Devlet Yardımları

Doğalgaz Yardımı Başvuru Şartları Nelerdir? E-Devlet ve PTT

Doğalgaz Yardımı Başvuru Şartları Nelerdir? E-Devlet Doğalgaz Yardımı Başvuru Şartları, PTT Doğalgaz Yardımı Başvuru Şartları detayları yazımızda.

Doğalgaz Yardımı Başvuru Şartları Nelerdir? Ülkemizdeki yoksul ve dar gelirli vatandaşların para yardımı ya da gıda ve erzak yardımı, odun ve kömür yardımı, giysi yardımı vb. ayni yardımlar alabilmek için başvurabilecekleri en önemli kurumlar arasında yer alan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; doğalgaz yardım başvurularını kabul etmeye devam ediyor.

Doğalgaz fatura giderlerini karşılamakta zorlanan vatandaşlarımız; Bakanlığın doğalgaz yardımına başvurup, başvurularının kabul edilmesi halinde nakdi yardım alabiliyorlar.

Doğalgaz Tüketim Desteği olarak adlandırılan doğalgaz yardımı; e-devlet platformu üzerinden de kolaylıkla yapılabiliyor.

Bu yazımızda kısaca doğalgaz yardımı başvuru şartları nelerdir? Doğalgaz yardımı başvurusu nasıl yapılır? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

2024 Doğalgaz Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Muhtaçlık sınırının altında yaşayanlar yani hane halkı kişi başı aylık kazancı, güncel net asgari ücretin 1/3’ünün altında olanlar; doğalgaz yardımı alabiliyorlar.

5 Eylül tarihinde başlayan doğalgaz yardımı başvuruları, hala devam ediyor.

İhtiyaç sahipleri; ön başvurularını e-devlet platformu üzerinden TC kimlik no ve e-devlet şifre bilgileri ile kolaylıkla gerçekleştirebiliyorlar.

E-devlet platformu üzerinden ön başvurularını gerçekleştirmek isteyen vatandaşların ise https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti linkini tıklamaları gerekiyor.

Vatandaşlar; Doğalgaz Tüketim Desteği başvuru formunu doldurmak suretiyle başvurularını tamamlayabiliyorlar.

Doğalgaz Tüketim Desteği’ne başvurmak isteyenler; ikametgahlarının mevcut olduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek de bizzat doğalgaz yardımı başvurularını tamamlayabiliyorlar.

Doğalgaz Yardımı Başvurusu Telefon Numarası

Doğalgaz yardımına ilişkin ayrıntılı bilgi edinmek adına ALO183 veya ALO144 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sosyal destek hatlarını arayabilirsiniz.

Alternatif olarak başvuru şartlarını ve diğer başvuru detaylarını öğrenmek için ikametgahınızın mevcut olduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına ait olan telefon numarasını da arayabilirsiniz.

Doğalgaz Yardımı Kimlere Verilir?

Gıda, giyim, eğitim, sağlık, kira, doğalgaz fatura vb. asgari ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlanan kişiler; doğalgaz yardımı alabiliyorlar.

Başvuru sahiplerinin başvurularının onaylanması için mutlaka muhtaçlık sınırının altında yaşıyor olmaları gerekiyor.

Doğalgaz yardımından kimlerin yararlanabileceğini aşağıdaki şekilde özetleyebilmemiz mümkün:

  • Muhtaçlık sınırının altında yaşayanlar
  • İşsizler ve gelirsizler
  • Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarından ayni ya da nakdi yardım alanlar
  • En az %40 engel oranına sahip olan ve engeli dolayısıyla çalışamayanlar
  • Kronik rahatsızlığı yüzünden çalışamayanlar
  • Muhtaç asker aileleri
  • Şehit ve gazi yakınları
  • Gelirsiz ve işsiz dul kadınlar
  • Gelirsiz ve kimsesiz 65 yaş ve üstü yaşlılar
  • Afetzede vatandaşlar
  • Sahipsizler ve kimsesizler

Doğalgaz Yardımı Başvuru Şartları Neler?

Başvuru sahiplerinin doğalgaz tüketim desteğinden faydalanabilmeleri için bazı başvuru şartlarını taşıyor olmaları gerekiyor.

Başvuru şartlarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • TC vatandaşı olmak
  • Doğalgaz hizmeti sunulan il veya ilçede ikamet ediyor olmak
  • Muhtaçlık sınırının altında yaşıyor olmak
  • Başvuru sahibinin muhtaç olduğuna ilişkin başvurulan vakıf mütevelli heyeti tarafından karar verilmiş olması
  • Ödenecek doğalgaz faturasının mesken abone grubuna ait olması
  • Başvuru sahibinin ikametgah adresinde ön ödemeli veya faturalı sayaca bağlı bir doğalgaz aboneliğinin mevcut olması

Yukarıdaki tüm başvuru şartlarını taşıyan haneler; doğalgaz yardımı alabiliyorlar.

Kiracıların yanı sıra ev sahiplerinin de bu yardımdan yararlanma şansı bulunuyor.

Yani kişilerde başvuru şartı olarak, hane bireylerinin üzerine kayıtlı gelir getirici değerli menkul veya gayrimenkul bulunmaması şartı aranmıyor.

Doğlagaz Yardımı Almak İçin Gerekli Şartlar

Doğalgaz yardımı almak için gereken şartları taşımanız gereklidir. Öncelikli olarak her hangi bir geliri ve sosyal güvencesi bulunmayan hanelere verilen doğal gaz yardımı almak için hane geliri asgari ücretin 3/1 oranından düşük olması gereklidir.

Ayrıca doğalgaz yardımı almak için aşağıdaki şartları taşımanız gerekidir.

  • Gelir Şartları: Doğalgaz yardımı genellikle gelir düzeyine dayalıdır. Daha düşük gelirli ailelere ve bireylere yardım sağlanabilir. Bu nedenle, başvuru yapmadan önce gelirinizi belgelemek gerekebilir.
  • Oturma Durumu: Doğalgaz yardımı alabilmek için başvuru yapan kişinin doğalgazla ısınan bir konutta yaşaması gerekebilir. Başka bir tür ısınma sistemi kullananlar için bu yardım programları genellikle geçerli değildir.
  • Başvuru Süreci: İlgili yerel veya ulusal makamların belirlediği başvuru sürecini takip etmeniz gerekecektir. Bu, başvuru formlarını doldurmayı, gerekli belgeleri sunmayı ve başvurunuzu ilgili kuruma iletmeyi içerebilir.
  • Belgeler: Doğalgaz yardımı başvurusu yaparken genellikle kimlik, gelir belgeleri, konutun doğalgaza erişimini gösteren belgeler ve diğer gereken belgeler sunmanız gerekebilir.
  • Kriterlere Uygunluk: Başvurduğunuz yardım programının belirlediği kriterlere uygun olmanız önemlidir. Örneğin, aile büyüklüğü, yaş veya diğer özel durumlar bu kriterler arasında yer alabilir.
  • Sürekli GSS GüncellemeSİ: Doğalgaz yardımı alan kişilerin belirli aralıklarla gelir durumlarını yeniden gözden geçirmeleri ve gerekirse yardımı yeniden başvuruları gerekebilir.

Yukarıdaki şartların yanında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yapılacak incelemeye göre doğalgaz yardımı alırsınız.

Doğalgaz Yardımı Başvuru Sorgulama

Doğalgaz tüketim desteğine başvuran ihtiyaç sahipleri; başvurularının başvurdukları vakıf tarafından kabul edilip edilmediğini e-devlet platformu üzerinden takip edebiliyorlar.

Bu noktada başvuru sonucunu öğrenmek isteyen ihtiyaç sahiplerinin https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkine tıklamaları gerekiyor.

Doğalgaz Tüketim Desteği başvuru sonuçları, başvurulan vakfın yanı sıra ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatları aranarak da öğrenilebiliyor.

Alternatif olarak, başvuru sahipleri bizzat başvurdukları vakfa giderek de başvuru sonuçlarını öğrenebiliyorlar.

Doğalgaz Yardımı Ne Kadar 2024?

Yılda 4 sefer ihtiyaç sahipleri için ödenen doğalgaz yardımı miktarı; Nisan ve Mayıs aylarında hane başı 900 ile 1150 TL olacak şekilde ödendi.

Ödemeler; ilkbahar döneminde 2 sefer için yapıldı.

2024 kış döneminde ise doğalgaz yardımı ödemeleri, Ekim ve Kasım aylarında yapılacak.

Yapılan son zamla birlikte 2 sefer için ihtiyaç sahiplerinin PTT kartlarına veya PTT hesaplarına 900 TL ile 2500 TL arasında doğalgaz yardım parası yatırılacak.

Doğalgaz yardım ödemelerinin miktarı üzerinde ise hanedeki kişi sayısı, çalışan sayısı ve hanenin muhtaçlık durumu vb. faktörler belirleyici olacak.

Doğalgaz Yardımı Ne Zaman Ödenecek?

2. dönem yani sonbahar-kış dönemi doğalgaz yardımları, Ekim ve Kasım aylarında ödenecek.

Yardım paraları, başvurusu kabul edilen hak sahiplerinin PTT hesaplarına ya da PTT Kartlarına yatırılacak.

Doğalgaz Yardımı Her Ay mı Verilecek?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi doğalgaz yardımları; iki dönem için ikişer sefer yani yılda toplam dört sefer için ödeniyor.

Yani ödemeler, her ay için değiş yalnızca dört ay için yapılıyor.

Doğalgaz Yardımı Kaç Kere Verilecek?

Doğalgaz yardımı; Nisan, Mayıs, Ekim ve Kasım ayları olacak şekilde yılda dört sefer için veriliyor.

İhtiyaç sahiplerine her seferinde 900 TL ile 2500 TL arasında ödeme yapılıyor.

Doğalgaz Yardımı Nakit mi Verilecek?

Doğalgaz yardımı, nakdi yardımlar arasında yer alıyor. Yani yardım parası, ihtiyaç sahiplerinin PTT hesaplarına yatırılıyor.

PTTKart sahiplerinin ise kartlarına yardım ödemeleri, yatırılıyor.

Doğalgaz Yardımı Parası Nereye Yatacak?

Daha önce de bahsettiğimiz gibi doğalgaz yardım paraları, kişilerin PTT hesaplarına yatırılıyor.

Ancak kişilerin hesaplarına yatırılan yardım parasını kullanabilmeleri için mutlaka doğalgaz faturalarını PTT şubelerinden ödemeleri gerekiyor.

Doğalgaz Yardımı Nasıl Alınır?

Kişilerin doğalgaz yardımı alabilmeleri için öncelikle bu yardıma başvurmaları gerekiyor.

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarından sosyal yardım alanlar; bu yardımdan öncelikli olarak yararlanabiliyorlar.

Başvurulan yani başvuru sahibinin bağlı olduğu sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı mütevelli heyeti; başvuru sahibinin muhtaç olup olmadığını tespit ediyor.

Tespit aşamasında başvuru sahibi tarafından teslim edilen belgelerin doğruluğu araştırılıyor. Aynı zamanda başvuru sahibi tarafından doldurulan belge de inceleniyor.

Gerekli başvuru şartlarını taşıyan ihtiyaç sahiplerinin ise başvuruları, başvurulan vakıf tarafından onaylanıyor.

Bu kişiler, doğalgaz yardımı almaya hak kazanıyorlar.

Doğalgaz yardımı başvuru sonuçları, e-devlet platformunda açıklanıyor.

Aynı zamanda başvuru sonuçları, başvuru sahiplerinin başvuru formunda belirttikleri telefon numaralarına SMS ile de gönderiliyor.

Başvurusu onaylananlar; Nisan, Mayıs, Ekim ve Kasım aylarında PTT hesaplarına yatırılan doğalgaz yardım parasını faturalarını PTT şubelerinden öderken kullanabiliyorlar.

Hak sahipleri, doğalgaz yardım parasının PTT hesaplarına vakıf tarafından yatırılıp yatırılmadığını ise https://www.turkiye.gov.tr/ptt-ptt-uzerinden-yapilan-kurum-odemeleri-sorgulama linki üzerinden görüntüleyebiliyorlar.

Bu yazımızda kısaca Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Doğalgaz Tüketim Desteği’ne ilişkin merak edilenleri aydınlatmaya,  doğalgaz yardımı kaç ay verilecek 2024? sorusunu yanıtlamaya çalıştık.

Sizler de konu ile ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu