Engelli Kimlik Kartı Nasıl Alınır? Nasıl Çıkarılır? Başvuru Formu
Engelli Kimlik Kartı Başvurusu Nasıl Yapılır? Engelli Kimlik Kartı Nasıl Çıkarılır? Engelli Kimlik Kartı Ne İşe Yarar? Engelli Kimlik Kartı Başvuru Formu, Engelli Kimlik Kartı Alma Şartları, Engelli Kimlik Kartı Nereden Alınır? detayları yazımızda.
Engelli Kimlik Kartı Nasıl Alınır? Nasıl Çıkarılır? En az %40 engel oranına sahip olan kişilerin alabilecekleri engelli kimlik kartı; kart sahiplerinin yaşamlarını ciddi anlamda kolaylaştırmanın yanı sıra hayat kalitelerini de yükseltiyor.
2024 engelli raporuna sahip olan vatandaşlar; engelli kimlik kartları sayesinde birçok avantajdan da faydalanabiliyorlar.
Kişilerin engelli maaşı alabilmelerine de olanak tanıyan engelli kimlik kartı; vatandaşlara Aile, ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından veriliyor.
Bu yazımızda kısaca engelli kimlik kartı nasıl alınır? Engelli kimlik kartı başvurusu nasıl yapılır? vb. konuya dair merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.
Engelli Kimlik Kartı Alma Şartları
Engelli kimlik kartı alma şartları mutlaka engelli bireyler tarafından sağlanması gereklidir. Engelli kimlik kartı başvuru ve alma şartları ise;
- En az %40 ve üzeri engelli sağlık kurulu raporu aslı ya da onaylı nüshası
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- 2 adet vesikalık fotoğraf
- Engelli kimlik kartı müracaat formu ya da dilekçe
Yukarıdaki belgeleri hazırlayan engelli sağlık raporu olan kişiler engelli kimlik kartı alabilirler. Engelli kimlik kartının faydaları için Engelli Raporu Avantajları ve Dezavantajları yazısını okuyabilirsiniz.
Engelli Kimlik Kartı Başvurusu Nereye Yapılır?
Engelli kimlik kartı başvurusu, engellinin ikamet ettiği ildeki Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne veya e-Devlet üzerinden yapılabilir.
E-Devlet üzerinden başvuru yapmak için:
- E-Devlet portalına giriş yapılır.
- Arama çubuğuna “Engelliler İçin Kimlik Kartı Başvurusu” yazılır.
- Açılan sayfadan “Başvur” butonuna tıklanır.
- Gerekli bilgiler ve belgeler girilir.
- Başvuru tamamlanır.
Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne başvuru yapmak için:
- Engelli birey veya yakını, ikamet ettiği ildeki Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne başvuruda bulunur.
- Gerekli evraklar teslim edilir.
- Başvuru işleme alınır ve engelli kimlik kartı, başvurudan sonra ortalama 1 ay içinde teslim edilir.
Engelli Kimlik Kartı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Engelli kartına başvurmayı düşünen vatandaşların Aile ve Sosyal Hizmetler il müdürlüklerine bizzat gitmeleri ve burada başvuru formu doldurmaları gerekiyor.
Vatandaşlar, ön başvuru işlemlerini e-devlet kanalı üzerinden de kolaylıkla gerçekleştirebiliyorlar.
E-devlet üzerinden engelli kimlik kartına başvurmayı düşünen vatandaşların https://www.turkiye.gov.tr/ashb-engelliler-icin-kimlik-karti-basvurusu linkine tıklamaları gerekiyor.
Kişinin engelli kimlik kartı başvurusu esnasında kendisinden talep edilen belgeleri de yanında götürmeyi unutmaması gerekiyor.
E-Devletten Engelli Kimlik Kartı Nasıl Alınır?
İnternetten engelli kimlik kartı nasıl çıkar ve E-Devletten kimlik kartı başvurusu nasıl yapılır sorusuna cevap vermek gerekirse e-devlet üzerinden engelli kimlik kartı almanız mümkün. E-Devlet engelli kimlik kartına başvuruda bulunmak için https://www.turkiye.gov.tr/ashb-engelliler-icin-kimlik-karti-basvurusu linkine tıklayarak başvuruda bulunabilirsiniz.
E-Devletten engelli kimlik kartına başvuruda bulunmak için;
- E-Devlet uygulamasına telefondan yada uygulamadan turkiye.gov.tr adresine giriş yapınız
- E-Devlet uygulamasına T.C. Kimlik numaranızı ve şifrenizi giriniz
- Giriş yaptıktan sonra uygulama sizi ana sayfaya yönlendirecektir.
- Ana sayfada bulunan E-Hizmetler linkine tıklayınız ve ardından Aile, Çalışma ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı sayfasına giriş yapınız
- Dilerseniz ana sayfada bulunan arama kısmına direk Engelli Raporu yazabilirsiniz.
- Engelli raporu başvurusu sayfasında sizi başvuru linkine yönlendirecektir
- Engelli raporu ve engelli kimlik kartı başvurusu için sağlık kurulundan raporu %40 ve üzeri oranda engelli bulunursa engelli kişinin engelli kartına başvuru kabul edilir
- Başvuru sonrası belirlediğiniz adrese engelli kimlik kartınız posta ile teslim edilecektir.
Sağlık Kurulu Raporu ile %40 ve üzeri engelli olduğunu belgeleyen ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her birey Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerince verilen Engelli Kimlik Kartı almak için başvuruda bulunabilir.
Engelli kimlik kartı e-devlet üzerinden çıkarmak isteyenler E-Devlet Engelli Kimlik Kartı Başvuru Nasıl Yapılır? yazısını inceleyebilirler.
Engelli Kartı Başvurusu için Gerekli Belgeler
Engelli kartına başvuran tüm vatandaşların engelli olduklarını kanıtlayan birtakım belgeleri Aile ve Sosyal Hizmetler il müdürlüklerine teslim etmeleri gerekiyor.
Başvuru esnasında kişiden talep edilen bu belgeleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
- TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
- Engelli kartı başvuru dilekçesi ya da formu
- Kişinin engel oranının en az %40 olduğunu gösteren ve tam teşekküllü bir hastaneden alınması gereken engelli raporunun aslı ve onaylı örneği (2024 sağlık kurulu raporu)
- 2 adet vesikalık fotoğraf
Vatandaşlar, yukarıdaki belgelerle birlikte Aile ve Sosyal Hizmetler il müdürlüklerine giderek, başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.
E-devlet üzerinden ön başvurusunu gerçekleştiren ve randevu alan kişilerin de randevu tarihinde yukarıdaki belgelerle birlikte il müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor. Yani e-devlet üzerinden engelli kartına başvurmak tek başına yeterli olmuyor. Kişinin daha sonra il müdürlüğüne bizzat başvurması gerekiyor.
Mevcut engelli kartını kaybettiği için engelli kimlik kartına başvuran vatandaşların ise başvuru esnasında kayıp kart dilekçesi doldurmaları gerekiyor.
Engelli Kimlik Kartı Nasıl Yenilenir?
Engelli kimlik kartını yenilemek isteyen kişiler mutlaka gerekli belgeler ile beraber başvuruda bulunması gereklidir.
Engelli kimlik kartı, aşağıdaki durumlarda yenilenmelidir:
- Engelli sağlık kurulu raporunun geçerlilik süresi dolmuşsa
- Engelli bireyin kimlik bilgilerinde değişiklik olmuşsa
- Engelli bireyin fotoğrafı güncel değilse
- Engelli kimlik kartı kaybolmuş, çalınmış veya hasar görmüşse
Engelli kimlik kartı yenileme başvurusu, engellinin ikamet ettiği ildeki Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne veya e-Devlet üzerinden yapılabilir.
E-Devlet üzerinden başvuru yapmak için:
- E-Devlet portalına giriş yapılır.
- Arama çubuğuna “Engelliler İçin Kimlik Kartı Başvurusu” yazılır.
- Açılan sayfadan “Başvur” butonuna tıklanır.
