Sosyal Yardımlar

Yaşlılık Maaşı Nasıl Alınır? Başvuru Şartları

Yaşlılık Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır? Yaşlılık Maaşı Nasıl Alınır? Yaşlılık Maaşı Başvurusu Şartları Nelerdir? Yaşlılık Maaşı Başvurusu E-Devlet, Yaşlılık Maaşı Başvuru Formu, Yaşlılık Maaşı Başvurusu Dilekçesi, Yaşlılık Maaşı Kimlere verilir? detayları yazımızda...

Yaşlılık Maaşı Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir? Ülkemizde düzenli bir geliri ve sigortası olmayan 65 yaş ve üstü vatandaşlara bağlanan yaşlılık maaşı, diğer adıyla 65 yaş aylığı sayesinde yaşlılar; temel ihtiyaçlarını daha rahat bir şekilde karşılama şansını elde ediyorlar.

Aylık kazancı; net asgari ücretin 1/3’üne ya da altında bir rakama tekabül eden 65 yaş üstü yaşlılara bağlanan yaşlılık maaşı; vatandaşların hesabına düzenli bir şekilde yatırılıyor.

SSK, Bağkur ya da Emekli Sandığı’na bağlı olmayan yani herhangi bir sosyal güvencesi bulunmayan yaşlıların başvurabileceği yaşlılık maaşı; yalnızca belirli şartları karşılayan kişilere veriliyor.

Bu yazımızda kısaca 65 yaş aylığı nasıl alınır? Yaşlılık maaşı alma şartları nelerdir? Yaşlılık maaşı kimlere verilir? vb.  konuyla ilgili olarak merak edilenleri yanıtlamaya ve sizleri aydınlatmaya çalışacağız.

Yaşlılık Maaşı Kimlere Verilir?

65 yaş aylığını kimlerin alabileceği 2024 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun’da açıkça belirtiliyor.

Kanuna göre kimlerin yaşlılık maaşı alabileceğini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • SSK, Bağkur ya da Emekli Sandığı’na bağlı olmayanlar yani herhangi bir sosyal güvencesi bulunmayanlar
  • Maddi durumu yaşamını devam ettirebilmesi noktasında yetersiz kalanlar
  • 65 yaşını doldurmuş, muhtaçlık sınırının altında aylık geliri olan erkek ya da kadın Türk vatandaşları
  • Herhangi bir düzenli geliri olmayanlar
  • Üzerine kayıtlı değerli menkulü ya da gayrimenkulü olmayanlar
  • Nafaka almayanlar
  • Sağlık sigortası bulunmayanlar

Yukarıda bahsettiğimiz kişiler yani muhtaç veya yoksul 65 yaş ve üstü yaşlılar; yaşlılık maaşına başvurabiliyorlar.

Bu noktada kişinin hane halkı kişi başı aylık ortalama net kazancının asgari ücretin 1/3’ünü aşmaması gerekiyor. Yani sadece muhtaçlık sınırı altında olanlar; yaşlılık maaşı alabiliyorlar.

Yaşlılık Maaşı İçin Nereye Başvurulur

Maadi zorluk içerisinde olan geçinemeyen dar gelirli muhtaç aileler yaşlılık maaşı için başvurularını ikametgah adreslerine yakın olan osyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına giderek yapmaları gereklidir. Başvuru sonrası değerlenme Vakıf tarafından yapılacak ve uygun görülen kişilere yaşlılık maaşı verilecektir.

Yaşlılık Maaşı Yaş Sınırı Kadın

Yaşlılık maaşı almak isteyen kadınları için aranna yaş sınırı 65 yaş olarak belirlenmiştir. 65 yaşından gün aldığınız tarih itibari ile yaşlılık maaşı başvurusu yapabilirsiniz.

Yaşlılık Maaşı Yaş Sınırı Erkek

Yaşılık maş yaş sınırı erkekler için 65 yaş olarak belirlenmiştir. 65 yaşından gün alan erkekler vakfa başvuru yaparak yaşlılık maaşı alabilirler.

Yaşlılık Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

65 yaş ve üstündeki muhtaç ve gelirsiz yaşlılar; yaşlılık maaşına Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde hizmet veren sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek, başvurabiliyorlar.

Bu noktada vatandaşların ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvurmaları gerekiyor.

Başvuruların bizzat başvuru sahibi tarafından yapılması gerekiyor.

E-devlet üzerinden ya da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sitesi üzerinden yaşlılık maaşına başvurulamıyor.

Yaşlılık maaşına başvurmayı düşünüyorsanız; sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvuru için giderken gerekli belgeleri de yanınızda götürmeyi unutmamalısınız!

E-Devlet Yaşlılık Maaşı Başvurusu

Yaşlılık maaş başvuru e-devlet üzerinden başvuruda bulunmak için https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-5510-sayili-kanun-41c-kapsaminda-yaslilik-ayligi-baglanmasi linke tıklayarak başvuru yapmanız mümkün. E-Devley üzeirnden başvuruda bulunacak kişilerin;

  • 65 yaşını doldurmuş olan,
  • Sosyal Güvenlik Kurumundan (SSK, Emekli Sandığı, BAĞ-KUR) gelir ve aylık hakkından yararlanmayan,
  • Sosyal Güvenlik Kurumuna prim ödemeyen,
  • 2024 sayılı Kanunda belirtilen muhtaçlık sınırından az geliri olan ve bu durumu Valiliklerce/Kaymakamlıklarca tespit edilen kişiler 65 yaş aylığına başvuru yapabilir.

Yaşlılık Maaşı Başvuru Formu 2024

Yaşlılık maaşı başvurusu e-devlet üzerinden kolay şekilde yapabilirsiniz. E-Devlet yaşlılık maaşı başvurusu formu doldurmak için https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-5510-sayili-kanun-41c-kapsaminda-yaslilik-ayligi-baglanmasi linkine tıklayabilirsiniz.

E-devlet yaşlılık maaşı başvuru formu doldururken e-devlet uygulamasına tc kimlik no ve şifrenizi girdikten sonra hemen formu doldurabilirsiniz.

65 Yaş Aylığı Başvurusu için Gerekli Evraklar

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yaşlılık maaşına başvuran kişilerin mutlaka kendilerinden istenilen belgeleri zamanında teslim etmeleri gerekiyor.

Yaşlılık maaşına başvuran kişilerden talep edilen belgeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • SGK’dan alınması gereken ve başvuru sahibinin sosyal güvencesinin olmadığını gösteren gelir belgesi
  • Aynı hane içerisinde yaşayan tüm aile bireylerine dair kimlik bilgileri ve gelir belgesi
  • Aileye bireylerine ait vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • İkametgah belgesi
  • Muhtarlıktan alınması gereken fakirlik belgesi
  • 65 yaş aylığı başvuru dilekçesi
  • Başvuru sahibine ait 2 adet vesikalık fotoğraf
  • Kirada oturan başvuru sahibine ait kira sözleşmesi
  • Mal beyanı

**Yaşlılık maaşına başvurmayı düşünen vatandaşların öncelikle sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına kayıt olmaları gerekiyor.

Vatandaşlar; kayıt olduktan sonra yaşlılık maaşının yanı sıra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan gıda yardımı, para yardımı vb. diğer yardımlara da başvurabiliyorlar.

Yaşlılık Maaşı Başvuru Sorgulama

Yaşlılık maaşına başvuran 65 yaş ve üstü yaşlılar; başvurularının kabul edilip edilmediğini yani başvuru sonuçlarını farklı şekillerde öğrenebiliyorlar.

Bu yöntemleri kısaca aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

65 Yaş Aylığı Sorgulama E-Devlet

TC kimlik no ve e-devlet şifre bilgilerinizle kolaylıkla e-devlet üzerinden başvurunuzun kabul edilip edilmediğini öğrenebiliyorsunuz.

E-devlet üzerinden 65 yaş aylığı sorgulama işlemi için hemen https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.

Bu link üzerinden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sosyal yardım başvurularınızın tamamının sonucunu görüntüleyebilirsiniz.

E-devlet şifreniz yoksa size en yakın PTT şubesinden şifrenizi alabilirsiniz.

Telefon ile Yaşlılık Maaşı Başvuru Sorgulama

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Destek hatları olarak 7/24 hizmet veren ALO183 ya da ALO144 hatlarından birini arayarak, yetkili kişilerden başvurunuzun sonucunu öğrenebilirsiniz.

Yararlanabileceğiniz tüm sosyal yardımlara dair bilgi edinmek adına bu hatları arayabilirsiniz.

PTT 65 Yaş Üstü Maaşı Sorgulama

Yaşlılık maaşının PTT hesabınıza yatırılıp yatırılmadığını PTT şubelerinden öğrenebileceğiniz gibi PTT resmi internet sitesi üzerinden de maaşınızı sorgulayabilirsiniz.

TC kimlik no ve PTT internet bankacılığı şifreniz ile sisteme giriş yaptıktan sonra 2024 yaşlılık maaşınızın ne kadar olduğunu görüntüleyebilirsiniz.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı 65 Yaş Aylığı Sorgulama

Başvurunuzu gerçekleştirdiğiniz sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek ya da vakfa ait telefon numarasını arayarak da sorgulama işlemini gerçekleştirebilmeniz mümkün.

Yaşlılık Maaşı Sorgulama işlemini için Yaşlılık Maaşı Sorgulama Nasıl Yapılır? E-Devlet ve PTT Sorgulama yazımızı inceleyebilirsiniz.

Yaşlılık Maaşı Nasıl Alınır?

Yaşlılık maaşına başvurmak isteyenlerin daha önce de belirttiğimiz gibi ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gitmeleri gerekiyor.

Burada vatandaşlar; başvuru formu doldurarak, 65 yaş aylığına başvurabiliyorlar.

Bu formda 65 yaş ve üstü yaşlılara aylık kazançlarına, giderlerine, hanedeki kişi sayısına dair sorular yöneltiliyor.

Başvuru için gerekli belgelerin de teslimi sonrasında vakıf mütevelli heyeti; başvuru sahiplerinin teslim ettikleri belgelerle birlikte başvuru formunu inceliyor.

Mütevelli heyeti; başvuru sahibinin başvuru formunda bahsettiği bilgilerin doğruluğunu teyit etmek adına bu kişinin ikametgah adresine yani evine bir komisyon gönderiyor.

Bu komisyon; 65 yaş ve üstündeki başvuru sahibinin sosyo-ekonomik durumuna dair bir rapor hazırlıyor ve raporu vakıf mütevelli heyetine teslim ediyor.

Vakıf mütevelli heyeti; raporu inceledikten sonra yaşlılık maaşı bağlayacağı yaşlılara dair bir liste hazırlıyor.

Yaşlılık maaşı başvuruları, ortalama bir ay içerisinde sonuçlanmakla birlikte bazen bu süre, yoğunluk durumuna göre daha da uzun olabiliyor.

Yaşlılık Maaşı Başvuru Şartları

65 yaş aylığı başvuru şartlarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • TC vatandaşı olmak
  • 65 yaş veya üstünde olmak
  • Muhtaç veya yoksul olmak(aylık kazancın muhtaçlık sınırının altında olması)
  • Sigortalı bir işte çalışmıyor olmak
  • Kendisine nafaka bağlanmamış olması
  • Üzerine kayıtlı değerli menkul ya da arsa, ev,tarla vb. gayrimenkul sahibi olmamak
  • Sağlık sigortası sahibi olmamak
  • Gıda, barınma, giyim vb. en temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor olmak
  • Düzenli gelir sahibi olmamak

Kişilerin yukarıdaki şartları taşıyıp taşımadıklarının tespiti noktasında sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları, ilk kez vakfa kaydolan kişileri gelir testine tabi tutuyorlar. Gelir testi sonrasında muhtaç ve yoksul olduğu tespit edilen yaşlıların diğer teslim ettikleri belgeler de incelendikten sonra yaşlılık maaşı bağlanacak kişiler kararlaştırılıyor.

Yaşlılık Maaşı Nereye Yatırılır?

Başvurusu olumlu bir şekilde sonuçlanan kişilerin yaşlılık maaşları Ziraat Bankası’na yatırılıyor. Yani vatandaşlar; herhangi bir Ziraat Bankası şubesine giderek, maaşlarını çekebiliyorlar.

Sonraki ödemeler ise PTT aracılığıyla yapılıyor.

Vatandaşlar, TC kimlik kartlarını yetkili kişiye ibraz ederek, maaşlarını düzenli olarak çekebiliyorlar.

Vatandaşlar; PTT şubelerinden PTT kartı alarak, daha sonra maaşlarını PTT kartlarını kullanarak, PTT şubelerinden de çekebiliyorlar.

65 Yaş Aylığı (Yaşlılık Maaşı) Ayın Kaçında Yatıyor 2024

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sosyal yardımlarından biri olan 65 yaş aylığı; Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olacak şekilde yani üç ayda bir yaşlıların hesabına yatırılıyor.

Yani vatandaşlar, maaşlarını üç aylık toplu halde çekiyorlar.

Maaşlarını hangi gün çekebilecekleri ise doğum tarihlerinin son rakamına göre değişiklik gösteriyor.

Bu doğrultuda,

  • Doğum tarihinin son rakamı 0 ya da 5 olanlara ayın 5.gününde
  • Doğum tarihinin son rakamı 1 ya da 6 olanlara ayın 6.gününde
  • Doğum tarihinin son rakamı 2 ya da 7 olanlara ayın 7.gününde
  • Doğum tarihinin son rakamı 3 ya da 8 olanlara ayın 8.gününde
  • Doğum tarihinin son rakamı 4 ya da 9 olanlara ayın 9.gününde

yaşlılık maaşı ödemeleri yapılıyor.

65 Yaş Aylığı Her Ay mı Ödeniyor?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi 65 ay aylığı, 3 ayda bir olacak şekilde kişilerin PTT hesaplarına yatırılıyor.

Yani her ay ödeme yapılmıyor. Bununla birlikte vatandaşlara her ay için ödeme yapılıyor. Yani vatandaşlar; 3 aylık maaşlarını tek seferde çekiyorlar.

Yaşlılık Maaşı Hangi Hallerde Kesilir?

65 yaş ve üstündeki muhtaç yaşlılara bağlanan yaşlılık maaşı, bazı hallerde kesiliyor.

Yaşlılık maaşı kesilme nedenlerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Kişinin vefat etmesi( Yaşlılık maaşı, mirasçılara bağlanmıyor)
  • Kişinin hakkından feragat etmesi
  • Kişinin muhtaçlığının ortadan kalkması
  • Kişinin TC vatandaşlığından ayrılması
  • Kişinin PTT hesabına yatırılan yaşlılık maaşını 2 yıl boyunca kesintisiz olarak çekmemesi

Yukarıdaki hallerden biri söz konusu olduğunda kişiye bağlanan yaşlılık maaşı kesiliyor.

Yaşlılık maaşı alan kişinin vefat etmesine rağmen maaşının aile bireyleri tarafından çekilmeye devam edildiğinin fark edilmesi durumunda bu kişiler; çektikleri maaşları güncel faizleriyle geri ödemek zorunda kalıyorlar. Ödeme yapmayan kişiler hakkında ise dava açılıyor.

Aynı şekilde muhtaçlığı ortadan kalkmasına rağmen bu duruma dair sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına haber vermeyen kişiler de yasal anlamda suç işlemiş oluyorlar. Bu kişilerin de muhtaçlıklarının ortadan kalktığı tarihten itibaren aldıkları yaşlılık maaşlarını güncel faizleriyle vakfa geri ödemeleri gerekiyor. Aksi halde bu kişilere dava açılıyor.

Yaşlılık Aylığı Geriye Dönük Alınır Mı

Yaşlılık aylığı almak için başvuruda bulunduktan sonra yaşlılık aylığı almaya hak kazanırsanız asla bu maaş size geri dönük haklarınız olsa bile ödenmez. Ödeme işlemi resmi başvuru yapıldığı tarih itibari ile ödenir.

Yaşlılık Maaşı Kaç Yaşında Alınıyor?

Yaşlılık kaç yaşında alınıyor sorusuna cevap vermek gerekirse 5510 Sayılı Kanun 4/1(c) kapsamında yaşlılık aylığı almaya hak kazanmak için istenen yaş 65’dir. 65 yaşını doldurmuş kişiler gerekli şartları taşıdıklarında yaşlılık aylığı alabilirler.

Yaşlılık Maaşı Ne Kadar 2024?

2024 yılı zammıyla birlikte yapılan güncelleme ile beraber yaşlılık maaşı güncel 3.504,84 TL olmuştur.

Yani vatandaşlara 3 ayda 1 olacak şekilde ödenmesi planlanıyor.

Bu yazımızda 65 yaş aylığı başvurusu dair merak edilenleri yanıtlamaya çalıştık.

Sizler de yaşlılık maaşı alıyorsanız ya da yaşlılık maaşına başvurmayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli takipçilerimizle paylaşabilirsiniz.

Bir Yorum

  1. Annem 65 yas aylığına başvurdu. Fakat çocukların durumu iyi sana aylık baglayamayiz denmiş. Çocukları ilgilenmiyor. 65 yaş aylığına ihtiyacı var. Eşinden boşanmış. Bu aylık neden baglanmamis olabilir. Bağlanması için ne yapılabilir tüm şartları yerine getiriyor bu maaşı alabilmek için. Temel ihtiyaçlarını karşılaması ve sgk dan yararlanması için başvurmuştu. Evlatlarına muhtaç olmak istemiyor. Kardeşler arasında o baksın bu baksın kavgası çıkıyor. Bundan bıkan annem b masaa başvurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu