Devlet Yardımları

Şartlı Eğitim Yardımı Nedir? Kimlere Verilir? Nasıl Alınır?

Şartlı Eğitim Yardımı Nedir? Kimlere Verilir? Nasıl Alınır? Ülkemizde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından muhtaç ve yoksul kişilere yapılan yardım türlerinden biri olan şartlı eğitim yardımı sayesinde ihtiyaç sahibi aileler, çocuklarının eğitim hayatına daha rahat bir şekilde devam edebilmesini sağlayabiliyorlar.

Muhtaç ve yoksul ailelerin örgün öğretim gören çocukları için annelerine yapılan şartlı eğitim yardımı kapsamında annelerin PTT hesaplarına her ay için düzenli şekilde bir miktar eğitim yardım parası yatırılıyor.

Ancak bu yardımdan yararlanmayı düşünen kişilerin mutlaka başvuru şartlarını taşıyor olmaları gerekiyor.

Bu yazımızda kısaca şartlı eğitim yardımı nedir? Şartlı eğitim yardımı kimlere verilir ve nasıl alınır? vb. soruları yanıtlamaya, konuyla ilgili olarak merak edilenleri aydınlatmaya çalışacağız.

Şartlı Eğitim Yardımı Nedir?

İlköğretim ve ortaöğretime giden yoksul ailelerin çocukları için yapılan şartlı eğitim yardımı; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından çocukların ekonomik güçlükler yüzünden eğitim hayatlarına ara vermelerini önlemek amacıyla yapılan yardıma deniliyor.

Şartlı eğitim yardımı kapsamında hem erkek hem de kız çocukları için yardım yapılıyor.

Şartlı eğitim yardımına 3294 sayılı kanun kapsamında muhtaç olarak kabul edilen yani herhangi bir SGK güvencesine sahip olmayan anne ve babaların çocukları için başvurulabiliyor.

Yani sigortalı bir işi bulunan anne ya da babaların çocuklarına bu yardım yapılmıyor.

Hanede en az bir adet sigortalı çalışan kişinin olması halinde de bu aileler şartlı eğitim yardımından faydalanamıyorlar.

Şartlı Eğitim Yardımı Kimlere Verilir?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi şartlı eğitim yardımı, 3294 sayılı Kanun dahilinde muhtaç olan ailelerin çocukları için yapılıyor.

Şartlı eğitim yardımına başvurmayı düşünen ebeveynlerin üzerlerine kayıtlı değerli menkullerinin ve gayrimenkullerinin de bulunmaması gerekiyor.

Yani mülkiyeti kendine ait olan evi, arsası ya da tarlası olan kişiler; çocukları için şartlı eğitim yardımına başvuramıyorlar.

Şartlı eğitim yardımı alacak çocuğun bir ay içerisinde 4 günden fazla devamsızlık yapmaması yani eğitimine ara vermemesi şartı da aranıyor.

Yani okulun açık olduğu günlerde bir ay içerisinde dört günden daha çok devamsızlık yapan çocuklar, bu yardımı alamıyorlar.

Ancak hastalık vb. nedenlerden ötürü sağlık raporunun alındığı ve öğrencinin devamsızlık yapması için geçerli bir nedene sahip olması halinde öğrenciler; şartlı sağlık yardımı almaya devam edebiliyorlar.

Şartlı Eğitim Yardımı Nasıl Alınır?

İhtiyaç sahibi ve muhtaç ailelerin şartlı eğitim yardımı alabilmeleri için ikametgahlarının mevcut olduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gitmeleri ve burada başvuru formu doldurmaları gerekiyor.

Ailelerin öncelikle vakıf kaydının bulunması, zorunluluk arz ediyor.

Yani daha önce sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıf kaydı olmayan kişilerin öncelikle vakıf kayıtlarını gerçekleştirmeleri gerekiyor.

Başvuru sonrasında vakıf mütevelli heyeti tarafından başvuru sahibinin ikametgah adresine bir inceleme komisyonu gönderiliyor.

Aynı zamanda vakıf mütevelli heyeti; vakıf kaydını gerçekleştiren kişilerden muhtaçlıklarını kanıtlamalarına yönelik olarak birtakım belgeler talep ediyor.

Mütevelli heyeti; inceleme komisyonunun hazırladığı raporu ve başvuran kişinin teslim ettiği belgeleri inceleyip, değerlendirdikten sonra şartlı eğitim yardımına ihtiyacı olduğuna kanaat getirdiği kişilerin başvurularını onaylıyor.

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları, başvuru sonrasında ortalama bir ay içerisinde başvuru sahiplerinin başvurusuna dönüş gerçekleştiriyorlar.

İhtiyaç sahipleri, ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek Hatlarından birini aramak suretiyle şartlı sağlık yardımı başvurusuna, başvuru için gerekli belgelere ve diğer detaylara dair bilgi edinebiliyorlar.

Şartlı Eğitim Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Şartlı eğitim yardımı başvurusu mutlaka öğrenci ve velinin kimlik bilgileri ile beraber ikametgâh adresinin bulunduğu sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına yapılması gereklidir. Şartlı eğitim yardımı başvurusu için kimlik bilgileri ile bizzat başvuruda bulunmanız yeterlidir.

Şartlı eğitim yardımı başvuru yapmak isteyen kişiler başvuruda bulunmak için Şartlı Eğitim Yardımı Başvurusu, Başvuru Formu ve Sorgulama 2024 yazısını okuyabilirler.

Şartlı Eğitim Yardımı Başvuru E-Devlet

Şartlı eğitim yardımı başvurusu, hiçbir şekilde e-devlet üzerinden yapılamıyor. Vatandaşlar, başvurularını sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına giderek, gerçekleştirebiliyorlar.

Ancak başvurularının sonucunu e-devlet üzerinden öğrenebiliyorlar.

Vatandaşlar; TC kimlik no ve şifreleri ile sisteme giriş yaptıktan sonra tüm Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yardım başvurularının sonuçlarını görüntüleyebiliyorlar. 

Şartlı Eğitim Yardımı Alma Şartları

Şartlı eğitim yardımı alma şartları nelerdir sorusuna cevap vermek gerekirse şartlı eğitim yardımı almak isteyen mutlaka belirlenen şartları taşımaları gereklidir.

Şartlı eğitim yardımı alma şartları ise;

  • Her hangi bir sosyal güvencenin bulunmaması
  • 3294 sayılı kanun kapsamında muhtaç aile olması gereklidir
  • Üzere kayıtlı mülk bulunmamalıdır
  • Öğrencinin okulların açık olduğu bir ay içerisinde 4 günden fazla devamsızlığı olmamalıdır
  • Öğrencinin eğitimine devam etmesi gereklidir

Şartlı Eğitim Yardımı Başvurusu Sorgulama

Yoksul aileler; çocukları için alabilecekleri şartlı eğitim yardımı sonuçlarını e-devlet üzerinden kolaylıkla öğrenebiliyorlar.

Başvuru sonuçlarını e-devlet üzerinden sorgulamak isteyen vatandaşların https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkini tıklamaları gerekiyor.

Vatandaşlar; başvurularını gerçekleştirdikleri sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına ait olan telefon numarasını arayarak da başvuru sonuçlarını sorgulayabiliyorlar.

İhtiyaç sahipleri; ALO 183 Sosyal Destek Hattı’nı arayarak da aşı parası başvuru sonuçlarını yetkili kişilerden öğrenebiliyorlar.

Şartlı Eğitim Yardımı Başvuru Formu

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıf kaydı olmayan, ilk kez Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yardımlarına başvurmayı planlayan vatandaşların ilk olarak vakıfta Hane Başvuru Kayıt Formu doldurmaları gerekiyor.

Bu form sayesinde vatandaşlar; vakıflardan alabilecekleri para yardımı, giysi yardımı, kıyafet yardımı, eşya yardımı vb. diğer yardımlara da başvurabiliyorlar.

İkinci aşamada ise ihtiyaç sahiplerinin sorgu dilekçesi imzalamaları gerekiyor.

Vatandaşlar, son olarak Şartlı Eğitim-Sağlık Hak Sahibi sözleşmesini imzalamak suretiyle başvurularını tamamlamış oluyorlar.

Şartlı Eğitim Yardımı Başvurusu için Gerekli Belgeler Nelerdir?

İlk kez vakıf kaydı gerçekleştirecek olanlardan talep edilen belgeleri kısaca aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz:

  • TC kimlik no nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
  • Muhtarlıktan alınması gereken fakirlik belgesi
  • İkametgah belgesi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Kişinin işsiz olduğuna dair SGK’dan alması gereken belge
  • Yardım alacak çocuğa ait öğrenci belgesi
  • Kirada oturan aileler için kira sözleşmesi

İhtiyaç sahiplerinin teslim etmeleri gereken belgeler; başvurdukları yardım türüne ya da ailenin özel durumuna göre değişebiliyor.

Örneğin, kronik hastalığı ya da engeli yüzünden çalışamayan kişilerin tam teşekküllü bir hastaneden alabilecekleri sağlık kurulu raporunu teslim etmeleri gerekiyor.

2024 Şartlı Eğitim Yardımı Ne Kadar?

2024 yılı için yapılan son güncelleme ile anne ve babalara çocuklarının eğitim giderlerini karşılamaları adına yapılan şartlı eğitim yardımı miktarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • İlköğretime devam eden erkek öğrenci için aylık 90 TL,
  • İlköğretime devam eden kız öğrenci için aylık 100 TL,
  • Ortaöğretime devam eden erkek öğrenci için aylık 130 TL,
  • Ortaöğretime devam eden kız öğrenci için aylık 150 TL’dir.

olacak şekilde Aile ve Sosyal Hizmet Bakanlığı tarafından şartlı eğitim yardımı yapılıyor.

Kız çocuklarına daha fazla miktarda yardım yapılarak, pozitif ayrımcılık yapılmış oluyor.

Şartlı Eğitim Yardımı Hangi Hallerde Kesilir?

Daha önce de bahsettiğimiz gibi bir ay içerisinde geçerli bir mazereti olmaksızın 4 günden daha fazla devamsızlık yapan öğrencilerin aldığı şartlı eğitim yardımı kesiliyor.

Şartlı eğitim yardımının kesilmesine neden olan durumları kısaca aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz:

  • Çocuğun örgün eğitim dışına çıkması yani ikinci öğrenim görmeye başlaması
  • Bir ayda dört günden daha fazla devamsızlık yapması
  • Şartlı eğitim yardımı başvurusu kabul edilen ebeveynin yardım aldığı sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına haber vermeksizin ikametgah adresini değiştirmesi
  • Yardım başvurusu kabul edilen kişilerin daha sonra muhtaçlıklarının ortadan kalktığının vakıf mütevelli heyeti tarafından tespit edilmesi ya da başvuru sahibinin muhtaçlığının ortadan kalktığına dair vakfa haber vermesi
  • Hak sahibinin vefat etmesi
  • Eğitim gören çocuğun vefat etmesi
  • Başvuru sahibinin başvuru esnasında imzaladığı ŞEY(Şartlı eğitim yardımı) sözleşmesine aykırı bir şekilde hareket etmesi

Yukarıdaki nedenlerden ötürü Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; ihtiyaç sahiplerine yönelik olarak her ay düzenli bir şekilde yaptığı şartlı eğitim yardımını kesebiliyor.

Hak sahibinin yani ebeveynin vefat etmesi halinde diğer ebeveyn, bu duruma dair yardım aldığı vakfa bilgi vermek suretiyle şartlı eğitim yardımını tekrar alabiliyor.

Eğitim gören çocuğun vefatı halinde ise yardım, süresiz olarak kesiliyor.

Hak sahibi ebeveyn, daha sonra yaptığı ikametgah değişikliğine dair sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına haber vererek, kesilen yardımı tekrar almaya da başlayabiliyor.

Kısacası şartlı eğitim yardımı, süreli ya da süresiz şekilde kesilebiliyor.

Şartlı Eğitim Yardımı Ne Zaman Yatacak 2024?

Şartlı eğitim ve şartlı sağlık yardım ödemeleri; Ocak, Mart, Mayıs, Temmuz, Eylül, Kasım aylarında yapılıyor.

Ödemeler, her ay için yapıldığı için vatandaşlar, iki aylık parayı çekiyorlar. Yani Mart ayında hem Ocak hem de Şubat parasını birden çekmiş oluyorlar.

Şartlı sağlık ve eğitim yardımı ödeme tarihleri üzerinde ise hak sahibinin TC kimlik numarasının son rakamı belirleyici oluyor.

TC kimlik son numarası 0 olanlara ayın 24’ünde, 2 olanlara ayın 25’inde, 4 olanlara ayın 26’sında, 5 olanlara ayın 27’sinde, 6 olanlara ise ayın 28’inde ödemeler yapılıyor.

Ödeme günü, Cumartesi gününe denk gelen kişiler, ödemeleri Cuma günü yani bir gün öncesinden PTT hesaplarından çekebiliyorlar.

Ödeme günü, Pazar gününe denk gelenler ise ödemelerini Pazartesi günü çekebiliyorlar.

Şartlı Eğitim Yardımı Neden Eksik Yatıyor

Şartlı eğitim yardımı neden eksik yattı ve tam tutarın yatmadığı bir çok kişinin şikayetçi olduğu konuların başında gelmektedir. Şartlı eğitim yardımı öğrencinin devamsızlık yapması durumunda eksik yatar. Ancak her hangi bir devamsızlık yoksa eğitim yardımın tam olarak yatması gereklidir. Eğer her hangi bir devamsızlık yoksa mutlaka Kaymakamlık binalarında bulunan yardımlaşma vakfına müracaat etmelisiniz.

Şartlı Eğitim Yardımı Kaç Günde Sonuçlanır

şartlı eğitim yardımı başvurusu yaptıktan sonra ortalama 2 hafta ile 4 hafta içerisinde sonuçlanmaktadır. Şartlı eğitim yardımı bu süre içinde sonuçlanmadığında mutlaka Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvuruda bulunmalısınız.

Şartlı Eğitim Yardımı Geri Ödemeli Mi

Devlet tarafından karşılıksız olarak verilen şartlı eğitim yardımı öğrencilerinin eğitimine destek olmak adına karşılıksız ve geri ödemesiz olarak verilmektedir. İlerleyen dönemde asla bu para sizden geri istenmez.

Şartlı Eğitim Yardımı Hangi Durumlarda Kesilir

Şartlı eğitim yardımı e-okul kaydı bulunan öğrencilere verilen eğitim yardımıdır. E-Okul kaydı bulunmayan yada devamsızlık yapan öğrencilerin eğitim desteği yardımı kesintiye uğrar. 1 ay içerisinde 4 gün ve fazla devamsızlık yapmak ve 20 yaşını doldurduğunuzda eğitim yardımı kesilir.

şartlı eğitim yardımı kimlere verilir

Şartlı Eğitim Yardımı Hangi Bankaya Yatıyor

Şartlı eğitim yardımı ödemleri PTT aracılığı yapılmaktadır. Şartı eğitim yardımı almaya hak kazanan ailelere kimlikleri ile PTT şubelerinden paralarını çekebilir.

Şartlı Eğitim Yardımı Her Ay Mı Verilir?

Hayır, şartlı eğitim yardımı her ay verilmez. Ödemeler, yılın tek ayları olan Ocak, Mart, Mayıs, Temmuz, Eylül ve Kasım aylarında yapılır. Bu ödemeler, her iki ayda bir, yani 2 ayda bir yapılır. Yani, Ocak ve Mart aylarında yapılan ödemeler, Ocak ve Şubat aylarına ait ödemeleri, Mayıs ve Temmuz aylarında yapılan ödemeler, Mayıs ve Haziran aylarına ait ödemeleri, Eylül ve Kasım aylarında yapılan ödemeler ise, Eylül ve Ekim aylarına ait ödemeleri kapsar.

Şartlı eğitim yardımı ödemeleri, PTT aracılığı ile doğrudan anneler adına açılan hesaplara yapılır. Bu yardım kapsamında yapılan ödemeler çocuk başına aylık 100 TL olup, toplamda en fazla yıllık 10 ay üzerinden yapılır.

Örneğin, 2024 yılında şartlı eğitim yardımı ödemeleri şu şekilde yapılacaktır:

  • Ocak ve Mart aylarında, Ocak ve Şubat aylarına ait ödemeler
  • Mayıs ve Temmuz aylarında, Mayıs ve Haziran aylarına ait ödemeler
  • Eylül ve Kasım aylarında, Eylül ve Ekim aylarına ait ödemeler

Şartlı Eğitim Yardımı Hangi Aylarda Yatar?

Şartlı eğitim yardımı, yılın tek ayları olan Ocak, Mart, Mayıs, Temmuz, Eylül ve Kasım aylarında yapılır. Yani, 2024 yılında şartlı eğitim yardımı şu aylarda yatacaktır:

  • Ocak ve Mart
  • Mayıs ve Temmuz
  • Eylül ve Kasım

Bu ödemeler, her iki ayda bir, yani 2 ayda bir yapılır. Yani, Ocak ve Mart aylarında yapılan ödemeler, Ocak ve Şubat aylarına ait ödemeleri, Mayıs ve Temmuz aylarında yapılan ödemeler, Mayıs ve Haziran aylarına ait ödemeleri, Eylül ve Kasım aylarında yapılan ödemeler ise, Eylül ve Ekim aylarına ait ödemeleri kapsar.

Şartlı Eğitim Yardımı Devam Ediyor Ne Demek?

Şartlı eğitim yardımı devam ediyor ne demek sorusuna cevap vermek gerekirse Şartlı Eğitim Yardımı başvurunda bulunan kişinin başvurusu sürecinin devam ettiği ve halen sonuçlanmadığı anlamına gelir.

Şartlı Eğitim Yardımı Feshedildi Ne Demek?

Şartlı Eğitim Yardımı feshedildi ne demek sorusuna cevap vermek gerekirse Şartlı Eğitim Yardımı feshedildi demek muhtaçlık durumunun ortadan kalkması, çocuğun okula devam etmemesi durumunda feshedildi uyarısı alabilirsiniz.

Şartlı sağlık yardımı aşağıdaki durumlarda feshedilir;

  1. Hak sahibinin vefat etmesi,
  2. Fayda sahibi çocuğun vefat etmesi,
  3. Okula devam etsede, fayda sahibi çocuğun 20 yaşını geçmesi,
  4. Fayda sahibi çocuğun devlet yatılı okulunda yatılı olarak eğitim aldığının tespit edilmesi,
  5. Yardımı alan hak sahibi kişinin (ödeme yapılan kişinin) ikametini ilgili SYDV dışına taşıması, (1 ay içerisinde yeni vakfa başvuru yapılıp, başvuru kabul edilirse, ödeme kaldığı yerden devam eder),

Şartlı Eğitim Yardımı Kabul Edildi Ne Demek?

Şartlı Eğitim Yardımı kabul edildi demek ŞEY başvurusunda bulunan kişinin yardım başvurusunun kabul edildiği ödeme almaya hak kazandığını gösterir.

Şartlı Eğitim Yardımı Toplu Ödeme Tutarı Ne Demek?

Şartlı eğitim yardımı başvuru yapan kişilerin başvurusu kabul edildikten sonra ilk ödeme yapılmaya başladığında genelde bu uyarı ile karşılaşabilirsiniz. Şartlı eğitim yardımı toplu ödeme tutarı demek 2 ay bir defa yapıldığı için bu şekilde e-devlet görülmektedir.

Şartlı Eğitim Yardımı Başvuru Telefon Numarası

Şartlı eğitim yardımı başvuru şartlarına, başvuru için teslim etmeniz gereken belgelere, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı diğer yardımlarına dair detaylı bilgi edinmek adına ALO183 ya da ALO144 telefon numaralarından birini arayabilirsiniz.

Dilerseniz, ikametgahınızın bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfını da arayabilirsiniz.

Bu yazımızda şartlı eğitim yardımı miktarına ve başvurusuna dair merak edilenleri aydınlatmaya çalıştık.

Sizler de şartlı eğitim yardımı alıyorsanız ya da almayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

19 Yorum

  1. Maddi durumum yok kırtasiye yardımı istiyorum para yardımı istiyorum

  2. Eşim işten çıkarıldı çocuk larımı okuyamıyoruz yardım istiyoruz evim kira 5 çocuğum var kiramızı veremiyoruz fatura mızıödemiyoruz kırtasiye yardımı istiyoruz

  3. Kirada oturuyorum eşim düzenli çalışmıyor 4 çocuğum var

  4. Merhaba 3 çocuğum var 2 si okuyo maddi durumumuz iyi deyil yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler

  5. Mrb eşimin ayrıldım 2tane çocuğum var oğlum babasından kızım bende evim kira ve sobalı kızım okula gidiyor gelirimiz sadece 400 lira kızımın nafaka isede gidemiyorum ailem de boşandı DİE yardım etmiyorlar sizden ricam bana da yardım edin

  6. Boşanma aşamasında temizliğe giden kirasını emekli babası ödeyen üniversite ve lisede okuyan iki çocukla birlikte yaşıyoruz çok zordayiz

  7. İhtiyacım var okula gidiyorum kırtasiye malzemem yok her gün sokakta çalışıyorum ama yetmiyor

  8. SSK tespiti nedeniyle kesildi ne demek bilgi verirmisiniz rica etsem Şartlı Eğitim yardımı E-devlette çıkıyoda

  9. Maddi durumum düşük çocuklarımı okutman icin yardım istiyorum

  10. Merhaba 2 çocuğum var evim kira maddi durumumuz çok kötü yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler…

  11. Kira da oturuyorum gelirim yok 3tane çocuğum var hepside okul gidiyor ihtiyaçları li alamiyorum

  12. Sayın bakanlığımız ikitana okuyan oğlum var şartlı eğitim yardımı bekliyoruz maddi destek yardım edin lütfen zor durumdayız hallah rızası için

  13. 4aydir şartlı eğitim ve sağlık bssvurum değerlendirmede bı turlu sonuç yok 4 çocuğum 2si okuyo 2kucuk zor durumdayım eşim calisamiyo bakırköy ruh ve sinir hastalıkları hastanesinde aralıklı yatiyo sürekli calisamiyo gecinemiyorum

  14. Benim eşim günlük İşler gidiyor okula giden üç öğrencim var kırtasiye malzemeleri istiyorum çok pahalı

  15. Eşim cezaevinde yatıyor 3 tane çocugum var evim kira hiç bir gelirimiz yoktur ev hanımıyım evimin kirasını ődeyemiyorum kimse yardım etmiyor çocuklarım ve ben çok zor durumdayız lűtfen Allah rizası için maddi yardım almak istiyorum

  16. 3tane çocuğum var okula gidiyorlar ihtiyaçlarını karşılayacak gücüm yok el uzattın yetiştiriyorum artık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu