Maddi Yardım

Hane Yardımı Nedir? Hane Yardımı Nasıl Alınır? Nereden Alınır?

Hane Yardımı Nedir? Hane Yardımı Nasıl Alınır? Nereden Alınır? Ülkemizdeki dar gelirli ve yoksul vatandaşlara belediyeler, kaymakamlıklar, TC Vakıflar Genel Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı başta olmak üzere birçok kamu kurumu ve kuruluş tarafından yapılan sosyal yardımlara hane yardımı ismi veriliyor.

Gıda ve erzak yardımı, odun ve kömür yardımı, giysi yardımı, eşya yardımı, doğalgaz yardımı gibi tüm hane yani aile bireylerine yönelik olarak yapılan sosyal yardımlar hane yardımı olarak adlandırılıyor.

Yani bu yardımlar; yalnızca başvuru sahibi olan bireyin değil bireyin tüm aile bireylerinin ihtiyaçlarını kapsar nitelik taşıyor.

Bu yazımızda kısaca hane yardımı nedir? Hane yardımı başvurusu nasıl yapılır? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Hane Yardımı Nedir?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi belediyeler, kaymakamlıklar, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları, TC Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından başvuru sahibi kişinin tüm hane bireylerinin ihtiyaçlarının karşılamasına olanak tanıyan sosyal yardımlar, hane yardımı olarak isimlendiriliyorlar.

Kurumlar tarafından yapılan belli başlı hane yardımlarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Gıda ve erzak yardımı
  • Para yardımı
  • Doğalgaz yardımı
  • Kira yardımı
  • Aşevi hizmeti
  • Giysi yardımı
  • Mobilya ve eşya yardımı
  • Sağlık yardımları
  • Sosyal destek kartı yardımı
  • Elektrik tüketim desteği yardımı

Belediyeler ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından yapılan gıda ve erzak yardımı ile tüm aile bireylerinin sağlıklı ve temiz besinlerle beslenebilmeleri mümkün bir hale geliyor.

Yine belediyeler ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan bir diğer önemli yardım olan odun ve kömür yardımı sayesinde kış aylarında aile bireylerinin ve çocukların ısınması, soğuk havalarda grip, nezle, soğuk algınlığı gibi ciddi hastalıklara yakalanmaları önlenmiş oluyor.

Doğalgaz yardımı ile ailelerin doğalgaz faturalarının tamamı ya da bir kısmı ödenirken; kira yardımı ile ailelerin sokakta ve evsiz kalmaları engelleniyor.

Yeşilkart sahipleri ve çocukları için yapılan yeşilkart yardımı sayesinde yeşilkartlı muhtaç ve yoksul vatandaşların ve hane bireylerinin sağlık hizmetlerinden tamamen ücretsiz bir şekilde yararlanabilmeleri sağlanıyor.

Diğer Hane Yardımı Nedir?

Belediyelerin ya da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın hane yardımlarına başvuran kişiler; başvuru formunda başvurabilecekleri tüm hane yardımlarını ve sosyal yardımları görebiliyorlar.

Yani başvuru formunda gıda ve erzak yardımı, odun ve kömür yardımı, giysi yardımı vb. tüm yardımlar; tek tek listeleniyor.

Başvuru sahipleri, formdaki yardımların yanlarına işaret koymak suretiyle bu yardımlara başvurabiliyorlar.

Başvurmak istedikleri yardım türü, başvuru formunda mevcut olmadığında ise ‘diğer hane yardımı’ seçeneğini işaretleyebiliyorlar.

Kısacası ‘diğer hane yardımı’; başvuru formunda mevcut olmayan ancak başvuru sahiplerinin yararlanmak istedikleri diğer yardımlara deniliyor.

Vatandaşlar, başvuru formunda diğer hane yardımı seçeneğini işaretledikten sonra formdaki açıklama kısmına yararlanmak istedikleri yardımı yazarak, diğer hane yardımı başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

BAKINIZ >>>> Diğer Hane Yardımı Nedir? Kimlere Verilir?

Hane Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

İhtiyaç sahibi olan vatandaşlar; belediyelere, kaymakamlıklara, valiliklere, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na, TC Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ya da dernek ve vakıflara hane yardımı alabilmek adına başvurabiliyorlar.

Belediye Hane Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Belediyelerin gıda ve erzak yardımı, odun ve kömür yardımı, giysi yardımı, eşya yardımı gibi hane yardımlarına başvurmak isteyen ihtiyaç sahipleri; ikametgahlarının mevcut olduğu yerdeki belediyeye giderek; hane yardımı başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

Vatandaşlar; e-devlet platformu üzerinden de başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

E-devlet üzerinden belediye hane yardımlarına başvurmak adına hemen https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkini tıklayabilirsiniz.

Başvuru formunda başvurmak istediğiniz belediyeyi ve farklı sosyal yardım türleri arasından ihtiyaç duyduğunuz hane yardımlarını seçerek, ön başvuru işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Belediye hane yardımlarına başvurmak adına belediyeye bağlı olan sosyal hizmet merkez ya da müdürlüklerine de gidebilirsiniz.

Belediye hane yardımı ön başvurularınız için bağlı olduğunuz belediyeye ait olan telefon numarasını ya da ALO153 Beyaz Masa hattını da arayabilirsiniz.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Hane Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; annelerin ve çocukların korunması adına pek çok hane yardımında bulunuyor.

Gıda ve erzak yardımı, kömür ve odun yardımı, giysi yardımı, elektrik tüketim desteği vb. yardımları ile yoksul ailelere ve çocuklarına sahip çıkıyor.

Bakanlığın hane yardımlarına başvurmak isteyenlerin ise ikametgahlarının mevcut olduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gitmeleri gerekiyor.

Vatandaşlar; vakıfta hane başvuru kayıt formu doldurup, tüm yardımlara başvurabiliyorlar.

İhtiyaç sahipleri; ön başvuruları içinse ALO144 ya da ALO183 Sosyal Destek hatlarını arayabiliyorlar.

TC Vakıflar Genel Müdürlüğü Hane Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Engelli vatandaşlara ve yetim ve öksüz çocuklara fakirlik maaşı bağlayan Vakıflar Genel Müdürlüğü; yoksul kişiler ve aileleri için kuru gıda yardımı, aşevi yardımı, vakıfevi hizmeti gibi hane bireylerine yönelik sosyal yardımlarda bulunuyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğü hane yardımlarına başvurmak isteyenlerin ise bağlı oldukları Bölge Müdürlüğüne bizzat başvurmaları ya da kendilerinden istenilen belgeleri Bölge Müdürlüğüne posta yoluyla göndermeleri gerekiyor.

Müdürlüğün hane yardımlarına ise e-devlet platformu üzerinden başvurulamıyor.

Ancak başvuru sonuçları, e-devlet platformu üzerinden kolaylıkla takip edilebiliyor.

Hane Yardımı Başvuru Sorgulama

Kurumlara para yardımı, gıda ve erzak yardımı, giysi yardımı vb. hane yardımlarından alabilmek adına başvuranlar, başvuru sonuçlarını e-devlet üzerinden takip edebiliyorlar.

Ya da başvurdukları kurumu arayarak da başvuru sonuçlarını öğrenebiliyorlar.

Belediye Hane Yardımı Başvuru Sorgulama

Belediye hane yardımı başvuru sonuçları, e-devlet belediye sosyal yardım başvuru ve sorgulama sayfası üzerinden takip edilebiliyor.

Başvurular, genellikle birkaç hafta içerisinde sonuca bağlanıyor.

Belediye hane yardımı başvuru sonuçlarınızı görüntülemek için https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkini tıklayabilirsiniz.

Başvuru sonuçlarınızı öğrenmek için bağlı olduğunuz belediyeye gidebilir ya da belediyeye ait telefon numarasını arayabilirsiniz.

Başvurunuzun son durumunu takip etmek adına ALO153 Beyaz Masa hattını da arayabilirsiniz.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Hane Yardımı Sorgulama 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı hane yardımına başvuran kişiler; başvuru sonuçlarını e-devlet üzerinden öğrenebiliyorlar.

Hane yardımı başvuru sonuçları, https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linki üzerinden takip edilebiliyor.

Vatandaşlar; başvuru sonuçlarını ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını arayarak da öğrenebiliyorlar.

Vakıflar Genel Müdürlüğü Hane Yardımı Başvuru Sorgulama

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün kuru gıda yardımı, aşevi yardımı gibi hane yardımlarına başvuranlar, başvuru sonuçlarını başvurdukları Bölge Müdürlüğünü arayarak, öğrenebiliyorlar.

Sorgulama işlemi yapmak isteyenlerin https://www.turkiye.gov.tr/vakiflar-kisi-yardim-bilgisi-sorgulama linkini tıklamaları gerekiyor.

Hane Yardımı Başvuru Formu

İhtiyaç sahiplerinin hane yardımı başvuruları sırasında doldurmaları gereken hane yardımı başvuru formunda başvuru sahiplerine aylık kazançlarına, mesleklerine, hanedeki kişi sayılarına, hanedeki çalışan sayılarına, TC kimlik no vb. kişisel bilgilerine, adres ve iletişim bilgilerine dair sorular soruluyor.

Bu sorular ile kişilerin muhtaç olup olmadıkları başvurulan kurumca tespit ediliyor.

Hane yardımı alabilmek isteyenlerin bu formdaki sorulara doğru ve güncel yanıtlar vermeleri gerekiyor.

Başvuru formunda gerçek olmayan bilgiler paylaşan kişiler hakkında ise cezai yaptırım uygulanıyor.

Örneğin, işsiz ve muhtaç olmamalarına rağmen işsiz olduklarını beyan edenlerden ve giysi yardımı, eşya yardımı, gıda yardımı gibi hane yardımı alanlardan aldıkları tüm yardımları güncel faizleriyle geri ödemeleri gerekiyor.

Ödeme yapmayanlar ise hane yardımı yapan kurum tarafından mahkemeye veriliyorlar.

Hane Yardımı Başvurusu Telefon Numarası

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan hane yardımlarına dair bilgi alabilmek için ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını arayabilirsiniz.

Belediye hane yardımı ön başvurularınızı gerçekleştirmek, başvuru detaylarını ve sizden talep edilen belgeleri öğrenmek için ALO153 Beyaz Masa hattını arayabilirsiniz.

TC Vakıflar Genel Müdürlüğü başvuru detayları için bağlı olduğunuz yerdeki yani ikametgahınızın mevcut olduğu yerdeki Bölge Müdürlüğünü arayabilirsiniz.

Hane Yardımı Kaç Ayda Bir Verilir?

Hane yardımlarının sürekliliği ve miktarı üzerinde yardım eden kurumun bütçesi, yardım türü, başvuru sahibinin muhtaçlık seviyesi, başvuru sahibinin evinde bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısı vb. farklı etmenler belirleyici oluyor.

Örneğin; belediyeler tarafından yapılan gıda yardımı; yılda 4-5 seferli, birkaç seferli ya da her ay için düzenli olabiliyor.

Odun ve kömür yardımları, her kış başlangıcında yani Ekim sonu ve Kasım aylarında yapılırken, giysi yardımları yılda birkaç sefer yapılabiliyor.

Sosyal destek kartı başvurusu onaylanan kişilerin kartına ise belediyeler tarafından genelde her ay için yardım parası yükleniyor.

Düzenli olarak hane yardımı alıp alamayacağınıza dair bilgi alabilmek adına başvurmayı düşündüğünüz kurumu arayabilirsiniz.

Hane Yardımı Ayın Kaçında Yatıyor?

Para yardımı şeklinde belediyeler ya da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan hane yardımları, genellikle başvuru sonucunun açıklanmasından sonra maksimum 30 gün içerisinde başvurusu onaylanan hak sahiplerinin PTT hesaplarına yatırılıyor.

Nakdi yardım şeklinde yapılan para yardımlarının ayın kaçında yatırılacağı ise başvurulan kuruma göre değişebiliyor.

Yani kesin bir tarih bulunmuyor.

Para yardımını ne zaman alabileceğinize dair ayrıntılı bilgi alabilmek için de başvurduğunuz kurumu arayabilirsiniz.

Hane Yardımı Nasıl Alınır?

İhtiyaç sahiplerinin hane yardımı başvuruları başvurulan kurum tarafından değerlendirildikten sonra başvuru sonuçları, genelde birkaç hafta içerisinde karara bağlanıyor.

Başvuru sonuçları, e-devlet platformunda açıklanıyor. Başvuruların gerek olumlu gerekse olumsuz sonuçları, başvuru sahiplerinin telefonlarına SMS ile gönderiliyor.

Belediyeler ya da başvurulan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı mütevelli heyeti; gerekli gördüğü hallerde başvuru sahiplerinin evine bir inceleme komisyonu yolluyor.

Bu komisyon; hane yardımına başvuranların yoksul ve muhtaç olup olmadıklarını tespit edip, bir rapor hazırlıyor ve hazırladıkları raporu kuruma teslim ediyor.

Belediye değerlendirme kurulu ya da sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı mütevelli heyeti; inceleme komisyonunca hazırlanan raporu değerlendirip, ihtiyaç sahiplerine dair liste hazırlıyor.

Ardından listedeki bu muhtaç kişiler için hane yardımlarında bulunmaya başlıyor.

Muhtaçlığı sona ermesine rağmen hane yardımı alanlar hakkında da cezai yaptırım uygulanıyor.

Bu kişilerin de aldıkları yardımları güncel faizleriyle geri ödemeleri gerekiyor.

Hane Yardımı Nereden Alınır? 

Giysi yardımı, gıda ve erzak yardımı, odun ve kömür yardımı şeklinde yapılan hane yardımları, başvurusu onaylanan hak sahiplerinin ev adreslerine kadar teslim ediliyor.

Para yardımı şeklinde yapılan hane yardımını almak isteyenlerin ise paralarını çekmeleri için kendilerine en yakın PTT şubesine gitmeleri gerekiyor.

Yoksul ve ihtiyaç sahibi kişiler; hane yardımı alabilmek adına belediyelere, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na, TC Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne başvurabiliyorlar.

Aynı zamanda dernek ve vakıflara, ünlü iş adamlarına ya da Kızılay’a da yardım almak için başvurabiliyorlar.

hane yardımı ne kadar

Hane Yardımı Kimlere Verilir?

Hane yardımları, genellikle işsiz ve muhtaç olan yani düzenli bir geliri ve düzenli bir sigortalı işi olmayanlar için yapılıyor.

Ancak yardım alacak kişilerin üzerlerine kayıtlı değerli menkul ya da gayrimenkul mevcut olmaması da gerekiyor.

Başvuru sahibinin ya da hane bireylerinin üzerine kayıtlı ev, arsa, tarla, otomobil vb. kayıtlı değerli menkul ya da gayrimenkul olması halinde başvuru sahiplerinin başvuruları kabul edilmiyor.

Hane yardımları, işsiz ve muhtaç kişilerin yanı sıra muhtaçlık sınırının altında yaşayan yani hane halkı kişi başı aylık kazancı güncel asgari ücretin 1/3’ünün altında olanlar için de veriliyor.

Yani düzenli kazancı ve mesleği olmasına rağmen muhtaçlık sınırının altında yaşayanlar da hane yardımlarına başvurabiliyorlar.

Hane yardımlarının kimlere verildiğini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Düzenli bir işi ya da düzenli geliri olmayan TC vatandaşları
  • Muhtaçlık sınırının altında yaşayan vatandaşlar
  • En az %40 engel oranına sahip olan engelliler
  • Kronik hastalar
  • Afetzedeler
  • 65 yaş ve üstü yaşlı vatandaşlar
  • Eşi cezaevine girmiş, eşinden ayrılmış ya da eşi ölmüş dul kadınlar ve çocukları
  • Sonradan TC vatandaşlığına geçen mülteciler ya da sığınmacılar
  • Şehit ve gazi yakınları
  • Muhtaç asker aileleri

Hane Yardımı Başvurusu için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Belediyelere, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına ya da diğer kurumlara hane yardımı alabilmek adına başvuran yoksul ve muhtaç vatandaşların başvuru sırasında mutlaka hane başvuru kayıt formu doldurmaları ve bazı belgeleri başvurdukları kuruma teslim etmeleri gerekiyor.

Hane yardımı başvurusu esnasında teslim edilmesi gereken evrakları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Başvuru sahibine ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Hane bireylerine ait TC kimlik kartı fotokopileri
  • İkametgah belgesi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Ev kira sözleşmesi
  • Muhtarlıktan alınabilen fakirlik belgesi
  • Hane bireylerinin mal beyanlarına ilişkin belgeler
  • SGK’dan tüm hane bireyleri için alınması gereken gelir belgesi ya da gelirsizlik belgesi
  • Ek belgeler

Ek belgeler; başvurulan yardım türüne, hane bireylerinin sağlık sorunlarının olup olmadığına ya da hane bireylerinin muhtaç kalmalarına yol açabilecek özel bir durumlarının bulunup bulunmadığına göre değişebiliyor.

Örneğin, öğrenci çocuklar için öğrenci belgesi, en az %40 engel oranına sahip olanlar için 2024 engelli belgesi, kronik hastalar için sağlık kurulu raporu, eşi vefat etmiş dul kadınlar için eşlerine dair ölüm belgesi teslim edilmesi gerekiyor. 

Hane Yardımı Reddedildi, Feshedildi Ne Demek?

E-devlet üzerinden başvuru sonucunu öğrenmek isteyenler; sorgulama sayfasında ‘Hane yardımı reddedildi, feshedildi’ ifadesi ile karşılaşabiliyorlar.

Bu ifade; kişinin başvurusunun onaylanmadığını, kişinin hane yardımı alamayacağını ve yeterli başvuru şartlarını taşımadığını gösteriyor.

Sosyal Yardım Reddedildi Feshedildi Ne Demek? yazısını okuyabilirsiniz.

Hane Yardımı Kapsam Dışı Ne Demek?

Bu ifade; kişinin başvuru şartlarını taşımadığı anlamına geliyor. Dolayısıyla kişinin hane yardımı başvurusunun kabul edilmeyeceğini gösteriyor.

Örneğin, başvuru sahibinin muhtaçlık sınırının altında yaşamaması yani en önemli başvuru şartını taşımaması halinde sorgulama sayfasında bu ifade yer alıyor.

Hane Yardımı Kapsam Dışına Çıktı Ne Demek?

Bu ifade; kişinin başvurusunun kabul edildiğini, başvurulan kurum tarafından onaylandığını ve yardımın yola çıktığını gösteriyor.

Yani kişinin en yakın zamanda yardım alacağına işaret ediyor.

Hane Yardımı Hak Sahibi Ne Demek?

Hane yardımı hak sahibi; başvurusu onaylanan kişiyi ifade ediyor. Hane yardımları, hak sahipleri dışında üçüncü kişilere teslim edilmiyor.

Örneğin, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Aile Destek parası sosyal destek ödemesi onaylanan kişi dışında eşi, çocuğu, annesi ya da babası gibi en yakınları bile PTT şubelerinden hak sahibinin PTT hesabına yatırılan yardım parasını çekemiyorlar.

Hane Yardımı Banka Talimatı Verildi Ne Demek?

Hane yardımı banka talimatı verildi uyarısı e-devlette gördüğünüzde hane yardımınız banka hesabınıza gönderildiği anlamına gelir. Hane yardımı banka talimatı verildikten sonra yardım parasını banka hesabınızdan çekebilirsiniz.

Hane Yardımı Ne Kadar?

Belediyeler, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları ya da diğer kurumlar tarafından yapılan hane yardımı miktarı; kurum bütçesine, başvuru sahibinin muhtaçlık seviyesine yani ekonomik durumuna ya da başvuru sahibinin bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısına bağlı olarak değişiyor.

Başvurulan sosyal yardım türü de yapılan hane yardımı miktarı ve süresi üzerinde belirleyici oluyor.

Örneğin, belediyeler tarafından yapılan gıda ve erzak yardımları; her ay için olabileceği gibi yılda birkaç sefer için de olabiliyor.

Gerçek anlamda yoksul ve ihtiyaç sahipleri için genelde her ay için düzenli gıda ve erzak yardımı yapılıyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, sosyal destek ödemesi kapsamında yoksul vatandaşlara 1250 TL nakdi yardımda bulunuyor. Muhtaç kişiler, bu yardıma en fazla iki sefer için başvurabiliyorlar.

Odun ve kömür yardımları, kış ayları süresince yani tüm kış boyunca yapılırken, doğalgaz yardımları genelde üç dört ay için yapılıyor.

Bu yazımızda kısaca hane yardımı başvurusu nasıl yapılır? Hane yardımı kimlere verilir? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya çalıştık.

Sizler de hane yardımı alıyorsanız ya da bu yardımlara başvurmayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Bir Yorum

  1. Nakit yardım bekliyoruz 3 çocuk babasıyım çok zor durumdayız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu