Devlet Yardımları

Valilik Yardımları Nelerdir? Valilik Ne Yardımı Yapıyor?

Valilik Yardımları Nelerdir? Valilik Yardımları Nasıl Alınır? Valilik Ne Yardımı Yapıyor? Valilik Yardım Yapıyor Mu? Valilik Yardımlarına Nasıl Başvurabilirim* detayları yazımızda.

Valilik Yardımları Nelerdir? Yoksul, dar gelirli ve muhtaç vatandaşlara gıda ve erzak yardımı, para yardımı, kira yardımı gibi birçok yardımlar yapan valilikler; tüm yardımlarını sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyorlar.

Valilik yardımlarından yararlanmak isteyen vatandaşlar, bizzat valiliklere giderek, yetkili kişilerle görüşebilecekleri gibi ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına da başvurabiliyorlar.

Özellikle pandemi sürecinde fakir mahallerde yaşayan ailelere gıda ve erzak kolileri dağıtan valilikler; nakit paraya sıkışan muhtaç kişilere de yardımcı oluyor.

Bu yazımızda kısaca valilik yardımları nelerdir? Valilik yardım başvurusu nasıl yapılır? vb. konuyla ilgili olarak merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Valilik Tarafından Yapılan Yardımlar Nelerdir?

Valilik tarafından yapılan en önemli yardımları aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Para yardımı
  • Kira yardımı
  • Gıda ve erzak yardımı
  • Kömür, odun vb. yakacak yardımları
  • Engelliler ve kronik hastalar için yapılan yardımlar
  • Öğrenciler için kırtasiye yardımı
  • Öğrenciler için burs yardımı
  • Giysi yardımı
  • Mobilya ve eşya yardımı
  • Gelirsiz ve kimsesiz yaşlılar için yapılan yardımlar
  • Afetzedeler için yapılan yardımlar
  • Gelirsiz ve kimsesiz dul kadınlar için yapılan yardımlar
  • Muhtaç asker, şehit ve gazi yakınlarına yapılan yardımlar
  • Yoksul ailelerin yeni doğan bebekleri için yapılan yardımlar
  • Bayram harçlığı dağıtımı
  • Çocuklar için şartlı eğitim ve şartlı sağlık yardımları
  • Çocuklar için SED yardımı
  • Öksüz, yetim ve asker çocuğu maaşı
  • Engelli aylığı
  • Engelli yakını aylığı
  • Muhtaç asker aylığı
  • Dul maaşı
  • Yaşlılık aylığı

Valilik Yardımı Nedir?

Valilikler; sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla muhtaç vatandaşlara gıda ve erzak yardımı ve para yardımı başta olmak üzere birçok yardımlar sunuyor.

Kimsesiz, sahipsiz ve gelirsiz vatandaşlar için aşevleri aracılığıyla bu vatandaşlara her gün sıcak ev yemekleri dağıtan valilikler; acil nakit para ihtiyacı olan muhtaçlara ise bir miktar para dağıtıyor.

Valilik kurumu tarafından gelirsiz vatandaşlar için yapılan nakdi yardımlar, kurumun bütçesine ve ihtiyaç sahiplerinin muhtaçlık seviyelerine göre değişebiliyor.

Özellikle Ramazan aylarında ve bayramlarda fakir mahallere gıda ve erzak içeren koliler dağıtarak, muhtaçların yüzünü güldüren valilikler; yoksul ailelerin çocuklarına ise burs bağlayabiliyor.

Fakir ailelerin çocukları için kırtasiye yardımı da sunan valilikler; çocuklar için kalem, kitap, defter, silgi vb. malzemeler dağıtıyor.

Giysi yardımları ile muhtaç ailelerin ve çocuklarının giyinme ihtiyaçlarını karşılayan valiliklere ihtiyaç sahipleri; kira yardımı almak adına da başvurabiliyorlar.

Ülkemizde kaymakamlıkların ve belediyelerin yanı sıra valilikler de muhtaç ve dar gelirli vatandaşlara kira giderlerini karşılayabilmeleri noktasında yardımcı oluyor.

Kasım ve Aralık aylarında muhtaç aileler için yakacak yardımı yapmaktan da geri kalmayan valilikler; ihtiyaç sahiplerine odun ve kömür dağıtıyor. Hatta evinde kömür sobası olmayan vatandaşlara ikinci el soba da dağıtabiliyor.

Temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan kimsesiz ve sahipsiz yaşlıları unutmayan valilikler; il sınırlarında ikamet eden yaşlıların sağlık kontrollerini gerçekleştirmek üzere onların evlerine sağlık personelleri gönderiyor. Böylelikle özellikle pandemi sürecinde korona virüs tehdidine karşı yaşlıları korumuş oluyor.

Evinin tadilat, tamirat ve onarım ihtiyacı olan muhtaç vatandaşlar, valiliklerden destek alabiliyorlar. Sunulan destek kapsamında valilikler tarafından görevlendirilen ustalar, muhtaç vatandaşların ev tamirat, bakım, çatı onarım vb. ihtiyaçlarını tamamen ücretsiz bir şekilde karşılıyorlar.

Engelli vatandaşlar; valiliklere başvurarak, engelliler için gerekli olan tekerlekli sandalye, akülü tekerlekli sandalye, baston, havalı yatak vb. ihtiyaçları için de maddi yardım alabiliyorlar.

Kısacası gelir seviyesi düşük olanlar ve muhtaçlık sınırının altında yaşam mücadelesi vermek zorunda kalan vatandaşlar; valilik kurumuna da sosyal yardım almak adına başvurabiliyorlar.

Valilik Para Yardımı Ne Kadar?

Valilik tarafından acil para ihtiyacı olan işsiz ve muhtaç vatandaşlara yapılan para yardımının ne kadar olacağı başvurulan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfının bütçesine göre değişebiliyor.

Bu bağlamda yardımlar, tek seferli ya da uzun süreli olabiliyor.

Para yardımı; kişinin kira giderlerini karşılaması, ailesi için gıda ve erzak alması veya çocuklarının kırtasiye masraflarında kullanılması gibi farklı nedenler için yapılabiliyor.

Valilik para yardımı miktarı, ailedeki kişi sayısına göre de farklı olabiliyor.

Bir iki kişilik aileler için aylık 1000-3000 TL yardım yapılırken, 5 ve daha üstü sayıda kişilik aileler için aylık yapılan yardım miktarı 200-400 TL gibi daha yüksek rakamlarda olabiliyor.

Valilik Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

Valilikler tarafından yapılan sosyal yardımlara başvurmak isteyen vatandaşların bizzat valilik binasına gitmeleri ve yetkili kişilerle görüşmeleri gerekiyor.

Vatandaşlar, valiliğe ait olan telefon numarasını arayarak, yararlanabilecekleri sosyal yardımlarla ilgili olarak detaylı bilgi edinebiliyorlar.

Başvurular, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla da gerçekleştirilebiliyor.

Bu noktada vatandaşların ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gitmeleri ve burada başvuru formu doldurmaları gerekiyor.

Ülkemizde valilikler ve kaymakamlıklar; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı işbirliği ile yardımlarını gerçekleştiriyorlar.

Vatandaşlar, ALO183 veya ALO144 Sosyal destek hatlarından birini aramak suretiyle de valilik yardımlarına dair bilgi edinebiliyorlar. Ayrıca internet üzerinden https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-acik-kapi-basvurusu-ve-takibi linke tıklayarak valilik yardım başvurusu yapabilirsiniz.

Valilik yardımlarına başvuruda bulunmak için Valilik Yardımı Nasıl Alınır? Başvurusu Nasıl Yapılır? yazımızı okuyabilirsiniz.

Valilik Yardım Başvurusu Sorgulama

Valilikler tarafından yapılan sosyal yardımlarla ilgili bilgi edinmek adına yukarıda da bahsettiğimiz gibi başvurunuzu gerçekleştirdiğiniz sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfını ya da ALO183 veya ALO144 sosyal destek hatlarını arayabilirsiniz.

Alternatif olarak valilik kurumuna ait olan telefon numarası üzerinden yetkililerle iletişime geçebilirsiniz.

E-devlet üzerinden de sosyal yardım başvuru sonucunuzu takip edebilirsiniz.

Bu amaçla https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.

Valilik Yardım Başvuru Formu

Vatandaşlar, valilik yardımlarına sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla başvurduklarından vatandaşların vakıfta mutlaka başvuru formu doldurmaları gerekiyor.

Bu formlarda başvuran kişilerin gelir, gider ve kazançlarını tespit etmek amacıyla hazırlanmış bazı sorular bulunuyor.

Vatandaşların mesleki bilgilerine, hanede bakmakla yükümlü oldukları kişi sayılarına, hanedeki çalışan kişi sayılarına dair olan bu sorular ile kişilerin muhtaç olup olmadıkları tespit ediliyor.

Vakıftan sosyal yardım almak isteyenlerin formdaki sorulara doğru yanıtlar vermeleri, oldukça önem arz ediyor.

Kimsesiz ve muhtaç olmamalarına rağmen kendilerini yoksul ve gelirsiz gösteren ve valiliklerden para yardımı vb. yardımlar alan kişiler, sonradan durumun fark edilmesi halinde aldıkları tüm yardımları faizleriyle ödemekle yükümlü oluyorlar.

Ödeme yapmamaları halinde ise bu kişiler hakkında dava açılıyor.

Ülkemizde valilik kurumunun yardımlarına direk olarak başvurmak isteyenlerin ise bizzat valiliğe gitmeleri gerekiyor.

Ancak valilikler; genellikle ciddi anlamda muhtaç ve kimsesiz vatandaşların başvurularını değerlendirmeye alıyorlar.

Bu yüzden de yardım başvurularının kısa süre içerisinde sonuçlanmasını dileyen vatandaşlara sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvurmalarını öneriyoruz.

Valilik Yardımı Başvurusu Telefon Numarası

Valilik yardım başvurusu ve Valilik yardım sorgulama için arayabileceğiniz numaralar ALO 184 veya ALO 144 olarak bildirilmiştir. Bu numaraları arayarak yardım talebinde bulunabilirsiniz.

Açık Kapı Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

Devlet ile vatandaşlar arasındaki iletişimin daha hızlı ve kolay bir şekilde kurulabilmesi adına kurulan Açık Kapı sitesi üzerinden tüm ihtiyaç sahibi vatandaşlar, her türlü soru, görüş, talep ve sosyal yardım başvuruları için yetkililerle iletişime geçebiliyorlar.

Yani vatandaşlar, valiliklere ve kaymakamlıklara başvurularını iletebiliyorlar.

Vatandaşlar, Açık Kapı resmi sitesi üzerinden valilik sosyal yardımlarına başvurabiliyorlar.

Site üzerinden valilik ile iletişime geçmek isteyen tüm vatandaşların https://www.acikkapi.gov.tr/ linkini tıkladıktan sonra ana sayfada yer alan ‘Başvuru Yap’ seçeneğine tıklamaları gerekiyor.

Vatandaşlar, başvuru sonuçlarını Başvuru Sorgula seçeneğine tıklamak suretiyle sorgulayabiliyorlar.

Vatandaşlar, e-devlet üzerinden de Açık Kapı’ya girebiliyorlar.

E-devlet üzerinden Açık Kapı sistemine girmek isteyen vatandaşların ise https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-acik-kapi-basvurusu-ve-takibi linkine tıklamaları gerekiyor.

E-Devlet Açık Kapı Bayram Harçlığı Başvurusu 2024

Ramazan ve Kurban bayramlarında kaymakamlıklar ve valilikler; ihtiyaç sahibi vatandaşlara bayram harçlıkları dağıtıyorlar.

Para yardımı şeklinde bayramlarda muhtaç vatandaşlara yapılan yardımlar ile vatandaşların çikolata, şeker, baklava, lokum vb. bayramlık malzemeleri satın alabilmeleri amaç ediniyor.

Muhtaç vatandaşlara umut olan bayram harçlığına ihtiyaç sahipleri Açık Kapı uygulaması üzerinden de başvurabiliyorlar.

Geçtiğimiz bayramlarda 1000 TL şeklinde yapılan bayram harçlığının 2024 yılında ne kadar olacağı ise ihtiyaç sahipleri tarafından şimdiden merak ediliyor. Valilik para yardımı 1000 TL ile 2500 TL arasında dağıtıma devam edilecektir.

Valilik Yardımları Kimlere Verilir?

Ülkemizde valilik, kaymakamlık, belediye ve sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı vb. kurumlar tarafından yapılan tüm yardımlar; öncelikli olarak gerçek ihtiyaç sahiplerine yani işsiz ve gelirsiz vatandaşlara yapılıyor.

İşsiz ve gelirsiz vatandaşların yanı sıra muhtaçlık sınırının altında yaşamak zorunda olanlar yani hane halkı kişi başı aylık ortalama kazancı, asgari ücretin 1/3’ünü aşmayanlarda kurumların gıda ve erzak yardımı, para yardımı, mobilya ve eşya yardımı vb. yardımlarına başvurabiliyorlar.

Kısacası işsizler, kimsesizler, gelirsiz ve sahipsiz yaşlılar, gelirsiz ve kimsesiz dul kadınlar, engeli ya da kronik hastalığı yüzünden çalışamayacak halde olanlar, yetim ve öksüzler; sosyal yardımlardan faydalanabiliyorlar.

Kurumlar, afetzedelere, muhtaç asker, şehit ve gazi yakınlarına da birçok yardımlar yapıyorlar.

Muhtarlıktan alınabilen fakirlik belgesi, başvuru sahiplerinin sosyal yardım alma şansını arttırıyor.

İşsiz ve gelirsiz vatandaşlar; öncelikli şekilde sosyal yardım alsalar dahi üzerine kayıtlı değerli menkulü veya gayrimenkulü olanlar, hiçbir şekilde sosyal yardım alamıyorlar.

Valilik Yardım Başvurusu için Gerekli Belgeler Nelerdir?

SYD’lere ya da direk olarak valiliklere sosyal yardım alabilmek adına başvuran ihtiyaç sahiplerinden birçok belge talep ediliyor.

Talep edilen en önemli belgeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Aileye ait vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • İkametgah belgesi
  • Muhtarlıktan alınması gereken fakirlik belgesi
  • Mal beyanına dair belgeler
  • Gelir belgesi
  • İşsiz vatandaşların SGK’dan almaları gereken ve işsiz olduklarını gösteren belge

Talep edilen belgeler; başvurulan sosyal yardım türüne göre de değişebiliyor.

Örneğin engellilere yönelik yardımlardan faydalanmak isteyen vatandaşların tam teşekküllü bir devlet hastanesinden 2024 engelli raporu almaları gerekiyor.

Kronik hastalığı yüzünden çalışamayacak durumda olanlardan ise sağlık kurulu raporu talep ediliyor.

Çocuğu için kırtasiye ve burs yardımı alacak kişilerin çocuğuna ait öğrenci belgesi, eşi vefat eden dul kadınların ise eşlerine dair ölüm belgesi teslim etmeleri gerekiyor.

Valilik Kira Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Aylık kira borcunu ödemeye maddi gücü elverişsiz olan vatandaşlar; kira desteği sayesinde bir nebze de olsa soluk alabiliyorlar.

İhtiyaç sahiplerinin barınma ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için yapılan kira yardımına başvurmak isteyen vatandaşların sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına bizzat başvurmaları gerekiyor.

Muhtaç kişilere yapılan kira yardımı, tek seferli olabileceği gibi birkaç seferli ya da düzenli de olabiliyor.

Ülkemizde afet riski olan yapılarda yaşayan ve yaşadıkları bina Kentsel Dönüşüm’e giren kişilere ise Aile ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Kentsel Dönüşüm kira yardımı yapabiliyor.

Hak sahibi vatandaşlar yani yaşadıkları bina ya da işyeri, deprem riski dolayısıyla yıkıma uğrayacak ve yeniden inşa edilecek olanlar; Kentsel Dönüşüm kira desteğine e-devlet üzerinden başvurabiliyorlar.

Kentsel Dönüşüm kira desteğine e-devlet aracılığıyla başvurmayı düşünen hak sahibi vatandaşların https://www.turkiye.gov.tr/csb-kentsel-donusum-kira-yardimi-basvurusu-4621 linkini tıklamaları gerekiyor.

Şartlı Eğitim ve Şartlı Sağlık Yardımı Nedir? Başvurusu Nasıl Yapılır?

Düzenli bir sigortalı işi ve geliri olmayan ebevynler için yapılan şartlı eğitim ve şartlı sağlık yardımları sayesinde çocukların sağlıklı gelişimlerini desteklemek, eğitimlerine aralıksız bir şekilde devam edebilmelerine yardımcı olmak amaç ediniyor.

0-6 yaş aralığındaki çocuklar için yapılan şartlı sağlık yardımı dahilinde annelerin PTT hesaplarına her ay için 45 TL aşı parası yatırılıyor.

Annelerin PTT hesaplarından çekebilecekleri bu para ile çocuklarını düzenli olarak sağlık kontrollerine götürmeleri ve çocuklarının tüm aşılarını eksiksiz yaptırmaları gerekiyor.

Çocuğunun sağlık kontrollerini aksatan annelere yapılan şartlı sağlık yardımı ise kesiliyor.

İlköğretim veya ortaöğretime giden çocukları olan annelere yapılan şartlı eğitim yardımı ödemeleri ise çocuğun dört seferden daha fazla mazeret bildirmeden okula gitmemesi halinde kesiliyor.

Hem şartlı eğitim hem de şartlı sağlık yardımları, hanesinde sigortalı çalışan olmayan ailelere yapılıyor.

2024 yılı için şartlı eğitim yardımı kapsamında ilköğretime giden erkek öğrenciler için aylık 45, kız öğrenciler için aylık 50 TL; ortaöğretime giden erkek öğrenciler için aylık 55, kız öğrenciler için aylık 75 TL ödeme yapılıyor.

SED Yardımı Nedir? Başvurusu Nasıl Yapılır?

Tıpkı şartlı eğitim ve şartlı sağlık yardımı gibi hanesinde sigortalı çalışan olmayan ailelerin çocukları için yapılan SED yardımı dahilinde ebeveynlere çocuklarının eğitim, gıda, sağlık vb. masraflarında kullanmaları için bir miktar para yardımı yapılıyor.

Yapılan para yardımı, ailedeki çocuk sayısına ve ailenin muhtaçlık durumuna göre tek seferli ya da birkaç seferli olabileceği gibi her ay düzenli bir şekilde uzun süreli olarak da yapılabiliyor.

SED yardımı; hakkında bakım tedbir kararı alınmış, sosyal hizmet kurumlarında yaşamını devam ettiren ancak maddi anlamda desteklendikleri takdirde aileleri veya yakınları tarafından bakılabilecek durumda olan çocuklar ve desteklenmedikleri halde muhtaç duruma düşecek olan çocuklar için yapılıyor.

SED yardımına başvurmayı düşünen annelerin de ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gitmeleri gerekiyor.

Ailenin veya çocuğun muhtaçlığının sona ermesi durumunda aileye yapılan SED yardımı kesiliyor.

Bu yazımızda valilik yardımlarına dair merak edilenleri yanıtlamaya çalıştık.

Sizler de valilik yardımları alıyorsanız ya da almayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu