Devlet Yardımları

Sosyal Yardım Başvurusu Kapsam Dışına Çıktı Ne Demek?

Yardım Kapsam Dışına Çıktı Ne Demek? Belediyelere, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na ya da diğer kurumlara yaptığı sosyal yardım başvuru sonucunu e-devlet üzerinden sorgulamak adına giren vatandaşlar; yardım kapsam dışına çıktı, uyarısı ile karşılaşıyorlar.

Yardım kapsam dışına çıktı, uyarısıyla karşılaşan kişiler ise bu ibarenin ne anlama geldiğini öğrenmek, başvurularının sonuçlarına dair ayrıntılı bilgi edinmek istiyorlar.

Bu ibare; bazı kişilerin başvurularının olumsuz sonuçlandığını düşünmelerine de neden olabiliyor.

Bu yazımızda kısaca merak edenler için ‘yardım kapsam dışına çıktı ne demek? sorusunun ne anlama geldiğini yanıtlamaya çalışacağız.

Ödemeniz Hazırdır Kapsam Dışına Çıktı Ne Demek?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan sosyal yardım parası sorgulama ekranında birçok kişi; ödemeniz hazırdır, kapsam dışına çıktı, uyarısını görüyor.

Bu ibare; kişinin başvurusunun kabul edildiği ve sosyal yardım parasının kısa bir süre içerisinde başvuru sahibinin PTT hesabına yatırılacağı anlamına geliyor.

Yani bu ifade; hiçbir şekilde olumsuz bir anlam içermiyor.

Kapsam Dışına Çıktı Ne Demek 2024

Kapsam dışına çıktı cümlesi ile vatandaşların başvurularının onaylandığını, başvurdukları sosyal yardımları kısa bir süre içerisinde alabileceklerini anlamaları gerekiyor.

Örneğin; kömür yardımına başvuran bir ihtiyaç sahibinin bu cümle ile karşılaşması; başvurusunun onaylandığını, kömür içeren paketlerin yakında ona teslim edileceğini ifade ediyor.

Sosyal Yardım Başvurusu Kapsam Dışına Çıktı

Sosyal Yardım Başvurusu Kapsam Dışına Çıktı uyarısı e-devlet üzerinden başvurunuzu sorguladığınızda bu uyarısı yazısı çıkarsa sosyal yardımın kapsam dışına çıktığını ve bu sosyal yardım parası alamayacağınız anlamına gelir. Kapsam dışında olan kişiler sosyal yardım parası alamazlar.

Hane Yardımı Kapsam Dışına Çıktı Ne Demek?

Ülkemizde belediyeler ve TC Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı başta olmak üzere birçok kurum; dar gelirli ve yoksul vatandaşlara kömür yardımı, giysi yardımı, gıda ve erzak yardımı gibi yardımlar yapıyorlar.

Gıda ve erzak yardımı gibi tüm aile bireylerine yönelik yardımlar söz konusu olduğunda vatandaşlar, başvuru sonuçlarını sorgularlarken ‘hane yardımı kapsam dışına çıktı’ cümlesini e-devlet sonuç ekranında görüyorlar.

Bu ifade de başvurunun onaylandığını, aileye kısa sürede başvurulan yardım türüne dair yardım edileceğini gösteriyor.

Teslim Edildi Kapsam Dışına Çıktı Ne Demek?

Bu ifade ise başvurusu olumlu sonuçlanan başvuru sahiplerine yardımların teslim edildiğini belirtiyor.

Yani yetkili kişiler tarafından kişinin doldurduğu başvuru formunda bahsettiği ikametgah adresinde yardım kolisinin teslim edildiğini gösteriyor.

1250 TL Aile destek yardımı başvurusu söz konusu olduğunda ise yardım parasının başvuru sahibi tarafından PTT şubesine gidilerek, çekildiği anlamına geliyor.

Kapsam Dışı Ne Demek?

Kapsam dışına çıktı, ifadesi ile kapsam dışı ifadesini birbiriyle karıştırmamak gerekiyor.

Kapsam dışına çıktı, ifadesi; başvuru sahibine yapılacak yardımın yola çıktığını gösteriyor.

Kapsam dışı ifadesiyle ise başvurunun olumsuz sonuçlandığı, başvuru sahibinin ayni ya da nakdi sosyal yardım alamayacağı ifade ediliyor.

E-devlet başvuru sorgulama ekranında kapsam dışı ifadesinin yanında kişinin sosyal yardım başvurusunun neden olumsuz sonuçlandığından da bahsediliyor.

Örneğin; kişinin muhtaç sınıfında yer almadığı, aylık kazancının muhtaçlık sınırının üzerinde olduğu, bu yüzden de kendisine yardım edilmeyeceği belirtiliyor.

Sosyal Destek Başvurusu Nasıl Yapılır?

Ekonomik zorluk sürecinden olumsuz etkilenen, muhtaç ve yoksul duruma düşen vatandaşlara TC Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından Aile destek yardımı sosyal yardım paraları dağıtılmaya devam ediyor.

Hane halkı geliri asgari üretin 3/2 oranında düşük olan vatandaşlar da belirli şartları taşımaları kaydıyla Aile destek sosyal yardım parasına e-devlet üzerinden başvurabiliyorlar.

Maddi sıkıntılar içerisindeki ihtiyaç sahibi vatandaşlar, e-devlet üzerinden Aile destek yardımı başvurusu yaparak aylık 1250 TL yardım parası alabilirler.

Başvuruların mutlaka e-devlet üzerinden gerçekleştirilmesi gerekiyor.

1250 TL sosyal destek yardımına hemen başvurmak için sizler de https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti linkini tıklayabilirsiniz.

Başvuru formunu doldurmak suretiyle başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

Ülkemizde belediyeler, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, TC Vakıflar Genel Müdürlüğü gibi kurumlar tarafından yapılan ayni ve nakdi yardımlar sayesinde vatandaşlar; asgari ihtiyaçlarını daha kolay bir şekilde karşılayabiliyorlar.

Vatandaşlar; gıda ve erzak yardımı, kömür ve odun yardımı, giysi yardımı, para yardımı, sosyal destek kartı yardımı, kira yardımı, şartlı eğitim ve sağlık yardımları, kırtasiye yardımı, bebek maması ve bezi yardımı gibi birçok yardımdan faydalanabiliyorlar.

Belediyelerin sosyal yardımlarına e-devlet üzerinden başvurabiliyorsunuz.

Bağlı olduğunuz ilçe belediyesine giderek de belediye yardımlarına başvurunuzu tamamlayabiliyorsunuz.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yardımlarına başvurmak için ikametgahınızın olduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına bizzat gitmeniz ve burada başvuru formu doldurmanız gerekiyor.

TC Vakıflar Genel Müdürlüğü yardımlarına ise Bölge Müdürlüklerine giderek veya başvuru dilekçenizi e-posta yoluyla göndererek, başvurabiliyorsunuz.

Kısacası yardım başvurunuzu nasıl yapacağınız; başvurmak istediğiniz kuruma göre değişebiliyor.

Yardım Başvurusu için Gerekli Belgeler

Yardım başvurularında vatandaşlardan ihtiyaç sahibi olduklarının belediye tarafından tespit edilebilmesi noktasında bazı belgeler talep ediliyor.

Bu belgeler; başvurulan kuruma ve yardım türüne göre değişiyor.

Örneğin; 1250 tl yardım başvurusunda muhtaçlık sınırının altında olma şartı aranmazken gıda ve erzak yardımı, giysi yardımı, kömür ve odun yardımı gibi birçok yardımda muhtaçlık sınırı aranıyor.

Yardım başvurusu için gerekli belgeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • TC kimlik no veya nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
  • İkametgah belgesi
  • Muhtarlıktan alınması gereken fakirlik belgesi
  • Aileye ait vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • SGK’dan alınması gereken gelir belgesi
  • Kira sözleşmesi
  • Engelli belgesi

Yardımlardan Kimler Yararlanabilir?

Ülkemizde haneye yönelik yardımlar; hane halkı kişi başı aylık ortalama net kazancı, asgari ücretin 1/3’ü ve altında olanlara yapılıyor.

Muhtaçların yanı sıra yoksullar ve dar gelirliler, engelliler, muhtaç dul kadınlar, kimsesizler, düşkünler, kronik hastalar, afetzedeler, şehit ve gazi yakınları, muhtaç asker aileleri gibi toplumun muhtaç ve dar gelirli kesimine yönelik birçok yardım da yapılıyor.

Yoksul ailelerin yeni doğan bebekleri için bebek bezi ve maması yardımları yapılırken, okul çağındaki çocuklara ise şartlı eğitim yardımı, kırtasiye yardımı gibi yardımlar yapılıyor.

Yoksul ailelerin üniversite eğitimine devam eden çocukları yani üniversite öğrencileri de eğitim yardımları ve para yardımı gibi yardımlar alabiliyorlar.

Bu yazımızda e-devlette kapsam dışına çıktı ne demek? sorusunu yanıtlamaya çalıştık.

Sizler de konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu