Valilik Yardımı Nasıl Alınır? Başvurusu Nasıl Yapılır?
Valilik Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? Valilik Yardımı Başvuru Formu, Valilik Gıda Yardımı, Valilik Kömür Yardımı, E-Devlet Valilik Yardımı Başvurusu, Valilik Para Yardımı Başvurusu ve Valilik Maddi Yardım Başvurusu detayları yazımızda.
Valilik Yardımı Nasıl Alınır? Başvurusu Nasıl Yapılır? Ülkemizdeki belediyeler, kaymakamlıklar, dernek ve vakıflar gibi muhtaç ve ihtiyaç sahibi vatandaşlara ayni ve nakdi yardımlar yapan valilikler; 2024 yılında da sosyal yardımları ile yoksul vatandaşlara destek oluyor.
Tüm yardım çalışmalarını sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla yürüten valilikler; para yardımı, giysi yardımı, kömür ve odun yardımı vb. birçok yardımlar yapıyor.
Bu yazımızda valilik yardımlarına nasıl başvuracağını merak eden ihtiyaç sahibi vatandaşlar için valilik yardımı nasıl alınır? Valilik yardım başvurusu nasıl yapılır? vb. soruları yanıtlamaya, konuyla ilgili olarak merak edilenleri aydınlatmaya çalışacağız.
Valilikler Tarafından Yapılan Yardımlar Nelerdir?
Valilikler tarafından yapılan en önemli sosyal yardım türlerini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
- Nakdi yardımlar(para yardımı)
- Gıda ve erzak yardımı
- Kömür, odun vb. yakacak yardımı
- Giysi yardımı
- Mobilya ve eşya yardımı
- Engelliler için yapılan yardımlar
- Muhtaç asker yakınlarına yapılan yardımlar
- Muhtaç şehit ve gazi yakınları için yapılan yardımlar
- Afetzedeler için yapılan yardımlar
- Muhtaç vatandaşlar için kira yardımı
- Yoksul ailelerin çocukları için şartlı eğitim ve şartlı sağlık yardımı
- Yoksul aile çocukları için SED yardımı
- Engellilere engelli maaşı bağlanması
- Eşi vefat eden kadınlara ve çocuklarına yetim ve öksüz maaşı bağlanması
- 65 yaş üstü kimsesiz ve gelirsiz vatandaşlara yaşlılık maaşı bağlanması
- Muhtaç vatandaşlar için elektrik yardımı
- Kimsesiz ve gelirsiz yaşlılara yapılan yardımlar
- Kronik hastalar için yapılan yardımlar
- Engelli ve bakıma muhtaç yaşlıların yakınlarına engelli yakını maaşı bağlanması
- Yoksul ailelerin çocukları için kırtasiye ve eğitim yardımı
- Yoksul ailelerin çocukları için burs yardımı
- Muhtaç asker ailelerine maaş bağlanması
Yukarıdaki yardımlara başvurmak isteyen vatandaşlar, direk olarak valiliklere gidebilecekleri gibi ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına giderek, burada da sosyal yardımlara başvurabiliyorlar.
Valilikler tarafından yapılan gıda ve erzak yardımı sayesinde ihtiyaç sahipleri makarna, bulgur, mercimek, nohut, zeytin, peynir, reçel vb. yemeklik ve kahvaltılık malzemelere ücretsiz bir şekilde sahip olabiliyorlar. Fakir aileler için yapılan erzak yardım kolilerinde ortalama dört kişilik bir ailenin bir aylık gıda ve erzak ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik malzemeler bulunuyor.
Kış aylarında soğuk havalara karşı ailelerin ve çocuklarının korunmasını sağlamak adına yoksul ailelere kömür ve odun yardımı yapan valilikler; evinde sobası olmayan muhtaç vatandaşlara da soba hediye ediyor.
Engelli vatandaşlar için sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla tekerlekli sandalye, akülü tekerlekli sandalye, baston, havalı yatak vb. malzemeler dağıtan valilikler; yoksul ailelerin çocuklarına sunduğu kırtasiye yardımı dahilinde ailelere bir miktar para yardımı yapıyor. Böylelikle aileler, eğitim ve öğretim dönemi başlangıcında çocuklarının silgi, kalem, defter vb. ihtiyaçlarını kolaylıkla karşılayabiliyorlar.
Deprem, yangın, sel vb. doğal afetler yüzünden çalışma gücünü veya işini kaybedenlere kira yardımı, barınma yardımı, gıda ve erzak yardımı gibi yardımlar yapmaktan geri kalmayan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına vatandaşlar acil nakit ihtiyaçlarında da başvurabiliyorlar.
Valilikler tarafından yapılan para yardımı, sürekli olabileceği gibi birkaç seferli de olabiliyor.
Yapılan yardımların miktarı ve süresi belirlenirken vakıf bütçesi ve başvuru sahibi vatandaşların muhtaçlık durumları göz önünde bulunduruluyor.
Valilik Yardımları hakkında detaylı bilgi için Valilik Yardımları Nelerdir? Valilik Ne Yardımı Yapıyor? yazımızı okuyabilirsiniz.
Valilik Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?
Valilikler, daha önce de bahsettiğimiz gibi yardımlarını Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile birlikte yani sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla yürütüyor.
Bu yüzden de valilik sosyal yardımlarına başvurmayı düşünen muhtaç ya da dar gelirli vatandaşların ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvurmaları gerekiyor.
Vatandaşlar, para yardımı, giysi yardımı, mobilya ve eşya yardımı vb. yararlanabilecekleri yardımlarla ilgili olarak detaylı bilgi edinmek istediklerinde ALO183 ya da ALO144 Sosyal destek hatlarından birini arayabiliyorlar.
İkametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfını arayarak da güncel sosyal yardımlara dair her konuda yetkili kişilere danışabiliyorlar.
E-Devlet Valilik Yardım Başvurusu
Valilik yardımlarına başvurular e-devlet üzerinden yapmanız mümkün. E-Devlet valilik yardımı başvuru yapmak için Açık Kapı üzerinden yada e-devlet üzerinden https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti bu linke tıklayarak başvuru yapabilirsiniz.
Valilik yardım başvurusu ayrıca ikametgah adresinin bulunduğu Kaymakamlık binalarında bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına giderek yapabilirsiniz.
Valilik Kömür Yardımı Yapıyor Mu?
Valilik kömür yardımı yapıyor mu sorusuna cevap vermek gerekirse Valilik tarafında muhtaç ailelere kömür yardımı ve ısınma desteği yardımı yapılmaktadır. Ayrıca doğalgaz varsa doğalgaz yardımı alma imkanınıza bulunmaktadır. Valilik kömür yardımı başvurusunda bulunmak için kimliğiniz ile beraber Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına giderek başvuru formu doldurabilirsiniz.
Valilik kömür yardımı ve Valilik doğalgaz yardımı her hangi bir sosyal güvencesi bulunmayan geliri olmayan kişilere verilmektedir.
Valilik Yardım Başvurusu Sorgulama
İhtiyaç sahibi vatandaşlar, başvurdukları vakıf yardımlarının sonucunu öğrenmek istediklerinde ALO183 veya ALO144 Sosyal Destek hatlarından birini arayabiliyorlar.
Ya da vakfa gidebilecekleri gibi vakfa ait telefon numarasını da arayabiliyorlar.
E-devlet üzerinden sosyal yardım başvuru sonucunu görüntülemek isteyen vatandaşların ise https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkini tıklamaları gerekiyor.
Valilik Yardım Başvuru Formu
Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına ya da bizzat valilik kurumuna sosyal yardım almak adına giden kişilerin mutlaka doldurmaları gereken başvuru formu ile başvuru sahiplerinin muhtaç olup olmadıklarını tespit etmek ve muhtaçlık seviyelerini ölçmek amaç ediniyor.
Bu yüzden de vatandaşlara formda mesleklerine, aylık harcamalarına, kısacası gelir ve giderlerine dair sorular soruluyor.
Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları; başvuru formundaki sorulara verilen yanıtları ve başvuru sahibi kişi tarafından teslim edilen belgeleri inceleyip, acil yardıma ihtiyacı olanları tespit ediyor.
Başvuru formunda vakfı yanıltmaya yönelik cevaplar paylaşan, düzenli ve sigortalı işi olmasına rağmen kendini işsiz gösteren ve yardım alanlar, sonradan yalan beyanlarda bulunduklarının fark edilmesi üzerine cezai yaptırım olarak, aldıkları tüm yardımları geri ödemekle yükümlü oluyorlar. Üstelik vatandaşlardan aldıkları yardımlar güncel faizleriyle talep ediliyor.
Ödeme yapmayan kişiler hakkında ise yasal dava süreci başlatılıyor.
Valilik Yardım Başvurusu Telefon Numarası
ALO183 veya ALO144 hatlarını aramak suretiyle ön başvurunuzu gerçekleştirebilir, yardımlarla ilgili her konuda bilgi alabilirsiniz.
Alternatif olarak valiliğe ait telefon numarasını arayabilir, yetkililerle iletişime geçebilirsiniz.
Valilik Para Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Düzenli geliri ve sigortalı işi olmayan vatandaşların yanı sıra muhtaçlık sınırının altında yaşamak zorunda olanların yani hane halkı kişi başı aylık ortalama kazancı asgari ücretin 1/3’ünü hiçbir şekilde aşmayanların da başvurabileceği para yardımına başvurmak isteyenlerin sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına bizzat gitmeleri gerekiyor.
Vatandaşlar, valilik para yardımına gıda ihtiyaçlarını karşılamak, çocuklarının eğitim giderlerinde kullanmak, kira masraflarını ödemek ya da evlerinin bakım ve tadilatını yaptırmak gibi farklı amaçlarla başvurabiliyorlar.
Para yardımı, ihtiyaç sahiplerine tek seferli yapılabileceği gibi her ay düzenli bir şekilde de yapılabiliyor.
Yapılan nakdi yardım miktarı; ailedeki kişi sayısına göre değişebiliyor.
Örneğin, 2-3 kişilik aileler için aylık 300 TL; 5 ve üstü kişilik aileler için aylık 500 TL yardım yapılmasına karar verilebiliyor.
Valilik Gıda Yardımı Başvurusu
Valilik gıda yardımı maddi zorluk çeken muhtaç ailelere yapılan sosyal yardımlardan biridir. Valilik tarafından belirlenmiş dar gelirli ailelere gıda yardımı ve erzak yardımı yapılmaktadır. Ayrıca muhtaç ailelere ramazan ayında erzak kolisi ve gıda kolisi dağıtılmaktadır.
Valilik gıda yardımı başvurusu ikametgah adresinizin bulunduğu ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına kimliğiniz ile beraber giderek yapabilirsiniz.
Valilik Kira Yardımı Başvurusu
Birikmiş kira borcu olan ya da aylık kira giderlerini ödemekte zora düşen muhtaç ve işsiz vatandaşların başvurabilecekleri kira yardımı ile muhtaç vatandaşlar sokakta yaşamaktan kurtulmuş oluyorlar.
Kira desteği almak isteyen vatandaşların ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvurmaları gerekiyor.
Vakıflar; ihtiyaç sahiplerinin aylık tüm kira giderlerini ödeyebilecekleri gibi kiranın bir kısmını da ödeyebiliyorlar.
Kira desteği, birkaç aylığına olabileceği gibi düzenli de olabiliyor.
Bu bağlamda vatandaşlara 200-300 TL gibi aylık kira yardımı yapılabileceği gibi daha yüksek rakamlarda da yardım yapılabiliyor.
Ülkemizde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılmakta olan Kentsel Dönüşüm kira yardımına ise ev ya da işyeri kentsel dönüşüme girmiş olan yani ev ya da işyeri hakkında yıkım ve yeniden inşa kararı verilmiş olan kişiler başvurabiliyorlar.
Deprem açısından riskli yerlerde yaşayan kişilere verilen kira yardımına e-devlet üzerinden kolaylıkla başvurulabiliyor.
E-devlet Kentsel Dönüşüm kira desteğine başvurmayı düşünen hak sahibi vatandaşlar, https://www.turkiye.gov.tr/csb-kentsel-donusum-kira-yardimi-basvurusu-4621 linki üzerinden başvurularını tamamlayabiliyorlar.
Elektrik Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Aylık elektrik borcunu ödemekte zorlanan, sigortasız çalışan ve gelirsiz ihtiyaç sahiplerinin yararlanabilecekleri elektrik yardımı sayesinde muhtaç vatandaşlar, elektrik faturalarını öderken indirimden yararlanabiliyorlar.
Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıf kaydı olan işsiz ve gelirsiz vatandaşlar; herhangi bir PTT şubesine gidip, elektrik faturalarını ödemek istediklerinde faturalarını indirimli olarak ödeyebiliyorlar.
Elektrik yardımı kapsamında 1-2 kişilik ailelere aylık 75KW, 3 kişilik ailelere 100 KW, 4 kişilik ailelere 125 KW, 5 ve üstü kişilik ailelere ise 150 KW için indirim yapılıyor.
Muhtaç ve işsiz vatandaşların yanı sıra muhtaçlık sınırının altında yaşayan kişiler de elektrik yardımı alabiliyorlar.
Muhtaç Asker Yakını Maaş Başvurusu Nasıl Yapılır?
Ülkemizde muhtaç yani gelirsiz ve işsiz er ya da erbaşların ailelerine yani eşlerine bağlanan muhtaç asker yakını maaş başvurusu da sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla yapılıyor.
Muhtaç asker yakınlarına en fazla 12 ay için maaş bağlanabiliyor.
Muhtaç asker yakını maaşı dahilinde asker eşlerine maksimum 12 ay için aylık 400 TL ödeniyor. Ödemeler, iki ayda bir yani 800 TL şeklinde yapılıyor.
Askerlik görevini yapmakta olan muhtaç er ya da erbaşlara ise askerlikleri boyunca her ay 300 TL yardım parası ödeniyor.
Şartlı Eğitim ve Şartlı Sağlık Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Hanesinde herhangi bir sigortalı çalışan bulunmayan yoksul ailelerin çocukları için yapılan şartlı eğitim ve şartlı sağlık yardımlarına başvurmak isteyen annelerin de ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gitmeleri gerekiyor.
Şartlı sağlık yardımına 0-6 yaş aralığında çocuğu olan anneler, başvurabiliyorlar.
Başvurusu kabul edilen annelerin PTT hesaplarına her bir çocukları için aylık 45 TL yatırılıyor.
Yatırılan bu para karşılığında annenin çocuğunu sağlık kontrollerine düzenli bir şekilde götürmesi, çocuğunun aşılarını eksiksiz yaptırması talep ediliyor.
Şartlı eğitim yardımı dahilinde ise başvurusu kabul edilen annenin PTT hesabına ilköğretim ve ortaöğretim gören öğrenci çocukları için aylık bir miktar yardım parası yatırılıyor.
Şartlı eğitim yardımı dahilinde ilköğretime giden kız öğrenciler için aylık 50, erkek öğrenciler için aylık 45; ortaöğretime giden kız öğrenciler için aylık 75, erkek öğrenciler için aylık 55 TL ödeme yapılıyor.
SED Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Hanesinde sigortalı çalışan olmayan annelerin başvurabileceği bir diğer yardım olan SED yardımı, fakir ailelerin çocukları için yapılıyor.
Bu yardım, genellikle hakkında bakım tedbir kararı alınmış ve sosyal hizmet kurumlarında yaşayan ancak SED yardımı ile desteklendikleri takdirde ailesi veya yakınları tarafından bakılabilecek durumda olan çocuklar için yapılıyor.
SED yardımı, uzun süreli olabileceği gibi birkaç seferli de olabiliyor.
SED yardımı kapsamında annenin PTT hesabına yatırılan yardım parası; ailenin muhtaçlık durumuna göre de değişebiliyor.
SED yardımı dahilinde ekonomik destek almak isteyen annelerin de sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvurmaları gerekiyor.
Valilik Yardım Başvurusu için Gerekli Belgeler Nelerdir?
Valilik yardım başvurusu esnasında kişiden talep edilen en önemli belgeleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
- TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
- Aileye ait vukuatlı nüfus kayıt örneği
- İkametgah belgesi
- Muhtarlıktan alınabilen fakirlik belgesi
- Aile bireylerine ait gelir belgesi
- İşsiz bireylerin SGK’dan almaları gereken ve işsiz olduklarını gösteren belge
- Mal beyanına ilişkin belgeler
**İşsiz ve gelirsiz olmalarına rağmen üzerlerine kayıtlı gayrimenkulü ya da değerli menkulü olan vatandaşların başvuruları kabul edilmiyor.
Başvuru sahiplerinden yukarıda bahsettiğimiz belgelere ek olarak, özel durumlarına göre başka belgeler de talep edilebiliyor.
Örneğin; engelli maaşına başvuran ihtiyaç sahiplerinin çalışamayacaklarını gösteren 2024 engelli raporunu, kronik hastaların ise tam teşekküllü bir hastaneden alabilecekleri sağlık kurulu raporunu teslim etmeleri gerekiyor.
Çocukları için şartlı eğitim, şartlı sağlık, SED, kırtasiye, eğitim yardımı gibi yardımlara başvuracak olan kişilerden ise çocuklarına dair öğrenci belgesi talep ediliyor.
Yardım başvurunuzun esnasında teslim etmeniz gereken belgelere dair detaylı bilgi için ALO183, ALO144 sosyal destek hatlarını ya da başvuracağınız sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfını arayabilirsiniz.
Valilik Yardımları Kimlere Verilir?
Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı yardımlarından kimlerin yararlanabileceği başvurulan yardım türüne göre değişiklik gösterebiliyor.
Örneğin; şartlı eğitim, şartlı sağlık ve SED yardımları, hanesinde sigortalı çalışan bulunmayan kişilere veriliyor.
Para yardımı, gıda ve erzak yardımı, giysi yardımı gibi yardımlara ise muhtaçlık sınırının altında yaşayanlar yani hane halkı kişi başı aylık ortalama kazancı, asgari ücretin 1/3’üne ya da daha altında bir rakama denk gelenler başvurabiliyorlar.
Engelli maaşına en az %40 engel oranına sahip olan kişiler, dul ve yetim maaşına ise sigortalı çalışan eşi vefat eden dul kadınlar başvurabiliyorlar.
65 yaş aylığı olarak da adlandırılan yaşlılık maaşı ise gelirsiz ve kimsesiz 65 yaş ve üstü yaşlılara bağlanıyor.
Sosyal yardımlara eşi vefat eden ya da eşinden ayrılan dul kadınlar, işsiz ve gelirsiz engelliler, afetzedeler, muhtaç asker, şehit ve gazi yakınları da başvurabiliyor.
Kısacası sosyal yardımlara ihtiyaç sahibi işsizler, dar gelirli ve yoksul vatandaşlar, kimsesiz ve düşkünler yani toplumun asgari ihtiyaçlarını dahi karşılayamayan ve geçinmekte zorlanan kesimi başvurabiliyor.
Bu yazımızda valilik yardım başvurusuna dair merak edilenleri aydınlatmaya çalıştık.
Sizler de vakıflardan yardım alıyorsanız ya da vakıf yardımlarına başvurmayı düşünüyorsanız, konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.
Eşim Alkol ve kumar bagimlisidir 3 yildir Ayrı yaşıyoruz Mahkemem devam ediyor 12 yaşında 8 sınıf 1 kızım var yavrumun eğitim ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyorum Yavrumu okutabilmem için Burs Yardiminiza İhtiyacmiz var yardımcı olmanızı saygılarımla arz ederim
Öğrencilerim var yardim almak istiyorum
Sayın valimiz ben ev hanımı yım 4cocugum var eşim çalışmıyor kiraciyim rahatsız lığımdan dolayı bende çalışamıyorum sizden ricam bana yardım edin saygılarımla
Eşimden 30 9 2023 tarihinde mahkeme kararıyla boşandık bir yerden yardım alamıyorum 20 yaşında oğlum vardı epilepsi hastası olduğu için vefat etti 5 yaşında oğlum var onunla birlikte yaşıyorum kiramı veremiyorum suyumu ödüyemiyorum elektrikten icralık oldum allah rızası için bana yardımcı olurmusunz
kiradayim iki çocugum var oglum doguştan kronik hastasi kendim pikiyatride tedavi goruyorum faturalarimi kirami odeyemiyorum
Şunda çalışmıyorum evdeyim yardıma ihtiyacım var 3tane çocuğum var ikisi okula gidiyor birisi açık öğretime gidiyor
Mehmet Seyitoğlu yaşı 58 sakatlığı %41.59.raporu vardır zaten sakat adamı hastayımı astım bronşit ilaç konmak suretli okjantopu kolaylıklatayım ilaç için maddi nekit yardımci olursanız sevinirim cebeci mah Sultangazi
selamünaleyküm değerli abilerim sizden yardım istiyorum
Kulaklarım ağır işitiyor görme sorunum var bu sebeple çalışamıyor kiramı vs borçlarimi ödeyemedim ev sahibi çık diyor yiyeceğimiz yok 1 oğlum var lise okuyan yardımcı olunması istiyorum bir daha giremem netim yok
Merhaba yetkili kardeşim yapılan yardım faaliyetlerinden faydalanmak istiyorum durumum yok 4cocuk annesiyim 3 okuyor birisi bebek ev hanımıyım çalışmıyorum evim kira yardım talep ediyorum maddi durumum yok saygılarımla arz ederim
İyi günler sizdeb yardım talep etmek istiyorum gıda yardımı iki küçük çocuğum var evim kira kiram 1500 eşim teksilde çalışıyo askeri üçret alıyo bizde bi yardım eli uzatırsanız çok çok mutlu oluruz şimdiden allah razı olsun sizden
Yardım istiyorum evim kirada 1500 kira
42 yaşındayım adım Salih böcek çalışmıyorum hiçbir gelirim sigortam yok raporlu ilaç tedavisi oluyorum kronik hastalığım var ihtiyaçlarımi karşilamiyirum yardım talep ediyorum.