- “Yenileme Başvurusu” seçeneği seçilir.
- Gerekli bilgiler ve belgeler girilir.
- Başvuru tamamlanır.
Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne başvuru yapmak için:
- Engelli birey veya yakını, ikamet ettiği ildeki Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne başvuruda bulunur.
- Gerekli evraklar teslim edilir.
- Başvuru işleme alınır ve engelli kimlik kartı, başvurudan sonra ortalama 1 ay içinde teslim edilir.
Engelli Kimlik Kartı Başvuru Dilekçesi
Vatandaşların Aile ve Sosyal Hizmetler il müdürlüklerinde mutlaka doldurmaları gereken başvuru dilekçesi ya da formunda kişiye kişisel bilgilerine ve engel oranına dair bazı sorular yöneltiliyor.
Kişinin engelli kartı çıkarabilmesi için formdaki sorulara doğru yanıt vermesi gerekiyor.
Aynı zamanda kişinin formda güncel iletişim bilgilerini paylaşmayı da ihmal etmemesi gerekiyor.
Engelli Kimlik Kartı Başvuru Sorgulama
Engelli kartı başvurunuzun kabul edilip edilmediğini öğrenmek için ALO183 ya da ALO144 Sosyal destek hatlarından birini arayabilirsiniz.
Alternatif olarak e-devlet başvuru sayfası üzerinden de başvurunuzun son durumunu takip edebilirsiniz.
Başvurduğunuz Aile ve Sosyal Hizmetler il müdürlüğüne ait olan telefon numarasını arayarak da başvuru sonucunuzu öğrenebilirsiniz.
Engelli Kimlik Kartı Nereden Alınır?
Engelli kimlik kartınızı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı il müdürlüklerine başvurup, başvurunuz onaylandığında alabilirsiniz. Engelli kişiler engel durumunu gösteren belge ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bizzat gerekli evrak ve belgeler ise başvuruda bulunmaları halinde almaları mümkün.
Engelli Kimlik Kartı Kaç Günde Çıkar?
Engelli kimlik kartı, başvuru tarihinden sonra ortalama 7 gün içerisinde çıkarılıyor.
Ardından kişinin başvuru dilekçesinde belirttiği ikametgah adresine posta yoluyla iletiliyor.
Bazen başvurulardaki yoğunluk durumuna göre bu süre daha da uzun olabiliyor.
Engelli Kimlik Kartı Kaç Yıl Geçerli?
Engelli kimlik kartlarının geçerlilik süresi, kişiden kişiye göre değişiklik gösteriyor. Bu noktada sağlık kurulu raporunun kaç yıl için verildiği belirleyici oluyor.
Bu süre dolduğunda kişinin tekrar sağlık kurulu raporu alması yani raporunu yenilemesi gerekiyor.
Engelli Kimlik Kartı Yenileme
Sağlık kurulu rapor süresine bağlı olarak kimlik kartı geçerlilik süresi de dolan engelli vatandaşların kartlarının sunduğu avantajlardan faydalanmaya devam edebilmeleri için mutlaka kartlarını yenilemeleri gerekiyor.
Kimlik kartın kaybedilmesi, çalınması, üzerindeki bilgilerin okunamaz hale gelecek şekilde yıpranması durumlarında da vatandaşların vakit kaybetmeksizin yenileme işlemini gerçekleştirmeleri, kartlarını kullanabilmeleri ve kartlarının avantajlarından faydalanabilmeleri noktasında önem arz ediyor.
Yenileme esnasında da vatandaşların ilk kart başvurularında teslim ettikleri belgeleri Aile ve Sosyal Hizmetler il müdürlüklerine teslim etmeleri gerekiyor.
Yani yenileme işlemi de ilk başvuru işlemi gibi yapılıyor.
Kişinin kullandığı engelli kimlik kartı, kartın geçerlilik süresinin dolması, kişinin vefat etmesi, engel oranının %40 altına düşmesi halinde geçerliliğini kaybediyor.
Kişinin sonradan kart alabilmek adına sahte belge teslim ettiğinin ya da başvuru formunda yanlış beyanda bulunduğunun fark edilmesi durumunda da kart, iptal ediliyor.
Engelli Kimlik Kartı Ücretli mi?
Engelli kartı çıkarmak isteyen vatandaşlardan hiçbir şekilde ücret talep edilmiyor. Yani kartlar, tamamen ücretsiz bir şekilde çıkartılabiliyor.
Engelli Kimlik Kartı Başvuru Formu Nereden Alınır?
Engelli kimlik kartı başvuru formu, başvuru sahiplerine Aile ve Sosyal Hizmetler il müdürlükleri tarafından veriliyor.
Vatandaşlar, bu formu doldurarak, başvurularını gerçekleştirebiliyorlar. Engelli kimlik kartı başvuru formu e-devlet üzerinden yada Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne 2 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı ve engelli sağlık kurulu raporunun aslı veya onaylı örneği ile bizzat başvuruda bulunarak alınabilir.
Engelli Kimlik Kartı Nasıl Alınır?
Engelli kartına başvuran vatandaşların başvuru formunda doldurdukları bilgiler ve teslim ettikleri belgeler; Aile ve Sosyal Hizmetler il müdürlükleri tarafından detaylı bir şekilde inceleniyor.
Daha sonra başvurusu kabul edilen kişilerin ikametgah adreslerine yeni kimlik kartları gönderiliyor.
Başvurusu olumsuz değerlendirilenler ise konuya dair sms, e-mail ya da telefon yoluyla bilgilendiriliyorlar.
Engelli Kimlik Kartı Başvurusu Telefon Numarası
Engelli kimlik kartı başvuru şartlarına, başvuru için talep edilen belgelere dair bilgi edinmek adına ALO183 ya da ALO144 Sosyal destek hatlarını arayabilirsiniz.
Engelli Kimlik Kartı Geçerlilik Süresi
Engelli kimlik kartı ne kadar geçerli ve Engelli kimlik kartı geçerlilik süreci kimlik kartı alındıktan sonra 1 yıl boyunca geçerlidir.
Engelli Kimlik Kartı Hizmet Süreci Başladı Ne Demek
Engelli kimlik kartı başvuru formu doldurduktan sonra engelli kimlik kartı hizmet süreci başladı artık başvurunuzun kabul edildiği ve engelli kimlik kartınız ortalama 7 iş günüde size teslim edileceği anlamına gelir.
Engelli Kimlik Kartı Değerlendirme Ne Kadar Sürer?
Engelli kimlik kartı başvuru değerlendirme işlemi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Engelli kimlik kartı değerlendirme süresi evrakların teslim edilmesinden sonra 7 iş günü sonra sonuçlanmaktadır.
Engelli Kimlik Kartı Kimlik Yerine Geçer Mi
Engelli kimlik kartı engel durumunu gösteren kimlik türü olmasına karşın resmi kurum ve kuruluşlarda kimlik yerine geçmez. Engelli kimlik kartı sadece engel durumunuzu gösterir ancak bir çok yerde kimlik olarak kabul edilmez.
Engelli Kimlik Kartı Ne İşe Yarar 2024
Engelli kimlik kartı, vatandaşların yaşamlarını kolaylaştırmanın yanı sıra onlara birçok avantaj ve ayrıcalık da tanıyor.
Engelliler; seyahat, eğlence, eğitim, emeklilik, sağlık vb. birçok alanda indirimlerden faydalanabiliyorlar.
Kimlik kartının ne işe yaradığını kısaca aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
- Devlet tiyatrolarında engelli kartına sahip olan vatandaşlardan hiçbir şekilde ücret talep edilmiyor.
- Sinemalarda ise engelliler, tıpkı öğrenciler gibi indirimli fiyatlardan faydalanabiliyorlar.
- Engelliler; mevcut GSM operatör ve internet kullanımlarında da cazip avantajlardan ve indirimlerden yararlanabiliyorlar.
- Devlet demir yollarında engelliler, biletlerini %50 indirimli alabiliyorlar.
- Türk Hava Yolları; engellilere hem iç hem de dış uçuşlarda indirimli fiyatlar sunuyor. Engelliler, iç hatlara dair uçuşlarda %20, dış hat uçuşlarında ise %40 indirim kazanıyorlar. Engelli refakatçileri ile promosyonlu biletler haricinde diğer biletlerde %20 indirim elde ediyorlar.
- Engelliler; tamamen ücretsiz bir şekilde belediye otobüslerinde, TCDD, deniz yolları ve Metro’da seyahat edebiliyorlar. Aynı şekilde ağır engelli raporu olan kişilerin refakatçileri de ücretsiz ulaşım şansından faydalanabiliyorlar. Ancak bu şans, tek bir refakatçiye sunuluyor.
- Söz konusu şehirlerarası otobüs yolculukları olduğunda engelliler, biletlerde %30 indirimden yararlanıyorlar.
- Engelliler; açık öğretime kayıt olurken de herhangi bir ücret ödemiyorlar.
- Engelliler için kurulan Özürlüler Spor Federasyonu sayesinde engelli vatandaşlar, spor imkanlarından da faydalanabiliyorlar.
- Araç sahibi engelliler, otobanlarda 15 dakikayı geçmemek şartıyla araçlarına yol kenarına park edebiliyorlar.
- Engelliler, belediyeler tarafından işletilen otoparklarda hiçbir şekilde ücret ödemiyorlar. Aynı şekilde hava alanlarındaki otoparklardan da ücretsiz yararlanabiliyorlar.
- H sınıfı ehliyeti olan engelli vatandaşlar, yurtiçi özel tertibatlı otomobil satın aldıklarında katma değer vergisini indirimli ödüyorlar. Taşıt alım vergisi ise ödemiyorlar.
- H sınıfı ehliyeti olan ve yurtdışından özel tertibatlı otomobil getiren engelli vatandaşlardan ise gümrük vergisi alınmıyor.
- ÖTV indirimi almış olma şartıyla engelli araç park yerlerine ücret ödemeksizin araçlarını park edebiliyorlar.
- Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’ne ait olan yurtlarda öncelikli olarak konaklayabiliyorlar.
- Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan aldıkları harç ve öğrenim kredisi borçlarının ödenmesi esnasında %50 indirimden yararlanıyorlar.
- ÖTV indirimli araca sahip olan engelliler, araç muayene istasyonlarında da öncelik kazanıyorlar.
- %90 ve üzeri engeli olanlar, motorlu taşıtlar belgesinden muaf tutuluyorlar.
- Engelliler, engellilik oranlarına göre erken emeklilik hakkı kazanabiliyorlar.
- Engelliler, Halk Eğitim Merkezleri, Belediyeler, Özel Dershaneler vb. kurumlar tarafından açılan meslek edindirme kurslarına katılıp, mesleki eğitim alabiliyor ve meslek sahibi olabiliyorlar.
- ÖMSS sınavına giren engelliler, özürlülük kontenjanları dahilinde kamuya memur olarak atanabiliyorlar.
- Müze ve ören yeri ziyaretlerinde ya da piknik alanlarında engelli vatandaşlardan ücret talep edilmiyor.
- Engelliler, 200 metrekareyi geçmeyecek şekilde ilk daire alımlarında herhangi bir emlak vergisi ödemiyorlar.
- İş Kanunu’na göre en az 50 personel çalıştıran işyerlerinde engelli vatandaşlara %3 oranında kontenjan ayrılması gerekiyor. Engelliler, bu kontenjanlara başvurup, çalış
Kısacası engelli vatandaşlara ülkemizde pek çok konuda öncelik tanınıyor.
Engelli Kimlik Kartı Rapor Yerine Geçer Mi?
Engelli Kimlik Kartı Rapor Yerine Geçer Mi? sorusuna cevap vermek gerekirse engelli kimlik kartı rapor yerine geçmez sadece engelli kimlik kartı engelli kişilere sağlanan hakları kullanmak için geçerlidir.
Bu yazımızda engelli kimlik kartı başvurusu nasıl yapılır? sorusunu yanıtlamaya çalıştık.
Sizler de konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.