Engelli

Engelli Adına Alınan Aracı Kimler Kullanabilir? Kaç Kişi Kullanabilir?

Engelli Adına Alınan Aracı Kimler Kullanabilir? Engelli Adına Alınan Arabayı Kaç Kişi Kullanabilir? %40 Engelli Raporu ile ALINAN Aracı Kimler Kullanabilir? Engelli Aracı Kimler Kullanabilir? detayları yazımızda.

Engelli Adına Alınan Aracı Kimler Kullanabilir? sorusu engelli araç sahipleri ve engelli yakınları tarafından en çok merak edilen soruların başında gelmektedir. Yasal mevzuatlar içerisinde engelli araçların kimlerin kullanabileceği ve engelli plakalı araçların kullanma hakkı kimse olduğu belirlenmiştir.

Engelli haklarından biri olan engelli araç alma hakkı bulunmaktadır. 5 yılda bir  defa alınan engelli araç aldığınız ÖTV’den muaf şekilde indirimli araç alabiliyorsunuz. Tam teşekküllü engelli heyet raporu ve engelli kimlik kartı bulunan kişilere sağlanan engelli araç almak mutlaka heyet raporu ve engelli kimlik kartının bulunması gereklidir.

Sizlere bu yazımızda Engelli Adına Alınan Aracı Kimler Kullanabilir? Engelli alınan alınan arabayı kim kullanır sorularına cevap vermeye çalışacağım.

Kimler Engelli Adına Alınan Arabayı Kullanabilir

Engelli adına alınan araçları kimlerin kullanıp kimlerin kullanamayacağı yönetmelikte net şekilde belirtilmiştir. Yönetmeliğe göre kinler engelli adına alınan arabayı kullanabileceği ise şu şekildedir.

  • %90 ve üzeri engeli bulunan kişinin 1. derece, 2.derece ve 3. derece yakınları
  • Sözleşmeli olarak alınan şoför
  • Araç sahibinin aparatlı işlemlerinde TSE onayı alan kişi

Araç sahibi olan engelli kişinin aparatlı işlemlerde birinci derece yakınlarından TSE onayı verilen kişiler, %90 ve üzeri için engel kişinin (birinci, ikinci ve üçüncü derece, sözleşmeli sürücü) yakınları kullanabilir.

Özel Tertibatlı Engelli Aracını Kimler Kullanabilir

Özel tertibatlı engelli aracığını kimlerin kullanabileceği hakkında bilgi vermek gerekirse bu tüm araçları eşi başta olmak üzere kan bağı bulunan 3. dereceye kadar akrabaları kullanma hakkı bulunmaktadır. Ayrıca noterce belirlenmiş ve işe alınmış bir kişi engelli aracı kullanma hakkı bulunmaktadır.

Özel donanım ve tertibatlı engelli aracı kimler kullanabilir sorusuna cevap vermek gerekirse;

  • Eşi
  • 3. dereceye kadar tüm akrabaları
  • Noter tarafından belirlenmiş kan bağı olmayan biri

Engelli Aracı Olan Kişinin Ehliyeti Olması Zorunlu Mu

Engelli aracı olan kişinin ehliyeti olmadan araç kullanabilir mi sorusuna cevap vermek gerekirse Engelli raporu olan kişiden ehliyet şartı aranmaz ve ehliyetinin olmasına gerek yoktur. Araç alımı sırasında trafik tescil işlemi yapılırken aracı kullanacak kişiler ve engelli kişinin kaydı yapılması yeterlidir.

Ehliyetsiz olarak engelli aracı kullanacak kişiler belirlenirken kan bağı olmayacak kişinin araç kullanması gerekiyorsa şoförün iş akdi de noter düzenlenmelidir.

%40 engelli oranı bulunan kişi ise engelli sürücü belgesi olması gereklidir. H Sınıfı sürücü belgesine sahip olduktan sonra engelli araç kullanabilir.

2024 Engelli Adına Olan Arabayı Kimlere Kullanabilir?

Engelli adına olan araba, engelli kişinin kendisi veya engelli kişiye bakım veren birinci derece yakınları tarafından kullanılabilir. Engelli kişiye bakım veren birinci derece yakınları, engelli kişinin eşi, çocukları, anne-babası, kardeşleri veya torunları olabilir. Engelli adına olan arabanın kullanımı için engelli kişinin izni gereklidir.

Engelli kişi, arabanın kullanımına izin verdiği kişileri noterden düzenlenmiş bir vekaletname ile belgelemelidir. Engelli adına olan arabanın kullanımı sadece engelli kişinin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yapılmalıdır. Engelli adına olan arabanın ticari amaçla veya başka bir kişiye kiralanması yasaktır. Engelli adına olan arabanın kullanımı ile ilgili kurallara uymayanlar, vergi indirimi ve diğer haklardan yararlanamazlar. Ayrıca idari ve cezai yaptırımlara da maruz kalabilirler.

Engelli Aracı Başkası Kullanırsa Cezası 2024

Engelli aracını başkası kullanırsa, Karayolları Trafik Kanunu’nun 29. maddesine göre 2.000 TL idari para cezası uygulanır. Ayrıca, araç trafikten men edilerek ilgili gümrük birimine teslim edilir.

Engelli aracını kimlerin kullanabileceği, Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 53. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, engelli aracını aşağıdaki kişiler kullanabilir:

  • Engelli kişi kendisi kullanabilir.
  • Engelli kişinin eşi, çocukları, torunları, anne ve babası, kardeşleri, anne ve babasının kardeşleri, eşinin anne ve babası, eşinin çocukları, eşinin torunları tarafından kullanılabilir.
  • Engelli kişinin 2. ve 3. dereceye kadar akrabaları tarafından kullanılabilir.
  • Engelli kişinin sözleşmeli şoförü tarafından kullanılabilir.
  • Engelli kişinin TSE onaylı sürücü tarafından kullanılabilir.

Bu kişiler dışındaki kişiler tarafından engelli aracının kullanılması, yukarıda belirtilen cezai yaptırımlara tabidir.

Özel ve önemli durumlarda, engelli aracının ruhsatta ismi olmayan kişiler tarafından kullanılmasına izin verilebilir. Ancak, bu durumlarda da ilgili trafik polisinin izninin alınması gerekir.

Engelli aracını başkası kullanan kişinin ceza almaması için, aşağıdaki hususlara dikkat etmesi gerekir:

  • Aracın ruhsatında isminin olması gerekir.
  • Engelli raporunu ve aracı kullanmaya hak kazandığını gösteren belgeyi yanında bulundurması gerekir.
  • Aracın özel tertibatının ruhsatta belirtilmesi gerekir.
  • Aracın izin verilen hız limitlerine uyması gerekir.
  • Aracın trafiği tehlikeye atacak şekilde kullanılması gerekir.

%40 Engelli Raporu İle Alınan Aracı Kimler Kullanabilir?

%40 engelli raporu ile alınan aracı, engelli kişi kendisi kullanabilir. Bunun yanı sıra, araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü de aracı kullanabilir.

%90 ve üzeri engelli raporu ile alınan aracı ise, engelli kişi kendisi kullanabilir. Bunun yanı sıra, engelli kişinin eşi, annesi, babası, çocukları, kardeşi, kan bağı olmayan sıhhi hısımları ve sözleşmeli personeli de aracı kullanabilir.

Engelli aracını başkası kullanacaksa, aracın ruhsatında isminin olması gerekir. Engelli raporunu ve aracı kullanmaya hak kazandığını gösteren belgeyi yanında bulundurması gerekir. Aracın özel tertibatının ruhsatta belirtilmesi gerekir. Aracın izin verilen hız limitlerine uyması gerekir. Aracın trafiği tehlikeye atacak şekilde kullanılması gerekir.

Engelli aracını başkası kullanırken ceza almaması için, yukarıda belirtilen hususlara dikkat etmesi gerekir.

Özetle, %40 engelli raporu ile alınan aracı, engelli kişi kendisi kullanabilir. Bunun yanı sıra, araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü de aracı kullanabilir.

Engelli Aracı Alma Şartları Nelerdir

Ülkemizde engelli raporu olan kişiler Özel Tüketim Vergisi’nden (ÖTV) muaf olarak indirimli olarak araç alabilirler. %40 üzeri ve %90 üzeri engellilik durumlarına göre 2 farklı alınan bilinen engelli aracı  %90 engelli raporu ile engelli bireyin yakınları yararlanırken %40 engelli raporu olan biri ise kendi kullanabileceği aracı indirimli olarak alır.

İşte engelli araç amla şartları;

  • T.C. vatandaşı olmak
  • Tam teşekkülü hastaneden alınacak engelli raporu ve engel oranı
  • 2024 yılında engelliler için ÖTV muafiyeti 1.004.000 TL’yi aşmaması gereklidir
  • Engelli  kişinin  kullanacağı araçta bulunması gereken özel tertibatlar
  • Aracı engelli kişi kullanacaksa onun adına düzenlenmiş eski tip H sınıfı veya yeni tip B sınıfı sürücü belgesi
  • 0 KM araç satın almak

Engelli Araç Almak İçin Gerekli Belgeler

Engelli araç alarak ÖTV indiriminden yararlanmak isteyen kişiler araç satın alırken bazı evrak ve belgeleri hazırlamaları gereklidir.

  • Araç kullanacak kişinin sürücü belgesi
  • Kullanması gereken teçhizatın açıklama kısmında belirtildiği engelli sağlık kurulu raporun orijinali ve noter tarafından çoğaltılıp “Aslı gibidir” ibaresi eklenmiş iki adet kopyası
  • Engelli kişinin T.C. Kimlik numarası

Engelli Araç İndirim Oranı Nasıl Hesaplanır

Engelli araç indirim oranı sıfır km engelli araç almak isteyen bir çok kişinin merak ettiği sorulardan biridir. Genelde hesaplama yaparken bir çok kişi zorlanmasına karşın engelli araç indirim oranı hesaplama işlemi oldukça kolaydır.

%90 ve üzerinde engel oranı olan bir kişinin engelli araç indirim oranı hesaplama işlemi ise;

  • Vergiler dahil satış fiyatı 300.000 TL olan bir araç üzerinden hesaplama yapalım
  • Satış fiyatı üzerinden %18 KDV bedelini hesaplayıp miktardan düşün (300.000 / 1.18 = 254.237 TL KDV’siz fiyat).
  • KDV’yi çıkardıktan sonra ÖTV dahil 254.237 TL’lik satış fiyatından %80 ÖTV bedelini de düşün (254.237 / 1.80 = 141.242 TL ÖTV ve KDV’siz fiyat).
  • Vergiler hariç fabrika çıkış fiyatı olan 141.242 TL’ye %18’lik KDV bedelini tekrar ekleyin (141.242 x 1.18 = 166.665 yalnızca KDV’li fiyat).
  • Satış bedeli 300.000 TL olan bir otomobili ÖTV muafiyetinden faydalanarak 166.665 TL’ye engelli indirimli ile beraber sahip olabilirsiniz.

Engelli araç sahibi olan kişi ÖTV indirimin yanında vergi dairesine başvurması halinde MTV indiriminden yararlanır.

Engelli Adına Alınan Aracı Yabancı Biri Kullanabilir Mi

Engelli adına alınan aracı kullanacak kişiler yönetmeliğe göre belirlenmiştir ve bunların haricinde birinin kullanması yasaktır. Kan bağı bulunan 3. dereye kadar akrabaların engelli aracı kullanma hakları bulunmaktadır. Engelli adına alınan aracı yabancı biri sadece noter aracığı ile şoför olarak belirlemesinden sonra kullanma hakkı vardır.

Engelli aracı almanın bazı şartları olduğu gibi kimlerin kullanacağı bazı şartlara bağlıdır. Herkes engelli araç alamayacağı gibi herkes aynı şekilde engelli aracı kullanamaz.

Engelli Aracı Başkası Kullanırsa Cezası

Engelli adına aşınan aracı kimlerin kullanıcı kimlerin kullanmayacağı yasalarda tam olarak belirtilmiştir. %90 üzerinde engelli adına alınan aracı herkes kullanabilir ve bunun hiç her hangi bir ceza bulunmamaktadır. Ancak %40 engelli olan ve özel tertibatlı aracı kullanan biri H sürücü belgesi olmayan birinin kullanması kesinlikle yasaktır ve bunun cezası vardır.

H sınıfı ehliyete sahip kişiler özel donanımlı araçlarını kendisi kullanabilir ve asla başka birinin kullanması doğru değindirir.

Engelli Araç Ruhsatı Kimin Üzerine Olur

Engelli araç almak isteyenler Engelli araç ruhsatı kimin üzerine olur sorusunun cevabını merak etmektedir. Engelli araç ruhsatı indirimden yararlanmak için engelli bireyin adına düzenlenir ve ruhsatta engelli bireyin adı yazar.

Engelli Adına Alınan Araç Kimler Tarafından Kullanabilir

Engelli Adına Alınan Araba Kimler Tarafından Kullanabilir bileceği karayolu yönetmeliğinde net olarak belirlenmiştir. Engelli adına alınan engelli aracı kullanabilecek kişiler ise;

  • % 90 ve üzeri raporu olan kişi adına alınan aracı herkes kullanabilir
  • % 90 ve üzeri raporu olan kişi adına aracı kullanabilecek kişide her hangi bir kısıtlama yoktur
  • Araç yurt dışından alındıysa engelli aracı sadece 3. dereceye kadar yakınları kullanabilir
  • Engelli sürücü belgesi bulunan kişi ise her türlü engelli aracını ehliyeti olduğu için kullanabilir
  • %40 engelli oranın bulunan aracı ise sadece engel durumuna göre sahip olan ehliyet ile kullanabilir

Engelli Adına Alınan Aracı Kimler Kullanabilir Resmi Gazete

Engelli adına alınan aracı kimler kullanabilir? ve Engelli adına alınan aracı aç kişi kullanabilir sorusuna bir çok kişinin merak ettiği konulardan biridir. Engelli adına alınan aracı kimlerin kullanabileceği Resmi Gazetede açıklanmıştır. Engelli adına alınan aracı kimler kullanabilir resmi gazete https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/08/20190810-8.htm yazısına buradan ulaşabilirsiniz.

Engelli Aracı Torun Kullanabilir Mi?

Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 53. maddesine göre, engelli aracını aşağıdaki kişiler kullanabilir:

  • Engelli kişi kendisi kullanabilir.
  • Engelli kişinin eşi, çocukları, torunları, anne ve babası, kardeşleri, anne ve babasının kardeşleri, eşinin anne ve babası, eşinin çocukları, eşinin torunları tarafından kullanılabilir.
  • Engelli kişinin 2. ve 3. dereceye kadar akrabaları tarafından kullanılabilir.
  • Engelli kişinin sözleşmeli şoförü tarafından kullanılabilir.
  • Engelli kişinin TSE onaylı sürücü tarafından kullanılabilir.

Buna göre, engelli kişinin torunu da, engelli kişinin 2. ve 3. dereceye kadar akrabası olduğu için, engelli aracını kullanabilir.

Engelli aracını torunun kullanabilmesi için, aracın ruhsatında torunun isminin olması gerekir. Ayrıca, torunun engelli raporunu ve aracı kullanmaya hak kazandığını gösteren belgeyi yanında bulundurması gerekir. Aracın özel tertibatının ruhsatta belirtilmesi gerekir. Aracın izin verilen hız limitlerine uyması gerekir. Aracın trafiği tehlikeye atacak şekilde kullanılması gerekir.

Engelli aracını torun kullanırken ceza almaması için, yukarıda belirtilen hususlara dikkat etmesi gerekir.

Engelli Adına Alınan Aracı Kaç Kişi Kullanabilir

Engelli adına alınan aracın kullanılabileceği kişi sayısı, engelli kişinin engellilik derecesine göre değişmektedir.

%90 ve üzeri engelli raporuna sahip kişilerin araçları

%90 ve üzeri engelli raporuna sahip kişilerin araçları, engelli kişi kendisi kullanmayacaksa, ruhsatına kaydedilen 3 kişiye kadar kullanılabilir. Bu kişiler, engelli kişinin eşi, annesi, babası, çocukları, kardeşi, kan bağı olmayan sıhhi hısımları ve sözleşmeli personeli olabilir.

%40-89 engelli raporuna sahip kişilerin araçları

%40-89 engelli raporuna sahip kişilerin araçları ise, engelli kişi kendisi kullanabilecek durumdaysa, sadece engelli kişi tarafından kullanılabilir. Engelli kişi araç kullanamayacak durumdaysa, araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılabilir.

Sizlere bu yazımızda Engelli Adına Alınan Aracı (Arabayı) Kimler Kullanabilir? ve Engelli Adına Alınan Araçlar Kimler Tarafından Kullanabilir sorusuna cevap vermeye çalıştık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu