Sosyal Yardımlar

Fakirlik Belgesi Nasıl Alınır? Nereden Alınır? E-Devlet Başvuru Formu

Fakirlik Belgesi Nasıl Alınır? Fakirlik Belgesi Nereden Alınır? Dar Gelirli Vatandaşlar Fakirlik Belgesi Almak İçin Nereye Başvuruda Bulunmaları Gereklidir. E-Devletten Fakirlik Belgesi Alınır? Muhtarlık Fakirlik Belgesi Nasıl Alınır? Fakirlik Belgesi Kime Verilir? Fakirlik Belgesi Şartları yazımızda...

Fakirlik Belgesi Nasıl Alınır? Nereden Alınır? Başvurusu 2024; Muhtaçlık sınırı altında kalan vatandaşların alabilecekleri fakirlik belgesi; ihtiyaç sahiplerinin ülkemizdeki kurumlar tarafından yapılan sosyal yardım türlerine başvurulabilmelerine olanak tanıyor.

Belediyelerin, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ya da ayni veya nakdi yardımlar yapan diğer kurumların para yardımı, gıda yardımı, kömür ve odun yardımı vb. yardımlarına başvurmayı düşünen kişilerden kurumlar tarafından fakirlik belgesi talep ediliyor.

Yani fakirlik belgesi; vatandaşların sosyal yardım başvurularının olumlu sonuçlanmasına öncülük ediyor.

Bu yazımızda ihtiyaç sahibi ve dar gelirli vatandaşlarımız için fakirlik belgesi nasıl alınır? Nereden alınır? Fakirlik belgesi başvurusu nasıl yapılır? vb. konuyla ilgili olarak merak edilenleri aydınlatmaya çalışacağız.

Fakirlik Belgesi Nedir?

Maddi açıdan zor durumda olan, temel asgari ihtiyaçlarını bile karşılayamayan ihtiyaç sahiplerinin kamu kurum ve kuruluşlarının ayni ve nakdi yardımlarına başvururken teslim etmeleri gereken, yasal bağlayıcılığı da bulunan belgeye fakirlik belgesi ismi veriliyor.

Muhtaçlık belgesi veya fakirlik kağıdı olarak da adlandırılan fakirlik belgesi sayesinde vatandaşlar; fakirlik maaşına yani muhtaçlık aylığına da başvurabiliyorlar.

Fakirlik belgesini alan kişiler; belediyelerin ve sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarının kömür ve odun yardımı, giysi yardımı, kira yardımı gibi çoğu yardımlarını alabiliyorlar.

Fakirlik Belgesi Nereden Alınır?

Fakirlik belgesi almak isteyen ihtiyaç sahibi ve yoksul vatandaşların ikametgahlarının bulunduğu yerdeki muhtarlığa gitmeleri gerekiyor.

Fakirlik belgesini başvuru sahibi doldurduktan sonra muhtar, onayladıktan ve imzaladıktan sonra bu belgeye başvuran kişilere teslim ediyor.

Fakirlik belgesini alan kişiler de bu belgeyi sosyal yardımlarına başvurdukları kuruma götürmek suretiyle yardım başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

Fakirlik belgesi; e-devlet üzerinden de indirilebiliyor. Vatandaşlar, TC kimlik no ve şifre bilgilerini kullanarak, e-devlet sistemine girdikten sonra fakirlik belgesine erişebiliyorlar.

Bilgisayarlarına belgenin çıktısını indirebiliyorlar.

Ancak e-devlet üzerinden indirilen fakirlik belgesinin de mutlaka muhtara götürülmesi, geçerli kabul edilmesi noktasında son derece önem arz ediyor.

Fakirlik Belgesi Kimlere Verilir?

Herhangi bir düzenli işi ve geliri olmayan, gıda, giyim, barınma vb. en temel ihtiyaçlarını karşılamaya bile maddi gücü yetmeyen kişilere fakirlik belgesi veriliyor.

Sigortalı bir işte çalışmalarına rağmen muhtaçlık sınırı altında kalan kişiler yani hane halkı kişi başı aylık ortalama net geliri asgari ücretin 1/3’üne ve altına tekabül edenler fakirlik belgesi alamıyorlar.

Bu kişiler; muhtaç olarak kabul edilmelerine rağmen fakirlik belgesine başvuramıyorlar.

Ancak muhtaçlık sınırı altında kalanlar; fakirlik belgesi alamamalarına rağmen belediyelerin ve diğer kurumların çoğu yardımlarından yararlanabiliyorlar.

Fakirlik Belgesi Hangi Durumlarda Alınır?

Fakirlik belgesi hangi durumlarda alınır ve ne için alınır sorusuna sizler için cevap vermek istiyorum. Fakirli belgesi alınacak durumlar ise;

  • Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından sağlanan sosyal yardımlara başvurmak için fakirlik belgesi gereklidir.
  • Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sağlanan burs ve öğrenim kredisi imkanlarından yararlanmak için fakirlik belgesi gerekli olabilir.
  • Üniversitelerin öğrenci burs imkanlarından yararlanmak için fakirlik belgesi gerekli olabilir.
  • Sağlık Bakanlığı tarafından sağlanan sağlık yardımları ve muafiyetler için fakirlik belgesi gerekli olabilir.
  • Adli yardım başvurusu için
  • Kira yardımı başvurusu için
  • Elektrik ve doğalgaz faturalarında indirim için
  • Su faturasında indirim için
  • Belediyelerin sunduğu yardımlar için

Fakirlik Belgesi Nasıl Alınır?

E-devlet üzerinden indirdiğiniz belgeyi bağlı olduğunuz yani ikametgahınızın mevcut olduğu yerdeki muhtarlığa götürtüp, imzalatmak suretiyle bu belgeyi alabiliyorsunuz.

Fakirlik belgesi; yalnızca muhtaçlık sınırı altında kalan vatandaşlara verildiğinden bu belgeye başvuran kişilerden muhtarlık; SGK gelir belgesi talep edebiliyor.

Başvuru sahibinin gelir belgesinin yanı sıra farklı belgeler de teslim etmesi gerekebiliyor.

E-Devletten Fakirlik Belgesi Nasıl Alınır?

E-Devletten fakirlik belgesi alınır mı ve E-Devlet fakirlik belgesi almak için kesinlikle gelir testine girmeniz gereklidir. Gelir testi sonucu fakirlik belgesi yerine geçmektedir. E-Devlet fakirlik belgesinin çıktısını almak için https://www.turkiye.gov.tr/ashb-gelir-testi-sonucu-sorgulama linke tıklayarak almanız mümkün.

Fakirlik belgesi almak isteyen yada fakir olduğunu belgelemek isteyen kişiler Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yada Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına giderek gelir testi yaptırmaları gereklidir. Gelir testi yaptırdıktan sonra sonuç e-devlette görünecektir. Dilediğiniz zaman bu çıktıyı alarak sosyal yardım ve para yardımı alabilirsiniz.

Fakirlik Belgesi Muhtarlıktan Alınır Mı?

Fakirlik belgesi bağlı bulunduğunuz mahalle muhtarından almak için şahsi olarak başvuruda bulunmanız gereklidir. Belediye ve vakıflardan sosyal yardım almak için muhtarlığın verdiği fakirlik belgesini kullanmanız mümkün.

Fakirlik Belgesi Başvuru Formu

Fakirlik belgesi başvuru formu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına gidip doldurmanız gereken belgelerden biridir. Maddi durumunuz ve sosyal güvencenizin olmadığını yani fakir olduğunu belgelemek için gelir testi yaptırdığınız fakirlik belgesi alabilirsiniz.

Fakirlik belgesi başvuru formu doldurulurken mutlaka vereceğiniz bilgilerin doğru olması ve formun eksiksiz olarak doldurulması gereklidir.

Fakirlik Belgesi Örneği 2024

İnternet tarayıcınıza fakirlik belgesi örneği yazarak; fakirlik belgesi örneklerini görüntüleyebilirsiniz.

Bu belgede ihtiyaç sahibinin adı, soyadı, TC kimlik numarası, doğum yeri ve doğum tarihi vb. birtakım kişisel bilgilerine yönelik sorular yer alıyor.

Ardından bu belgenin ihtiyaç sahibine muhtarlık tarafından verildiğinden bahsediliyor.

Verilme sebebi olarak ise ihtiyaç sahibinin maaşının olmaması yani aylık düzenli bir gelirinin bulunmaması gösteriliyor.

Fakirlik Belgesi Ne İşe Yarar?

Daha önce de bahsettiğimiz gibi belediyelerin, kaymakamlıkların, valiliklerin, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarının, TC Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün ve yoksul vatandaşlara yardımlar yapan diğer kurumların yardımlarına başvurmak isteyen kişilerin başvuruları esnasında mutlaka fakirlik belgesi teslim etmeleri gerekiyor.

Başvurulan kurum yetkilileri; ihtiyaç sahiplerinin teslim ettiği fakirlik belgesini ve diğer belgeleri inceledikten sonra yardım edeceği kişilere dair karar veriyorlar.

Fakirlik belgesi alan kişiler; Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından muhtaç kişilere dağıtılan muhtaç aylığına yani fakirlik maaşına da başvurabiliyorlar.

Fakirlik belgesi ile ihtiyaç sahiplerinin alabilecekleri yardımları aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Gıda ve erzak yardımları
  • Kömür ve odun yardımı
  • Giysi yardımı
  • Eşya yardımı
  • Sosyal destek kartı yardımı
  • Doğum yardımı
  • Gebelik yardımı
  • Şartlı eğitim ve şartlı sağlık yardımları
  • Kırtasiye yardımı
  • Öğrencilere burs bağlanması
  • Yeni doğan bebek yardımı
  • Fakirlik maaşı
  • Eğitim yardımları
  • Evde yaşlı bakım hizmeti yardımları
  • Engelli yardımları
  • Medikal malzeme ve tıbbi cihaz yardımları
  • Diğer yardımlar

Fakirlik belgesi alan kişiler; yukarıda bahsi geçen tüm yardım türlerinden öncelikli bir şekilde yararlanabiliyorlar.

Fakirlik Belgesi Alma Şartları Nelerdir?

Başvuru sahibinin aylık kazancının muhtaçlık sınırının altında kalması; fakirlik belgesi alabilmenin temel şartı olmakla birlikte başvuru sahibinden üzerine kayıtlı bir gayrimenkulü ya da değerli bir menkulü olmaması gibi şartlar da aranıyor.

Bir diğer deyişle işsiz olmalarına rağmen ek kazancı olanlar örneğin kirada evi olan ve kira geliri alanlar; bu yardıma başvuramıyorlar.

Aynı şekilde sigortalı işi olmamalarına rağmen tarlası, arsası, arabası olanlar da fakirlik belgesi alamadıkları için fakirlik maaşından faydalanamıyorlar.

Fakirlik belgesi başvuru şartlarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • TC vatandaşı olma
  • Herhangi bir sosyal güvenceye sahip olmama(SSK, Bağkur ya da Emekli Sandığı’na bağlı olmama)
  • Arsa, ev, tarla vb. üzerine kayıtlı gayrimenkulünün bulunmaması
  • Aylık kazancın muhtaçlık sınırının altında olması
  • 18 yaşını doldurmuş olma

Herhangi bir sosyal güvencesi olmayanlara yani muhtaçlara kurumlar tarafından öncelikli olarak yardım ediliyor.

Fakirlik Belgesi Geçerlilik Süresi

Fakirlik belgesi geçerlilik süresi resmi evraklarda olduğu gibi 6 aydır. Eğer belgenin süresi dolarsa e-devletten yada muhtarlıktan tekrar fakirlik belgesi alabilirsiniz.

Fakirlik Maaşı Nasıl Alınır?

Muhtaçlık sınırının altında kalan kişiler; birtakım şartları karşılıyor olmaları kaydıyla muhtaçlık aylığı olarak da adlandırılan fakirlik maaşına başvurabiliyorlar.

Fakirlik maaşı; ihtiyaç sahiplerine TC Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından bağlandığından başvuru sahiplerinin muhtaçlık aylığına başvurmak için BÖLGE GENEL MÜDÜRLÜKLERİNE gitmeleri ya da başvuru dilekçesini e-posta yoluyla göndermeleri gerekiyor.

Fakirlik maaşına e-devlet üzerinden ya da başka bir internet sitesi üzerinden başvurulamıyor.

Ancak başvurular; e-devlet üzerinden hızlı bir şekilde sorgulanabiliyor.

Fakirlik belgesi e-devlet
Fakirlik Belgesi E-Devletten Nasıl Alınır?

Fakirlik Maaşı Sorgulama

Başvurunuzu gerçekleştirdiğiniz bölge müdürlüklerine giderek ya da müdürlüklere ait olan telefon numarasını arayarak, başvurunuzun sonuçlanıp sonuçlanmadığını öğrenebilirsiniz.

Dilerseniz; başvurunuzun son durumunu e-devlet üzerinden de takip edebilirsiniz.

E-devlet sorgulama işlemi için hemen https://www.turkiye.gov.tr/vakiflar-kisi-yardim-bilgisi-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.

Alternatif olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olan 0312 415 50 00 telefon numarasını arayabilir, yetkili kişilerden detaylı bilgi alabilirsiniz.

Fakirlik Maaşı E-Devletten Alınır Mı?

Fakirlik maaşı ilk olarak oturduğunuz mahalledeki muhtarlıklardan alınmaktadır. Daha önce sosyal yardım alan kişiler eğer daha önce fakirlik belgesi aldıysalar bu belde e-devlet üzerinden görüntületilir. E-Devlet Sosyal Güvenlik Kurumu kısmından başvuru ve form bölümünden alınabilir.

Fakirlik Maaşı Kimlere Verilir?

Fakirlik maaşını kimlerin alabileceğini aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz:

  • Kendisine yetim aylığı bağlanmamış olan yetim çocuklar
  • En az %40 engel oranına sahip olan engelliler
  • Herhangi bir işyerinden ya da kamu kurumundan maaş almayanlar
  • Kendisine dul aylığı bağlanmamış olan, gelirsiz ve muhtaç kadınlar
  • Kendisine yaşlılık aylığı bağlanmamış olan, gelirsiz ve muhtaç yaşlılar
  • Mahkeme kararı ile bakım altına alınmayan kişiler

Yetim aylığı almayan kız çocukları, sigortalı bir işe girene ya da evlenene kadar fakirlik maaşı alabiliyorlar.

Yetim erkekler ise 18 yaşlarını doldurana kadar muhtaçlık aylığı alıyorlar. Üniversite eğitimi gören erkek çocuklar ise 25 yaşlarını doldurana kadar muhtaç aylığı alabiliyorlar.

**Düzenli bir işi ve geliri olmasına rağmen muhtaçlık sınırı altında olanlar; sosyal yardımlara başvurarak, yardım alabilseler dahi kendilerine fakirlik maaşı bağlanmıyor. Bu kişiler; muhtarlıklardan fakirlik belgesi de alamıyorlar.

Yani fakirlik belgesi ve fakirlik maaşı almayı düşünen kişilerin mutlaka işsiz ve muhtaç olmaları gerekiyor.

Fakirlik Maaşı Ne Kadar 2024?

Başvuru şartlarını taşıyan kişiler; başvuruları TC Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından kabul edilmeleri halinde 2024 yılı için yapılan son güncelleme ile aylık 1715 TL alıyorlar.

Fakirlik maaşı, ihtiyaç sahiplerinin hesabına her ayın ilk haftasında yatırılıyor.

Ödemeler; PTT şubelerinden ya da Ziraat Bankası’ndan çekilebiliyor.

Fakirlik Belgesi Nasıl Doldurulur

Fakirlik belgesi formu bulunduğunuz mahalledeki muhtarlık tarafından doldurulmaktadır. Muhtar fakirlik belgesini doldururken sizden gelir durumunuz hanede yaşayan kişi sayısı ve evinizin kira olup olmadığını soracaktır. Fakirlik belgesi nasıl doldurulur diyorsanız mutlaka muhtar ile iletişime geçerek doldurulabilirsiniz.

Fakirlik Belgesi Geçerlilik Süresi

Fakirlik belgesi geçerlilik süresi diğer tüm resmi evraklarda olduğu gibi 6 ay olarak belirlenmiştir. Fakirlik belgesi imzalı ve kaşeli olarak 6 ay boyunca tüm kurum ve kuruluşlarda kullanabilir.

Fakirlik Maaşı Başvurusu için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Fakirlik maaşı başvurusu esnasında başvuru sahibinden talep edilen belgeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • TC kimlik kartı ya da nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
  • Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden alınan ve doldurulması gereken muhtaç aylığı engelli formu veya muhtaç aylığı yetim formu
  • Engelli kişilerin tam teşekküllü bir hastaneden almaları gereken ve en az %40 engel oranına sahip olduklarını gösteren sağlık kurulu raporu
  • Kişiye ait şahsi rıza beyanı ya da aydınlatma beyan formu

Bu yazımızda fakirlik belgesi başvurusuna dair merak edilenleri yanıtlamaya çalıştık.

Sizler de fakirlik belgesi almayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir; önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu