatiklerden maaşlarını çekebiliyorlar.

Yaşlılık Maaşı Ne Zaman Yatar?

Yaşlılık maaşının hangi gün kişilerin PTT hesabına yatırılacağı, TC kimlik kartlarının son rakamına bağlı olarak değişiklik gösteriyor.

TC kimlik no son hanesi 0 ya da 5 olanların hesabına ayın 5’inde, 1 ya da 6 olanların hesabına ayın 6’sında, 2 veya 7 olanların hesabına ayın 7’sinde, 3 ya da 8 olanların hesabına ayın 8’inde, 4 ya da 9 olanların hesabına ayın 9’unda yaşlılık maaşları yatırılıyor.

Yaşlılık Maaşı Nasıl Alınır?

Yaşlılık maaşı başvuruları, başvurulan vakıf tarafından detaylı bir şekilde değerlendiriliyor.

Değerlendirme aşamasında başvuru sahiplerinin gerekli başvuru şartlarını taşıyıp taşımadıkları araştırılıyor.

Başvuru şartlarını taşıyanların başvuruları onaylanıyor.

Bu kişiler, maaş almaya hak kazanıyorlar.

Bazı durumlarda başvurulan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı, başvuru sahibinin muhtaç olup olmadığını tespit etmesi için başvuru sahibinin evine bir inceleme komisyonu gönderebiliyor.

Komisyon, başvuru sahibinin sosyo-ekonomik durumuna ilişkin bir rapor hazırlıyor.

Vakıf mütevelli heyeti, kendisine teslim edilen bu raporu, başvuru sahibince teslim edilen belgeleri ve başvuru formunu değerlendirip, başvuru sonucunu açıklıyor.

Sonuçlar, e-devlette açıklanmanın yanı sıra başvuru sahiplerinin telefonuna da SMS ile gönderiliyor.

65 Yaş Aylığı Her ay mı Ödeniyor?

Yaşlılık maaşı, her ay için ödeniyor. Her ay belirli günlerde kişilerin PTT hesabına yatırılıyor.

Eskiden aylıklar, 3 ayda 1 toplu şekilde yatırılıyordu. Ancak yapılan son güncelleme ile artık aylıklar her ay için yatırılıyor.

65 Yaş Maaşı Ne Kadar 2024?

2024 yılı Temmuz ayında yapılan son zamla birlikte 65 yaş aylığı; 3904 TL oldu. Bu aylık, her ay kişilerin hesabına yatırılıyor.

Güncel 65 Yaş yaşlılık maaşı hakkında bilgi almak için Yaşlılık Maaşı Ne Kadar Oldu? yazısını okuyabilirsiniz.

Yaşlılık Maaşı Neden Kesilir?

Yaşlılık maaşı, belirli durumlarda kesilebiliyor.

65 yaş aylığı kesilme nedenlerini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Hak sahibinin muhtaçlığının sona erdiğine dair maaş aldığı vakfa bilgi vermesi
  • Hak sahibinin vefat etmesi
  • Hak sahibinin muhtaçlığının sona erdiğinin vakıf tarafından fark edilmesi
  • Hak sahibinin veya eşinin en az asgari ücretle sigortalı bir işe girmesi
  • Hak sahibinin maaş aldığı vakfa bilgi vermeden şehirlerarası ikametgah değişikliğinde bulunması

**Şehirlerarası ikametgah değişikliği öncesinde hak sahibinin maaş aldığı vakfa bilgi vermesi gerekiyor. Aksi halde aldığı aylık kesiliyor.

Kişinin yeniden maaş alabilmesi için yeni ikametgah adresindeki vakfa başvurması gerekiyor.

Bu yazımızda kısaca sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı 65 yaş aylığı başvurusuna dair merak edilenleri aydınlatmaya çalıştık.

Sizler de konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu