Güncel Konular

Üniversite Öğrencileri Sağlıktan Nasıl Yararlanır? Şartları Neler?

Üniversite Öğrencileri Sağlıktan Nasıl Yararlanır? Şartları Neler? Ülkemizde 1 Ocak tarihinde yürürlüğe giren zorunlu genel sağlık sigortası GSS kapsamında üniversite öğrencileri de tıpkı diğer TC vatandaşları gibi sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyorlar.

Öğrenciler; eğitim durumlarına, yaşlarına ve cinsiyetlerine bağlı olarak Genel Sağlık Sigortası’ndan farklı şekillerde faydalanabiliyorlar.

Örneğin, liseyi bitiren erkek öğrenciler 20 yaşlarına; üniversiteyi bitiren erkek öğrenciler ise 25 yaşlarına kadar anneleri ya da babaları üzerinden sağlık hizmeti alabiliyorlar.

Bu yazımızda kısaca üniversite öğrencileri sağlık hizmetlerinden nasıl yararlanır? sorusunu yanıtlamaya, konuyla ilgili olarak merak edilenleri aydınlatmaya çalışacağız.

Üniversite Öğrencilerinin Sağlık Sigortası Var mı?

Üniversite öğrencileri; 25 yaşlarını doldurana dek annelerinin ya da babalarının sağlık sigortalarından faydalanabiliyorlar.

Öğrencilerin genel sağlık sigortasından faydalanabilmeleri için annelerin ya da babalarının sigortalı olmaları gerekmiyor.

Yani hem erkek hem de kız üniversite öğrencileri; annelerinin veya babalarının sigortası olmamasına rağmen genel sağlık sigortası kapsamında sağlık hizmeti alabiliyorlar.

Annesi veya babası sigortalı olan kız öğrenciler ise 25 yaşını doldurmalarına rağmen evlenene ya da sigortalı bir işe girene kadar ücretsiz sağlık hizmeti alabiliyorlar.

Yani üniversiteyi bitiren kız öğrencilerin sağlık sigortasından yararlanmaları için herhangi bir sigorta primi ödemeleri gerekmiyor.

Bu noktada kız öğrencilere pozitif ayrımcılık tanınıyor.

Üniversite Öğrencisi Annesinin Sigortasından Yararlanabilir mi?

Üniversite öğrencileri, babalarının sigortalı olmaması halinde annelerin sağlık sigortasından faydalanabiliyorlar.

Yani annelerin sigortaları üzerinden sağlık hizmeti alabiliyorlar.

Öğrenciler, 25 yaşlarına kadar annelerinin sağlık sigortasından yararlanabiliyorlar.

Kız mezunlar ise evlenene ya da sigortalı işe girene dek anneleri üzerinden sigortalı kabul ediliyorlar.

Öğrenci Sağlık Sigortası Kaç Yaşına Kadar?

Annesi ya da babası sigortalı olan üniversite öğrencileri, 25 yaşlarına kadar ebeveynlerinin sağlık sigortası üzerinden muayene olabiliyorlar.

Annesi ya da babası SSK’lı olan bir üniversite öğrencisi, 25 yaşına kadar ücretsiz muayene olabiliyor.

Annenin veya babanın sigortalı olmaması halinde ise üniversite öğrencileri, 25 yaşlarını doldurana dek genel sağlık sigortasından faydalanabiliyorlar.

25 yaşını dolduran öğrencilerin sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gidip, gelir testine girmeleri gerekiyor.

Öğrenciler, gelir testi sonrasında ait oldukları GSS sınıfı kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyorlar.

Bu noktada mezunların ücretsiz sağlık hizmetlerinden faydalanabilmeleri için bir miktar sigorta primi ödemeleri gerekiyor.

Bununla birlikte kız mezunlar; sigortalı bir işe girene dek ya da evlenene kadar anneleri ya da babaları üzerinden sigortalı kabul ediliyorlar.

Sonuç olarak; üniversite öğrencileri anneleri ya da babaları sigortalı olmasalar bile genel sağlık sigortası kapsamında sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanabiliyorlar.

18 Yaşını Dolduran Öğrenciler Sağlık Hizmetlerinden Nasıl Yararlanabilir?

18 yaşını dolduran çocukların sağlık hizmetlerinden nasıl yararlanacakları, daha önce de bahsettiğimiz gibi çocukların yaş, cinsiyet ve eğitim durumlarına bağlı olarak farklılık gösterebiliyor.

Liseyi bitiren ve üniversiteye kayıt olmayan erkek çocuklar, 20 yaşlarına kadar anneleri ya da babaları üzerinden sigortalı kabul ediliyorlar.

Erkek çocuklar; üniversite eğitimi almaları ve öğrenimlerine devam etmeleri durumunda ise 25 yaşlarına kadar annelerinin veya babalarının sigortasından faydalanabiliyorlar.

18 yaşını dolduran ve öğrenimlerine devam etmeyen yani lise eğitimi de almayanların 18 yaşlarını doldurduklarında gelir testine girmeleri gerekiyor.

Kız çocuklarında ise yaş sınırı aranmıyor.

Annesi ya da babası sigortalı olan kız çocukları, evlenene ya da sigortalı işe girene kadar anne ve babaları üzerinden sigortalı olarak sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyorlar.

Annesi veya babası sigortalı olmayanlar ise üniversite eğitimi görmeleri halinde 25 yaşlarına kadar ücretsiz sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyorlar.

Açık Öğretim Öğrencileri, Sağlık Hizmetlerinden Yararlanabilir mi?

Açık öğretimde okuyan üniversite öğrencileri de tıpkı vakıf ya da devlet üniversitelerinde okuyan diğer üniversite öğrencileri gibi 25 yaşlarına kadar, sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyorlar.

Yani açık öğretim öğrencilerinin sağlık hizmetlerinden yararlanma hakları ile devlet ya da vakıf üniversitelerinde okuyan öğrencilerin hakları arasında herhangi bir fark bulunmuyor.

Açık öğretim öğrencilerinin de 25 yaşlarına geldiklerinde gelir testine girmeleri ve GSS primi ödemeye başlamaları gerekiyor.

Lise Öğrencileri Sağlık Hizmetlerinden Yararlanabilir mi?

Lise eğitimi gören yani lise ya da dengi okullardan mezun olanlar; 20 yaşlarına dek anneleri veya babaları üzerinden sigortalı kabul ediliyorlar.

Lise sonrası üniversiteye gidenler ise 25 yaşlarını doldurana dek annelerinin veya babalarının sigortasından faydalanabiliyorlar.

Lise eğitimine devam etmeyenlerin yani ortaokul mezunu olan erkek çocuklarının ise 18 yaşlarını doldurana dek ebeveynlerinin sigortasından yararlanma hakları bulunuyor.

Erkek çocuklarının 18 yaşlarını doldurduklarında gelir testine girmeleri gerekiyor.

Lise eğitimine devam eden ya da etmeyen kız çocuklar ise evlenene ya da işe girene dek anneleri ya da babalarının sigortası üzerinden sağlık hizmeti almaya devam edebiliyorlar.

Yani kız ve erkek çocuklar arasında ayrım bulunuyor.

Hangi Öğrencilerin GSS Primi Ödemeleri Gerekir?

  • Lise öğrenimlerine devam etmeyen erkek öğrencilerin anneleri ya da babaları sigortalı olsa dahi gelir testine girmeleri ve 18 yaşlarını doldurmaları itibariyle GSS primi ödemeye başlamaları gerekiyor.
  • Lise öğrenimlerine devam etmekte olan veya liseyi bitiren ancak üniversiteye devam etmeyecek olan kız ya da erkek öğrenciler; anneleri veya babaları sigortalı olmasalar bile 20 yaşlarına kadar sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyorlar. Öğrencilerin 20 yaşlarını doldurduklarında ise GSS primi ödemeleri gerekiyor. Annesi ya da babası sigortalı olan kız çocukları ise sigortalı işe girene ya da evlenene dek anneleri ve babaları üzerinden sağlık hizmeti alabiliyorlar.
  • Üniversite öğrencilerinin ise anneleri ya da babaları sigortalı olmasalar dahi 25 yaşlarına kadar sağlık hizmetlerinden yararlanma hakları bulunuyor. Öğrencilerin 25 yaşına girdiklerinde ise gelir testine girmeleri gerekiyor. Kız çocuklar ise evlenen ya da sigortalı iş bulana dek annelerinin ve babalarının sigortasından faydalanabiliyorlar.
  • Annesi ya da babasının sosyal güvencesi olmayan ve 18 yaşından küçük olan kız veya erkek çocuklar, genel sağlık sigortası dahilinde ücretsiz olarak sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyorlar. Öğrencilerin lise eğitimlerine devam ediyor olmaları halinde 20; üniversite eğitimlerine devam ediyor olmaları halinde ise 25 yaşlarına kadar ücretsiz sağlık hizmetlerinden faydalanma hakları bulunuyor.

Ailesinin Sosyal Güvencesi Olmayan Yeni Mezun Öğrencilerin Ne Yapmaları Gerekiyor?

Ailesinin herhangi bir sosyal güvencesi olmayan yeni mezun lise öğrencileri, üniversite eğitimine devam etmemeleri halinde 20 yaşlarına kadar ücretsiz sağlık hizmeti alabiliyorlar.

Bu noktada kız ve erkek çocuklar arasında herhangi bir ayrım bulunmuyor.

Yeni mezun üniversite öğrencileri ise 25 yaşlarını doldurana dek GSS kapsamında kabul ediliyorlar.

Liseye devam eden ya da liseyi bitiren öğrencilerin 20 yaşlarını doldurduklarında; üniversiteye devam eden ya da üniversite eğitimine devam eden öğrencilerin ise 25 yaşlarını doldurduklarında gelir testine girmeleri ve prim ödemeye başlamaları gerekiyor.

Sigortalı bir işte çalışmaya başlayan yeni mezun öğrencilerin ise gelir testine girmeleri gerekiyor.

Bu kişilerin primleri işverenleri tarafından ödeniyor.

Bu yazımızda üniversite öğrencilerinin sağlık hizmetlerinden nasıl yararlanabileceklerine ilişkin merak edilenleri aydınlatmaya çalıştık.

Sizler de konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu