Sosyal Yardımlar

Sosyal Yardımlaşma Vakfı Yardım Başvurusu ve Başvuru Formu

Sosyal Yardımlaşma Vakfı Yardım Başvurusu ve Başvuru Formu 2024; Ülkemizde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan şartlı eğitim yardımı, şartlı sağlık yardımı, SED yardımı, doğum ve gebelik yardımı, gıda ve erzak yardımı vb. yardımlara başvurmayı düşünen kişilerin yardım almak adına başvurabilecekleri sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları, 2024 yılında da yardımlarına hız kesmeden devam ediyor.

İhtiyaç sahibi muhtaç ve dar gelirli vatandaşlar, ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvurmak suretiyle yardımlardan faydalanabiliyorlar.

Bununla birlikte sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı yardımlarından faydalanmayı düşünen kişilerin birtakım başvuru şartlarını taşıyor olmaları gerekiyor.

Bu yazımızda sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı yardım başvurusu nasıl yapılır? Başvuru şartları nelerdir? vb. konuya dair en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Sosyal Yardımlaşma Vakfı Tarafından Yapılan Yardımlar Nelerdir?

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından muhtaç ve yoksul vatandaşlar için yapılan yardımları kısaca aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz:

  • Gıda ve erzak yardımı
  • Kömür, odun vb. yakacak yardımı
  • Giysi yardımı
  • Mobilya ve eşya yardımı
  • Şartlı eğitim yardımı
  • Şartlı sağlık yardımı
  • SED yardımı
  • Elektrik yardımı
  • Kira yardımı
  • Kronik hastalar için yapılan elektrik yardımı
  • Silikozis hastalarına aylık bağlanması
  • 65 yaş ve üstü yaşlılara yaşlılık aylığı bağlanması
  • Dul kadınlara ve çocuklarına dul ve yetim aylığı bağlanması
  • Tüberküloz ve SSPE hastalarına aylık bağlanması
  • Engelli vatandaşlara engelli maaşı bağlanması
  • Muhtaç asker ailelerine aylık bağlanması
  • Para yardımı
  • Diğer yardımlar

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı gıda ve erzak yardımı; fakir ve yoksul ailelere yapılıyor. Yapılan bu yardım kapsamında pirinç, bulgur, makarna, mercimek, hazır çorba gibi gıdaların ve peynir, zeytin gibi kahvaltılık malzemelerin yer aldığı gıda yardım kolileri, ihtiyaç sahiplerinin ev adreslerine kadar vakıf çalışanları tarafından teslim ediliyor.

Gıda ve erzak yardımı, vakfın bütçesine göre her ay için yapılabileceği gibi birkaç ayda bir de yapılabiliyor.

Giysi yardımı dahilinde muhtaç ailelere ve çocuklara hayırsever vatandaşlar tarafından dağıtılan ya da vakıf bütçesi ile satın alınan temiz ve kullanışlı kıyafetler dağıtılıyor. Çocuklara okula giderken kullanmaları için mont, kaban, ayakkabı, bot vb. malzemeler dağıtılıyor.

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları, evinde beyaz eşyası ya da koltuk, yatak, dolap vb. mobilyası olmayan yoksul vatandaşlara ise eşya ve mobilya yardımı yapabiliyor.

Yine vakıflar tarafından yapılan bir diğer yardım olan yakacak yardımı dahilinde kış aylarında fakir ve yoksul ailelere kömür ve odun dağıtılıyor. Kış aylarında sobası olmayan ailelere ise ısınabilmeleri için kömür sobası yardımı yapılabiliyor.

Muhtaç aileler; sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvurmak suretiyle ilköğretim ve ortaöğrenim öğrencileri için kırtasiye yardımı da alabiliyorlar.

Bu yardım kapsamında öğrencilere kalem, kitap, defter, silgi, kitap vb. eğitim hayatlarında kullanabilecekleri malzemeler hediye ediliyor.

Bazı vakıflar ise anne ve babalara çocuklarının kırtasiye ihtiyaçlarını karşılamaları için para yardımı yapabiliyor.

Deprem, sel, yangın gibi kaza ve doğal afet mağdurlarını unutmayan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları, afetzedelere gıda yardımı, barınma yardımı, kira yardımı, giysi yardımı gibi yardımlar yapmaktan da geri kalmıyor.

Yangın, deprem veya sel sonrası evi hasar görmüş ve yaşanamaz hale gelmiş olan vatandaşlar, vakıflara başvurarak kira yardımı alabiliyorlar.

Vakıflar, afetzedeler için evlerinde tadilat ve onarım hizmetini ücretsiz bir şekilde verebiliyor.

Evinin boya ve badana ihtiyacı olan, çatı bakım ve onarımını karşılayamayan yoksul kişiler de vakıflara giderek, yardım talep edebiliyorlar.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başvuru Şartları

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı yardımlardan yararlanmak bazı şartları taşımanız gereklidir. Muhtaçlık sınırı altında yaşayan, her hangi bir sosyal güvencesi ve geliri bulunmayan maddi zorluk içerisinde bulunması şartı aranmaktadır. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı yardım başvurusu yapacak kişinin 18 yaşından büyük ve T.C. vatandaşı olması aranan diğer şartlardan birdir.

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı yardım başvuru için hane halkı gelirinin asgari ücretin 3/1 oranından düşük olması gereklidir.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Aile Yardımı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvuruda bulunan kişilere Aile Destek Yardımı olarak aylık 800 TL ile 1250 TL arasından para yardımı yapılmaktadır.

Aile Destek Programı kapsamında hane başına ödenecek yardımların yanında çocuklu ailelere çocuk destek bileşeni kapsamında aylık 350 TL ile 650 TL arasında ek ödeme yapılacaktır.

Aile yardımı başvurusu Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı ve e-devlet üzerinden yapılmaktadır. E-Devlet üzerinden başvuruda bulunmak için https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti linke tıklayarak hemen başvuruda bulunabilirsiniz.

Aile Yardımı başvuru yapacak kişiler Aile Destek Programı Başvurusu ve Başvuru Formu yazısını okuyabilirler. Ayrıca çocuklu aileler Çocuk yardım parası için Çocuk Destek Bileşeni Başvurusu ve Başvurusu Formu yazısını okuyabilir.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Ulaşım Desteği

Ulaşım desteği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYDV) tarafından maddi zorlu çeken ve sosyal yardım alan üniversite öğrencilerin memleketlerine rahat gidip gelmesi için verilen yol parası desteğidir.  Ulaşım desteği parası öğrencinin IBAN numarasına yatırılır.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ulaşım desteği 2024 için ise bilet başına 750 TL olmak üzere toplam 3 bin TL ulaşım destek ödemesi üniversite öğrencilerine verilecektir.

Üniversite öğrencileri ulaşım desteği parası almak için Üniversite Öğrencilerine Ulaşım Desteği Yardımı Başvurusu yazısını okuyabilirler.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı yardımlarına başvurmak isteyen vatandaşların ikametgahlarının bulunduğu yerdeki vakfa gitmeleri ve burada form doldurmaları gerekiyor.

Başvurular, internet üzerinden ya da e-devlet üzerinden gerçekleştirilemiyor. E-Devlet sosyal yardım başvurusu için https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti linke tıklayabilirsiniz.

Vatandaşlar, başvuru şartlarına, başvuru için gerekli belgelere ve faydalanabilecekleri sosyal yardımlara dair bilgi edinmek adına ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarından birini arayabiliyorlar.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Yardım Başvurusu Sorgulama

İhtiyaç sahibi vatandaşlar, başvurularının sonuçlanıp sonuçlanmadığını e-devlet üzerinden takip edebiliyorlar.

E-devlet üzerinden vakıf başvuru sonucunu sorgulamak isteyen vatandaşların https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkine tıklamaları gerekiyor.

Vatandaşlar, ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını arayarak da başvuru sonucunu öğrenebiliyorlar.

Alternatif olarak başvurdukları vakfa ait telefon numarasını arayarak ya da vakfa giderek de bilgi edinebiliyorlar.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Yardım Başvuru Formu

Vakfa gıda ve erzak yardımı, şartlı eğitim ve şartlı sağlık yardımı vb. yardımlardan yararlanmak adına başvuran kişilerin öncelikle yardım başvuru formunu doldurmaları gerekiyor.

Bu formda ihtiyaç sahiplerinin aylık gelirlerine, giderlerine, mesleklerine, hanedeki kişi sayılarına, hanedeki çalışan sayılarına dair sorular yanıtlamaları gerekiyor.

Böylelikle sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları, başvuru sahibi vatandaşlar arasından gerçek ihtiyaç sahiplerini tespit edebiliyorlar.

Yardımların yoksul ve gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşması noktasında form dolduran kişilerin formda doğru bilgiler paylaşmaları, oldukça önem arz ediyor.

Muhtaç ya da yoksul olmamalarına rağmen başvuru formunda kendilerini yoksul veya muhtaç gösterenler ve vakfa sahte belge teslim edenler, sonradan bu durumun vakıf tarafından fark edilmesi halinde cezai yaptırıma maruz kalıyorlar.

Bu kişilerin aldıkları yardımların güncel karşılıklarını faizleriyle ödemeleri gerekiyor.

Ödeme yapmayan kişiler ise vakıf tarafından mahkemeye veriliyor.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Yardım Başvurusu Telefon Numarası

Vakıf yardımlarına, başvuru şartlarına, gerekli belgelere ve başvuru sonuçlarına dair bilgi almak adına ALO183 veya ALO144 Sosyal Destek hatlarını arayabilirsiniz.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Yardımlarından Kimler Yararlanabilir?

Ülkemizde işsiz ve muhtaç vatandaşlar; sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarından gıda yardımı, para yardımı, yakacak yardımı, elektrik yardımı, şartlı eğitim ve şartlı sağlık yardımı, SED yardımı, gebelik ve doğum yardımı gibi yardımlar alabiliyorlar.

Bazı yardımlara ise muhtaçlık sınırının altında yaşayan kişiler yani hane halkı kişi başı aylık ortalama kazancı, asgari ücretin 1/3’ünün altında olan kişiler de başvurabiliyorlar.

Muhtaçlık sınırının altında yaşamlarına devam etmek zorunda olanlar, gıda ve erzak yardımı, yakacak yardımı, para yardımı gibi yardımlar alabilseler bile şartlı eğitim yardımı, şartlı sağlık yardımı, SED yardımı gibi yardımlar yalnızca muhtaç ve işsiz ailelere yani hanesinde sigortalı çalışan olmayan vatandaşlara yapılıyor.

Yani hangi yardımlardan kimlerin faydalanabileceği, başvurulan yardımın türüne göre de değişebiliyor.

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıf yardımlarından kimlerin yararlanabileceğini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Muhtaç ve işsiz vatandaşlar
  • Yoksul ve dar gelirliler
  • Engelliler
  • Kronik hastalar
  • Muhtaç asker yakınları
  • Muhtaç şehit ve gazi yakınları
  • Muhtaç dul kadınlar ve çocukları
  • 65 yaş üstü kimsesiz yaşlılar
  • Afetzedeler

Kısacası toplumda ihtiyaç sahibi olan, işsiz ve gelirsiz vatandaşlar, vakıflardan sosyal yardım alabiliyorlar.

Ancak işsiz ya da dar gelirli olmalarına rağmen kendi üzerlerine kayıtlı gayrimenkulleri ya da değerli menkulleri olanlar, vakıf yardımlarından faydalanamıyorlar.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Yardım Başvurusu için Gerekli Belgeler

Yardım başvurusu esnasında ihtiyaç sahiplerinin vakfa teslim etmeleri gereken belgeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • İkametgah belgesi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Gelir belgesi ya da gelirsizlik belgesi
  • Mal beyanına ilişkin belgeler
  • Muhtarlıktan alınabilen fakirlik belgesi

Talep edilen belgeler, başvurulan yardım türüne göre de değişebiliyor.

Örneğin, şartlı eğitim yardımına başvuracak annelerden çocuklarına dair öğrenci belgesi; engelli maaşına başvuracak kişilerden ise 2024 engelli raporu talep ediliyor.

Bu noktada teslim etmeniz gereken belgelere dair ayrıntılı bilgi almak için ALO144 ya da ALO183 hatlarını arayabilirsiniz.

Şartlı Eğitim Yardımı Nedir? Kimler Başvurabilir?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından muhtaç aileler ve çocukları için yapılan en önemli yardım türlerinden olan şartlı eğitim yardımı, ilköğretim ya da ortaöğretim eğitimi gören çocuklar için aylık yapılan eğitim yardımını ifade ediyor.

Bu yardıma hanesinde sigortalı çalışan bulunmayan muhtaç anneler, çocukları için başvuruyorlar.

Başvurusu kabul edilen annelerin hesabına her ay için eğitim yardımı yatırılıyor.

Ödemeler, PTT aracılığıyla yapılıyor.

Şartlı eğitim yardımı kapsamında annelere,

  • İlköğretime giden erkek çocuklar için 45, kız çocuklar için 50;
  • Ortaöğretime giden erkek çocuklar için 55, kız çocuklar için 75

TL ödeme yapılıyor.

Şartlı Sağlık Yardımı Nedir? Kimler Başvurabilir?

0-6 yaş aralığında çocuğu olan gelirsiz annelerin başvurabileceği şartlı sağlık yardımı ile çocukların düzenli olarak aşılanmaları ve sağlık kontrollerinin yaptırılması amaçlanıyor.

Aşı parası yardımı olarak da adlandırılan şartlı sağlık yardımı kapsamında annelere çocukları 72 ayını doldurana dek her ay için 45 TL ödeniyor.

Ödemeler, yine annenin PTT hesabına yatırılıyor.

Bu yardıma da hanesinde sigortalı çalışan bulunmayan anneler başvurabiliyorlar.

SED Yardımı Nedir? Kimler Başvurabilir?

Yine hanesinde sigortalı çalışan bulunmayan kişilerin başvurabileceği SED yardımı ile muhtaç ailelerin çocuklarına maddi yardım yapılıyor.

Yapılan maddi yardım ile çocukların eğitim, beslenme, sağlık vb. ihtiyaçlarının karşılanması amaçlanıyor.

SED yardımından mahkeme kararı ile hakkında bakım kararı alınmış, ancak SED yardımı aldıkları takdirde ailesinin ya da akrabalarının yanında kalabilecek çocuklar yararlanabiliyorlar.

Hakkında bakım kararı alınmış olmamasına rağmen maddi olarak desteklenmedikleri takdirde muhtaç hale düşecek çocuklara da SED yardımı yapılabiliyor.

Yardımın tek seferli mi yoksa sürekli mi olacağı, ailenin muhtaçlık durumuna göre değişebiliyor.

Yardımlar, tek seferli olabilecekleri gibi uzun süreli de olabiliyor.

Yardım miktarı ise ailenin muhtaçlık durumuna göre farklılık gösteriyor.

SED yardımı, aynı ailenin birden fazla sayıdaki çocuğu için alınabiliyor.

Ailenin ya da yardım alan çocuğun muhtaçlığının ortadan kalkması halinde ise yapılan SED yardımı kesiliyor.

BAKINIZ >>> SED Yardımı Başvurusu ve Başvuru Formu

Kira Yardımı Nedir? Kimler Başvurabilir?

Barınma ihtiyacını karşılayamayan gelirsiz ve işsiz kişilerin yanı sıra muhtaçlık sınırının altında yaşayan kişilerin de başvurabileceği kira yardımı dahilinde ailelerin aylık kira giderlerinin tamamı sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı tarafından karşılanabileceği gibi kiranın bir kısmı da vakıf tarafından ödenebiliyor.

Aynı zamanda kira giderleri birikmiş olan kişilerin borçlarını ödemeleri için bu kişilere vakıf tarafından para yardımı da yapılabiliyor.

Yapılan bu yardımlar ile ihtiyaç sahiplerinin sokakta kalmaları önlenmiş oluyor.

Elektrik Yardımı Nedir? Kimler Başvurabilir?

Muhtaçlık sınırının altında yaşayan kişilerin başvurabilecekleri elektrik yardımı sayesinde vatandaşlar, elektrik faturalarını PTT şubeleri aracılığıyla ödedikleri takdirde indirimli fiyatlardan yararlanabiliyorlar.

Yardım kapsamında 1-2 kişilik aileler için aylık 75KW, 2-3 kişilik aileler için aylık 100, 3-4 kişilik aileler için aylık 125, 5 ve üstü kişilik aileler içinse aylık 150 KW indirim sağlanıyor.

Kronik hastalar için yapılan elektrik yardımı kapsamında ise kronik rahatsızlığı yüzünden cihaza bağımlı bir şekilde yaşayan hastalar için aylık 200 TL’ye kadar elektrik faturalarında indirim yapılıyor.

Daha önce SGK’dan kesintisiz güç kaynağı desteği almayan kronik hastalar içinse kesintisiz güç kaynağı yardımı da yapılabiliyor.

Elektrik yardımından sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı kaydı olanlar ve vakıftan farklı bir yardım alan kişiler, faydalanabiliyorlar.

Bu kişilerin elektrik yardımı almaları için vakfa tekrar başvurmaları gerekiyor.

Vakıf, bu kişilere kendiliğinden yardım yapıyor. Yani kişiler, PTT şubesinden faturalarını ödemek istediklerinde PTT çalışanı kişiye indirimli fiyat uyguluyor.

Muhtaç Asker Ailesi Yardımı Nedir? Kimler Başvurabilir?

Er ya da erbaş olarak vatani görevini yapmakta olan muhtaç askerlerin eşlerine her ay için ödenen 400 TL nakdi yardım parasına muhtaç asker ailesi yardımı ismi veriliyor.

Muhtaç askerlere ise aylık 300 TL ödeme yapılıyor.

Bu yardımlar, en fazla 12 ay süreyle yapılıyor.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Yardımı Ne Kadar

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Yardımı ne kadar sorusuna cevap vermek gerekirse yapılan yardımı ailelinin gelir durumuna ve ihtiyaçlık durumuna göre değişiklik göstermektedir. Her hangi bir geliri olamyan ailelere yapılan maddi yardım 500 TL kadar çıkarken yetim ve öksüz çocuklara aylık 100 TL yardım yapılmaktadır. SYDY vakfı tarafından eğitim yardımı ise aylık 75 TL olarak belirlenmiştir.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Yardımı tek seferli yada aylık düzenli yardımı ödemeleri her hane için farklılık gösterebilir. Her hangi bir sosyal güvence bulunmayan kişilere ve maddi durumu olmayan kişilere para yardımı yapılmaktadır.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Yardımı Nasıl Alınır?

Vakıflar, başvuru sahipleri tarafından teslim edilen başvuru formunu ve belgeleri inceledikten sonra ihtiyaç sahiplerini tespit ediyor.

En yoksul ve muhtaç aileleri belirledikten sonra gerekli gördüğü durumlarda başvuru sahiplerinin ikametgah adreslerine bir inceleme komisyonu gönderiyor.

Görevi ailenin sosyo-ekonomik durumuna dair rapor hazırlamak ve raporu vakıf mütevelli heyetine sunmak olan inceleme komisyonu; hazırladığı bu raporda ailenin yaşam şartlarına ve muhtaçlık durumuna dair bilgi veriyor.

Vakıf mütevelli heyeti, komisyon tarafından kendisine teslim edilen raporu da inceleyip, yardım edeceği kişilere dair bir liste hazırlıyor.

En kısa süre içerisinde de yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaya başlıyor.

Bu yazımızda sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı yardım başvuru ve sorgulama işlemine dair merak edilenleri aydınlatmaya çalıştık.

Sizler de sosyal yardım alıyorsanız ya da sosyal yardımlara başvurmayı düşünüyorsanız, konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Bir Yorum

  1. Merhaba ben engelli bireyim Annem ile yaşıyorum gıda ve maddi yardım başvurusu yapmak istiyorum Şimdiden teşekkür ederim Süleyman Yıldız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu