Devlet Yardımları

Süt Parası Başvurusu Nasıl Yapılır? Nereye Yapılır? Ne Kadar?

Süt Parası Başvurusu ve Sorgulama Nasıl Yapılır? Kaç Ay Alınır? SGK tarafından yeni doğum yapan annelere verilen süt parası ile annelerin bebeklerinin süt ve mama ihtiyaçlarını maddi açıdan daha kolay ve rahat bir şekilde karşılayabilmeleri amaç ediniyor.

Emzirme ödeneği olarak da adlandırılan süt parasına kendisi ya da eşi sigortalı bir işte çalışan anneler başvurabiliyorlar.

Yani belediyeler tarafından muhtaç ve işsiz ailelerin çocukları ve bebekleri için dağıtılan uzun ömürlü ve sağlıklı sütlerin aksine süt parasını sadece eşi ya da kendisi sigortalı olan anneler alabiliyorlar.

Bu yazımızda kısaca süt parası başvurusu nasıl yapılır? E-devletten süt parası başvurusu yapılır mı? vb. konuyla ilgili olarak merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Süt Parası Nedir?

SGK tarafından yeni doğum yapan annelere dağıtılan süt parası ile annelerin bebeklerinin süt, mama ve bez ihtiyaçlarını karşılamaları amaç ediniyor.

Başvurusu olumlu kabul edilen annelerin PTT hesaplarına tek seferli olarak yatırılan süt parası, sadece süt parası başvurusu olumlu sonuçlanan anne tarafından çekilebiliyor.

Emzirme ödeneğinden kendisi sigortalı olarak çalışmasa dahi eşi sigortalı olarak çalışan anneler de faydalanabiliyorlar.

Süt Parası Alma Şartları

Süt parası almak için gereken şartlardan biride doğum kadının sigortalı olarak çalışması ya da eşinin sigortalı olarak çalışması gereklidir. Süt parası almak için doğum sonrası bebeğin canlı olarak doğması gerekir.

Süt Parası Almak İçin Nereye Başvurulur

Süt parası tada emzirme ödeneği desteği anne yada babaya verilen sosyal yardımlardan biridir. En az 4 ay SGK yada Bağkur prim ödemesi olması şart aranmaktadır. Süt paraya yani emzirme ödeneği almak için SGK’ya başvuru dilekçesi ile yapılmaktadır. Dilerseniz süt parası almak için yeni doğan bebeğin T.C. kimlik numarası ile Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığının sitesi üzerinden başvuruda bulunabilirsiniz.

Sür parası almak için SGK Genel Müdürlüğüne kişilerin doğum raporu, 1 adet nüfus cüzdanı fotokopisi, sigortaya bağlı olan kişinin 120 günü olan vizite kâğıdı ve evlenme cüzdanını ile beraber giderek başvuru formunu doldurmaları yeterli olacaktır.

Süt Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Süt parasına başvurmak isteyen anne adaylarının ikametgahlarının bulunduğu yerdeki il ya da ilçe Sosyal Güvenlik Kurumu’na gitmeleri ve burada emzirme ödeneği başvuru formunu bizzat kendileri doldurmaları gerekiyor.

Süt parasına şu an için e-devlet üzerinden ya da farklı bir internet sitesi üzerinden başvurulamıyor.

Başvuru formunun anne tarafından doldurulması sonrasında başvuru sahibinin teslim ettiği belgeler; SGK tarafından inceleniyor ve değerlendirmeye alınıyor.

Başvurusu kabul edilen anneler; ortalama 15 iş günü içerisinde başvurularının sonuçlarına dair SGK tarafından bilgilendiriliyorlar.

Bazen bu süre; başvurulardaki yoğunluk durumuna göre birkaç ayı bulabiliyor.

Başvurusu kabul edilen annelerin PTT hesaplarına ise tek seferli olacak şekilde ‘emzirme ödeneği’ olarak da bilinen süt parası yatırılıyor.

Başvurusuna olumlu yanıt alan anneler; süt parasını PTT’ye giderek ve burada çalışan kişilere TC kimlik kartlarını göstermek suretiyle çekebiliyorlar.

Emzirme ödeneği, hak sahibi annenin dışında yakın akrabaları, çocukları hatta eşi tarafından bile çekilemiyor.

Süt parası başvurusu ve başvuru formu için Süt Parası Nasıl Alınır? E-Devlet Başvurusu ve Başvuru Formu 2024 yazısını okuyabilirsiniz. Ayrıca SGK ve E-Devlet Süt Parası Başvurusu ve Başvuru Sorgulama yazısını inceleyeb,lirsiniz.

Süt Parası Başvurusu E-Devlet

Süt parası başvurusu e-devlet üzerinden nasıl yapılır sorusuna cevap vermek gerekirse Süt Parası almak için bulunduğunuz İl yada İlçedeki Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek yapılmaktadır. SGK tarafından yapılan son açıklama ile beraber e-devlet üzerinden başvuru yapılmadan otomatik olarak doğum raporu olan kişilere ödenecektir.

Süt Parası Başvuru Şartları Nelerdir?

Süt parasına başvurmayı düşünen kişilerin birtakım şartları taşıyor olmaları gerekiyor.

Süt parası başvuru şartlarını kısaca aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz:

  • Mavi kart sahibi ya da TC vatandaşı olmak
  • Başvuru sahibi annenin ya da eşinin SSK’lı ya da Bağkur’lu olarak çalışıyor olması
  • Başvuru sahibi annenin veya eşinin doğumdan önceki en az 120 gün için sigorta primlerinin patronları tarafından ya da kendileri tarafından yatırılmış olması
  • Süt parası alınacak bebeğin ya da çocuğun 15 Temmuz 2015 tarihinden sonra doğmuş olması
  • Doğumun canlı doğum şeklinde gerçekleşmiş olması(ölü doğumlar söz konusu olduğunda süt parası alınamıyor)
  • Çocuğun henüz 5 yaşını doldurmamış olması
  • Başvurunun doğum tarihinden sonra en fazla 5 yıl içerisinde gerçekleştirilmiş olması
  • Başvuru öncesi yeni doğan bebeğin kimlik belgesinin çıkarılması
  • Başvuru öncesi doğumun Kimlik Paylaşım Sistemi’ne kayıt edilmiş olması

Yukarıdaki şartların tamamını karşılayan anneler; çocukları için SGK süt parasına başvurabiliyorlar.

Süt Parası Başvurusu için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Süt parası başvurusu için talep edilen en önemli belgeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Anneye ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Emzirme ödeneği başvuru dilekçesi
  • Çocuğa ait kimlik belgesi
  • Çocuğa ait doğum raporu

Süt parasına başvurmak isteyen anneler; yukarıdaki belgelerle birlikte ikametgahlarının bulunduğu yerdeki SGK il ya da ilçe müdürlüklerine gidebiliyor ve başvurularını tamamlayabiliyorlar.

Süt Parası Başvuru Sorgulama 2024

Süt parası yani emzirme ödeneği başvurunuzun kabul edilip edilmediğini, süt parası almaya hak kazanıp kazanmadığınızı e-devlet üzerinden kolaylıkla öğrenebiliyorsunuz.

Süt parası başvuru sorgulama işlemi için hemen https://www.turkiye.gov.tr/sgk-sahis-odeme-goruntuleme linkini tıklayabilirsiniz.

Bu link üzerinden SGK tarafından adınıza yapılan tüm şahıs ödemelerini de görüntüleyebilirsiniz.

SGK başvurularınıza dair detaylı bilgi edinmek adına dilerseniz ALO170 Çalışma Hayatı İletişim Merkezi’ni de arayabilir; yetkili kişilerle iletişime geçebilirsiniz.

Süt Parası Başvuru Formu

SGK emzirme ödeneğine başvurmak isteyen annelerin mutlaka doldurmaları gereken başvuru formunda başvuru sahibine mesleğine, yeni doğan bebeğinin kimlik bilgilerine, mesleğine, eşinin mesleğine dair bazı sorular yöneltiliyor.

Başvuru sahibinin süt parası başvuru formunu diğer tüm gerekli belgelerle birlikte il ya da ilçe Sosyal Güvenlik Kurumu’na teslim etmesi gerekiyor.

Süt parası başvuru formuna ulaşmak ve formu indirmek adına hemen alttaki linke tıklayarak başvuru formunu indirebilirsiniz.

Doğrum Yardımı Başvuru Formu

Süt Parası Ne Kadar 2024?

Süt parasına başvurmayı düşünen anneler; SGK’dan alacakları emzirme ödeneği miktarını da merak ediyorlar. 2024 yılı için başvurusu kabul edilen annelere 520 TL ödeme yapılıyor. Süt parası; annelerin PTT hesaplarına yatırılıyor. Ödemeler, tek seferli olarak yapılıyor.

Süt Parası Başvurusu Telefon Numarası

Emzirme ödeneği başvuru şartlarına, emzirme ödeneğinden faydalanıp faydalanamayacağınıza ve SGK ile ilgili tüm diğer başvurularınıza dair bilgi edinmek adına 7/24 hizmet veren ALO170 Çalışma Hayatı İletişim Merkezi’ni arayabilirsiniz.

Süt Parası Doğumdan Kaç Gün Sonra Alınır

Süt parası doğumdan kaç gün sonra alınır sorusuna cevap vermek gerekirse bu destek ödemesi Süt parası doğum yapıldıktan sonraki 2 ay içerisinde yani 60 güne kadar PTT şubelerinden çekilmektedir. Süt parası ödemesi TC. Kimlik numaranızı söyleyerek PTT şubelerinden anında çekebilirsiniz.

Süt Parası Her Ay Mı Veriliyor

Süt parası her ay mı veriliyor sorusuna cevap vermek gerekirse Süt parası doğumdan sonra iki ay içerisinde tek seferlik yapılan bir ödemedir. Tek seferlik verilen süt yardımı PTT şubelerinden kimliğiniz ile çekebilirsiniz.

Süt Parası İçin Hangi Numara Aranır?

Süt parası ödeneği hakkında bilgi ve aklınıza takılan tüm soruları ALO 144 hattını arayarak öğrenebilirsiniz.

Süt Parası Emanete Alındı Ne Demek

Süt parası emanete alındı ne demek sorusu genelde ödeme almak isteyenlerin karşılaştığı uyarılardan biridir. Eğer süt parası 6 ay boyunca PTT yada Ziraat Bankası şubelerinden çekilmez ise bu para emanet alınır yani SGK geri iade edilir.

Normalde 2 ay içerisinde TC kimlik numarasına tanımlanan bu para en fazla 6 ay içerisinde hak sahibi tarafından alınmadığında para geri iade olur ve sizin tekrar dilekçe ile SGK müdürlüğüne başvuruda bulunmanız gerekir.

süt yardımı nedir

Belediye Süt Yardımı Nasıl Alınır?

Ülkemizde muhtaç ve dar gelirli aileler için birçok belediyemiz tarafından yeni doğan bebeklere yönelik olarak mama ve bez yardımı yapılıyor.

Anneler; belediyelerin Yeni Doğan Bebek Paketi yardımına başvurarak, içerisinde bebek bezi, bebek maması, ıslak mendil, battaniye vb. malzemelerin yer aldığı hediye paketlerini alabiliyorlar.

Muhtaç ya da dar gelirli vatandaşlar, çocukları için süt yardımına da başvurabiliyorlar.

Başvurusu kabul edilenlere belirli bir süreliğine her ay için süt yardımı yapılıyor.

Ülkemizde İBB, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere birçok belediye; muhtaç ve yoksul ailelere her ay 8 litre süt dağıtıyor.

İkametgahınızın bulunduğu yerdeki belediyeye giderek, burada başvuru formunu doldurmak suretiyle süt yardımına başvurabilirsiniz.

Başvurunuz kabul edildiği takdirde her ay 8 litre sütü ev adresinizde teslim alabilirsiniz.

Belediye Süt Yardımı Kimlere Veriliyor?

İBB, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Büyükşehir Belediyesi süt yardımı; muhtaç ve işsiz ailelerin yanı sıra dar gelirlilere yani hane halkı kişi başı aylık ortalama net geliri, asgari ücretin 1/3’üne ya da daha altında bir rakama denk gelen kişilere de yapılabiliyor.

Yani muhtaçlık sınırının altında yaşayan anneler, belediyelere giderek süt yardımına başvurabiliyorlar.

Süt yardımları, öncelikli olarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı kaydı olan kişilere veriliyor.

Ailesinde sigortalı çalışan bulunmayanlar, süt yardımından öncelikli yararlanabiliyorlar.

Yangın, sel, deprem gibi afetlere ya da kazalara maruz kalanlar, bu yüzden aile asgari ihtiyaçlarını karşılamakta zorlananlar da belediyelere süt yardımı almak adına başvurabiliyorlar.

İBB tarafından dağıtılan Halk Süt’e çocuğu 3-6 yaş aralığında olan anneler başvurabiliyorlar.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Süt Kuzusu Başvurusu dahilinde dağıtılan süt yardımına 1-5 yaş aralığında çocuğu olanlar; Antalya Halk Süt’e ise 2-5 yaş aralığında çocuk sahibi anneler, başvurabiliyorlar.

Belediye Süt Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Belediyeler tarafından dağıtılan süt yardımına ikametgahınızın bulunduğu yerdeki belediyeye giderek ve burada başvuru formu doldurarak, başvurabiliyorsunuz.

İBB; Halk Süt başvurularını online platformda da kabul ediyor. Süt yardımı almak isteyen İstanbullu muhtaç veya dar gelirli vatandaşların https://portal.ibb.istanbul/login/citizen linkini tıklamaları gerekiyor.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Halk Süt yardımına da internet üzerinden başvurulabiliyor.

Başvurular, https://www.antalya.bel.tr/OnlineBasvuru/Halk-Sut-Talep-Formu linki üzerinden gerçekleştirilebiliyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi süt yardımına ise online platformda başvurulamıyor.

Süt yardımı almak isteyen annelerin İzmir Sosyal Hizmetler Müdürlüğü Süt Kuzusu Birimi’ne gitmeleri gerekiyor.

Belediye Süt Yardımı Başvuru Sorgulama

İstanbul Büyükşehir Belediyesi süt yardımı başvuru sonucunuzu öğrenmek için ALO153 Beyaz Masa hattını arayabilirsiniz.

İnternet üzerinden başvuru sorgulama işlemi için https://beyazmasa.ibb.istanbul/application/query linkini, Antalya Büyükşehir Belediyesi süt yardımı sonucunuzu öğrenmek adına https://www.antalya.bel.tr/OnlineBasvuru/Halk-Sut-Talep-Formu linkini tıklayabilirsiniz.

İzmir Büyükşehir Belediyesi başvuru sonucunuzu sorgulamak adına https://www.izmir.bel.tr/tr/HosgeldinBebekDurumSorgula/4064  linkini tıklayabilirsiniz.

Belediye Süt Yardımı Başvurusu için Gerekli Belgeler

Süt yardımı başvurusu için gerekli belgeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Başvuru sahibi annenin TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Yeni doğan bebekler için doğum raporu
  • Başvuru formu
  • Çocuğa ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Boşanan aileler için ‘boşanma mahkeme kararı’
  • Kirada oturan çiftler için kira sözleşmesi
  • Aileye ait vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Gelir belgesi
  • Muhtarlıktan alınması gereken fakirlik belgesi
  • Başvuru sahibinin çalışmadığına dair SGK’dan alınması gereken belge
  • Resmi nikahı olmayan çiftlerin çocuklarına ait nüfus kayıt örneği

Muhtaç, işsiz ya da dar gelirli olan anneler; üzerlerine kayıtlı değerli menkulleri ya da gayrimenkulleri olması halinde belediyelerden süt yardımı alamıyorlar.

Bu yazımızda emzirme ödeneği başvurusuna dair merak edilenleri yanıtlamaya çalıştık.

Sizler de süt parasına başvurmayı düşünüyorsanız ya da daha önce emzirme ödeneği aldıysanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu