Süt Parası Nasıl Alınır? Ne Zaman Yatar? Başvurusu 2024; Halk arasında süt parası olarak da adlandırılan emzirme ödeneği; kendisi ya da eşi sigortalı olarak çalışan kadınların doğum yapmaları halinde yararlanabilecekleri, SGK tarafından tek seferli olarak yapılan ödemeye deniliyor.
Kendisi ya da eşi 4A ya da 4B sigorta kollarından birine mensup olarak çalışan kadınların faydalanabilecekleri süt parası, diğer adıyla emzirme ödeneği ile annelerin bebeklerinin mama ve bez ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri amaç ediniyor.
Bununla birlikte emzirme ödeneğinden yalnızca belirli şartları taşıyan anneler faydalanabiliyorlar.
Bu yazımızda kısaca süt parası başvurusu nasıl yapılır? Süt parası nereden alınır? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.
Süt Parası (Emzirme Ödeneği) Nedir?
SGK tarafından 4A ya da 4B sigorta kollarına mensup olarak çalışan ve belirli bir süre için sigorta primleri yatırılmış olan veya kendileri çalışmamasına rağmen eşi çalışan kadınlara ödenen emzirme ödeneği, tek seferli yapılan yardıma deniliyor.
Emzirme ödeneği; annelerin PTT hesabına çalıştıkları kurum tarafından otomatik bir şekilde yatırılıyor.
Yani doğum yapan annelerin emzirme ödeneği alabilmeleri için ekstra bir başvuru yapmaları gerekmiyor.
Süt parası yardımında 5 yıllık zaman aşımı süresi mevcut olduğundan annelerin bebeklerinin doğum tarihini takip eden en fazla 5 yıl içerisinde bu ödemeyi almaları gerekiyor.
Süt Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?
Emzirme ödeneği, çalıştığı kurum tarafından PTT hesabına otomatik olarak yatırılmayan SSK’lı çalışanların ya da Bağkur’lu annelerin süt parası alabilmeleri için ikametgahlarının mevcut olduğu yerdeki SGK il ya da ilçe müdürlüğüne gitmeleri ve burada ‘emzirme ödeneği başvuru formu’ doldurmaları gerekiyor.
Anne adayı tarafından doldurulan emzirme ödeneği başvuru formu; başvurulan SGK il ya da ilçe müdürlüğü tarafından incelendikten sonra sonuçlar, ortalama 15 gün içerisinde açıklanıyor.
Emzirme ödeneği başvurusu kabul edilen kişiler, SGK tarafından emzirme ödeneği başvuru formunda bildirdikleri iletişim bilgileri üzerinden bilgilendiriliyorlar.
SGK resmi internet sitesi üzerinden ya da e-devlet platformundan ise şu an için emzirme ödeneğine başvurulamıyor.
Süt Parası Başvurusu Nereye Yapılır?
Süt parası başvurusu SGK’ya başvurusu dilekçesi doldurularak verilmektedir. Bulunduğunuz İl yada İlçedeki Sosyal Güvenlik Kurumu’na bizzat kimlikliğiniz ile beraber giderek başvuruda bulunabilirsiniz.
Süt Parası Başvuru Şartları Nelerdir?
Annelerin süt parasına başvurabilmeleri ve başvurularının kabul edilebilmesi noktasında, birtakım başvuru şartlarını taşıyor olmaları gerekiyor.
Emzirme ödeneği başvuru şartlarını ise aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
- Annenin ya da babanın TC vatandaşı olması veya mavi kart sahibi olmaları
- Annenin ya da eşinin SSK ya da Bağkur’lu olması
- Annenin ya da eşinin bebeğin doğum tarihinden önceki minimum 120 gün için sigorta primlerinin işverenleri ya da kendileri tarafından yatırılmış olması
- Doğumun 15 Temmuz 2015 tarihinden sonra gerçekleşmiş olması
- Doğumun canlı doğum olarak gerçeklemiş olması
- Başvuru tarihinde çocuğun 5 yaşını doldurmamış olması
- Annenin emzirme ödeneğine bebeğin doğum tarihinden sonra en fazla 5 yıl içinde başvurmuş olması
- Başvuru öncesinde bebeğin Kimlik Paylaşım Sistemi(KPS)’ne kaydedilmiş olması
- Başvuru öncesinde bebeğin kimlik belgesinin çıkarılmış olması
Yukarıdaki şartları taşıyan anneler, bebekleri için emzirme ödeneğine başvurabiliyorlar.
Başvurunun bizzat anne tarafından yapılması gerekiyor.
Süt Parası (Emzirme Ödeneği) Başvurusu için Gerekli Belgeler
Daha önce de bahsettiğimiz gibi süt parası, annenin PTT hesabına işveren tarafından otomatik olarak yatırılıyor.
Ödemenin işveren tarafından yapılmaması veya annenin ya da babanın Bağkur’lu olması durumunda ise anne, SGK il ya da ilçe merkezine giderek, süt parasına başvurabiliyor.
Başvuru esnasında anneden talep edilen belgeleri ise aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
- Anneye ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
- Çocuğa ait doğum raporu
- Çocuğa ait kimlik belgesi
- Emzirme ödeneği başvuru formu/dilekçesi
Süt Parası Başvuru Formu
Annelerin SGK il ya da ilçe müdürlüklerine süt parasına başvurmak için giderken yanlarında götürmeleri gereken emzirme ödeneği başvuru formunda anneye mesleğine, eşinin mesleğine, yeni doğan bebeğinin kimlik bilgilerine yönelik sorular yöneltiliyor.
Başvurusunun olumlu sonuçlanmasını dileyen tüm annelerin başvuru formundaki soruları eksiksiz ve doğru yanıtlamaları gerekiyor.
Daha sonra SGK, başvuru sonuçlarını bu formda annenin paylaştığı iletişim bilgileri üzerinden anneye iletiyor.
Bu yüzden de annelerin başvuru formunda güncel iletişim ve telefon bilgilerini paylaşmaları gerekiyor.
Süt Parası Başvuru Sorgulama E-Devlet
Süt parasına başvuran kişiler; başvuru sorgulama işlemlerini e-devlet üzerinden kolaylıkla gerçekleştirebiliyorlar.
SGK; başvuruların olumlu ya da olumsuz sonucunu e-devlet platformunda yayınlıyor.
E-devlet üzerinden emzirme ödeneği başvuru sonucunuzu görüntülemek adına hemen https://www.turkiye.gov.tr/sgk-sahis-odeme-goruntuleme linkini tıklayabilirsiniz.
Alternatif olarak ALO170 SGK Çalışma Hayatı İletişim Merkezini arayabilirsiniz.
Süt Parası Ne Kadar 2024?
2024 yılında annelere emzirme ödeneği olarak,857 TL ödeniyor. Bu ödeme, tek seferli olarak yapılıyor. Yani aylık düzenli bir şekilde yatırılmıyor.
Süt Parası Nasıl Alınır?
Anneler tarafından SGK il ya da ilçe müdürlüklerine gidilerek yapılan başvurular, SGK tarafından değerlendiriliyor.
Değerlendirme aşamasında anne tarafından teslim edilen belgeler ve emzirme ödeneği başvuru formu ayrıntılı bir şekilde inceleniyor.
Süt parası başvuru şartlarını taşıyan kişiler, başvuru formunda paylaştıkları iletişim ve SMS bilgileri üzerinden bilgilendiriliyorlar.
Ardından anneler, TC kimlik kartları ile birlikte kendilerine en yakın PTT şubesine giderek, kendileri adına yatırılan süt parasını çekebiliyorlar.
Emzirme ödeneği, anne dışında kimse tarafından çekilemiyor.
Yani kişinin eşi, çocukları, anne ya da babası gibi en yakınlarına bile ödeme yapılmıyor.
Süt Parası Ne Zaman Yatar?
Süt parası başvuruları, ortalama 15 gün içerisinde sonuçlanmakla birlikte paranın annenin hesabına yatması, 30 hatta 45 güne kadar uzayabiliyor.
Süt parası ödemeleri, annenin PTT hesabına ayın 8’i ile 14’ü arasında yatırılıyor.
Yeni doğum yapan anneler, doğum tarihinden bir sonraki ayın 8’i ile 24’ü arasında hesaplarına yatırılan parayı çekebiliyorlar.
Süt parasının hesaplarına yatırılıp yatırılmadığını ise e-devlet üzerinden kolaylıkla görüntüleyebiliyorlar.
PTT emzirme ödeneği sorgulama işlemi için https://www.turkiye.gov.tr/ptt-ptt-uzerinden-yapilan-kurum-odemeleri-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.
PTT adınıza yatan para sorgulamak için PTT Yardım Parası Sorgulama 2024 linkine tıklayabilirsiniz.
Süt Parası Başvurusu Telefon Numarası
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi anneler; ALO170 hattını arayarak, süt parası başvurusuna, başvuru için gerekli belgelere, süt parası alıp alamayacaklarına dair ayrıntılı bilgi edinebiliyorlar.
Aynı zamanda başvuru sonuçlarını öğrenmek adına da bu hattı arayabiliyorlar.
Süt Parası Doğumdan Kaç Gün Sonra Alınır
Sür parası doğumdan kaç gün sonra ödenir sorusuna cevap vermek gerekirse doğum yapan anneler süt parasını doğum sonrası 45 gün içerisinde Ziraat Bankası yada PTT şubelerinden kimlikleri ile çekebilirler.
Sür Parası PTT’den Alınır Mı?
Devlet tarafından doğum yapan annelere verilen süt parası Ziraat Bankası şubelerinden çekebileceğiniz gibi her hangi bir PTT şubesinden kimliğiniz ile çekebilirsiniz.
Belediye Süt Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Muhtaç ve ihtiyaç sahibi vatandaşlar, belediyelere süt yardımı almak adına başvurabiliyorlar.
Yalnızca kendisi ya da eşi sigortalı olarak çalışan annelerin yararlanabileceği emzirme ödeneğinin aksine belediye süt yardımına sigortalı bir işi olmayan kişiler, başvurabiliyorlar.
Yani belediye süt yardımı; çocuğunun süt ihtiyacını karşılamakta maddi açıdan zorlanan anneler ve aileler için yapılıyor.
Muhtaç vatandaşların yanı sıra hane halkı kişi başı aylık ortalama kazancı, asgari ücretin 1/3’ünün altında olan vatandaşlar da belediyelerin süt yardımından faydalanabiliyorlar.
Ülkemizde İzmir, İstanbul ve Antalya Büyükşehir Belediyeleri başta olmak üzere birçok büyükşehir belediyesi ya da ilçe belediyesi tarafından ihtiyaç sahiplerine süt yardımı yapılıyor.
Vatandaşlar, ikametgahlarının bulunduğu yerdeki belediyeye ya da sosyal hizmet merkezlerine giderek, burada süt yardımı başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.
E-devlet üzerinden ise yeni doğan bebek paketi yardımına ya da mama ve bez yardımına başvurulabiliyor.
E-devlet üzerinden mama ve bez yardımına başvurmak isteyen vatandaşların https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkini tıklamaları, ardından başvuru formundaki sosyal yardım türleri arasından ‘Bebekler için Bez ve Mama Yardımı’, ‘Yeni Doğan Yardım Paketi’ seçeneklerini işaretlemeleri gerekiyor.
Yoksul ve muhtaç vatandaşlar, dilerlerse gıda ve erzak yardımı, burs yardımı, kırtasiye yardımı vb. diğer yardımları işaretlemek suretiyle de bu yardımlara başvurabiliyorlar.
Belediyeden süt yardımı alıp alamayacağınıza dair bilgi edinmek adına ALO153 Beyaz Masa hattını arayabilirsiniz.
İBB Halk Süt Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?
İBB tarafından muhtaç ve dar gelirli vatandaşlara dağıtılan Halk Süt’e 3-6 yaş aralığında çocuğu olan anneler başvurabiliyorlar.
İBB tarafından başvurusu kabul edilen annelerin ikametgah adreslerine her ay için 8 litre süt teslim ediliyor.
Anneler; başvurularını internet üzerinden hızlı bir şekilde gerçekleştirebiliyorlar.
İBB Halk Süt yardımına başvurmak isteyen annelerin ise https://portal.ibb.istanbul/login/citizen linkine tıklamaları gerekiyor.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Halk Süt Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?
Antalya Büyükşehir Belediyesi de tıpkı İstanbul Büyükşehir Belediyesi gibi muhtaç ailelerin çocuklarına her ay için 8 litre süt dağıtıyor.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Halk Süt yardımına ise 2-5 yaş aralığında çocuğu olan yoksul anneler, başvurabiliyorlar.
Anneler; https://www.antalya.bel.tr/OnlineBasvuru/Halk-Sut-Talep-Formu linki üzerinden başvuru formu doldurarak, Halk Süt başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Süt Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Süt Kuzusu Projesi dahilinde yoksul ve muhtaç anneler ve bebekleri için yaptığı süt yardımına ise 1-5 yaş aralığında bebeği olan anneler başvurabiliyorlar.
İzmir Büyükşehir Belediyesi süt yardımına ise internet üzerinden başvurulamıyor.
Annelerin süt yardımına başvurabilmeleri için bizzat İzmir Sosyal Hizmetler Müdürlüğü Süt Kuzusu Birimi’ne gitmeleri ve başvurularını burada form doldurmak suretiyle gerçekleştirmeleri gerekiyor.
Belediye Süt Yardımı Kimlere Veriliyor?
Belediyelerin süt yardımlarına muhtaç ve gelirsiz aileler başvurabiliyorlar.
Yardımlar, öncelikle hanesinde sigortalı çalışan bulunmayan ve düzenli geliri olmayan aileler için yapılıyor.
Aynı zamanda hane halkı kişi başı aylık ortalama kazancı, güncel asgari ücretin 1/3’ünün altında olan aileler de süt yardımı alabiliyorlar.
Süt yardımından sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına daha önce kayıt olmuş olan, vakıflardan ya da belediyelerden gıda ve erzak yardımı, yakacak yardımı vb. yardımlar alan kişiler; öncelikli şekilde faydalanabiliyorlar.
Bu noktada süt yardımına başvurmayı düşünen annelerin öncelikle belediyelere ya da sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına giderek, sosyal yardım başvuru formu ve hane kayıt formu doldurmaları gerekiyor.
Sel, deprem gibi doğal afetlere, yangın gibi kazalara maruz kalan afetzedeler de çocukları için süt yardımına başvurabiliyorlar.
Bu kişilere süt yardımının yanı sıra barınma yardımı, gıda yardımı, giysi yardımı gibi yardımlar da yapılıyor.
Engeli veya kronik hastalığı yüzünden çalışamayanlar, kimsesiz ve gelirsiz dul kadınlar da süt yardımı alabiliyorlar.
Kısacası muhtaçlık sınırının altında yaşam mücadelesi veren dar geliri ve yoksul tüm ailelerin süt yardımına başvurma şansları bulunuyor.
Belediye Süt Yardımı Başvurusu için Gerekli Belgeler
Belediye süt yardım başvurusu için gerekli olan belgeleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
- Anneye ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
- Başvuru formu
- Bebeğe dair TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
- Yeni doğan bebekler için doğum raporu
- Boşanan çiftler için ‘boşanma mahkeme kararı’
- Aileye dair vukuatlı nüfus kayıt örneği
- Kirada oturanlar için kira sözleşmesi
- SGK’dan alınması gereken gelir ya da gelirsizlik belgesi
- Muhtarlıktan alınabilen fakirlik belgesi
- Resmi nikahı olmayan çiftlerin bebekleri için nüfus kayıt örneği
- Mal beyanına ilişkin belgeler
İşsiz ya da sigortasız olmalarına rağmen hanesinde üzerine kayıtlı değerli menkulü ya da gayrimenkulü olanlar; belediye süt yardımından faydalanamıyorlar.
Bu yazımızda emzirme ödeneği başvurusuna ve belediye süt yardımına dair merak edilenleri aydınlatmaya çalıştık.
Sizler de daha önce emzirme ödeneği ya da belediye süt yardımı aldıysanız veya bu yardımlara başvurmayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.