SGK Şahıs Ödemeleri Nedir? Nasıl Alınır? SGK şahıs ödemeleri ile ilgili olarak, vatandaşlarımızın merak ettiği konulardan biriside sürecin nasıl ilerlediğidir. Şahıs ödemeleri sorgulaması yapmayan kişiler hesabında binlerce lirayı unutabilme gibi bir durumla karşılaşmaktadırlar. Şahıs ödemeleri ne zaman yatar ? Şahıs ödemeleri nedir ? E devlet üzerinden banka hesabı tanımlama nasıl yapılır ? gibi tüm sorularınızın yanıtı için yazımızın tamamını okumaya davetlisiniz.
SGK Şahıs Ödeme Bilgileri
SGK şahıs ödemeleri vatandaşların hakkında çok az ilgi sahibi oldukları konulardan birisidir hiç şüphesiz. Bu sebeple devlet tarafından hesaplarına yatırılan binlerce lira geri ödeme listesine girmekte ve vatandaşlar ödeme almayı gerçekleştiremeden para devlete geri iade edilmesi gibi bir durum söz konusudur. Bu mağduriyetlerin oluşmaması ya da giderilmesi adına için sizler için bu konuyu araştırarak, bilgilendirmek üzere bu yazıyı hazırladık.
Devlette unutulan ödemeler nerdeyse milyonlarca lirayı bulmakta ve öylece kalmaktadır. Bu ödemelerin başında ise rapor parası, doğum parası, süt parası, yol yardımı ve cenaze yardımı gibi pek çok başlıktan oluşan yaşamsal faaliyetlerimizin yer aldığı yardımların ücretleri yer almaktadır. Şahısların kişisel hesaplarına ödenen paralardan vatandaşın haberi olmaması durumunda uzun süre bekleyen bu ödemeler devlete geri iade edilmesi ile bilinir.
Emekli maaşları ve emekli ikramiyeleri dışında ise SGK tarafından yapılan ödemeler T.C. Ziraat Bankası aracılığı ile gelen her ayın 8 ile 14 arasında şahsi hesaplara aktarılarak ödemeleri gerçekleştirilmektedir. Vatandaşlar eğer 14 gün içerisinde parayı almazlar ise bu durumda ödeme tekrar Sosyal Güvenlik Kurumuna iade edilmekte ve haklarını kaybetmektedirler.
SGK tarafından gerçekleştirilen bu yardımlardan kişinin faydalanabilmesi adına kuruma bağlı hizmet dökümlerinden faydalanıyor olması koşulu gerekmektedir. Bu bağlamda SGK şahıs ödemesi alabilecek kişiler şu şekildedir ;
- 4A hizmet dökümüne bağlı çalışanlar yararlanabilirler.
- 4B hizmet dökümüne bağlı çalışanlar yararlanabilirler.
- 4C hizmet dökümüne bağlı çalışanlar yararlanabilirler.
- Emekliler yararlanabilirler.
SGK Şahıs Ödemeleri Nedir ?
Şahıs ödemeleri nedir sorusunun bilinen en net cevabı SGK tarafından sizlere yapılan ödemelerdir. Gerçekleştirilen bu ödemeler pek çok çeşitli alanlar olarak hizmet sunulmaktadır.
Bu ödemeler ise;
- 4A Nakdi Tazminat Eğitim Öğretim yardımları
- 4B Nakdi Tazminat Eğitim Öğretim yardımları
- Bağ-Kur emekli aylık ödemeleri,
- Bağ-Kur tütün ödemesi
- Bloke koyulan emekli aylığı
- Hareketsiz emekli maaş iadeleri
- Emsan devir öncesinde emanet iadeleri,
- Gelire ret ve iadeler
- Diş ödemeleri
- İlaç ödemesi
- Yol ve gündelik ödemesi
Tedavi sağlık iadeleri olarak temelde bu şekilde ayrılmaktadırlar.
SGK şahıs ödemeleri sorgulama işlemleri yapabilmek adına öncelikle Sosyal Güvenlik Kurumuna kadar gitmeniz gerekmemesi konusunda içinizi rahatlatabilirsiniz. E devlet üzerinden kolaylıkla bu işlemleri gerçekleştirmeniz mümkündür. Bunun için öncelikle bir e devlet şifresine sahip olmanız gerekir. İşlemlerinizi online yapmak adına, eğer e devlet şifreniz yoksa PTT’ler aracılığı ile çok cüzi bir ücret karşılığında temin edebilir ve işlemlerinize hızlıca başlayabilirsiniz.
Şahıs Ödemeleri Online Başvuru
Şahıs ödemeleri online başvurusu internetten yapılabilmektedir. Şahıs ödemleri online başvuru için https://gss.sgk.gov.tr/SahisOdemeOnlineBasvuru/ linke tıkladıktan sonra T.C.Kimlik Numarası ve Telefon numarasını girmeniz yeterli olacaktır.
Şahıs ödemleri online başvuru nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız bu linke https://www.teis.org.tr/post/bilgilendirme-sgk-sahis-odeme-online-basvuru-20220701 tıklayarak kolay şekilde başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.
Şahıs Ödemeleri PTT Sorgulama
Şahıs ödemeleri PTT sorgulama işlemi için PTT kurum ödemleri sayfasından başvurunuzu sorgulayabilirsiniz. Şahıs ödemeleri PTT’den nasıl alınıyor diyorsanız başvuru sonrası https://www.turkiye.gov.tr/ptt-ptt-uzerinden-yapilan-kurum-odemeleri-sorgulama linke tıklayarak ödemeniz yattıysa PTT şubesine giderek çekebilir yada banka hesabına aktarabilirsiniz.
Şahıs ödemeleri onaylandıktan sonra sonra PTT aracılığı ile verilmektedir.
Şahıs Ödemeleri Sorgulama E-Devlet
Şahıs ödemleri sorgulama e-devlet üzerinden yapmak için https://www.turkiye.gov.tr/sgk-sahis-odemeleri-sorgulama linke tıklattıktan sonra SGK şahıs ödemeleri sorgulama sayfasından yapabilirsiniz. Adınıza yatan sahıs ödeme bilgileri e-devlet üzerinden görebilirsiniz.
Şahıs Ödemeleri Ne Zaman Yatar ?
Şahıs ödemeleri ne zaman yatar sorusunun cevabı alacağınız ödemenin yardım türüne göre değişiklik göstermektedir. Mesela, istirahat raporu parası ödemeleri 15 gün içerisinde yatırılırken, sağlık harcamalarına ait ödemeler ise 3 aya kadar uzaması söz konusudur. Bu süre dolmadığında ise işlem devam ediyor gibi bir açıklama görmeniz gerekir.
Şahıs Ödemeleri Nereden Alınır ?
Şahıs ödemeleri PTT’ye yatması durumunda yatırılan parayı, PTT’den almanız gerekir ya da 2 ay daha bekleyip paranın tekrar SGK’ ya aktarılmasını sağladıktan sonra banka hesap numarası tanıtmak suretiyle paranızın banka hesabına aktarılmasını sağlamanız söz konusudur.
SGK Şahıs İşlemleri Banka Hesabı Tanımlama E-Devlet
SGK ödemeleri banka hesabı tanımlama işlemlerinizi gerçekleştirmek adına SGK’ya bizzat gidebilir ya da talep dilekçesi doldurmak suretiyle, e devlet üzerinden işlemlerinizi hızlıca gerçekleştirebilirsiniz. Eğer vaktiniz kısıtlı ise SGK’ya gidemediğiniz için Şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlaması olmuyor diye yakınıyorsanız e- devlet üzerinden de işlemlerinizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlemleri gerçekleştirmek için https://www.turkiye.gov.tr/sgk-sahis-odemeleri-banka-hesabi-tanimlama linkine tıklayarak bilgi sahibi olabilir ve işlemlerinizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.
Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımlama
Konu olan şahıs ödemeleri ve rapor parasının hesaba aktarımı ile ilgili olarak, dilekçe ile veya e-devlet rapor parası olarak banka tanımlama işleminin nasıl yapılacağı konusunda, Sgk’ ya banka hesabı tanımlamak için iki seçeneğiniz bulunmaktadır.
- Birincisi dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurarak tanımlayabilirsiniz.
- İkincisi ise e-devletten hesap tanımlaması yaparak.
Her ikisini nasıl yapacağınız adım adım aşağıda yer almaktadır.
Hesap tanımlaması yapılabilmenin mümkün olduğu anlaşmalı bankalar;
- Akbank
- Deniz Bank
- Burgan Bank
- Fiba Banka
- Garanti Bankası
- Halk Bankası
- PTT Bankası
- QNB Finans Bank
- T. İş Bankası
- TEB
- Vakıf Bank
- Ziraat Bankası
- Vakıf Katılım Bankası
- Yapı Kredi Bankası
Dilekçe ile şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlama yapılır mı?
Bu durumda, e-devlet şifreniz yok ise ben bununla uğraşamam, bilemem dilekçe vereyim Sosyal Güvenlik Kurumu yapsın olarak düşünüyorsanız aşağıdaki gibi örnek bir dilekçe ile herhangi bir Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvuruda bulunabilirsiniz.
……….. Sosyal Güvenlik Merkezi’ne,
Kurumunuzun ……………….. T.C. numaralı sigortalısı/emeklisiyim. SGK şahıs ödemeleri sistemine ……………….. iban numaralı ………….. Bankası hesabımın tanımlanması ve tüm ödemelerimin bu hesaba aktarılması için gereğini arz ederim.
Şeklinde resmi daire dilinde, isteğinizi açıkça ifade eden bir dil ile yazılmış dilekçe sunarak işleminizi gerçekleştirmeniz mümkündür.
SGK Şahıs Ödemeleri Son Ödeme Tarihi Geçti Ne Yapmalıyım
SGK Şahıs Ödemeleri Son Ödeme Tarihi Geçti Ne Yapmalıyım sorusunu ödemesi onaylanan ancak 2 ay içerisinde ödemesini çekmeyen kişilerin ödemeleri tekrar SGK iade olur. Eğer SGK Şahıs ödemesi için banka tanımlaması yapmadıysanız ödemenizi PTT şubelerinden 2 ay içerisinde geçmeniz gereklidir. SGK Şahıs ödemesi belirtilen süre içerisinde çekmediğiniz bir dilekçe ile tekrar SGK gidip başvuru yapmanız gereklidir.
SGK Şahıs Ödemeleri Ödeme Durumu 5 Nedir?
SGK şahıs ödemeleri ödeme durumu 5, ödemenin PTT’ye aktarıldığı anlamına gelir. Bu durumda ödemenizi PTT şubelerinden alabilirsiniz. Ödemenizi almak için PTT’ye kimlik belgenizle birlikte başvurmanız gerekmektedir.
SGK şahıs ödemeleri ödeme durumları şu şekildedir:
- 1: Ödeme alındı
- 2: Ödeme onaylandı
- 3: Ödeme hazırlanıyor
- 4: Ödeme gönderildi
- 5: Ödeme PTT’ye aktarıldı
- 6: Ödeme PTT’den alındı
- 7: Ödeme iptal edildi
Ödeme durumunuz 5 ise, ödemenizin PTT’ye aktarıldığını ve en kısa sürede PTT şubelerinden alabileceğiniz anlamına gelir. Ödemenizin PTT’ye aktarılmasından itibaren 2 ay içinde PTT şubelerinden almamanız durumunda, ödemeniz SGK’ya geri döner.
SGK Şahıs Ödemeleri Kaç Günde Yatar
SGK şahıs ödemelerinin yatması için gerekli olan süre, ödemenin türüne göre değişmektedir. Genel olarak, rapor parası ve emzirme yardımı gibi ödemeler 15 gün içerisinde yatmaktadır. Ancak, tıbbi malzeme, yol ve diş ödemeleri gibi sağlık harcamalarına ait ödemeler ise ortalama 2-3 ay kadar sürebilir.
Talepli Ödemeler Nedir ?
SGK emanetine alınan bir ödeme ile ilgil SGK ‘ ya yatan parayı hesaba aktarma konusunda banka hesap tanımlaması yapmışsanız, bundan sonraki dönem ile ilgili yaptığınız e-devlet şahıs ödemeleri sorgulaması hakkında talepli ödemeler uyarısı çıkmaktadır. Bu açıklama ile birlikte emanete alınan tutarı banka hesabınıza aktarmak amacıyla talepte bulunduğunuz anlamına gelerek işlemler sürmektedir.
SGK Şahıs Ödemeleri Hakkında
Devlet tarafından vatandaşlara sağlanan imkanlar arasında yer alan şahıs ödemeleri, 4A Nakdi Tazminat Eğitim Öğretim yardımları, 4B Nakdi Tazminat Eğitim Öğretim yardımları, Bağ-Kur emekli aylık ödemeleri, Bağ-Kur tütün ödemesi, Bloke koyulan emekli aylığı, Hareketsiz emekli maaş iadeleri, Emsan devir öncesindeki emanet iadeleri, Gelire ret ve iadeler, Diş ödemeleri, İlaç ödemesi, Yol ve gündelik ödemesi, Tedavi sağlık iadeleri gibi çeşitli ifadelerle açıkça belirtilen sebeplerden ötürü devlet tarafından gerekli koşulları yerine getirmekte olan vatandaşlara tanınan hak olarak nitelendirebiliriz.
PTT öncelikli olarak ödeme koşulu olan uygulama da, çoğu vatandaşımız pek çok zaman haberdar bile olmamaktadır kendisi için gerçekleştirilen bu şahıs ödemelerinden. Bunun sebebi ise böyle bir uygulamanın varlığının henüz yaygın olarak bilinmemesi ile beraber, ihtimal dahilinde tutulmaması olarak sayılabilir.
Ayrıca, gerçekleştirilen bu ödemelerin belirli bir zaman aralığı ve karşı taraf için çekilmek üzere sunulan bir tarihi vardır. Bu süre ortalama olarak 15 gün olarak belirlenmiştir. Yani bu süre zarfında ödemelerini almayan vatandaşlar, kendileri için gerçekleşen para ödemesinden o defaya mahsus faydalanamamaktadır. Çünkü bu tutarlar süresi dolduktan sonrada devletin hazinesine geri ödemesi yapılmak suretiyle süreç yönetilmektedir. Aksi takdirde SGK’ ya geri ödenen tutarlar için hak talebinde bulunmanız söz konusu değildir.